in

Cryptocurrency liquiditeit: wat het is en hoe het werkt

Wanneer verschillende uitwisselingen worden vergeleken in de cryptocurrency-ruimte, is een van de termen die meer dan welke andere dan ook wordt rondgegooid, liquiditeit. Hoewel andere cryptocurrency-uitwisselingsattributen, zoals beveiliging en kosten, ook uiterst belangrijk zijn om te overwegen, kan liquiditeit een enorme impact hebben op uw vermogen om een eerlijke wisselkoers voor uw crypto-activa te krijgen.

Maar wat is liquiditeit? Laten we dit belangrijke aspect van het uitwisselingsecosysteem eens nader bekijken.

Wat is liquiditeit?

Liquiditeit is in feite een maatstaf voor het vermogen om een bepaald actief te kopen of verkopen tegen de huidige reële marktwaarde. Als u bijvoorbeeld wat Bitcoin heeft en deze wilt inwisselen voor Amerikaanse dollars, moet er aan de andere kant van de order voldoende vraag zijn om de verkoop tegen de huidige wisselkoers te kunnen doen.

Als u $ 1 miljoen aan Bitcoin wilt verkopen
en er zijn slechts $ 500.000 aan kooporders die dicht bij de huidige marktkoers liggen, verkoopt u uiteindelijk een deel van uw Bitcoin tegen een prijs die lager is dan wat algemeen wordt geaccepteerd als de huidige wisselkoers. Ook zal uw verkooporder de huidige prijs van Bitcoin verlagen omdat er niet genoeg kooporders waren tegen de gevraagde verkoopprijs.

Dit fenomeen van het niet kunnen kopen of verkopen van een bepaald activum tegen de marktprijs in grote volumes staat bekend als slippage.

Contant geld wordt algemeen geaccepteerd als het meest liquide activum ter wereld omdat het kan worden gebruikt om zowat alles te kopen zonder slippage. Hoewel Bitcoin bedoeld is als een vorm van digitaal geld, komt het niet eens in de buurt van de niveaus van liquiditeit in fiat-valuta’s zoals de Amerikaanse dollar.

Liquiditeit vs volume

Liquiditeit wordt vaak verward met volume, maar dit zijn twee verschillende dingen. Er is meestal een nauwe relatie tussen liquiditeit en volume, maar een hoog volume betekent niet noodzakelijkerwijs een hoge liquiditeit.

Handelsvolume is gewoon een maat voor de waarde van transacties die binnen een bepaalde periode worden uitgevoerd, meestal gemeten op een dagelijkse basis. Liquiditeit heeft daarentegen meer te maken met koop- en verkooporders die momenteel in de orderboeken staan. Met andere woorden, volume is een maat voor transacties die al hebben plaatsgevonden, terwijl liquiditeit biedingen om te kopen en verkopen informeert die momenteel op de beurs kunnen worden geaccepteerd.

Waarom meer handelsvolume = meer liquiditeit?

Er is niet noodzakelijkerwijs een direct verband tussen handelsvolume en liquiditeit; Een beurs met hoge handelsvolumes zal echter de neiging hebben om meer handelaren aan te trekken. Er zijn extreme netwerkeffecten in het spel als het gaat om crypto-uitwisselingen, omdat iedereen op de beurs wil zijn met de meest liquide markten (vanwege het hoge niveau van activiteit).

Hoge handelsvolumes kunnen nieuwe handelaren naar een cryptocurrency-uitwisseling trekken, wat te allen tijde zal leiden tot meer koop- en verkooporders in boeken, wat een hoger niveau van liquiditeit betekent. Dit heeft een samengesteld effect, omdat hogere volumes en meer gebruikers meestal betekenen dat de uitwisseling betere vergoedingen en tarieven kan bieden, waardoor hun waardeaanbod alleen maar toeneemt in vergelijking met andere uitwisselingen.

Wordt Bitcoin beschouwd als een liquide asset?

