Indice dei contenuti:
Over Renault
Het bedrijf Renault dankt zijn grote populariteit, zowel in Frankrijk als in het buitenland, aan het feit dat het lange tijd de grootste Europese autofabrikant is geweest. Helaas is het onttroond en nu is de nummer één in handen van zijn directe concurrent, de PSA-groep. Er moet echter worden opgemerkt dat Renault de achtste positie op de wereldranglijst krijgt. De oprichting van het merk Renault vond plaats onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog aan het einde van de vorige eeuw; in deze periode werd het bedrijf Renault beschouwd als een waar embleem van de naoorlogse wederopbouw en het sociale en economische succes van Frankrijk. In 1990 werd Renault geprivatiseerd, maar het duurde tot 1996 voordat deze privatisering plaatsvond. Het was rond deze tijd dat de Franse staat het grootste deel van zijn aandelen aan particuliere investeerders verkocht. Er zij echter op gewezen dat de staat vandaag de dag nog steeds 15% van de aandelen van Renault bezit. Vervolgens, in 1999, het bedrijf Renault fuseerde met de Japanse fabrikant Nissan. Net achter de PSA-groep (Peugeot-Citroën) bevindt de Renault-groep zich de op een na grootste autofabrikant Frans. De totale omzet wordt bepaald door verschillende activiteiten, zoals voornamelijk de verkoop van motorvoertuigen, maar ook door het verlenen van diensten zoals financiering, garanties en andere onderhoudsdiensten. Met niet meer en niet minder dan 32 productiefaciliteiten wereldwijd, heeft het een personeelsbestand van 121.807 werknemers en is het actief in Europa, Amerika en Azië.Verdeling van de activiteiten en de omzet van het Renault-bedrijf
Renault is niet tevreden met het produceren van voertuigen met winstoogmerk, omdat we zijn activiteiten kunnen verdelen in twee hoofdsectoren:- De verkoopactiviteiten van voertuigen genereren 94,4% van de omzet van de groep, met meer dan 3,9 miljoen verkochte privé- en bedrijfsvoertuigen in 2018, waarvan we 2,5 miljoen voertuigen van het merk Renault vinden, 700798 voertuigen van het merk Dacia, 398282 van het merk Lada, 165 603 van het merk Jinbei Huasong, 84 954 van het merk Renault Samsung en 2091 van het merk Alpine.
- Dienstverleningsactiviteiten genereren daarentegen 5,6% van de omzet van de groep, met voordelen van financiering voor aankoop, huur of commerciële financiering via de dochteronderneming RCI Banque, en andere gerelateerde diensten zoals onderhoud, garantieverlengingen of bijstandsvoordelen.
De belangrijkste concurrenten van Renault
De competentie van het renaultbedrijf kan worden samengevat in één autofabrikant, PSA. Onlangs, in 2018, wist Volkswagen zich opnieuw te positioneren aan de top van de ranglijst van Franse autofabrikanten; terwijl Renault sinds 2016 aan het roer stond. Dit is de huidige ranglijst van autofabrikanten op basis van verkopen.- Volkswagen : 10830625 voertuigen
- Toyota: 10520655 voertuigen
- Alliance Renault-Nissan-Mitsubishi: 10360992 voertuigen
- General Motors: 8 786 987 voertuigen
- Hyundai – Kia: 7507 945 voertuigen
- Ford: 5734306 voertuigen
- Honda: 5265125 voertuigen
- Fiat Chrysler Automobiles: 4840 664 voertuigen
- PSA: 4125683 voertuigen
- Suzuki: 3 213 224 voertuigen
De belangrijkste partners van Renault
De Renault Groep streeft er voortdurend naar om specifieke partnerschappen aan te gaan met enkele concurrerende of complementaire bedrijven om zijn positie op de automarkt te behouden. In 2016 werkte hij samen met de Microsoft Group om een connected car-model te ontwikkelen met behulp van de meest innovatieve informatietechnologieën. Renault werkt al lang samen met smeermiddelen van het merk Elf, een dochteronderneming van de Total Group, om deze producten onder de aandacht te brengen. In 2015 had de Renault-groep ook geprobeerd een partnerschap aan te gaan met de autofabrikant Mitsubishi, maar uiteindelijk werd het contract geannuleerd. Het doel van deze vereniging was dat Renault sedan sedans zou leveren aan de Japanse groep voor zijn Noord-Amerikaanse markt. Meer recent, in 2019, is de Renault-groep ook een strategisch partnerschap aangegaan met het voetbalteam PSG. Deze branchevereniging leidde tot de lancering van een speciale serie van het merk Mégane Gt Line met een stijl die doet denken aan die van de club en een bijbehorende reclamecampagne die op grote schaal werd geadverteerd in de media. Natuurlijk zijn dit partnerschappen uit het verleden en de toekomstige partnerschappen die dit bedrijf zal aangaan, moeten prioriteit hebben om te profiteren van de aantrekkelijke prijsbewegingen voor dit aandeel.Analyse van de aandelenkoers van Renault
De aandelen van de Renault Group zijn genoteerd aan de Franse Euronext Parijs. Sinds hun eerste notering aan de beurs zijn deze aandelen eerst omhoog gegaan en vervolgens, in 2007, hebben ze een aanzienlijke daling doorgemaakt, gevolgd door een nieuwe daling in 2009 als gevolg van de wereldwijde economische crisis. Sindsdien is het aandeel Renault niet gestopt met appreciëren en elk jaar herstellen ze extra punten. Het historische fluctuatiekanaal van deze aandelen ligt tussen 10,83 en 110,91 punten. Na het bereiken van een piek in april 2018 in de buurt van 100 euro, leed de prijs van deze effecten plotseling een relatief sterke neerwaartse trend die vandaag nog steeds aanhoudt, ondanks enkele pogingen tot herstel begin 2019. Aangezien het bedrijf Renault zeer representatief is voor de Franse economische activiteiten, worden zijn aandelen natuurlijk in aanmerking genomen bij de berekening van de aandelenindex Franse CAC 40.Belangrijke beursdata over het aandeel Renault
Om een correcte analyse van de mogelijke evolutie van de aandelenkoers van Renault te kunnen uitvoeren, is het uiteraard noodzakelijk om alle bovengenoemde gegevens te kennen, zoals de activiteiten van het bedrijf, de organisatie van de groep of zelfs evenementen. die de recente geschiedenis of de geschiedenis van uw prijzen hebben beïnvloed. Het is echter ook noodzakelijk om enkele informatieve beursgegevens te kennen, Sommigen van hen zijn als volgt:- In 2019 bedraagt de totale marktkapitalisatie van het renaultbedrijf 15.185,34 miljoen euro.
