in

Cryptocurrency-bruggen: wat ze zijn en hoe ze werken

Een cryptocurrency bridge is een tool die de overdracht van activa tussen twee verschillende blockchains mogelijk maakt. Deze overdracht wordt uitgevoerd zonder de noodzaak van een centrale uitwisseling of enige betrokkenheid van derden.

Bruggen zijn gebouwd op dezelfde principes die ten grondslag liggen aan atomaire uitwisselingen.

Atomic swaps zijn een soort slim contract waarmee de ene cryptocurrency voor de andere kan worden uitgewisseld zonder dat er een centrale uitwisseling nodig is.

Cryptocurrency-bruggen gaan nog een stap verder door de waarde van digitale activa over te dragen tussen twee verschillende blockchains. Dit wordt gedaan door een tweerichtingspen tussen de twee ketens te maken.

Een tweerichtingskoppeling is een slim contract dat een actief op de ene blockchain vergrendelt in ruil voor een equivalent bedrag van hetzelfde activum op de andere blockchain.

Je kunt een tweerichtings smart contract zien als een schat of cheque die de waarde van activa van de eerste blockchain opslaat en in ruil daarvoor een equivalente waarde van tokens distribueert die bruikbaar zijn op de tweede blockchain.

Zodra activa zijn vergrendeld, kunnen ze worden overgedragen tussen de twee blockchains zonder tussenkomst van derden.

De voordelen van het gebruik van een cryptocurrency-brug

Er zijn veel scenario’s waarin het handig zou zijn voor ketens om met elkaar te communiceren over een brug.

Een gebruiker kan bijvoorbeeld zijn activa van de ene keten naar de andere verplaatsen om te profiteren van verschillende functies of volatiliteit te voorkomen, of gewoon toegang hebben tot een breder scala aan services op de tweede blockchain.

Bruggen hebben ook het potentieel om ketens te helpen die moeite hebben om te klimmen. Ethereum heeft bijvoorbeeld moeite om te schalen vanwege zijn populariteit. Met behulp van een brug zou Ethereum een deel van zijn transacties kunnen verplaatsen naar een andere blockchain die beter is uitgerust om ze af te handelen.

Bruggen hebben ook het potentieel om nieuwe blockchains van de grond te helpen komen. Met behulp van een brug kan een nieuwe blockchain zijn gebruikers toegang bieden tot de activa en diensten van een reeds gevestigde keten.

Risico’s verbonden aan cryptocurrency bruggen

Hoewel cryptocurrency-bruggen een groot potentieel hebben, zijn er ook enkele risico’s aan verbonden.

Om te beginnen, omdat bruggen afhankelijk zijn van slimme contracten, zijn ze slechts zo goed als de code die hen aandrijft. Als er een bug in de slimme contractcode zit, kunnen hackers het systeem misbruiken en geld stelen. Een recente hack op de Meter.io bridge zou bijvoorbeeld zijn veroorzaakt door de hacker die kwaadaardige code injecteerde in een Bridge.deposit() -functie, waardoor de hacker het onvermogen van het protocol om directe interactie met gastokens te blokkeren, kon misbruiken. Uiteindelijk werd voor 4,3 miljoen dollar aan geld gestolen. Bruggen zijn in de loop der jaren het doelwit geweest van talloze hacks.

Een ander risico is dat omdat cryptocurrency-bruggen twee verschillende ketens verbinden, ze kunnen worden gebruikt om een van de ketens aan te vallen. Als een hacker bijvoorbeeld de controle over het slimme contract van de brug kan overnemen, kunnen ze het gebruiken voor DDoS een van de ketens en het overspoelen met transacties.

Ten slotte, omdat bruggen gebaseerd zijn op slimme contracten, zijn ze onderworpen aan dezelfde beperkingen als andere slimme contracten. Als een keten bijvoorbeeld besluit het toestemmingsprotocol te wijzigen, is het mogelijk dat het slimme bridgecontract niet kan worden bijgewerkt om de wijziging weer te geven, omdat slimme contracten onveranderlijk zijn. Dit kan leiden tot een situatie waarin de brug onbruikbaar wordt en geld vastzit aan een of beide ketens. Hoe dan ook, fondsen op een on-chain brug zijn kwetsbaar voor aanvallen, wat leidt tot onoverkomelijke verliezen.

Als u geïnteresseerd bent in het gebruik van een cryptocurrency-brug, zijn er een paar dingen die u in gedachten moet houden. Ten eerste moet u ervoor zorgen dat de brug die u gebruikt betrouwbaar en betrouwbaar is. Ten tweede moet u zich bewust zijn van de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van een brug en stappen ondernemen om deze te beperken. Ten slotte moet u ervoor zorgen dat de blockchain waarmee u verbinding maakt compatibel is met de blockchain waarmee u zich momenteel bevindt.

