Algemene presentatie van het bedrijf FIAT
De Fiat-groep is vandaag een van de leiders in de productie van auto’s in Europa. Haar activiteiten zijn echter gevarieerd en richten zich niet alleen op de productie van voertuigen. Fiat behaalt het grootste deel van zijn omzet door de verkoop van particuliere voertuigen en de verkoop van auto-uitrusting. Het biedt ook diensten zoals onderhoud.
Met 159 productievestigingen wereldwijd opereert Fiat voornamelijk op de Europese markt, maar is ook aanwezig in Noord-Amerika en Latijns-Amerika.
Maak kennis met de concurrentie van FIAT-aandelen
Sinds enkele jaren heeft de Italiaanse autofabrikant moeite om zich te positioneren op de internationale markt, waar zijn verkopen dalen. Het lijkt er echter op dat het sinds 2016 weer op de voorgrond staat dankzij goedkopere voertuigen dan die van zijn belangrijkste concurrenten. Het is belangrijk om de belangrijkste concurrenten van Fiat en de classificatie van autofabrikanten te kennen als het gaat om de verkoop van voertuigen. Fiat staat op de zevende plaats in de ranglijst en deze de belangrijkste concurrenten:
- Toyota : aan de top van de wereldranglijst, met 10.151.000 verkopen.
- Het Amerikaanse General Motors : het is de tweede, met 9.958.000 verkochte voertuigen.
- Volkswagen : op de derde plaats met 9.930.600 verkochte voertuigen.
- Renault en Nissan: ze staan op de vierde plaats, met 8.528.887 verkopen in 2016.
- Ford: vijfde in de ranglijst is de Ford-groep, met 6.635.000 voertuigen.
- Hyundai-Kia: Op de zesde plaats vinden we Hyundai-Kia.
- Honda: op de achtste plaats vinden we Honda.
- PSA : het is de negende in de ranking.
- BMW: het staat op de laatste plaats.
Strategische allianties opgericht door de FIAT Group
De Fiat Group heeft de afgelopen jaren verschillende strategische partnerschappen opgezet, hieronder vindt u een samenvatting van recente overeenkomsten met andere bedrijven.
- Suzuki: sinds 2012 is Fiat partner van de Japanse fabrikant Suzuki, waarmee het enkele productielijnen heeft samengesteld om de productiekosten van zijn voertuigen te verlagen.
- Google: FCA Fiat Chrysler Automobiles Group kondigde in 2016 aan dat het samenwerkte met de Amerikaanse gigant Google om rechtstreeks samen te werken aan de creatie van de aankomende Autonome voertuigen van Google Car.
Google gaat werken aan de tweede generatie Chrysler Pacifica, onthuld tijdens de nieuwste show Detroit, Michigan, woonplaats van het Amerikaanse merk Chrysler.
Voordelen en sterke punten van Fiat-aandelen als beursgenoteerd actief
In de eerste plaats is een van de grote voordelen van de Fiat-groep die we kunnen noemen, het vermogen om ontwikkelingsstrategieën over de hele wereld te implementeren, met name door het aangaan van partnerschappen. De groep vermenigvuldigt de contacten met andere bedrijven en houdt zich ook bezig met de oprichting van joint ventures, met name in Frankrijk, Turkije, India, Pakistan, China, Servië en Rusland, om de productiekosten voortdurend te verlagen en voertuigen tegen concurrerende prijzen te produceren.
We waarderen ook de grote productiecapaciteit van de fiat-groep, die in staat is om de markt te overspoelen met zijn voertuigen. Het bedrijf heeft wereldwijd meer dan 130.000 werknemers, waardoor het niet meer en niet minder dan 2 miljoen voertuigen per jaar kan produceren en dus zonder problemen op de vraag kan reageren.
Nogmaals, als we het hebben over de belangrijkste sterke punten van deze autofabrikant, kunnen we het zeker hebben over zijn sector van activiteit. Laten we niet vergeten dat Fiat momenteel tot de 10 grootste autofabrikanten ter wereld behoort, maar het is ook een leider in deze sector van activiteit in Italië.
