Bij deze methode schatten we eerst de “absolute PE” van een titel. Vermenigvuldig vervolgens de berekende PE met de EPS. Dit geeft ons de eerlijke prijs of intrinsieke waarde van het aandeel. We zullen er meer over lezen.
Wat is de PE-formule? Conventionele PE = marktprijs / EPS.
Dezelfde formule die we kunnen gebruiken om de intrinsieke waarde te schatten met behulp van de absolute PE-methode. Wat? Controleer deze formule: Intrinsieke waarde (IV) = absolute PE x EPS.
Hoewel deze formule eenvoudig lijkt, ligt de truc in het berekenen van de “absolute PE” van de titel in kwestie. Dit gaan we in dit artikel lezen.
Voor mensen die geen tijd hebben om zelf gedetailleerde PE-berekeningen uit te voeren, kan mijn werkblad voorraadanalyse de berekeningen automatisch uitvoeren door op een paar knoppen te klikken.
Indice dei contenuti:
Vitaliy Katsenelson en Absolute PE
De absolute PE-methode is een wiskundig model uitgevonden door Vitaliy N. Katsenelson. Hij is CFA en werkt als CEO en Chief Investment Officer bij een in de VS gevestigd bedrijf genaamd IMA.
Katsenelson deelde zijn idee voor Absolute PE in zijn eerste boek getiteld Active Value Investing. Hij runt ook zijn eigen blog als hobby.
De betrouwbaarheid van de absolute PE-methode is hoog.
Omdat? Ten eerste omdat de persoon die het heeft ontwikkeld betrouwbaar is. Ten tweede geeft de manier waarop absolute PE wordt geschat het zijn betrouwbaarheid.
Ik gebruikte het Vitaliy-concept en paste het op mijn eigen manier (binnen mijn grenzen) toe in mijn werkblad voor voorraadanalyse. Ik heb het verfijnd zodat het beter werkt met mijn tool. Al blijft het fundamentele principe van Katsenelson hetzelfde.
Hoe de “absolute PE” wordt geschat
De gebruiker moet zes stappen volgen. Als we deze zes stappen volgen, krijgen we uiteindelijk “absolute PE” van een titel. Hier zijn de 6 stappen en hoe het werd gebruikt in mijn werkblad voor voorraadanalyse:
Aangepaste PE
- Stap 1: Basic PE – In deze stap wordt aangenomen dat het aandeel in kwestie een kans heeft op nul EPS-groei. Voor alle aandelen met een groeipotentieel van nul eps wordt ervan uitgegaan dat hun nominale k/w acht is. Laten we het onze base PE (PE8) . Lees meer.
- # 2 Stap: PE (EPSG) – De eerdere trend van EPS van de titel wordt bestudeerd. Op basis hiervan wordt het aantal toekomstige groei van EPS verkregen met behulp van een algoritme. Dit groeisnelheidsgetal wordt vervolgens gebruikt om de basis-PE (PE8) aan te passen. Een hogere eps-groei zal ervoor zorgen dat PE8 naar meer dan acht springt. Lees meer.
- #3 Stap: PE (DY) – Net als de groeisnelheid van EPS, wordt het dividendrendement (DY) van aandelen ook gebruikt om de PE aan te passen. Een hoger dividendrendement zorgt ervoor dat PE naar een hoger aantal springt dan geschat in stap 2. Lees meer.
Risicovermenigvuldigers
- #4 Stap: Bedrijfsrisico – In deze stap wordt de onderliggende waarde van een effect bestudeerd. Hier proberen we het potentiële bedrijfsrisico van een bedrijf te beoordelen en te kwantificeren. Een hoger bedrijfsrisico geeft een lagere “multiplier factor” (BRM). Lees meer.
- #5 Stap: Financieel risico – Laten we net als in de vorige stap proberen het potentiële financiële risico van een bedrijf te beoordelen en te kwantificeren. Een hoger financieel risico geeft een lagere “multiplier factor” (FRM). Lees meer.
- #6 Stap: Krijg zichtbaarheidsrisico – Een bedrijf waarvan de toekomstige inkomsten minder voorspelbaar zijn, kan als riskant worden beschouwd. De “multiplier factor” (EVRM) van deze activiteit zal lager zijn. Lees meer.
