in

Bitcoin Lightning Network: wat het is en hoe het werkt

Het Lightning Network is een betalingsnetwerk gebouwd op bitcoin. Meer specifiek is het een protocol, of een reeks regels, die kan worden gebruikt om bitcoins vrijwel onmiddellijk en met extreem lage kosten te verzenden en te ontvangen. Het Lightning Network brengt enkele afwegingen met zich mee ten opzichte van bitcoin, zoals beveiliging en gebruiksgemak.

Voor kleine dagelijkse betalingen biedt het Lightning Network echter een uitstekende gebruikerservaring. In dit artikel leert u waarom u Lightning Network nodig hebt, hoe het werkt en hoe u het in minder dan 5 minuten kunt gaan gebruiken.

Waarom hebben we het Lightning-netwerk nodig?

Er zijn inherente beperkingen in een gedecentraliseerd systeem zoals bitcoin. Een van deze beperkingen is schaalbaarheid. Elke bitcoin-transactie moet worden ontvangen en gevalideerd door elk knooppunt (computer) op het netwerk om ervoor te zorgen dat alle transacties de regels van bitcoin volgen.

Dit komt omdat bitcoin een limiet van ongeveer 5 transacties per seconde oplegt. Dit maakt deel uit van wat bitcoin gedecentraliseerd maakt – het feit dat iedereen een gewone computer kan gebruiken om de regels van bitcoin te handhaven en ervoor te zorgen dat iedereen zich ook aan die regels houdt.

Wanneer we de
transactielimieten van bitcoin vergelijken met die van Visa, zien we dat bitcoin nog een lange weg te gaan heeft voordat het dit soort transactievolumes aankan.

Visa verwerkt meer dan 10.000 transacties per seconde, duizenden keren meer dan bitcoin kan. Bitcoin zal aanzienlijk moeten toenemen om de transactieschaal van Visa te kunnen verwerken.

Grotere blokken en off-chain schaalbaarheid

Er zijn twee schaaloplossingen die vaak worden genoemd met betrekking tot bitcoin: grotere blokken en off-chain oplossingen. Het argument “groot blok” stelt dat om de transactielimieten te verhogen, we moeten toestaan dat blokken in de blockchain meer gegevens bevatten, waardoor meer transacties in elk blok kunnen worden opgeslagen.

Het probleem met grote blokken is dat we blokken van 32 GB nodig hebben om de transactieschaal van Visa te bereiken. Dit zou betekenen dat elke 10 minuten 32 GB aan gegevens zou worden verzonden naar elk bitcoin-knooppunt dat alle 32 GB-transacties zou moeten valideren. Voor iedereen die de blockchain wil opslaan, zou het 400 TB opslagruimte per jaar vereisen. In plaats van hun eigen “complete nodes” te runnen, zouden bitcoin-gebruikers gedwongen worden om anderen te vertrouwen om hun transacties te valideren. Dit verslaat het hele doel van bitcoin, namelijk het verzenden en ontvangen van betalingen zonder iemand anders te hoeven vertrouwen.

Off-chain oplossingen omzeilen daarentegen de transactielimiet van bitcoin door betalingen uit te voeren zonder elke afzonderlijke betaling op de blockchain te registreren. Individuele betalingen worden afzonderlijk bijgehouden (off-chain) en later wordt alleen het eindsaldo vastgelegd op de blockchain. U kunt bijvoorbeeld elke maand vijf betalingen van $ 10 aan een winkel doen door aan het begin van de maand slechts één bitcoin-transactie van $ 50 op te nemen.

Betaalkanalen

Een populair type off-chain schaaloplossing wordt een betalingskanaal genoemd. In een betaalkanaal wisselen twee nodes binnen het “kanaal” met elkaar betalingen heen en weer uit. Deze knooppunten registreren hun saldo in een on-chain bitcoin-transactie pas nadat ze hebben besloten om te stoppen met het gebruik van het kanaal.

Je kunt denken aan betaalkanalen zoals creditcards in een coffeeshop: “open het kanaal” door de barman je creditcard te geven, “werk het kanaalsaldo bij” wanneer je nog een drankje koopt en “sluit het kanaal” zodra de rekening is betaald.

Het Lightning Network

Het Lightning Network is een groot netwerk van betaalkanalen. Deze betalingskanalen zijn niet afhankelijk van vertrouwen om te werken, omdat elke gebruiker altijd toegang heeft tot zijn geld.

Lightning Network-betalingen kunnen via het netwerk worden “gerouteerd”. Stel je voor dat Alice twee kanalen open heeft, een met Bob en een met Carol. Hoewel er geen kanaal is tussen Bob en Carol, kan Bob Carol nog steeds betalen door de betaling via Alice’s node te routeren. Dit werkt omdat Alice kanalen heeft met zowel Bob als Carol.

