in

Cryptocurrency Market Cap: een beginnershandleiding

Marktkapitalisatie is iets dat traditioneel alleen wordt toegepast als een maat voor de totale waarde van een beursgenoteerd bedrijf. Het wordt gevonden door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de prijs per aandeel. Het gebruik ervan als een maat voor de totale waarde wordt nu toegepast op obligaties, grondstoffen en cryptocurrencies met behulp van dezelfde formule.

Wat betekent cryptomarktkapitalisatie?

Op de aandelenmarkt verwijst marktkapitalisatie naar de totale marktwaarde van alle uitstaande aandelen van een bedrijf.

Het is vergelijkbaar in cryptocurrency, behalve dat cryptocurrencies geen eigen vermogen vertegenwoordigen in een samenleving zoals aandelen. De marktkapitalisatie van een munt is gewoon wat je zou krijgen als je elke beschikbare munt zou optellen tot de huidige prijs per munt. Stel je voor dat je elke Bitcoin die er is op precies hetzelfde moment zou uitbetalen.

Dit is de marktkapitalisatie.

De marktkapitalisatie van Bitcoin is bijvoorbeeld 18.330.762 BTC X $ 7200 = $ 132 miljard, op het moment van schrijven. Dit kan ook wel de totale waarde van bitcoin worden genoemd. Je kunt dezelfde wiskunde doen voor Ethereum of Solana.

Gelukkig vermelden sites zoals CoinMarketCap en CoinGecko alle cryptocurrency-marktkapitalisaties in realtime, zodat u niet zelf vaak op de cijfers hoeft te kauwen.

Er is ook de totale marktkapitalisatie van cryptocurrencies
, die de marktkapitalisatie van alle cryptocurrencies combineert.

Dit aantal is tegenwoordig meer dan een biljoen naarmate de acceptatie van crypto blijft vorderen.

Circulerend aanbod vs. marktkapitalisatie

Het circulerende aanbod bestaat uit alle munten die momenteel in omloop zijn, d.w.z. beschikbaar zijn voor gebruikers. Munten kunnen een zeer hoog circulerend aanbod hebben, maar hebben nog steeds een lage marktkapitalisatie. Ripple heeft bijvoorbeeld een circulerend aanbod van 44 miljard XRP, maar de marktkapitalisatie is slechts $ 8,4 miljard, omdat de prijs voor XRP slechts $ 0,19 is.

Welke cryptocurrency heeft de grootste marktkapitalisatie?

Bitcoin heeft de grootste marktkapitalisatie van ~ $ 132 miljard ($ 320 miljard op zijn hoogtepunt), waardoor het dezelfde marktkapitalisatie heeft als staatsbedrijven zoals Visa, Johnson &Johnson en IBM.

Wat zijn de marktkapitalisaties van Altcoin?

Er zijn een aantal Bitcoin-alternatieven, aangeduid als “altcoins”, die enorme volgers hebben ontwikkeld. De marktkapitalisatie van Altcoin is hetzelfde idee als Bitcoin, behalve altcoins. Hier is een blik op de top vijf op het moment van schrijven van dit artikel:

  • Ethereum staat op de tweede plaats met $ 19 miljard (110,5 miljoen circulerend aanbod X $ 172 / ETH)
  • Ripple staat derde op $ 8 miljard (44 miljard circulerend aanbod X $ 0,19 / XRP)
  • Tether staat vierde met $6,4 miljard (6,4 miljard uitstaand bod X $1/USDT)
  • Bitcoin Cash staat vijfde op $4,3 miljard (18,3 miljard uitstaande voorraad X $234/BCH)

Hoe beïnvloedt marktkapitalisatie altcoins?

Marktkapitalisatie is een primaire maatstaf voor de totale waarde. Wanneer altcoins een hoge marktkapitalisatie hebben, worden ze meestal als betrouwbaarder gezien – gebaseerd op de veronderstelling dat meer mensen in die cryptocurrency hebben geïnvesteerd – en wanneer ze een lage marktkapitalisatie hebben, worden ze gezien als speculatieve, nieuwe en minder betrouwbare cryptocurrencies.

De marktkapitalisatie van Altcoin is een belangrijke maatregel tegen Bitcoin voor de acceptatie door de industrie. Als het lager is dan Bitcoin, betekent dit dat er minder aandacht en geïnvesteerd wordt in altcoins. Een lagere marktkapitalisatie van altcoins impliceert ook minder activiteit op hun respectieve platforms en applicaties. Het omgekeerde is ook waar.

Is een hoge marktkapitalisatie goed of slecht?