De schematische weergave van de Absolute PE-formule is deze:
Wat betekent dit? Het betekent dat elk van deze zes (6) individuele factoren die hierboven zijn genoemd, van invloed is op de basis-PE van de titel (PE8). Elk van deze zes factoren wordt geëvalueerd en bijgevolg wordt een gerechtvaardigde PE-ratio geschat. Wat te doen met deze EP? Lees het hier in de conclusie.
We zullen nu meer lezen over deze zes factoren.
# 1. PE-basis (PE8). Het is zero-growth PE
Wat is de logica van het geven van 8 PE’s aan bedrijven met nulgroei? Waarom was PE 1 niet of groter dan 8? Ik weet niet zeker wat Vitaliy Katsenelson bezighield. Maar ik zal het toch proberen te ontcijferen.
De inverse van PE (= 1 / PE) wordt het winstrendement genoemd. In termen van formule, rendement op winst = EPS / Prijs. Voor nulgroeibedrijven wordt aangenomen dat de k/w 8 is. De inverse van 8 is 0,125 of 12,5%.
Hoe lees je een rendement van 12,5%? Het is symbolisch voor hoeveel rendement (winstdeling) een aandeel kan opleveren voor zijn aandeelhouders. Het behalen van een rendement van 12,5% betekent dat, voor elke Rs.100 geïnvesteerd in een aandeel, het bedrijf in staat is om elk jaar een deelbare winst van Rs 12,5 (EPS = Nettowinst / aandelen) te genereren. Hoe hoger de eps, hoe hoger het winstrendement.
[ Opmerking: Aandeelhouders kunnen de volledige EPS aanvragen. Maar ze kunnen besluiten om slechts een deel ervan als dividend te nemen. Het resterende saldo wordt geherinvesteerd in het actief. Dit geherinvesteerde geld wordt in de balans onder aandeelhoudersfondsen weergegeven als “reserves”.]
In India kan een FD-bank in normale tijden ongeveer 7-8% jaarlijkse rente opleveren. Belegt u in aandelen (aandelen), dan is het risico op verlies groter. De rendementsverwachting is dus ook hoger. Historisch gezien is het gemiddelde rendement op aandelen in India (en ook wereldwijd) ongeveer 12% per jaar.
Dit kan een soort kleine rechtvaardiging zijn waarom Vitaliy Katsenelson het nummer 8 koos voor de PE-basis.
#2 EPS Groeipremie
De EPS
Growth (EPSG) tabel geeft aan hoeveel premie een aandeel kan verdienen vanwege zijn EPS-groeipotentieel. Volgens deze tabel kan een aandeel met een EPS-groeipotentieel van 0% een maximale PE van 8 verdienen. Dit noemen we basic PE.
Als een aandeel een eps-groeipotentieel van 5,5% heeft, volgens de tabel van Katsenelson, zal de k/w 11,25 zijn. Merk op dat de toegewezen PE 11,25 is en niet 11,9 (zie screenshot hierboven).
Katsenelson zorgde voor een incrementele PE-stijging van 0,65 punten voor elke 1% toename van de EPS-groeisnelheid (EPSG). De verhoging van 0,65 is van toepassing totdat de EPSG minder dan 17% pa is Voor EPSG van 17% en hoger is de PE-toename 0,5.
Future EPS growth estimate
Hoe het toekomstige groeipotentieel van de EPS van een aandeel te kennen? De eenvoudigste manier is om de EPS-trend van de afgelopen 7-10 jaar te zien. Op basis van trends uit het verleden kan het toekomstige groeipotentieel van EPS (EPSG) worden geschat. Mijn werkblad voor voorraadanalyse maakt gebruik van een algoritme dat toekomstige EPSG toewijst aan zijn aandelen.
Hoe betrouwbaar is de schatting van de toekomstige groei van de winst per aandeel? In de echte wereld is EPSG afhankelijk van verschillende factoren, zoals:
- Groei van de reserves
- Omzetgroei
- Ebitda-groei
- Nettowinstgroei e.d
.
De onderlinge afhankelijkheid tussen eps-groei en andere factoren kan zeer ingebakken en verweven zijn.
