Het capture report is een van de meest begrijpelijke financiële rapportages waarin wij (kleine beleggers) de prestaties van een beleggingsfonds vanuit een perspectief kunnen beoordelen. Ik zal je vertellen hoe.
We selecteren vaak beleggingsfondsen voor beleggingen op basis van hun prestaties in het verleden.
Het is als het waarderen van een beleggingsfonds op basis van een enkele parameter . Welke is niet genoeg, toch? Maar goed, we doen het omdat we geen andere manier kennen.
We hebben onlangs een tool ontwikkeld waarmee u vijf beleggingsfondsen tegelijk kunt vergelijken op basis van meer dan 40 parameters. Het gebruik van een tool als deze is zeker een stap vooruit van het werven van fondsen op basis van slechts één parameter (rendement).
Ik had graag de acquisitieratio als een van de parameters in onze vergelijkingstool opgenomen. Maar helaas was het niet mogelijk om binnen te komen vanwege enkele beperkingen.
Daarom besloten we een blog te schrijven over dit rapport. Het punt is om lezers dit rapport te laten gebruiken voor analyse samen met onze vergelijkingstool voor beleggingsfondsen.
Indice dei contenuti:
Waar kunt u het overnamerapport krijgen?
U krijgt het Indiase beleggingsfondsenprogramma-acquisitierapport van de MorningStar-website.
Dit zijn de stappen waarmee u daar kunt komen:
- Bezoek de website van Morningstar India.
- Voer vervolgens de zoekopdracht van het beleggingsfonds uit in hun zoekbalk .
- Ga naar het tabblad “Risico en beoordeling”.
Houd er ook rekening mee dat het overnamerapport van beleggingsfondsen beschikbaar is op de website van MorningStar. De verhouding heeft 3 tijdshorizons: 3 jaar, 5 jaar en 10 jaar. Standaard toont de website de acquisitieratio van de afgelopen drie jaar.
U kunt het vervolgkeuzemenu gebruiken om andere perioden te selecteren.
Wat is de vangstverhouding?
Het is een maatstaf voor hoe een beleggingsfondsregime heeft gepresteerd in bull- en bearmarkten met betrekking tot een benchmarkindex.
Wat is de behoefte aan dit begrip? Zelfs een koersgrafiek kan ons deze duidelijkheid geven. Wat is de noodzaak van een vangstrapport? De prijsgrafieken zijn geweldig, maar ze zijn misschien niet zo nauwkeurig als een overnamerapport. Laten we de prijsgrafiek bekijken om het te begrijpen met een voorbeeld.
Kijk naar de bovenstaande koersgrafiek. Visueel lijkt het erop dat de NAV van het beleggingsfonds bijna de beweging van de index heeft nagebootst, toch? Dus wat zullen we concluderen door alleen de grafiek te zien? We zullen concluderen dat het beleggingsfonds indexrendementen bijna perfect heeft gerepliceerd.
Maar de overnameratio van dit beleggingsfondsschema zal u helpen een andere conclusie te trekken. Laat me u de acquisitieratio van de periode van 10 jaar voor hetzelfde beleggingsfonds laten zien.
De verhouding bestaat uit twee delen: opwaartse en neerwaartse ratio.
- Upside: Wanneer de upside ratio onder de 100 ligt, duidt dit op een slechte prestatie in een bullmarkt. Wanneer de stijging boven de 100 ligt, betekent dit dat het fonds beter heeft gepresteerd dan de index.
- Enige nadeel : Wanneer de terugbetalingsratio minder dan 100 is, geeft aan dat het fonds meer weerstand heeft getoond in een bearmarkt, daarom beschouwd als een goed rendement. Wanneer de daling boven de 100 ligt, betekent dit dat het fonds onder de index heeft gepresteerd.
Met andere woorden, we kunnen zeggen dat dit verslag een meer ingewikkelde manier is om naar de prestaties in het verleden van een beleggingsfonds te kijken. In plaats van alleen rendementen van het ene punt naar het andere te meten, wordt de scheiding van de hele periode uitgevoerd in twee soorten: voor- en nadelen. Vervolgens wordt beoordeeld hoe het beleggingsfondsregime in elk van deze perioden presteerde (toen de index steeg en wanneer de index daalde).
