in

Crypto wallet: wat het is en waarom het nodig is

Voor de meeste mensen zou de eerste stap naar het verwerven van cryptocurrency het creëren van een portemonnee moeten zijn om digitale activa op te slaan.

Waarom is het zo belangrijk?

Welnu, het “bezitten” van cryptocurrency is op de een of andere manier een misleidende manier om erover na te denken.

Als we het hebben over Bitcoin-eigendom, bedoelen we alleen dat je toegang hebt tot een geheim nummer, algemeen bekend als een privésleutel, die kan worden gebruikt om wiskundig te bewijzen dat je controle hebt over die Bitcoin.

Het ontvangen van bitcoins en het vervolgens verzenden of opslaan ervan omvat wiskundige stappen met betrekking tot privésleutels die interactie hebben met de blockchain. Deze stappen zijn ingewikkeld met veel ruimte voor fouten, dus we gebruiken Bitcoin-portefeuilles om sleutels op de achtergrond te beheren, waardoor het voor gebruikers gemakkelijker en veiliger wordt om hun bitcoins te ontvangen, verzenden en opslaan.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe Bitcoin-transacties eigenlijk werken en wordt uitgelegd waarom we Bitcoin-portefeuilles gebruiken om onze privésleutels en transacties te beheren, en worden veelvoorkomende soorten portefeuilles beschreven. Bekijk voor meer informatie onze gids voor de beste cryptocurrency-portefeuilles.

Wat is een Bitcoin transactie?

Een Bitcoin-transactie is de overdracht van eigendom van munten van de ene persoon naar de andere. Transacties bevatten twee soorten informatie: input en output.

Een transactie-invoer is waar de afzender zijn privésleutel gebruikt om het eigendom van een bestaande munt te bewijzen, zodat hij de munt kan uitgeven. Een transactie-uitvoer is waar de afzender een nieuwe munt maakt en het eigendom ervan vergrendelt aan iedereen die een afzonderlijke privésleutel bezit. Individuele transacties kunnen veel in- en uitgangen bevatten. Alle Bitcoin-transacties worden opgeslagen op de blockchain (wat vergelijkbaar is met een online grootboek).

Stel je voor dat Alice de private key voor een 0.08 BTC munt bezit en Bob het eigendom van 0.06 BTC wil geven. Alice maakt een Bitcoin-transactie met drie delen:

  1. Transactie-invoer: Alice gebruikt haar privésleutel om te bewijzen dat ze de 0,08 BTC-munt bezit en gemachtigd is om deze uit te geven.
  2. Transactie-output: ter waarde van 0,06 BTC, kan alleen worden uitgegeven door de privésleutel van Bob.
  3. Transactie-uitvoer: ter waarde van 0,01999 BTC, het kan alleen worden uitgegeven door een andere privésleutel die eigendom is van Alice (dit wordt modificatie-uitvoer genoemd).

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat de transactie-outputs niet optelden bij de oorspronkelijke 0,8 BTC. Het resterende saldo van 0,00001 BTC wordt betaald als transactiekosten aan degene die het blok mijnt.

De voordelen van wallets

Het is moeilijk om de nodige informatie te combineren en berekeningen uit te voeren om met succes een Bitcoin-transactie te maken. Er zijn veel stappen waarbij menselijke fouten ertoe kunnen leiden dat een gebruiker geld verliest. Het zou ook verwarrend en moeilijk zijn om privésleutels handmatig te volgen.

We kunnen deze problemen voorkomen door Bitcoin-portefeuilles te gebruiken. Wallets helpen ons onze privésleutels te beheren en maken het veel gemakkelijker om bitcoins te verzenden, ontvangen en opslaan. Software wallets stellen ons bijvoorbeeld in staat om verschillende privésleutels te maken en te gebruiken voor verschillende toepassingen. Wanneer we een Bitcoin-transactie willen verzenden, combineert de portemonnee de nodige informatie en voert de vereiste functies uit om te bewijzen dat we eigenaar zijn van de munten die we verzenden. Hetzelfde geldt wanneer u een Bitcoin-transactie ontvangt.

Soorten portefeuilles

Afhankelijk van uw specifieke behoeften, zijn er verschillende soorten Bitcoin-portefeuilles om uit te kiezen. Elke portemonnee wordt geleverd met een aantal afwegingen tussen beveiliging, privacy en gebruiksgemak.

SOFTWARE PORTEMONNEES

Een software wallet is een programma dat op een computer draait en een interface biedt voor de gebruiker om bitcoins te verzenden, ontvangen en opslaan. Software wallets zijn gemakkelijk te gebruiken, maar uw geld loopt risico omdat ze worden opgeslagen op een computer waar hackers er toegang toe hebben.

