in

Coinbase kondigt zijn level two netwerk aan

Het lijdt geen twijfel dat beurzen de grootste spelers zijn in de cryptocurrency-industrie. Wanneer Binance of Kraken niezen, wordt de markt verkouden en wanneer een handelsplatform een grote nieuwe lancering of project aankondigt, moeten beleggers echt achterover leunen en opletten.

Dit geldt vooral in het geval dat een uitwisseling zijn eigen platform onthult, iets dat de Amerikaanse beurs Coinbase vorige week deed toen het Base aan de wereld introduceerde.

Zoals beschreven in een officiële blog, zal Base een tier twee sidechain voor Ethereum zijn, waarvan Coinbase hoopt dat het “een veilige, goedkope, ontwikkelaarsvriendelijke manier zal bieden voor iedereen, waar dan ook, om gedecentraliseerde apps of onchain ‘dapps’ te maken.” Hoewel Base zelf geen eigen native token zal hebben, is het duidelijk dat de komst van het tweede niveau een grote boost zal geven aan de cryptocurrency-markt in het algemeen, evenals aan sommige andere platforms in het bijzonder.

In feite, met Base ontwikkeld uit open source code geschreven voor Optimism (een andere Ethereum-gebaseerde tier twee-oplossing), zal OP een token zijn dat gestage winsten zou moeten zien zodra Base op gang komt. En met Coinbase ook gericht op “de volgende miljard gebruikers naar web3 brengen”, zal Ethereum zelf misschien de belangrijkste begunstigde zijn, aangezien alle Basistransacties op de Ethereum-blockchain zullen worden afgehandeld. Dit zou van 2023 een zeer sterk jaar kunnen maken voor ETH, dat waarschijnlijk ook zal profiteren van de voortdurende ontwikkeling die is geïnitieerd door de fusie van vorig jaar.

Coinbase kondigt Base, Optimism en Ethereum Rally aan

Coinbase kondigde vorige week de lancering van het Base-testnet aan, wat betekent dat het Layer Two-netwerk al toegankelijk is voor ontwikkelaars en andere vroege testers. In feite suggereren vroege rapporten dat meer dan 100 ontwikkelaars al zijn begonnen bij te dragen aan het project, terwijl een groeiend aantal platforms al heeft onthuld dat ze zich bij het Basisecosysteem zullen aansluiten en met het project zullen samenwerken.

Dit geeft een indicatie van hoe groot het zou kunnen worden.

Zoals geschreven in de bovenstaande blog, zal Base worden gebouwd met een focus op vier hoofdkenmerken:

  • Veilig en geregeld op de Ethereum blockchain

  • Ontworpen om te integreren met bestaande Coinbase-producten, -diensten en -functies

  • Volledige compatibiliteit met Ethereum Virtual Machine (EVM) en lage kosten, inclusief transacties zonder ontwikkelaarskosten

  • Open source en gebaseerd op optimism’s development software stack

Wat deze laatste kernfunctie betreft, heeft Coinbase zich ook bij Optimism aangesloten als de tweede hoofdontwikkelaar op de open-source OP-stack van Optimism, wat betekent dat de uitwisseling daadwerkelijk code zal schrijven voor Optimism en voor zichzelf.

Misschien nog interessanter is dat Coinbase ook in een begeleidende blog schreef dat het, met Optimism en zijn ontwikkelaars, een “gedeelde visie voor een superketen” heeft. Dit betekent dat het gebruik van Optimism’s OP Stack mogelijk aanleiding zal geven tot twee andere lagen naast Base en Optimism, en dat deze sidechains “geleidelijk hun interoperabiliteit zullen verhogen totdat ze een ‘mesh’ of ‘Superchain’ vormen die gezamenlijk Ethereum schaalt.”

Met andere woorden, Coinbase ziet zichzelf niet als een concurrent van Optimism of andere tier two-netwerken voor Ethereum, maar eerder als een bijdrager. Zoals de uitwisseling uitlegt, gelooft de uitwisseling dat “deze gedecentraliseerde inspanning de basis zal leggen voor een veel levendiger ontwikkelaarsecosysteem dan mogelijk zou zijn vanuit een enkele keten alleen.”