In termen van de cryptocurrency-markt is er geen meer liquide activa dan Bitcoin. Dat gezegd hebbende, bitcoin-walvissen zijn nog steeds in staat om de prijs van het crypto-activum te verplaatsen met hun grote koop- en verkooporders. Dit kan te wijten zijn aan een aantal redenen, waaronder dat er honderden verschillende transacties zijn, en dit creëert prijsverschillen in alle markten. Als daarentegen alle cryptocurrency-transacties op één enkele, gecentraliseerde beurs zouden worden uitgevoerd, zou de markt zeker liquider zijn.

Een liquide activum wordt gedefinieerd als een actief dat snel kan worden omgezet in contanten tegen een koers die niet ver verwijderd is van de prijs die op de open markt wordt genoteerd. De aard van Bitcoin maakt het zo dat het heel snel in contanten kan worden omgezet, maar degenen die extreem grote hoeveelheden Bitcoin overmaken, kunnen enige uitglijder ervaren.

Opgemerkt moet worden dat de liquiditeit en handelsvolumes van Bitcoin enorm zijn toegenomen sinds de begindagen van de technologie. Andere zeer liquide activa, waaronder USDT, dat in wezen een liquiditeitsanker is, en Ripple, dat veel wordt gebruikt door banken en financiële instellingen.

Wisselliquiditeit versus cryptocurrency-liquiditeit

Het verschil tussen beursliquiditeit en cryptocurrency-liquiditeit heeft te maken met wat wordt gemeten. In termen van uitwisseling meet u de hoeveelheid van een bepaald crypto-activum dat u op die beurs kunt verkopen zonder grote uitglijders te lijden. Bij het meten van de liquiditeit van een specifieke cryptocurrency, wilt u kijken naar alle verschillende manieren waarop cryptocurrency kan worden omgezet in contanten of andere activa.

Bij het meten van cryptocurrency-liquiditeit raden we u aan om te kijken naar de orderboeken van alle beurzen waar een dergelijk activum kan worden verhandeld, naast andere variabelen, zoals het accepteren van het crypto-activum via betalingsverwerkers.

Welke cryptocurrency-uitwisselingen bieden de meeste liquiditeit?

De cryptocurrency-uitwisselingen met de
meeste liquiditeit zijn ook meestal de beurzen met de hoogste handelsvolumes. Tegenwoordig heeft Binance veruit de meerderheid van bitcoin-activa via het BTC-USDT-handelspaar. Binance heeft ook de neiging om de belangrijkste handelshub te zijn voor een groot aantal altcoins.

Als u een bepaalde altcoin wilt verhandelen, wilt u ervoor zorgen dat u kijkt naar de handelsvolumes en liquiditeit voor dat specifieke crypto-activum in plaats van alle crypto-tokens die op de beurs worden verhandeld. Kleinere altcoins worden vaak verhandeld op nichebeurzen.

Opgemerkt moet worden dat er ook over-the-counter makelaars zijn die beleggers helpen die een grote hoeveelheid cryptocurrency willen verhandelen terwijl slippage wordt geminimaliseerd.

Liquiditeit op de aandelenmarkt versus liquiditeit van cryptocurrency-uitwisselingen

Er is geen echt verschil tussen hoe liquiditeit werkt op een aandelenmarkt of een cryptocurrency-uitwisseling. In beide gevallen gelden dezelfde basisprincipes.

Er is echter een fundamenteel verschil tussen de manier waarop liquiditeit werkt voor aandelen en cryptocurrencies in het algemeen. De liquiditeit van een effect is gecentraliseerd op een enkele beurs. Zo verloopt alle handel in Apple-aandelen via de Nasdaq-beurs. Bij cryptocurrencies zoals Bitcoin wordt de liquiditeit verdeeld over een groot aantal verschillende beurzen. Hoewel, zoals hierboven vermeld, netwerkeffecten de neiging hebben om de meeste handelaren naar dezelfde paar transacties te duwen.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
invest crypto 50

Custodial vs non-custodial wallet: wat ze zijn en verschillen

pexels antoni shkraba 5583964

Omgaan met cryptocurrency volatiliteit: methoden en advies