Menu
in

Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten (ASEAN)

Wat is de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten (ASEAN)?

De Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten (ASEAN) is een regionale organisatie van 10 Zuidoost-Aziatische en Pacifische landen waarvan de regeringen samenwerken om sociaal-culturele, economische en politieke vooruitgang in de regio te bevorderen. ASEAN is een officiële waarnemer van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC), een 21-koppige economische groep die vrijhandel en duurzame ontwikkeling in landen in de Stille Oceaan bevordert. 

KEY POINTS

  • De Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) is een groep van 10 Zuidoost-Aziatische landen die samenwerken om groei en politieke, economische en culturele solidariteit te bevorderen.
  • Sinds 1995 hebben de ASEAN-leden onderling een vrijhandelszone na een succesvolle poging om de tarieven te verlagen.
  • Ruzies over handelsroutes en visrechten in de Zuid-Chinese Zee hebben de wereldwijde invloed van ASEAN ondermijnd en zijn deels verantwoordelijk voor het falen van het Trans-Pacific Partnership (TPP).

De Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties begrijpen

ASEAN werd opgericht in 1967 met de ondertekening van de Verklaring van Bangkok. De vereniging bestond aanvankelijk uit de volgende vijf leden:
  • Indonesië
  • Maleisië
  • Filipijnen
  • Singapore
  • Thailand
Het oorspronkelijke doel van de groep was om de spanningen tussen haar leden te kalmeren en de verspreiding van het communisme in de regio in te dammen. De prioriteiten van de ASEAN zijn echter veranderd. In de jaren 90 omvatte de vereniging de communistische staten Vietnam (1995) en Laos (1997), evenals het quasi-communistische Cambodja (1999). Brunei trad toe in 1984 en Myanmar in 1997.   Een overeenkomst uit 1995 creëerde een kernwapenvrije zone in Zuidoost-Azië. Sindsin 1993 heeft het blok de tarieven verlaagd in een poging om een ASEAN-vrijhandelszone te creëren, die de website van de groep beschrijft als “virtueel gevestigd.” Als gevolg hiervan, volgens het ASEAN-rapport , “ASEAN Key Figures 2018”, steeg de totale handel in goederen van ASEAN van $ 790 miljard in 2000 tot $ 2,574 miljard in 2017. ASEAN’s 10 economieën waren goed voor $ 2,8 biljoen aan bruto binnenlands product (bbp) gecombineerd in 2017, en de groep wordt beschouwd als de vijfde grootste economie ter wereld. De totale bevolking van de groep was 642 miljoen in 2017, volgens het ASEAN-rapport.  In de ASEAN-verklaring verklaart ASEAN dat zij het volgende wil bereiken:
    Regionale economische groei, sociale vooruitgang en culturele ontwikkeling in de regio
  • Regionale vrede en stabiliteit door voortdurende eerbiediging van rechtvaardigheid en de rechtsstaat in de betrekkingen tussen de landen
  • van de regio
  • Samenwerking en wederzijdse bijstand op economisch, sociaal, cultureel, technisch, wetenschappelijk en administratief gebied
  • Wederzijdse bijstand door middel van onderwijs, beroeps-, technische en administratieve opleiding en onderzoeksfaciliteiten
  • landbouwsamenwerking tussen ASEAN-lidstaten

ASEAN en Trans-Pacific Partnership (TPP)

Veel ASEAN-buren claimen grondgebied in de energierijke Zuid-Chinese Zee, wat concurrentie creëert tussen buurlanden en vooral China. Mislukte pogingen om deze claims op te lossen hebben de invloed van de groep ondermijnd, net als het besluit van de Trump-regering om zich terug te trekken uit het Trans-Pacific Partnership (TPP).  Het TPP is een vrijhandelspact dat de handel tussen de Verenigde Staten zou vergemakkelijken, Singapore, Brunei, Vietnam en Maleisië, en niet-ASEAN Pacifische landen zoals Japan, Mexico, Canada en Australië.