In sommige gevallen gaan er geen geld verloren door kwetsbaarheden van het slimme contract, maar door nalatigheid van de gebruiker. De recente hack op de Ronin Bridge werd bijvoorbeeld veroorzaakt door een social engineering-tactiek die hackers gebruikten om de toegang tot privéversleutelingssleutels te misleiden die werden gebruikt om transacties op het netwerk te verifiëren. Bovendien gebruikten de ontwikkelaars van de Ronin Bridge geen strikte beveiligingsmaatregelen bij het instellen van de sleutels, waardoor hackers kwaadwillig $ 540 miljoen aan Ethereum- en USDC-stablecoins konden opnemen.

Hoe een cryptocurrency-brug te gebruiken

Ondanks de risico’s hebben cryptocurrency-bruggen een groot potentieel en kunnen ze een belangrijke rol spelen in de toekomst van blockchain-technologie. Als u geïnteresseerd bent in het gebruik van een brug, zijn er een paar dingen die u in gedachten moet houden.

Ten eerste moet u ervoor zorgen dat de brug die u gebruikt betrouwbaar en betrouwbaar is. Ten tweede moet u zich bewust zijn van de risico’s die gepaard gaan met het gebruik van een brug en stappen ondernemen om deze te beperken. Ten slotte moet u ervoor zorgen dat de blockchain waarmee u verbinding maakt compatibel is met de blockchain waarmee u zich momenteel bevindt.

Het proces van het gebruik van een cryptocurrency-brug is vrij eenvoudig. Eerst moet u uw geld naar het smart contract-adres sturen dat aan de brug is gekoppeld. Zodra de transactie is bevestigd, worden de tokens vergrendeld op de oorspronkelijke keten en wordt een gelijk aantal tokens “verpakt” op de bestemmingsketen uitgegeven.

U kunt nu uw “verpakte” tokens op de doelketen gebruiken zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over volatiliteit of beveiligingsproblemen. Wanneer u klaar bent om uw geld naar de oorspronkelijke keten te verplaatsen, kunt u eenvoudig de brug gebruiken om tokens te verzenden. Uw “verpakte” tokens worden tijdens het proces verbrand.

Voorbeelden van populaire cryptocurrency-bruggen

Ten slotte is het de moeite waard om enkele voorbeelden te bekijken van beroemde crypto-bruggen die momenteel in gebruik zijn. Hier is een blik op enkele van de meest populaire bruggen per volume:

Kyber Netwerk

De eerste is het Kyber-netwerk. Kyber Network is een gedecentraliseerde uitwisseling waarmee gebruikers een verscheidenheid aan digitale activa kunnen verhandelen. Kyber Network gebruikt een protocol genaamd “atomic swaps” om deze operaties te vergemakkelijken. Atomic swaps zijn een soort slim contract waarmee twee verschillende partijen digitale activa kunnen verhandelen zonder dat er een derde partij nodig is.

Kyber Network heeft ook een brug waarmee gebruikers kunnen handelen tussen Ethereum en andere ERC20-tokens. De Kyber Network bridge is ontworpen om eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken te zijn.

Harmony-brug

Op dit moment is Harmony Bridge de enige bridge waarmee gebruikers kunnen wisselen tussen ERC20-tokens en BEP2-tokens. De Harmony Bridge is een niet-custodial bridge die atomic swaps gebruikt om deze uitwisselingen te vergemakkelijken. Dit is een cross-chain brug tussen Ethereum, Binance Smart Chain en Harmony Blockchains. Gebruikers kunnen activa zoals de BUSD stablecoin, LINK en elk ERC20-token zoals USDT, WBTC en WETH verbinden om er maar een paar te noemen.

Arbitrum Brug

Gebouwd als een suite van Ethereum-schaaloplossingen, beschikt deze brug over slimme contracten met hoge doorvoer en lage kosten die zorgen voor beveiliging in een betrouwbaar gedecentraliseerd ecosysteem. De Arbitrum Bridge is gebouwd op de roll-up blockchain van Arbitrum die snelle en goedkope transacties mogelijk maakt. De Arbitrum Bridge is compatibel met elk ERC20-token.

Deze brug wordt momenteel gebruikt door het gedecentraliseerde leenplatform Compound om zijn op Ethereum gebaseerde leenproducten te schalen.

Polygoonbrug

De Polygon Bridge is een brug waarmee gebruikers kunnen handelen tussen Ethereum en Binance Smart Chain. De Polygon Bridge is gebouwd op het Plasma-protocol dat snelle en goedkope transacties mogelijk maakt. De Polygon Bridge is compatibel met elk ERC20-token en heeft een aandeel van 28,8% in TVL over Ethereum-bruggen.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels burak the weekender 186464

Binance Spot Grid Trading: wat het is en hoe het werkt

pexels tima miroshnichenko 7567565

Tegenpartijrisico: wat het is en hoe ermee om te gaan