Een grote marktkapitalisatie is zeker goed voor de enkele cryptocurrency, maar het is niet altijd het beste voor beleggers. Soms hebben small-cap munten veel meer ruimte voor groei dan grotere munten.

Ondertussen is Bitcoin zo belangrijk voor cryptocurrency in het algemeen dat het de neiging heeft om alle altcoins op te drijven, wanneer de totale marktkapitalisatie nieuwe all-time highs bereikt.

Zijn munten met kleine marktkapitalisaties riskant?

Als algemene regel, ja. Maar ooit werd Amazon gewaardeerd op minder dan $ 500 miljoen mcap toen het voor het eerst naar de beurs ging, en Apple was iets meer dan $ 100 miljoen mcap toen het naar de beurs ging – dus het vinden van munten / Small Market Cap-bedrijven (ook bekend als smallcaps) kan een geweldige manier zijn om vroeg in het volgende grote ding te komen. Dit leidt tot veel speculatie in small caps, waarbij de meeste uiteindelijk niet uitbreiden, maar dan zijn er de long shots die large caps of zelfs mega caps worden zoals Amazon en Apple (Ethereum, Ripple).

Kunnen marktkapitalisaties worden gemanipuleerd?

ja. Marktkapitalisaties kunnen worden gemanipuleerd door de prijs van geld te manipuleren. Dit gebeurt vaak in small-cap munten met een laag actief handelsvolume en een laag circulerend aanbod, waardoor het voor iemand gemakkelijk is om de prijs omhoog of omlaag te manipuleren met een paar duizend dollar.

Zijn de

marktkapitalisaties van munten gelijk aan de kapitalisatie van de aandelenmarkt?

Nee. De formule is hetzelfde, maar dit is de overeenkomst. De beurskapitalisatie weerspiegelt de aandelenwaarde van het bedrijf, wat betekent hoeveel het eigendom waard is. Dit heeft belangrijke implicaties voor het aantrekken van bedrijven, krediet en zelfs operaties. De marktkapitalisaties van munten weerspiegelen niet de nettowaarde van het bedrijf, omdat het munten zijn, geen aandelen, wat betekent dat ze geen juridische band met het bedrijf hebben en daarom meer lijken op valuta’s.

Wat zijn andere belangrijke factoren naast de marktkapitalisatie van cryptocurrencies?

Er zijn eigenlijk verschillende factoren die cryptocurrency beïnvloeden die verder gaan dan alleen marktkapitalisatie. Je zult small-cap munten tegenkomen die de neiging hebben om beter te presteren dan hun grotere rivalen omdat ze gewoon meer ruimte hebben om te groeien. Hier zijn enkele van de statistieken om te overwegen als het gaat om cryptocurrencies:

prijs

Dit is een onderdeel van marktkapitalisatie, maar het heeft zijn implicaties. Laaggeprijsde munten, zoals Ripple, kunnen procentueel meer bewegen dan duurdere munten zoals Bitcoin, alleen omdat het verschil van $ veel kleiner is, dus beleggers zien het anders.

Actief handelsvolume

Zoals hierboven vermeld, kunnen lagere prijzen het ook vatbaarder maken voor manipulatie, maar dit is ook gebaseerd op een laag volume van actieve handel. Hoe groter het volume, hoe nauwkeuriger het een “echte” waarde van de munt weergeeft.

Circulerend aanbod en maximaal aanbod

Circulerend bod is het totale bedrag
dat op dit moment beschikbaar is voor gebruikers en Max Supply is het maximale aantal munten dat in de toekomst beschikbaar zal zijn voor gebruikers. Voor Bitcoin is dit het bekende bedrag van 21 miljoen. Deze twee zijn belangrijk omdat als de munt een laag circulerend aanbod heeft in vergelijking met het maximale aanbod (zoals XRP, 44b in vergelijking met 100b max aanbod), het riskant wordt voor beleggers, omdat dit ongecirculeerde aanbod de markt in de toekomst kan overspoelen en ervoor kan zorgen dat de prijzen instorten (zoals XRP).

vluchtigheid

Dit is een onderdeel van alle bovenstaande factoren. Hoe minder circulerend aanbod, hoe lager het actieve handelsvolume en hoe lager de prijs, hoe hoger de volatiliteit. Volatiliteit kan goed of slecht zijn, afhankelijk van wat uw risico- en beloningsdoelen zijn.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels pixabay 128867

Is Bitcoin echt belangrijk voor de samenleving?

invest crypto 50

Custodial vs non-custodial wallet: wat ze zijn en verschillen