Menu
in

Databeschikbaarheid stimuleert esg-beleggingshausse

Hoewel recente informatielekken tot publieke verontwaardiging hebben geleid, is de brede beschikbaarheid van gegevens ook naar voren gekomen als een positieve bron. Beleggers en onderzoeksanalisten hebben inventieve manieren gevonden om te profiteren van de nieuwe beschikbare informatie. 

Dit is met name het geval geweest in de wereld van verantwoord beleggen, dat de afgelopen jaren aanzienlijk is gegroeid.

Volgens een McKinsey-rapport uit 2017 wordt meer dan 25% van het wereldwijde  beheerd vermogen belegd in strategieën die voldoen aan ESG-principes    (milieu, maatschappij en bestuur).   met een stijging van 600% ten opzichte van een decennium eerder. “Data is het smeermiddel” achter die toename, zei Stephen Franco, managing director van Socially Innovative Investing bij de U.S. Trust, vorige week op de Total Impact-conferentie in Philadelphia.  

In de loop van twee dagen hebben verschillende deelnemers aan de conferentie zijn mening versterkt dat ESG-gegevens een essentieel hulpmiddel zijn geworden voor beleggers die een nauwkeuriger beeld willen krijgen van hoe een bedrijf het doet.

De waarde opzoeken

Historisch gezien zijn de meeste investeringen gekozen met behulp van een combinatie van kwalitatieve (op oordelen gebaseerde) en kwantitatieve analyse. De laatste verwijst naar het proces van het analyseren van numerieke informatie om de gezondheidstoestand van een bedrijf te bepalen. 

Openbaar verhandelde bedrijven zijn verplicht om kwantitatieve informatie beschikbaar te stellen via aandeelhoudersrapporten, die beleggers analyseren om observaties en voorspellingen te doen over de gezondheid van een bedrijf.

Onderzoeksanalisten integreren de financiën en belangrijkste prestatiestatistieken van het bedrijf met hun eigen observaties uit winstgesprekken, informele gesprekken en interviews met de leiding van het bedrijf.  

Hoewel deze methode over het algemeen succesvol is geweest in het helpen van analisten bij het voorspellen van de waarde van een bedrijf, heeft de subjectiviteit van de methodologie risico’s – waaronder milieu-, sociale en governance-overwegingen – vaak onvoldoende geanalyseerd. Volgens Abdur Nimeri, senior beleggingsstrateeg bij Northern Trust Asset Management: “Milieu- en sociale risico’s waren niet zo ingebed in de [aandelen]koers.  zoals je zou verwachten.”

Datagestuurde methoden zijn vandaag in opkomst om analisten te helpen deze niet-financiële informatie beter te meten.

Deze gegevens stellen onderzoekers in staat om de “complexe onderlinge relaties” te kwantificeren die bestaan tussen immateriële en moeilijk te meten concepten die het succes van het bedrijf helpen voorspellen, zei Anders Ferguson, oprichter van Veris Wealth Partners. 

“In het verleden hadden we een statisch beeld van het bedrijf”, zei Jeff Gitterman, verwijzend naar de periodieke updates die beursgenoteerde bedrijven moeten indienen.  Maar big data en kunstmatige intelligentie hebben het landschap verbreed.

Deze nieuwe methoden omvatten standaardisatie van milieu-, sociale en bestuursfactoren.

“Er is een aantal stormen”, zegt Bob Smith, president en CIO van Sage Advisory in Austin, Texas. 

U staat op het punt beslissingen te nemen over beschikbare gegevens”, zegt Anna-Marie Wascher, CEO en founding partner van Flat World Partners, een impactbeleggingsbedrijf. Naarmate niet-financiële gegevens overvloediger worden, zullen er steeds meer mogelijkheden ontstaan om de onderliggende risico’s van bedrijven nauwkeurig te beoordelen.  Nieuwe gekwantificeerde ESG-informatie wordt een “noodzakelijk onderdeel van fundamentele analyse”.

