in

De geschiedenis van NFT’s: alles wat u moet weten

Hoewel de meeste mensen NFT tegenwoordig associëren met Ethereum, is de realiteit dat dit fenomeen begon op de Bitcoin-blockchain. In de begindagen van Bitcoin kreeg een concept dat bekend staat als “gekleurde munten” enige bekendheid als een manier om andere soorten activa bovenop de blockchain uit te geven.

Het idee was dat deze gekleurde munten, die in feite gewoon satoshi’s waren die werden gebruikt om iets anders te vertegenwoordigen, konden worden gebruikt om Bitcoin-gebruikers in staat te stellen alles uit te geven, van de aandelen van een bedrijf tot gaming-items voor videogames. Veel Bitcoin-gebruikers, zoals de uiteindelijke maker van Ethereum Vitalik Buterin, zijn gefascineerd door dit concept van het uitgeven van alternatieve bronnen bovenop de Bitcoin-blockchain.

De verschillende vroege voorstellen voor gekleurde munten voor Bitcoin kregen echter niet veel tractie. De meest opvallende gekleurde munt aller tijden is misschien wel de initial coin offering (ICO) die is gekoppeld aan de Mycelium Bitcoin-portemonnee. Deze werd uitgegeven op het protocol van de Colu gekleurde munten.

De opwinding rond gekleurde munten op Bitcoin leidde uiteindelijk tot aanvullende protocollen gebouwd op de kern blockchain van Bitcoin die ook hun eigen native tokens hadden zoals Counterparty en Mastercoin.

De tegenhanger in het bijzonder heeft geleid tot de ontwikkeling van enkele sets NFT-verzamelobjecten die meer lijken op die op Ethereum vandaag. Spells of Genesis en Rare Pepes waren twee NFT verzamelspellen die bijzonder succesvol waren op Counterparty.

Er moet echter worden opgemerkt dat Bitcoin nooit echt bedoeld was om te dienen als een database voor deze alternatieve tokens, en veel Bitcoin-gebruikers hielden niet van het idee om waardevolle blokruimte te verstoppen met tokens die eigendom op kikkerafbeeldingen vertegenwoordigen, omdat dit eenvoudige Bitcoin-transacties duurder zou maken.

NFT’s stappen over naar Ethereum

Natuurlijk zou de eerder genoemde Buterin in 2014 Ethereum lanceren. Het zou op dit platform zijn dat NFT’s in 2017 een opleving zouden zien met versies van Cryptopunks en Cryptokitties. Dit waren in feite alternatieven voor de Spells of Genesis en Rare Pepe NFT die eerder op Counterparty waren gelanceerd. Misschien meer specifiek, Cryptopunks volgden de ERC-721-standaard niet toen deze werd gelanceerd, omdat deze nog niet bestond. In plaats daarvan werden Cryptopunks oorspronkelijk gelanceerd als ERC-20-tokens, die nauwer verbonden zijn met de initial coin offerings (ICO’s) die op dat moment populair waren.

Dat gezegd hebbende, het Wrapped Cryptopunks-project heeft deze NFT-verzamelset compatibel gemaakt met de ERC-721-standaard. Cryptokitties werd later in 2017 gelanceerd dan Cryptopunks en dit op blockchain gebaseerde spel was de eerste grote use case van de ERC-721-standaard. Degenen die er op dat moment waren, zullen zich herinneren dat Cryptokitties zo populair werd dat ze de Ethereum-blockchain begonnen te verstoppen en een sterke stijging van de kosten van het gebruik van het netwerk veroorzaakten.

De ontwikkelaars achter Cryptokitties konden hun succes eindelijk omzetten in een financieringsronde van $ 15 miljoen van enkele van de grootste namen van Silicon Valley. Vervolgens werd de ERC-721-standaard geïntegreerd in populaire Ethereum-portefeuilles zoals Metamask en begonnen NFT-markten zoals OpenSea te ontstaan.

NFT’s beginnen verder te gaan dan Ethereum

Net zoals NFT’s van Bitcoin naar Ethereum zijn verhuisd, vindt er nu een andere overgang plaats terwijl we een universum met meerdere ketens betreden.

Hoewel veel van de populairste NFT-projecten van vandaag te vinden zijn op Ethereum, zijn er ook een groot aantal NFT-apps die om verschillende redenen alternatieve blockchains gebruiken.

NBA Top Shot, het meest succesvolle op verkoop gebaseerde NFT-verzamelspel aller tijden, maakt bijvoorbeeld gebruik van de Flow-blockchain, ontwikkeld door het team achter Cryptokitties. Meer recent is de meest populaire NFT-verzamelset Axie Infinity en die tokens worden uitgegeven op de Ronin-blockchain. WAX is een ander blockchain-platform dat populair is geworden in het NFT-rijk. Binance Smart Chain komt ook in actie, want de NFT’s van Andy Warhol en Salvador Dali maakten deel uit van de lancering van Binance NFT Marketplace.

Bovendien
heeft de NFT-hausse hernieuwde interesse gebracht rond het concept van Bitcoin, omdat er meer NFT-platforms zijn uitgebracht of momenteel in ontwikkeling zijn op de Liquid- en RSK-laag twee-netwerken. Hoewel er de laatste tijd veel opwinding is rond NFT’s, is het belangrijk om te onthouden dat er geen garantie is dat dit een nieuwe technologie is die de wereld zal veranderen. Vergeet niet om te bedenken dat dit fenomeen uiteindelijk kan lijken op de Beanie Babies-mode voordat je al je geld in NFT steekt.

Ethereum heeft echter nog steeds veel populariteit, met NFT’s zoals Bored Ape Yacht Club, VeeFriends en meer.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels peter kambey 11286700

Cryptocurrency in China: samenvatting van de geschiedenis van cryptocurrency

pexels alesia kozik 6771177

Hoe lang duurt het om Bitcoin te verzenden?