in

Cryptocurrency Airdrops: wat ze zijn en hoe ze te krijgen

Een cryptocurrency airdrop houdt in dat een platform een (nieuw) token stort in de wallets van deelnemers.

Zo simpel is het. Airdrops moeten echter worden onderscheiden van hard forks. Hoewel hard forks er meestal ook toe leiden dat houders een nieuwe cryptocurrency ontvangen, komen ze alleen voor wanneer een blockchain zich splitst in twee concurrerende ketens, meestal als gevolg van enige controverse over het bijwerken van het protocol.

Bij een airdrop daarentegen is geen hard fork betrokken.

Een cryptocurrency airdrop is in feite een middel om twee dingen voor een nieuwe munt te creëren:

  • 1) een marktplaats, die een nieuw token – en zijn native platform – van liquiditeit zal voorzien; en
  • 2) een ecosysteem van houders, die het token kunnen gebruiken om te communiceren met zijn platform.

Hoe dan ook, het platform dat de airdrop uitvoert, zal hiervan profiteren, hoewel het misschien lijkt alsof het dingen gratis weggeeft.

Tegelijkertijd ontvangen deelnemers een actief dat in de loop van de tijd in waarde kan stijgen.

Hoe kom ik in aanmerking voor een airdrop?

Er zijn verschillende manieren om in aanmerking te komen voor een cryptocurrency airdrop. De meest voorkomende is het houden van een minimumbedrag van een andere cryptocurrency in een in aanmerking komende portemonnee.

Zo konden OMG-tokenhouders van het OMG-netwerk in november 2021 deelnemen aan de luchtlancering van het Boba-netwerk voor BOBA.

Als u OMG hebt gehouden met een deelnemende uitwisseling (inclusief Binance, Crypto.com, Huobi en tal van anderen), of als u OMG hebt overgedragen naar een adres op het Boba-netwerk, ontvangt u BOBA op een 1: 1-basis.

In dit geval moesten deelnemers OMG op deze plaatsen vasthouden tijdens de periode van een “snapshot” van de Ethereum-blockchain (waarop OMG en BOBA werken). Als ze OMG tijdens deze momentopname in geschikte posities hielden, zouden ze een week later een gelijke hoeveelheid BOBA ontvangen.

De meeste andere cryptocurrency airdrops lopen langs vergelijkbare lijnen, waarbij de noodzaak om een bepaald token op een bepaalde plaats op een bepaald moment vast te houden meestal het belangrijkste thema is. Sommige airdrops kunnen echter iets anders zijn.

Om een ander voorbeeld uit 2021 te nemen, de airdrop voor Morpher (MPH) omvatte alleen het maken van een portemonnee en het voltooien van een know-your-customer (KYC) -controle, met het ongevraagd vasthouden van een andere cryptocurrency. Andere airdrops omvatten het plaatsen van een platform op verschillende sociale mediaplatforms, terwijl die georganiseerd door bepaalde uitwisselingen u kunnen vragen om een bepaald bedrag van een bepaald token te verhandelen vóór een vervaldatum.

Er zijn een aantal plaatsen die nieuwsgierige beleggers kunnen bezoeken om aankomende airdrops te bekijken. Deze omvatten airdrops.io, icomarks.com, airdropalert.com en CoinMarketCap, die lijsten met toekomstige airdrops en details over hoe u betrokken kunt raken, bieden.

Is er een kans dat ik airdrops heb verdiend die ik niet heb geclaimd?

Gezien het feit dat je met een groot aantal airdrops
eenvoudigweg kunt deelnemen op grond van het vasthouden van een bepaald token met een in aanmerking komende uitwisseling op het moment van een momentopname, is de kans groot dat je airdrops hebt verdiend die je nog niet hebt geclaimd.

Als je mogelijk airdrops hebt verdiend via een uitwisseling, controleer dan je account ermee. Als u bijvoorbeeld hebt gehoord dat er een airdrop voor BOBA was, gaat u naar uw uitwisselingsaccount, controleert u de stortingspagina en kijkt u of er BOBA is gestort op een BOBA-adres dat de uitwisseling mogelijk voor u heeft gemaakt.

Evenzo, als u denkt dat een airdrop openstond voor iedereen die een bepaalde portemonnee van derden bezat, controleer dan die portemonnee. En ongeacht de specifieke voorwaarden, als u weet dat u eraan hebt voldaan, probeer dan contact op te nemen met de partijen die betrokken zijn bij het beheer van de airdrop (of het nu een uitwisseling of een platform is).

Zijn er landen die airdrops beperken?

Ja, sommige landen hebben de neiging om cryptocurrency airdrops te beperken. De eerder genoemde Morpher airdrop sloot bijvoorbeeld iedereen uit de volgende landen uit:

Verenigde Staten, Afghanistan, Amerikaans Samoa,
Bahama’s, Botswana, Democratische Volksrepubliek Korea, Ethiopië, Ghana, Guam, Iran, Irak, Libië, Nigeria, Pakistan, Panama, Puerto Rico, Samoa, Saoedi-Arabië, Sri Lanka, Syrië, Trinidad en Tobago, Tunesië, Amerikaanse Maagdeneilanden, Jemen

Landen beperken airdrops om verschillende redenen, maar in de Verenigde Staten is de belangrijkste reden waarom inwoners niet kunnen deelnemen vanwege effectenwetten. In feite worden airdrop-tokens of tokens die worden verkocht als onderdeel van een massaverkoop waarschijnlijk door de Securities and Exchange Commission (SEC) beschouwd als niet-geregistreerde effecten. Dit zou dan iedereen die een airdrop organiseerde openstellen voor juridische stappen.

Hoewel de VS airdrops niet heeft verboden, hebben andere landen dit wel gedaan, met China als het meest voor de hand liggende voorbeeld. Daarom loopt iedereen die betrapt wordt op deelname aan een airdrop in zo’n land het risico vervolgd te worden.

Worden airdrops meestal belast?

In veel landen die zijn begonnen met het bijwerken van hun belastingwetten of -voorschriften om rekening te houden met cryptocurrency, worden airdrops over het algemeen belast.

In de Verenigde Staten zijn airdrops belastbaar bij ontvangst als gewoon inkomen. Met andere woorden, als u airdrop-tokens ontvangt die op het moment van airdrop $ 100 waard zijn, wordt deze $ 100 toegevoegd aan uw belastbaar inkomen.

Andere landen hebben een andere benadering van airdrop-tokens. In Canada en het Verenigd Koninkrijk zijn airdrop-tokens bijvoorbeeld meestal onderworpen aan vermogenswinstbelasting, waarbij de maatstaf van heffing wordt berekend op het moment van verkoop. Dus als u een token ontvangt dat aanvankelijk £ 100 waard was op het moment van ontvangst, maar het later verkoopt voor £ 1000, wordt £ 900 toegevoegd aan uw belastbare inkomsten.

Kortom, u bent waarschijnlijk verantwoordelijk voor een vorm van belasting als u een airdrop ontvangt. Neem dan contact op met uw lokale of nationale belastingdienst voor meer informatie of met een gekwalificeerde belastingexpert.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels roger brown 5698697

Maker en Taker: Alles over kosten op cryptocurrency-uitwisselingen?

invest crypto 42

Coinbase Stock kopen: een beginnershandleiding