Bitcoin vs. creditcardtransacties: een overzicht
De meeste mensen hebben een creditcard die ze kunnen gebruiken om dingen te betalen. Maar sommigen hebben ook bitcoins tot hun beschikking. Welke moeten mensen gebruiken en wanneer, om hun middelen te maximaliseren?
KEY POINTS
- Bitcoin-transacties proberen meer als contant geld te werken: uitgewisseld van persoon tot persoon zonder een financiële tussenpersoon.
- Bitcoin is momenteel niet algemeen geaccepteerd en moet vaak via een exchange worden gebruikt.
- Creditcardmaatschappijen worden algemeen geaccepteerd, maar brengen kosten in rekening.
- Ze bieden ook fraudebescherming die Bitcoin niet biedt.
Bitcoin Transacties
Satoshi Nakamoto, de uitvinder van bitcoin, noemde zijn oorspronkelijke white paper over het onderwerp “A peer-to-peer electronic cash system.” Deze beschrijving raakt aan de belangrijkste verschillen tussen bitcoin- en creditcardtransacties.
Bitcoin-betalingen zijn analoog aan bankoverschrijvingen of contante transacties, waarbij de betaling rechtstreeks van de ene partij naar de andere wordt “gepusht”, zonder via een andere financiële instelling te gaan. Betalingsverwerking gebeurt via een privénetwerk van computers en elke transactie wordt vastgelegd in een blockchain, die openbaar is. Bitcoin is gebaseerd op peer-to-peer-technologie en vertrouwt op blockchain en cryptografie om het te beschermen, zonder toezicht van derden.
Bij het maken van een bitcoin-transactie hoeft u geen persoonlijke identificatie op te geven, zoals naam en adres.
Credit Card Transacties
Omgekeerd houden creditcardtransacties in dat de koper de verkoper daadwerkelijk machtigt om een betaling van zijn rekening te “opnemen”, via financiële tussenpersonen. Bij een typische Visa-transactie zijn bijvoorbeeld vier partijen betrokken: de handelaar, de koper (de financiële instelling die betalingen aan de handelaar toestaat), de uitgever (de bank van de kaarthouder) en de individuele kaarthouder.
Belangrijkste verschillen
Bitcoin-transacties worden uitgevoerd met behulp van een anoniem alfanumeriek adres, dat bij elke transactie verandert, en een privésleutel. Betalingen kunnen ook worden gedaan op mobiele apparaten met behulp van quick response codes (QR).
Wanneer creditcards fysiek worden opgeslagen in een portemonnee, worden bitcoin-transacties verzonden van en naar e-wallets, die kunnen worden opgeslagen op uw computer, smartphone of in de cloud.
Bitcoin-transacties onomkeerbaar zijn en alleen door de ontvangende partij kunnen worden terugbetaald, een belangrijk verschil met creditcardtransacties die kunnen worden geannuleerd. Dit betekent dat er geen terugboekingen zijn voor verkopers bij het accepteren van bitcoin-betalingen. Een terugboeking is een verzoek van een creditcardaanbieder aan een detailhandelaar om het verlies op een frauduleuze transactie te dekken of Omstreden.
Bitcoin-verkopers besparen ook op creditcardkosten die kunnen variëren van 0,5% tot 5%, plus een vaste vergoeding van 20 tot 30 cent voor elke gemaakte transactie. Bitcoin-betalingen kunnen worden verzonden en ontvangen tegen zeer lage kosten of helemaal geen, omdat bitcoin-kosten zijn gebaseerd op de hoeveelheid verzonden gegevens.
Voor verkopers zijn de voordelen van het ontvangen van bitcoins duidelijk. Betalingen met virtuele valuta besparen aanzienlijk op verwerkingskosten en elimineren het risico op terugboekingen. Voor kopers zijn de voordelen van betalen met bitcoin onder meer grotere eenvoud bij het plaatsen van de transactie, anonimiteit van de gebruiker, geen onderbreking van tussenpersonen en zeer lage transactiekosten. (Uw account wordt bijvoorbeeld geblokkeerd na een fraudewaarschuwing.)
Creditcards bieden belangrijke voordelige functies, zoals de mogelijkheid om geld te lenen, fraudebescherming, beloningspunten en een veel bredere acceptatie onder verkopers. Hoewel sommige van de grote retailers, waaronder Overstock.com (OSTK) en Newegg, zijn begonnen met het accepteren van bitcoin, moeten de meeste er nog een betalingsoptie van maken. Het gebruik van creditcards brengt echter het risico met zich mee dat u boetes oploopt voor vertragingen, rente, buitenlandse transactiekosten en mogelijke negatieve effecten op uw credit score.