Menu
in

Centrale banken: een complete gids

Centrale banken zijn belast met het reguleren van de andere banken van het land, evenals het formuleren en implementeren van monetair beleid dat zal helpen groeien en de onderliggende economieën zal ondersteunen.

Deze belangrijke rol is de belangrijkste reden waarom vergaderingen van centrale banken cruciale gebeurtenissen zijn voor marktdeelnemers.

De belangrijkste centrale banken van de wereld komen regelmatig bijeen om het monetaire beleidsklimaat te bepalen dat hen zal helpen hun doelstellingen te bereiken.

Deze doelstellingen kunnen betrekking hebben op de inflatie, het werkloosheidspercentage en het totale bbp. Een van de belangrijkste bedreigingen voor duurzame economische groei is prijsstabiliteit, die over het algemeen hoog op de agenda van vergaderingen van centrale banken staat.

Naast het richten op inflatie, kunnen centrale banken zich ook rechtstreeks bemoeien met markten om de vraag en het aanbod van geld te beïnvloeden.

Om hun motivaties te realiseren, gebruiken centrale banken verschillende instrumenten, waaronder:

  1. Rente. Centrale banken kunnen de rente verhogen of verlagen bij het verstrekken van leningen aan andere banken. Renteverhogingen maken de onderliggende munt duurder, wat het aanbod beperkt. Renteverlagingen verhogen het aanbod, waardoor de onderliggende munt goedkoper wordt.
  2. Directe betrokkenheid bij de markt. Centrale banken kunnen zich bezighouden met de open markt door rechtstreeks staatsobligaties en schatkistpapier of commerciële schulden te kopen of te verkopen.

    Dit kan de geldhoeveelheid in de economie vergroten of verminderen.

  3. Minimumreservevereisten <spanstijl="lettergrootte: overërven;">. Centrale banken stellen minimumreservebedragen vast die andere banken op een bepaald moment moeten aanhouden. Als het bedrag wordt verhoogd, hebben banken minder middelen om hun diensten aan te bieden; Maar als het bedrag wordt verlaagd, hebben banken meer middelen om hun klanten te bedienen.

’s Werelds grootste banken

De belangrijkste centrale bank ter wereld is zonder twijfel de Amerikaanse Federal Reserve.

Dit komt door de positie van het land in de wereldeconomie en de kracht van de Amerikaanse dollar in de internationale handel.

Andere invloedrijke centrale banken zijn de Europese Centrale Bank (die het grootste deel van Europa bestrijkt), Bank of England, Bank of Canada, Bank of Japan, People’s Bank of China, Swiss National Bank, South African Reserve Bank, Reserve Bank of New Zealand en de Reserve Bank of Australia.

Het is belangrijk om de regelmatige monetairbeleidsvergaderingen van deze banken bij te houden met behulp van het economische kalenderinstrument om op de hoogte te blijven van de belangrijkste marktkansen.

Vergaderingen van de centrale bank

Centrale bankvergaderingen zijn achterstallige economische indicatoren, aangezien monetairbeleidsbeslissingen de vooruitzichten van de bank voor de toekomst weerspiegelen, terwijl de economie achteraf wordt beoordeeld. Beleggers zien centrale banken als een bron van belangrijke informatie voor hun economieën en proberen zich gunstig te positioneren voordat de verwachtingen van de centrale bank worden ingelost.

Federaal reservesysteem (FRS)

Het Federal Reserve System (FRS) van de Verenigde Staten, ook wel de Federal Reserve of simpelweg Fed genoemd, is de centrale bank van de Verenigde Staten van Amerika. Het werd opgericht om een flexibel, veilig en stabiel systeem voor nationale monetaire en financiële zaken te bieden.

Europese Centrale Bank (ECB)

De Europese Centrale Bank (ECB) is de belangrijkste monetaire instelling van de Europese Unie (EU) die de euro (EUR) en monetaire en financiële zaken in de regio bestuurt.

Het werd op 1 juni 1998 opgericht als een van de zeven EU-instellingen die in het Verdrag van Amsterdam zijn overeengekomen.

Bank van Engeland (BOE)

De Bank of England (BoE) is de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk en bedient de Britse overheid als de officiële bankinstelling voor monetaire zaken. Als de hoogste monetaire en financiële autoriteit van het Verenigd Koninkrijk neemt de Bank of England de rol op zich om het welzijn van de Britse economie en het financiële systeem te waarborgen.

De Zwitserse Nationale Bank (SNB)

De Zwitserse Nationale Bank (SNB) is de centrale bank van Zwitserland en is verantwoordelijk voor het formuleren van het monetaire beleid van het land en het beheer van Zwitserse frankbankbiljetten. Lees hoe u uw advertenties kunt gebruiken in fundamentele analyses

Bank van Japan (BoJ)

De Bank of Japan (BoJ) is de centrale bank van Japan en de hoogste monetaire autoriteit in het land. Het hoofdkantoor van de bank is gevestigd in Nihonbashi, het zakendistrict van Chūō, Tokio. Het werd opgericht onder de Bank of Japan Act van 1882 en begon te werken op 10 oktober 1882, voordat het zijn eerste bankbiljetten uitgaf in 1885.

De Reserve Bank of Australia (RBA)

De Reserve Bank of Australia (RBA) is de centrale bank van Australië, waarvan de uitdrukkelijke functie is om de economische en financiële stabiliteit van het land te ondersteunen en te verbeteren. De RBA ontleent zijn mandaat aan de Reserve Bank Act van 1959 die de bank de macht gaf om bij te dragen aan de stabiliteit van de Australische dollar, volledige werkgelegenheid te bereiken en economische welvaart te bevorderen.

De Bank of Canada (BoC)

De Canadese centrale bank werd opgericht in 1934 en is verantwoordelijk voor het bevorderen van een gezond en veilig financieel systeem binnen Canada, evenals het formuleren van het monetaire beleid van het land.

De Reserve Bank van Nieuw-Zeeland (RBNZ)

De Reserve Bank of New Zealand, ook bekend als RBNZ, is een van ’s werelds toonaangevende topbanken. Het is de centrale bank van Nieuw-Zeeland en werd opgericht door de Nieuw-Zeelandse regering met als doel de stabiliteit van het financiële systeem van het land te handhaven.

People’s Bank van China (PBOC)

De People’s Bank of China (PBOC) is de centrale bank van de Volksrepubliek China. Net als andere centrale banken heeft de PBOC een dubbel mandaat om de financiële stabiliteit te bevorderen en de economische welvaart in China te vergroten. De bank heeft een reeks hervormingen ondergaan en geniet nu naar Chinese maatstaven een grote autonomie.

Zuid-Afrika Reserve Bank (SARB)

De South Africa Reserve Bank (SARB) is de centrale bank van de Republiek Zuid-Afrika. De bank heeft de verantwoordelijkheid om prijsstabiliteit te handhaven, die op zijn beurt een evenwichtige en duurzame economische welvaart voor de bevolking van Zuid-Afrika cultiveert en ondersteunt. Leer hoe u het kunt gebruiken in fundamentele analyse.