Exodus is een voorbeeld van een populaire software wallet.

HARDWARE PORTEMONNEES

Hardware wallets zijn fysieke apparaten die privésleutels voor gebruikers opslaan en beheren. Ze hebben over het algemeen de vorm van een geheugenstick, maar sommige bevatten ook touchscreens. Deze wallets kunnen duur zijn en zijn moeilijker te gebruiken dan gewone software wallets, maar private keys laten nooit hardware wallets achter. Dit betekent dat er een veel lager risico is om gehackt te worden.

Trezor en Ledger zijn de twee meest populaire fabrikanten van hardware wallets.

PAPIEREN PORTEMONNEES

Omdat privésleutels slechts geheime nummers zijn, kunnen ze worden afgedrukt of op papier worden geschreven voor opslag en back-up (ter info: het zijn zeer lange nummers!).

Papieren portefeuilles worden tegenwoordig echter over het algemeen niet aanbevolen, omdat het een van de meest foutgevoelige methoden is gebleken om privésleutels op te slaan. De meeste mensen drukken echter hun eigen seed phrase af, wat een manier is om Bitcoin te herstellen, zelfs als de portemonnee zelf verloren of vernietigd is.

BRAIN PORTEMONNEES

Privésleutels kunnen worden omgezet in een set van 12 woorden die het geheime nummer vertegenwoordigen. Deze 12 woorden kunnen worden opgeslagen als een manier om uw privésleutel op te slaan. Brain wallets worden niet aanbevolen, want als u de woorden niet kunt onthouden, is uw geld voor altijd verloren.

Niet uw sleutels, niet uw munten

Bij het gebruik van de tot nu toe besproken wallets is de gebruiker de enige die toegang heeft tot de private keys. Dit soort portefeuilles worden niet-bewaarportemonnees genoemd omdat geen enkele derde partij het geld van de gebruiker in bewaring heeft. Custody wallets daarentegen zijn wallets waarbij de gebruiker de privésleutels voor zijn geld niet rechtstreeks beheert.

Een veel voorkomend voorbeeld van een bewaarportemonnee is het gebruik van een online exchange (zoals Coinbase) om bitcoins op te slaan, waarbij de exchange volledige controle heeft over uw geld. Er zijn risico’s verbonden aan het gebruik van custody wallets, zoals talloze exchange hacks ons in het verleden hebben laten zien.

Aan de andere kant, als u niet erg technisch onderlegd bent en liever vertrouwt op een van de betrouwbare uitwisselingen om uw sleutels privé te houden, bent u misschien beter af met een bewaarportemonnee. De beste cryptocurrency-uitwisselingen houden de meeste van hun cryptocurrencies in iets dat koude opslag wordt genoemd, wat in feite een offline portemonnee is.

Samenvatting

Bitcoin-transacties bevatten veel informatie en vereisen ingewikkelde berekeningen om deze te verzenden en te ontvangen. Bitcoin-portefeuilles doen het meeste werk voor u, wat het risico op menselijke fouten vermindert en de gebruikerservaring veel beter maakt.

Gebruikers hebben verschillende behoeften aan portefeuilles, maar over het algemeen zullen de meeste gebruikers de neiging hebben om hun cryptocurrencies naar offline portefeuilles te verplaatsen zodra ze een aanzienlijk bedrag hebben verzameld (zolang ze technisch onderlegd genoeg zijn om dit te doen). Natuurlijk heeft iedereen een andere risicotolerantie voor hun cryptocurrency en er zijn mensen die uitwisselingen 100% vertrouwen en de noodzaak van een portemonnee niet zien. Natuurlijk was de oorspronkelijke bedoeling achter Bitcoin om een valuta te creëren die geen betrokkenheid van derden vereiste, dus die manier van denken is enigszins contra-intuïtief voor het oorspronkelijke concept van cryptografie.

Het is vermeldenswaard dat dit artikel zich richt op Bitcoin, maar de meeste cryptocurrencies volgen een zeer vergelijkbare procedure voor het gebruik van portefeuilles, dus deze gids zou ook van toepassing zijn op zoiets als Ethereum of Litecoin.

Zorg ervoor dat u opties en afwegingen zorgvuldig overweegt bij het kiezen van een portemonnee en onthoud – niet uw sleutels, niet uw munten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pexels rodnae productions 8369648

Investeren in Bitcoin: de beste strategie om te adopteren

pexels burak the weekender 186461

Hoe cryptocurrency te verzenden: beginnershandleiding