#3 Dividendrendementspremie
De dividendrendementstabel geeft aan hoeveel PE-punten een aandeel verdient vanwege zijn potentieel om dividenden voor zijn beleggers te produceren.
Volgens deze tabel krijgt een aandeel met een dividendrendement van 0,3% een k/w-stijging van 0,5%.
<p class="has-text-align-center has-background" style="background-color:#eeeeee">Voorbeeld:
Stel dat een aandeel (“ABC“) een toekomstige eps-groei heeft van 8,9% per jaar en een dividendrendement van 0,87% per jaar. Het ABC-aandeel kent een premie toe aan zijn PE-basis.
- Basis PE = 8
- Groei van de winst per aandeel (EPSG) = 8,9% per jaar
- PE gecorrigeerd (na EPSG-effect): 13.2
- Dividendrendement (DY) = 0,87%
- PE-toename (na overweging van DY): 0,5
- PE (na EPSG en DY) = 13,7 (= 13,2 + 0,5)
#4 Business Risk Multiplier (BRM)
Om de business risk
multiplier te berekenen, moeten we eerst leren om het “bedrijfsrisico” van een bedrijf te kwantificeren. Het is een hele discussie op zich. Maar ik wilde het implementeren voor mijn werkblad met voorraadanalyse.
Wat ik in mijn hand had, waren de laatste tienjarige financiële verslagen van een bedrijf. Dus begon ik na te denken over welke cijfers, in de rapporten, me een hint zullen geven over een verhoogd bedrijfsrisico voor een bedrijf?
De onmiddellijke reactie was omzet, bedrijfsresultaat en RoCE. Wat?
- Omzetgroei: Negatieve omzetgroei kan de eerste indicator zijn van bedrijfsrisico’ s. Dalende verkopen zijn een indicator van “verlies van marktaandeel”. India is een groeiende economie. Voor een fatsoenlijk bedrijf zal een daling van de verkoop alleen plaatsvinden wanneer klanten een beter alternatief hebben gevonden.
- Negatief bedrijfsresultaat: Geen enkel bedrijf kan overleven als zijn activiteiten niet winstgevend zijn. Wanneer gaat dit gebeuren? Wanneer de bedrijfskosten hoger zijn dan de verkoopopbrengsten. Dit bedrijf zal uiteindelijk sluiten.
- RoCE negatief: Een andere manier om de winstgevendheid van het bedrijf te onderzoeken, is door te zien hoe het zijn kapitaal gebruikt om winst te genereren. Lage RoCE is een duidelijk teken van potentieel risico.
Voorbeeld:
Stel dat ons aandeel “ABC” een bedrijfsrisicofactor krijgt van bijvoorbeeld 0,78. In dit geval is de enterprise risk multiplier (BRM) 1,22
BRM = [1 + (1-Bedrijfsrisico)] = [1 + (1-0,78)] = 1,22
[Opmerking: hoe hoger het bedrijfsrisico, hoe lager de vermenigvuldigingsfactor voor bedrijfsrisico’s]
#5 financiële risico multiplier (FRM)
Het kwantificeren van het financiële risico van een bedrijf is relatief eenvoudiger dan het beoordelen van het bedrijfsrisico van een bedrijf. Er zijn verschillende liquiditeitsratio’s beschikbaar die kunnen worden gebruikt om het financiële risico van een bedrijf te beoordelen. Ik heb het volgende gebruikt in mijn werkblad voor voorraadanalyse.
- Snel rapport: dit rapport meet het aantal vlottende activa (contanten, vorderingen, enz.) Het bedrijf moet voldoen aan de vraag naar zijn kortlopende verplichtingen. Een ratio onder de 1,2 is een teken van risico. Lees: op het snelrapport.
- Rentedekkingsgraad (ICR): Voor bedrijven die sterk afhankelijk zijn van schulden om aan hun kapitaalvraag te voldoen, is ICR een uitstekend risicobeheersingsinstrument. ICR onder 3 is een teken van risico. Lees: op ICR.
- Netto cash van Oprn: Geen enkel bedrijf kan het zich veroorloven om een negatieve kasstroom uit bedrijfsactiviteiten te hebben. Een negatieve cashflow kan optreden als gevolg van een slechte financiële planning. Een snel voorbeeld is kopen in contanten, maar verkopen op krediet. Dit zal zeker leiden tot een negatieve cashflow, ongeacht hoe winstgevend het bedrijfsmodel is. Het is een groot risico. Lees: over de kasstroom uit operationele activiteit.
