Ten slotte moet worden opgemerkt dat de waarde van deze aandelenindex overeenkomt met de verdeling van de marktkapitalisatie van elk van zijn componenten door een reeks willekeurige delers.
Welke Zwitserse aandelen zijn opgenomen in de SMI-index?
Zoals we zojuist hebben gezien, zijn het voornamelijk Zwitserse aandelen die deel uitmaken van de SMI-index die u kunt verhandelen of kopen om ze aan uw aandelenportefeuille toe te voegen. Deze index omvat de 20 belangrijkste bedrijven in het land.
Onder deze 20 bedrijven zijn de belangrijkste en ook de bekendste ter wereld:
- Nestlé in de voedingssector;
- Novartis in de farmacologische sector;
- Roche op het gebied van farmacologie;
- UBS in de bank- en financiële diensten- en productensector en
- Zurich Insurance in de verzekeringssector;
Daarnaast zijn er nog andere bedrijven zoals:
- ABB in de industriële sector;
- Richemont in de luxesector;
- Lonza in de chemische sector;
- Givaudan in de chemische sector;
- Alcon in de farmacologische sector;
- Swiss Re in de verzekeringssector;
- Credit Suisse in de banksector;
- Lafarge Holcim in de industriële sector;
- Geberit in de industriële sector;
- SGS in de industriële sector;
- Swisscom in de telecommunicatiesector;
- Swiss Life Holding in de verzekeringssector;
- Swatch Group in de horlogesector en
- Adecco in de uitzendbranche.
Zoals u kunt zien, bestaat 37,52% van de Zwitserse SMI-index uit bedrijven in de gezondheidszorgsector, 24,03% van de bedrijven in de sector consumptiegoederen, 21,62% in de financiële sector, 13,63% in de industriële sector, 1,84% voor grondstoffen en 1,35% voor telecommunicatie. Deze classificatie is gemaakt in januari 2021 en er moet rekening mee worden gehouden dat de classificatie zelf, naast de samenstelling van de SMI-index zal deze waarschijnlijk in de loop van de tijd evolueren.
Hoe de beste Zwitserse aandelen effectief te analyseren
De analyse van Zwitserse aandelen wordt op dezelfde manier uitgevoerd als die van andere aandelen op de beurs, dus u moet verschillende soorten analyses uitvoeren om erachter te komen of een aandeel kan stijgen of dalen, met technische analyse aan de ene kant en fundamentele analyse aan de andere kant.
Technische analyse bestaat uit het identificeren van specifieke prijsbewegingen om een versnellende of omkerende trend te bepalen en de volatiliteit en dus het risico van een effect te beoordelen. Tegenwoordig wordt het vergemakkelijkt door de aandelengrafieken die makelaars beschikbaar stellen aan beleggers en, naast dat het aanpasbaar is, kunt u de belangrijkste technische indicatoren live bekijken.
De andere analyse is de fundamentele, die hier overeenkomt met de studie van de externe elementen die van invloed kunnen zijn op deze Zwitserse effecten en hun aandelenkoers. Het kunnen beslissingen van de Zwitserse Nationale Bank zijn, belangrijke gebeurtenissen die van invloed zijn op een bedrijf of een sector van activiteit, de publicatie van financiële resultaten, verenigings-, verkoop- of fusie-overnametransacties, de komst van nieuwe concurrenten op de markt of veranderingen in de wisselkoers van de frank. Zwitsers op de valutamarkt.
In ieder geval is het cruciaal om geen genoegen te nemen met een enkele analyse voordat u een Zwitserse aandelenkoers verhandelt; de beste manier om de prestaties van een aandeel op de aandelenmarkt te voorspellen, is door een verscheidenheid aan signaalbronnen te gebruiken.