in

De hele blockchain visualiseren: is het mogelijk?

In zijn eenvoudigste vorm is een blockchain een digitaal grootboek dat voortdurend wordt bijgewerkt, nooit kan worden gewijzigd en een vrij toegankelijk record bijhoudt van elke transactie die ooit op het netwerk heeft plaatsgevonden. Dit alles is openbaar beschikbaar voor iedereen die het kan bekijken.

Het enige wat je nodig hebt is een fatsoenlijke internetverbinding en je bent klaar om te racen.

De vraag of je de hele blockchain kunt bekijken is niet zo simpel als je zou denken.

Bitcoin is een voorbeeld van een openbare blockchain

Blockchain-technologie is waarschijnlijk een van de meest innovatieve uitvindingen van de moderne tijd. Het doel is om een betrouwbare, niet-filterbare en niet-censuurbare stroom van gegevens en informatie te creëren die toegankelijk is voor iedereen, waar ook ter wereld.

En hoewel blockchain net uit zijn embryonale stadium komt, heeft het een enorm potentieel om een positieve impact te hebben op de nabije toekomst.

Om het idee of we de hele blockchain kunnen visualiseren verder te onderzoeken, is het essentieel om te beseffen dat er niet slechts één enkele blockchain is. In feite zijn er 3 hoofdtypen blockchains: openbare, private en hybride blockchains.

Bitcoin en Ethereum zijn twee voorbeelden van openbare blockchains.

Momenteel zijn er minstens 1.000 verschillende blockchains en omdat ze allemaal als afzonderlijke grootboeken bestaan, heeft elk zijn eigen blockchain-verkenner. Hier hebt u vrij toegang tot alle transacties die ooit op een specifieke blockchain zijn gedaan.

Als u bijvoorbeeld de status van uw laatste ETH-transactie wilt controleren, hoeft u alleen maar de Ethereum blockchain-verkenner te raadplegen. Dit is waar al uw ETH-transacties vrij toegankelijk zijn en waar u ook alle andere ETH-transacties kunt verkennen die ooit zijn gemaakt.

Dus als u de hele Ethereum-blockchain moet bekijken, kunt u dit doen. Bezoek gewoon etherscan.io en begin met verkennen. U kunt zoeken naar transactiegegevens die specifiek zijn voor uw cryptocurrency-transactie of zoeken op basis van verschillende parameters, zoals het adres van de ontvanger, het adres van de afzender of de transactie-ID.

Als u andere crypto-transacties wilt verkennen, kunt u het proces herhalen voor elk van de verschillende openbare blockchains. Hieronder geven we enkele ontdekkingsreizigers voor enkele van de grootste cryptocurrencies op basis van marktkapitalisatie:

  • Bitcoin: btcscan.org/
  • Ethereum: etherscan.io
  • BNB: bscscan.com
  • XRP: bithomp.com/explorer

Private blockchains werken meestal op een veel kleinere schaal met gecontroleerde toegang. Deze blockchains zijn niet gedecentraliseerd, ze zijn niet onveranderlijk en ze bepalen wie gegevens mag bekijken, wijzigen en verwijderen. Het is duidelijk dat de meeste gegevens op een private blockchain niet bedoeld zijn voor openbaar onderzoek.

De belangrijkste use case van een private blockchain zou een CBDC (Central Bank Digital Currency) zijn.

Hybride blockchains
vormen de kern van alles en combineren elementen van private en publieke blockchains. Hierdoor kunnen ze bepalen wie de gegevens die op de blockchain zijn opgeslagen, kan bekijken en welke gegevens openbaar kunnen worden bekeken.

Twee geweldige voorbeelden van het gebruik van hybride blockchain in de toeleveringsketen zijn IBM Food Trust en Walmart.

Conclusie: Het hangt af van de blockchain

Dus als we deze vraag op het eerste gezicht nemen, dan moet het antwoord nee zijn. Je kunt niet de hele blockchain bekijken, alleen al vanwege het feit dat er private blockchains zijn waar je geen toegang toe hebt. Je kunt niet eens alle blockchains tegelijk zien. U kunt echter de hele Bitcoin-blockchain bekijken. U hoeft alleen maar blockchain-verkenners te gebruiken die tot specifieke blockchains behoren. Met andere woorden, u kunt ze bekijken, maar slechts één tegelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pexels tima miroshnichenko 7567565

DEX: 3 dingen die iedereen verkeerd doet

pexels roger brown 5126268

Bitcoin zal de valuta in de toekomst vervangen