Deze focus op interoperabiliteit en samenwerking is hier de sleutel, omdat het verklaart waarom optimism’s native token – OP – met maar liefst 35% is toegenomen in de 24 uur na de indiening van Base door Coinbase. En het blijft de afgelopen 30 dagen met 30% gestegen, waarbij beleggers verwachten dat het optimisme alleen op de lange termijn zal groeien, nu Coinbase deel uitmaakt van zijn ecosysteem.

Als een reeds bestaand tweederangs netwerk vertegenwoordigt Optimism momenteel een totale geblokkeerde waarde van $ 950 miljoen (meer dan Cardano, Fantom en Solana). Deze TVL is sinds het begin van het jaar al met 90% gestegen, wat wijst op een toename van het gebruik van optimisme, maar het zal waarschijnlijk de komende maanden en jaren verder toenemen.

Maar laten we Ethereum niet vergeten, dat als de onderliggende afwikkelingslaag voor Base en Optimism de uiteindelijke begunstigde zal zijn van de nieuwe onderneming van Coinbase. Vergeet niet dat Coinbase het verklaarde doel heeft om een miljard meer gebruikers naar het cryptocurrency-ecosysteem te brengen, en gezien de middelen en reikwijdte zou het in de buurt kunnen komen van het bereiken van dat doel.

In combinatie met lagere kosten en snellere transacties zou dit uiteindelijk veel meer gebruik van Ethereum betekenen, wat op zijn beurt een grotere vraag naar native ETH-tokens en een hogere prijs voor de altcoin betekent. Zoals een prominente Ethereum-supporter (Anthony Sassano) het verwoordde: “Ethereum wordt de nederzettingslaag van de wereld.”

Vragen en verliezers

Natuurlijk is niet iedereen verbijsterd door het nieuws van Coinbase, en om verschillende redenen. Ten eerste hebben sommigen legitieme vragen gesteld over de vraag of de ontwikkeling van de basis van Coinbase op de een of andere manier meer decentralisatie of meer beperkingen in het niveau twee en het bredere crypto-ecosysteem kan uitnodigen.

Podcasthost Chris Blec merkte bijvoorbeeld in een tweet op dat “Coinbase onderworpen is aan de Bank Secrecy Act, de Patriot Act en meer.” Hij vroeg toen: “Hoe zal Coinbase aan deze wetten voldoen zonder KYC op brugfondsen te vereisen?”

Dit is een belangrijke vraag, en tot nu toe lijkt Coinbase niet te hebben beantwoord. Ervan uitgaande dat de uitwisseling KYC-controles zou moeten toepassen op alle Basic-gebruikers, zou dit de groei kunnen beperken, waarbij sommige potentiële gebruikers worden ontmoedigd door de noodzaak om zichzelf te identificeren om het te gebruiken. Dat gezegd hebbende, is het de vraag of Base waarschijnlijk een beroep zal doen op het soort mensen dat sowieso geen probleem zou hebben met KYC, waaronder velen binnen de mainstream.

Tegelijkertijd is het ook mogelijk dat andere second-tier netwerken niet optimistisch zullen zijn vanwege de toetreding van Coinbase. Dit wordt ondersteund door het feit dat Polygon (MATIC) en Loopring (LRC) bijvoorbeeld beide de afgelopen twee weken met respectievelijk 15% en 16% zijn gedaald.

Het is ook mogelijk dat de BNB-keten van Binance beschadigd raakt door de lancering van Base door Coinbase. Want nu de Amerikaanse beurs zijn gewicht achter het Ethereum-netwerk en -ecosysteem gooit, is de laatste voorbestemd om in de niet al te verre toekomst bruikbaarder en efficiënter te worden, waardoor BNB Chain mogelijk in het nadeel is. Dit zou kunnen verklaren waarom BNB de afgelopen week, twee weken en maand met 2% is gedaald, wanneer veel munten stijgen.

Ongeacht wat er met rivalen gebeurt, betekent de unieke positie van Coinbase aan de top van de cryptocurrency-voedselketen dat Base de solide basis heeft die het nodig heeft om een veelgebruikte laag twee te worden voor op Ethereum gebaseerde transacties. Op de lange termijn betekent dit mogelijk meer mensen die NFT gebruiken, meer mensen die Web3 gebruiken en meer mensen die de metaverse betreden. Dit kan alleen maar een goede zaak zijn voor encryptie als geheel.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels leeloo thefirst 8919541

Kan BinaryX BNX weer $ 100 bereiken?

pexels alesia kozik 6771900

Haalt Bitgert 1 cent?