Menu
in

De evolutie van fintech en insurtech in Italië: kansen en uitdagingen

Het huidige fintech- en insurtech-landschap in Italië

In de afgelopen jaren heeft de fintech – en insurtech-sector in Italië een exponentiële groei doorgemaakt, waardoor de manier waarop Italianen hun financiën beheren is veranderd. Volgens het Fintech & Insurtech Observatorium van de Politecnico di Milano werd in 2024 ongeveer 250 miljoen euro ingezameld, met een stijging van de inkomsten van 29%.

Dit scenario laat zien hoe startups steeds relevanter worden, niet alleen voor consumenten, maar ook voor traditionele financiële instellingen
.

Aanpassing aan nieuwe technologieën

Opkomende technologieën, met name generatieve kunstmatige intelligentie, spelen een cruciale rol bij het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Momenteel heeft 26% van de fintech-startups deze technologie toegepast om de operationele efficiëntie te verbeteren. Ondanks de invoering van deze innovaties blijft 74% van de gebruikers de voorkeur geven aan thuisbankieren en 65% de app van hun bank.

Dit wijst op enige weerstand tegen veranderingen, aangezien slechts 5% van de gebruikers bereid is om automatisch hun financiële gegevens te delen.

De uitdagingen van het delen van gegevens

De terughoudendheid van gebruikers om hun gegevens te delen is voornamelijk te wijten aan een gebrek aan duidelijkheid en bewustzijn. 51% van de gebruikers begrijpt niet hoe de verzamelde gegevens zullen worden gebruikt, terwijl 49% de beweegredenen van de banken niet begrijpt om ze op te vragen.

Daarnaast ziet 42% van de respondenten geen concrete voordelen in het delen van data. Dit scenario benadrukt de noodzaak van meer transparantie van de kant van financiële instellingen, die hun klanten moeten informeren over de voordelen van het delen van gegevens
.

De toekomst van financiële diensten voor jongeren

Een ander interessant aspect dat uit de enquête naar voren kwam, betreft het gebruik van financiële diensten door tieners. Italiaanse kinderen tussen 13 en 19 jaar tonen een groeiende interesse in directe betalingen en cashback-diensten, met respectievelijk 72% en 49%.

De meeste van hen maken echter nog steeds weinig gebruik van financiële producten, waarbij contactloze betalingen de enige belangrijke uitzondering vormen. Dit suggereert dat financiële instellingen gerichte strategieën moeten ontwikkelen om jongeren aan te trekken, door producten en diensten te creëren die beantwoorden aan hun behoeften
en voorkeuren.

Strategieën voor de toekomst

In een context van ingrijpende veranderingen herdefiniëren banken en verzekeringsmaatschappijen hun strategieën. Het onderzoeken van fusies en overnames is een gangbare praktijk geworden om synergieën te creëren en de operationele efficiëntie te verbeteren.

Daarnaast investeren instellingen in interne digitale projecten en ondersteunen ze opkomende startups om concurrerend te blijven. De implementatie van nieuwe technologieën moet op een verantwoorde manier gebeuren, waarbij rekening wordt gehouden met bestuur, ethiek en naleving van de regelgeving
.