Hoewel de Fiat-groep voornamelijk low-end of mid-range auto’s produceert, geniet het de populariteit van sommige merken die ermee geassocieerd zijn als onderdeel van dezelfde groep. In dit geval zijn dit merken zoals Ferrari, Maserati of Alfa Romeo, beschouwd als enkele van de meest prestigieuze merken ter wereld.
De Fiat Group wordt ook erkend voor zijn internationale expansiestrategie en vooral voor zijn succesvolle activiteiten in opkomende landen. Zo heeft de groep onlangs een joint venture opgericht met de TATA Motors-groep en de Chery-onderneming in China, twee activiteiten die het al mogelijk maken om extra inkomsten te genereren.
In het algemeen kunnen we ook zien dat de marketingstrategie van de Fiat-groep zeer sterk en effectief lijkt te zijn. Het merk geniet van goede reclame op alle communicatiekanalen, van de geschreven pers tot internet, uiteraard op televisie en radio. Daarnaast bereikt het ook een breed scala aan consumenten en slaagt het erin om in de topposities te blijven.
Ten slotte is het laatste voordeel van de Fiat-groep ongetwijfeld het vermogen om zijn eigen productierecords te breken; het is niet ongebruikelijk dat het bedrijf jaar-op-jaarcijfers publiceert over het aantal geproduceerde auto’s, wat de groei van zijn orderboek laat zien.
Nadelen en zwaktes van Fiat-aandelen als troef op de beurs
Om te beginnen heeft de Fiat-groep weliswaar een zeer interessante ontwikkelingsstrategie en behoort zij tot de toonaangevende autofabrikanten ter wereld, maar heeft zij eigenlijk weinig marktaandeel in vergelijking met de grote automerken die haar belangrijkste concurrenten zijn. Daarom moet de groep nog enkele inspanningen leveren om op te komen in de ranglijst van leiders in deze sector.
Ten slotte is het merk er, ondanks de verschillende partnerschaps- en joint venture-activiteiten die de Fiat-groep de afgelopen jaren heeft uitgevoerd, nog niet in geslaagd om in sommige geografische gebieden een stabiele niche te vinden. We zien dit feit vooral in opkomende landen waar hun belangrijkste concurrenten veel eerder zijn aangekomen. Zonder deze externe ontwikkeling, Fiat heeft mogelijk meer moeite om marktaandeel te winnen en de ranglijst te beklimmen.
Veelgestelde vragen
Wanneer zijn Fiat en Chrysler gefuseerd?
De Fiat-Chrysler groep is ontstaan uit de fusie tussen het Amerikaanse Chrysler en het Italiaanse Fiat. De fusie vond plaats in januari 2014 na de aankoop van 100% Chrysler door Fiat. In feite werd deze fusie goedgekeurd door de algemene vergadering van aandeelhouders van Fiat op 1 augustus 2014. De groep die zich nu heeft gevormd is eigenaar van de merken Fiat, Alfa Roméo, Lancia, Maserati, Abarth, Jeep, Chrysler, Dodge en Ram. Vrachtwagens.
Wie vormen de aandeelhouders van Fiat?
Het belang van de Fiat Chrysler Group bestaat uit 29% door de holding Exor, 4,85% door Tiger Global Management, 3,91% door Harris Associates, 3,71% door BlackRock Fund Advisors, 2,39% door Baillie Gifford, 2,10% door The Vanguard Group, 1,93% door Robeco Institutional Asset Management, 1,44% door AQR Capital Management, 0,90% van Marketfield Asset Management en 0,89% van Goldman Sachs Asset Management.
Op welke financiële markten is de koers van het aandeel Fiat Chrysler genoteerd?
De aandelenkoers van Fiat Chrysler is momenteel genoteerd op twee verschillende aandelenmarkten vanwege zijn dubbele nationaliteit, Amerikaans en Italiaans. De belangrijkste markt waarop deze effecten genoteerd zijn, is de beurs van Milaan in Italië. Aan de andere kant vinden we de prijs van deze effecten ook op de Amerikaanse aandelenmarkt en op de markt van New York. Bovendien vinden we het bedrijf maakt deel uit van de berekening van de Italiaanse aandelenindex, de FTSE MIB.