Zei Franco.

Investeerders moeten nog steeds voorzichtig zijn. “De gegevens zijn nog onvolwassen,” waarschuwde Franco.  “Ruwe input heeft nog een lange weg te gaan.”  Het belangrijkste is om het te combineren met andere factoren. “Net zoals alleen kijken naar een P / E-ratio je niet veel zegt over een bedrijf, noch betekent het een ruwe ESG-score.”

“Deze problemen worden nu gezien als materiaal voor de resultaten van het bedrijf,” zei Franco. “Je doet je fiduciaire plicht niet als je niet naar deze statistieken kijkt.”

ESG: “De GPS van de investering” 

Veel beleggers dachten dat beleggen voor verandering “slechts een modegril” was, zegt David Alt, hoofd verantwoord beleggen bij PNCBank. “Twee jaar geleden was er veel meer weerstand tegen ESG en impactbeleggen.”

Vandaag is deze trend grotendeels veranderd. Impactbeleggen wordt tegenwoordig “veel meer geaccepteerd en getolereerd”, zegt Alt. 

Deze verandering is grotendeels het gevolg van gegevens die beleggers niet alleen helpen informatie over bedrijven te vinden, maar hen ook helpen de resultaten van hun investeringen te kwantificeren. “Er kan geen buy-in zijn … tenzij je bewijst dat je het werk doet waarvoor je bent ingehuurd,” zei Smith.

“ESG is de GPS van beleggen”, zegt Jeff Gitterman, mede-oprichter van Gitterman Wealth Advisors. Vroege ESG-beleggers konden alleen bedrijven uitsluiten met beleid en praktijken die ze niet wilden ondersteunen. Maar ESG-gegevens betekenen dat beleggers van vandaag veel meer vrijheid hebben om de oorzaken te kiezen die hen interesseren en te investeren om een doel te bereiken.   “Je kunt geen doel hebben als je niets hebt dat niet heeft om naar te streven”, zegt Jim Lumberg, mede-oprichter en executive vice president van Envestnet, een leverancier van financiële gegevens.

Duurzaamheid overtreft traditionele investeringen

Even de beste verkoopspeech heeft geen zin als managers geen concurrerend rendement kunnen leveren. “Vijftien jaar geleden kon je ESG-beleggen als een voordeel beschouwen,” zei Lumberg, verwijzend naar het idee dat sociaal bewust beleggen ondermaats presteert dan hun traditionele concurrenten. 

Maar de gegevens daagden deze wijdverbreide overtuiging uit. Volgens onderzoekers van morgan stanley’s Institute for Sustainable Investment, “Investing in sustainability has over het algemeen bereikt, en vaak overtroffen, de prestaties van vergelijkbare traditionele beleggingen … tussen activaklassen en in de loop van de tijd”.

Lumberg zei dat hoewel “de academische wereld het geloof dat ESG-beleggingen leiden tot ondergemiddelde rendementen heeft ingekrompen”, veel beleggers nog steeds op hun hoede zijn. Aangezien milieu- en sociaal bewuste fondsen beter zijn blijven presteren dan hun collega’s , vaak met minder volatiliteit, zou die houding kunnen blijven veranderen. 

Barron’s en Morningstar peilingen ondersteunden deze conclusie. Volgens de laatste fluctueert “de prestatie positief op zowel de korte als de lange termijn” voor duurzame fondsen. 

Hoewel sommige beleggers onvermijdelijk terughoudend zullen blijken om grote veranderingen in hun portefeuilles aan te brengen, zal de trend van de beleggingsgemeenschap om duurzame activa te vergroten waarschijnlijk aanhouden. “We kunnen nu aantonen dat we marktconforme rendementen kunnen leveren ‘op een maatschappelijk verantwoorde manier'”, aldus Casey Clark, directeur duurzaam en impactbeleggen. CEO van Glenmede.