- Ook in 2019 zijn er 295.722.284 aandelen renault in omloop op de beurs.
- De koers van het aandeel Renault is momenteel genoteerd in sectie A van de Euronext-markt in Parijs, Frankrijk.
- De Renault Groep maakt ook deel uit van de samenstelling van de nationale referentie-index van frankrijk, de CAC 40. Het is daarmee een van de 40 Franse bedrijven met de hoogste marktkapitalisatie.
- De participatie van het renaultbedrijf bestaat uit 15,01% van de aandelen van de Franse staat, 15% van de aandelen van Nissan Frankrijk, 3,10% van de aandelen van Daimler, 2,44% van de aandelen van de werknemers van het bedrijf en 1,17% van de eigen holding.
- Natuurlijk zijn de hier gepresenteerde gegevens gebaseerd op gegevens uit 2019 en kunnen ze in de loop van de tijd evolueren. Ze zullen echter dienen als basis voor het online vaststellen van effectieve strategieën.
Economische en financiële geschiedenis van het bedrijf Renault
Zonder terug te gaan naar de oorsprong van het bedrijf Renault, is het voor een investeerder zeer interessant om zijn recente geschiedenis en de economische en financiële gebeurtenissen die de groep hebben beïnvloed te kennen.- In 2010 ruilde Renault 3,1% aandelen met Daimler na een samenwerkingsovereenkomst.
- In 2011 lanceerde Renault zijn gamma elektrische voertuigen, ondanks de zeer zwakke vraag op dat moment.
- In 2013 tekenden Renault en Russian Technologies een partnerschap met Lada-Avto VAZ en creëerden zo een joint venture. In hetzelfde jaar begon Renault met de productie van de Renault Captur crossover, die het best verkochte voertuig in Frankrijk in zijn categorie werd. In december tekende de groep een overeenkomst met Dongfeng Motor Corporation voor de productie van voertuigen in China.
- In 2015 begon Renault India Private Limited met de verkoop van de Renault Lodgy en kondigt zijn nieuwe stads-SUV aan. In hetzelfde jaar onthulde de groep zijn nieuwe SUV van de C-categorie, de Renault Kadjar. De Franse regering kondigde de tijdelijke verhoging van haar belang in het bedrijf aan, dat van 15% naar 19,73% ging, om een stemming tegen te gaan die het voordeel van dubbele stemming door beleggers op de middellange termijn (twee jaar) verwierp. Deze motie werd verworpen.
- In 2016 presenteerde Renault een sportconcept op de World Auto Show, waarin de innovatieve styling van de toekomst van het merk werd aangekondigd. De verliezen die Renault boekte na het betreden van het kapitaal van Avto VAZ liepen door de omzetdaling op tot 1,1 miljard euro. Ook in 2016 kondigde Renault de ondertekening aan van een overeenkomst met de Iraanse minister van Industrie, waardoor het merk meer voertuigen zou kunnen produceren dankzij de oprichting van een joint venture met IDRO, het investerings- en industriële vernieuwingsfonds van het land. De fabriek opent in 2018 en heeft een productiecapaciteit van 150.000 eenheden.
- In 2017 verkocht de Franse staat een belang van 4,73% door voor een totaalbedrag van 1,21 miljard euro, of 86,42 euro per aandeel. In hetzelfde jaar betrad de groep ook het kapitaal van de Challenge-groep van 40% en verbond zich ertoe de inhoud ervan op zijn autonome voertuigen te verspreiden.
- In 2018 schudde de zaak van Carlos Ghosn, directeur van de Renault-groep, het bedrijf door elkaar en veroorzaakte in 2019 nog meer problemen voor de groep.