Betalingsroutering biedt ook een niveau van privacy voor Lightning Network-gebruikers. Een betaling kan via veel knooppunten worden gerouteerd, maar elk knooppunt onderweg weet niet waar de betaling vandaan komt of waar de eindbestemming is.

Lightning Network-kanaalweegschalen

Meestal worden betalingskanalen geïnitieerd door slechts één van de betrokken mensen, zoals Alice die een kanaal opent met Bob. In dit geval beheert alleen Alice de fondsen in de oorspronkelijke staat van het kanaal. Alice kan ervoor kiezen om een deel van haar kanaalsaldo naar Bob te sturen als betaling. Zodra hij deze betaling heeft ontvangen, controleert Bob wat geld in het kanaal en kan nu betalingen naar Alice sturen.

Fondsen binnen het kanaal dat u beheert, worden ‘uitgaande’ of ‘lokale’ capaciteit genoemd, omdat ze zich aan ‘uw kant’ van het kanaal bevinden. Fondsen aan de andere kant van het kanaal worden “inkomende” of “externe” capaciteit genoemd, omdat dit het bedrag is dat u als inkomende betalingen kunt ontvangen. De hoogste betaling die u kunt verzenden, wordt beheerd door uw uitgaande capaciteit en de hoogste betaling die u kunt ontvangen, wordt beheerd door uw inkomende capaciteit.

Hoe werken Lightning Network-betalingen?

Het Lightning Network maakt gebruik van een op facturen gebaseerd betalingssysteem. Als u een Lightning Network-betaling wilt verzenden, moet u eerst een factuur ontvangen van wie u betaalt. Betalingsfacturen hebben soms een bepaald bedrag, dus u moet het exacte bedrag betalen. Andere keren worden facturen leeg gelaten en kunt u het bedrag kiezen dat u wilt verzenden. Als u een Lightning Network-betaling wilt ontvangen, moet u een factuur maken om betaling aan te vragen en de factuur verstrekken aan de persoon die u betaalt.

Betalingsfacturen zijn een lange reeks tekens die alle informatie bevat die nodig is om de betaling te voltooien. Soms worden betalingsfacturen weergegeven als QR-codes en andere keren worden ze weergegeven als een lange reeks tekens zoals:

LNBC50U1PWSYHX9pp57ppqvzwex3qapu0wn63v06jzxqdtt46qypks4pnexwrr2ansz9msdqcgejhxctzd
9kxjare23jhxap3cqzysxqy2ljqd47a9cdlnj84cy0a0zg7frd8jnera8fen2du6d2g500wzs7mpsmpsmpqe0c
3DDHRrxPehyhj4C9FwJ3cfr5MVYXCYAAQ98FW39JKETL89CQ0J9HY2

Portfolio-aanbeveling

Voordat u een portemonnee aanbeveelt, is het belangrijk op te merken dat het Lightning Network nog aan het begin van zijn ontwikkeling staat. Zorg ervoor dat u het alleen gebruikt voor kleine hoeveelheden die u comfortabel voelt om mogelijk te verliezen. Dit geldt vooral wanneer u leert hoe u het Lightning Network kunt gebruiken.

Onze aanbevolen Lightning Network-portemonnee voor beginners is de Phoenix-portemonnee van ACINQ. ACINQ is een bedrijf dat sinds de oprichting heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het Lightning Network-protocol. Ze hebben Phoenix ontworpen om extreem eenvoudig te zijn voor gebruikers van alle niveaus. Het is momenteel alleen beschikbaar op Android, maar ACINQ is van plan om tegen het einde van 2020 een iOS-versie uit te brengen.

Het gebruiksgemak van Phoenix gaat gepaard met een aantal compromissen. Een van deze afwegingen is het feit dat Phoenix alleen verbinding maakt met Lightning Network-knooppunten die tot ACINQ behoren. Dit betekent dat ACINQ-nodes online moeten blijven om betalingen te kunnen verzenden en ontvangen. Toch controleert ACINQ nooit uw geld, en zelfs als hun knooppunten permanent offline waren, kunt u het geld nog steeds van uw telefoon terugkrijgen. Een andere afweging is het feit dat ACINQ via Phoenix kennis heeft van al uw betalingsactiviteiten omdat alles via hun knooppunten gaat.

Het gebruik van Phoenix is een geweldige manier om aan de slag te gaan met het Lightning Network, omdat het niet nodig is om kanalen te beheren of zich zorgen te maken over het verbinden met het externe Lightning Network-knooppunt. Installeer de app gewoon op uw mobiele apparaat, neem een back-up op van uw 24-woord seed phrase en u kunt Lightning Network meteen gaan gebruiken!

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels pixabay 461593

Brave Browser: een beginnershandleiding

pexels worldspectrum 1097946

EMOTIES VAN DE AANDELENMARKT: alles wat u moet weten