Voorbeeld:
Stel dat ons aandeel ” ABC ” een financiële risicofactor krijgt van zeg 0,65. In dit geval is de financiële risicomultiplicator (FRM) 1,35
FRM = [1 + (1-Financieel risico)] = [1 + (1-0,65)] = 1,35
[BLZ. Opmerking: Hoe hoger het financiële risico, hoe lager de financiële risicovermenigvuldigingsfactor (FRM)]
# 6. De Visibility Risk Multiplier (EVRM) verdienen
Er kunnen verschillende manieren zijn om ‘zichtbaarheidsrisico’ te kwantificeren. Ik gebruikte de financiële maatstaf genaamd Earning Per Share (EPS). Wat? Op twee manieren:
-
Negatieve EPS
- : Wanneer een bedrijf een negatieve EPS (of PAT) publiceert, valt het in een risicozone. Maar alleen een jaar verlies maakt het niet riskant. Mijn werkblad voor voorraadanalyse controleert in de afgelopen 10 jaar hoeveel jaar het negatieve EPS heeft gerapporteerd. Als gevolg hiervan wordt een risicoclassificatie toegekend.
- de winst per aandeel: Bedrijven moeten hun winst per aandeel ten minste minimaal laten groeien. De negatieve groei van de winst per aandeel is nog onwenselijker. Mijn spreadsheet gebruikt een algoritme om de toekomstige EPS-groeisnelheid (komende 3 jaar) te voorspellen door de EPS-trend van de afgelopen 10 jaar te bestuderen. Als gevolg hiervan wordt een risicoclassificatie toegekend.
Trage groei van
Voorbeeld:
Stel dat ons aandeel “ABC” een risicofactor voor zichtbaarheid krijgt van bijvoorbeeld 0,8. In dit geval zal de winstzichtbaarheidsrisicomultiplicator (EVRM) 1,2 zijn
EVRM = [1 + (1-Zichtbaarheidsrisico voor winsten)] = [1 + (1-0,80)] = 1,2
[BLZ. Opmerking: Hoe hoger het risico op zichtbaarheid, hoe lager de EVRM.]
De bovengrens van risicovermenigvuldigers
In onze voorbeeld ABC-titel kwamen we uit bij de volgende risicovermenigvuldigers:
- Bedrijfsrisicovermenigvuldigingsfactor (BRM): 1,22
- Financiële risicomultiplicator (FRM): 1,35
- Risicomultiplicator om zichtbaarheid te krijgen (EVRM): 1.2
Het totale effect van alle drie de risico’s zal 1,9764 zijn (= 1,22 x 1,35 x 1,2).
Maar volgens de regel van Katsenelson mag de totale risicomultiplicator van de impact niet meer dan 1,35 zijn (35% boven de “gecorrigeerde PE” – controleer hier). Dus in dit geval moeten we de risicomultiplicator voor het aandeel “ABC” aanpassen naar 1,35 (in plaats van 1,9764).
Conclusie
Wat hebben we tot nu toe gedaan? We volgden de zes stappen die ons absolute PE gaven voor onze voorraad. Wat kunnen we hieruit halen? Om tot een zinvollere conclusie te komen, moeten we nog een stap verder gaan.
Wat is de volgende stap? Intrinsieke waardeberekening op basis van geschatte absolute k/w. Daarvoor hebben we ook de laatste twaalfmaands EPS (TTM) van de voorraad nodig. Vermenigvuldig de EPS (TTM) met de geschatte absolute PE. Dit geeft de intrinsieke waarde van het aandeel.
Als de geschatte intrinsieke waarde hoger is dan de huidige aandelenkoers, is deze ondergewaardeerd. Als de intrinsieke waarde lager is dan de huidige prijs, is deze overgewaardeerd. Dat is de conclusie. Meer informatie op: De basisprincipes van ondergewaardeerde aandelen.
Aanbevolen lectuur :
- Fundamentele analyse van acties.
- Discounted cash flow (DCF) methode.
- Current Net Asset Value per Share (NCAVPS)-methode.