Om de vangstratio beter te begrijpen, laten we de berekeningsmethodologie lezen. Het zal meer duidelijkheid verschaffen over de opwaartse en neerwaartse overnameratio.
Hoe bereken je het?
Ten eerste is de hele periode verdeeld in maanden . Dan worden al die maanden waarin het beleggingsfonds een positief rendement had geïdentificeerd. De prestaties van de referentie-index in diezelfde maanden worden vervolgens geverifieerd. Om nu de opwaartse ratio te berekenen, wordt de volgende formule gebruikt:
Laten we een hypothetisch voorbeeld nemen. Tussen 1 april 2020 en 30 april 2020 steeg de NAV van een beleggingsfondsplan met 8,03%. In dezelfde periode steeg de S&P BSE 100-index met 10,5%. Wat wordt de Sharpe Ratio van dit beleggingsfonds? Het antwoord is 76 (bovenzijde = 8,03 / 10,5 x 100).
Nog een voorbeeld. Tussen 1 maart 2020 en 31 maart 2020 daalde de NAV van een beleggingsfondsprogramma met 16,36%. In dezelfde periode daalde de S&P BSE 100-index met 22%. Wat wordt de Sharpe Ratio van dit beleggingsfonds? Het antwoord is 74 (Nadeel = -16,36 / -22 x 100).
Nummers decoderen …
Als belegger zouden we graag een beleggingsfonds zien met een opwaartse acquisitieratio boven de 100. Een score boven de honderd is een teken van outperformance. Evenzo betekent de opwaartse acquisitieratio onder de 100 dat het fonds ondermaats heeft gepresteerd ten opzichte van een index.
In ons bovenstaande voorbeeld (tussen 1 april 2020 en 30 april 2020) was de Upside Ratio 76, dus het is een underperformance. Hoewel het fonds een positief rendement van 8,03% behaalde, lag de Upside ratio nog steeds onder de 100. Omdat? Omdat het het rendement van een benchmarkindex niet kon verslaan.
Ook in het vorige voorbeeld (tussen 1 maart 2020 en 31 maart 2020) was de Downside Ratio 74. Het is een teken dat het fonds een lager negatief rendement heeft laten zien dan de S&P BSE 100-index. In deze periode daalde de S&P-index met 22%, maar de NAV van het fonds daalde slechts met 16,36%. Het is tekenend voor een goede prestatie.
Ideale acquisitieratio
Dit is een voorbeeld van het Mirae Asset Large Cap Fund. De driejaars Capture Ratio van dit fonds laat een Upside Ratio zien van 103 en een daling van 97.
Deze twee cijfers geven aan dat het fonds 3% beter presteerde dan de index in een bullmarkt. Bovendien veroverde het slechts 97% van de negatieve rendementen van de index (in een bearmarkt).
Een upside ratio boven de 100 en een downside ratio onder de 100 is een voorbeeld van een ideale acquisitieratio.
Welke indices worden gebruikt als benchmarks voor het berekenen van de acquisitieratio?
Morningstar gebruikt de prestaties van de volgende index om de ratio te berekenen:
- Large Cap Funds: Ze gebruiken de S&P BSE 100 index.
- Mid-cap fondsen: gebruik de IISL CNX mid-cap index.
- Small-cap fondsen: Ze gebruiken de small-cap IISL CNX index.
- ELSS-fondsen: Ze gebruiken de S&P BSE 200-index.
Conclusie
Aan beleggingsfondsen is een benchmark gekoppeld. De Capture Ratio is een instrument dat we kunnen gebruiken om de prestaties van een fonds te beoordelen aan de hand van zijn benchmark.
Als belegger zien we graag een upside capture ratio boven de 100 en een downside capture ratio onder de 100. Omdat? Want anders beleggen we in een indexfonds. Waarom deze extra’s betalen voor een hogere kostenratio voor actief beheerde fondsen.
Het is ook belangrijk op te merken dat het beoordelen van een beleggingsfonds alleen op basis van de overnameratio van een periode (bijvoorbeeld 3 jaar) niet eerlijk zal zijn. Het beste is om samen te zoeken naar een acquisitieratio van 3 jaar, 5 jaar en 10 jaar om een laatste call te doen.