in

De sleutel tot cryptocurrency: wat het is en hoe het werkt

Veel van de moeilijkheden die gepaard gaan met het gebruik van bitcoin vandaag hebben te maken met wat het in de eerste plaats zo waardevol maakt. Dit is het feit dat elk individu volledige controle heeft over zijn geld onder dit nieuwe financiële systeem.

Gebruikers kunnen zonder toestemming geld verplaatsen met cryptocurrencies zoals bitcoin, maar dit betekent ook dat gebruikers niet noodzakelijkerwijs iemand hebben om naartoe te rennen voor hulp als er iets misgaat.

Wat zijn cryptocurrency-sleutels?

Cryptocurrency-sleutels stellen gebruikers van cryptocurrency in staat om toegang te krijgen tot hun crypto-holdings. Alleen de persoon die de privésleutel heeft die is gekoppeld aan een bepaald cryptocurrency-adres, kan het geld op dat adres uitgeven.

Cryptocurrency-sleutels lijken een beetje op een gebruikersnaam en wachtwoord die u op een gewone website kunt vinden.

Openbare sleutels voor cryptocurrency

Openbare cryptocurrency-sleutels worden gebruikt als openbare adressen waarnaar cryptocurrency-fondsen kunnen worden verzonden. Dit is analoog aan het openbare adres waar u woont. Het bestaat uit een land, een stad, de naam van de straat en het huisnummer, kortom, het is een bestemming. Deze analogie gaat op, want dat is precies hoe een omroep werkt.

Openbare adressen, of openbare sleutel, zijn de locatie of het adres dat een bepaalde hoeveelheid cryptocurrency bevat.

Cryptocurrency Privésleutels

Private cryptocurrency-sleutels zijn in feite de wachtwoorden van de cryptocurrency-wereld. Met deze cryptografische sleutels hebt u toegang tot uw cryptocurrency in uw portemonnee en kunt u het geld naar andere adressen verzenden.

Er is een algemeen gezegde in de cryptocurrency-ruimte: “Niet uw sleutels, niet uw codering.” De sleutels die in deze zin worden besproken, zijn privé cryptocurrency-sleutels.

Als u bijvoorbeeld bitcoins op een beurs heeft, dan houdt de exchange de privésleutels namens u vast. Vanuit het oogpunt van het bitcoin-netwerk is het de uitwisseling die eigenlijk de eigenaar is van de bitcoin die is gekoppeld aan de privésleutels.

Met behoud van de adresanalogie lijken privésleutels erg op metalen sleutels waarmee u toegang hebt tot uw huis. U kunt alleen items in uw huis openen en verplaatsen als u de metalen privésleutel hebt die aan het openbare adres is gekoppeld.

Kan ik mijn sleutels kwijtraken?

Ja, u kunt uw sleutels zeker kwijtraken. Dit is een veel voorkomend probleem in Bitcoin en andere cryptocurrency-netwerken, hoewel er elke dag meer beveiligingsoplossingen online komen.

U moet de sleutels die aan uw Bitcoin-portemonnee zijn gekoppeld, behandelen als een belangrijk juridisch document. Er is geen manier om een verloren sleutel te herstellen, dus het is noodzakelijk om de sleutel meerdere keren op te schrijven en op veilige plaatsen op te slaan, zoals een brandwerende kluis. Het is uiterst belangrijk om deze extra laag van persoonlijke verantwoordelijkheid te begrijpen die gepaard gaat met cryptocurrency.

Wat is de beste manier om mijn sleutels op te bergen?

Momenteel is de beste en veiligste manier om cryptocurrency-sleutels op te slaan via een soort offline configuratie. Natuurlijk hangt het beveiligingsniveau dat u wilt hebben met uw cryptocurrency-holdings af van hoeveel cryptocurrency u bezit. Het is duidelijk dat het niet logisch zou zijn om een hardware wallet van $ 100 te kopen om $ 10 aan bitcoin te garanderen.

Als u iemand bent die gewoon wat bitcoin wil kopen en het vervolgens vijf of tien jaar wil vasthouden, raden we u aan een soort offline proces te gebruiken om uw geld op te slaan, of het nu een papieren portemonnee of een hardware wallet is. U moet er ook voor zorgen dat u geen enkel storingspunt in de configuratie hebt. U wilt bijvoorbeeld niet alleen uw privésleutels op een stuk papier schrijven en deze vervolgens in uw sokkenlade stoppen, althans niet als u een niet-triviale hoeveelheid geld in de cryptocurrency-ruimte stopt. In plaats daarvan wilt u uw privésleutel in meerdere stukken breken die op verschillende locaties kunnen worden geplaatst. U wilt ook back-ups van elk stukje van de algehele cryptografische puzzel beschikbaar hebben voor het geval er iets misgaat.

Voor mensen met extreem hoge hoeveelheden Bitcoin of andere cryptocurrencies zijn er bedrijven, zoals Home, die u kunnen helpen uw holdings te beheren en ervoor te zorgen dat u ze veilig kunt houden.

Hebben alle munten openbare en privésleutels?

Alle cryptocurrencies werken met het concept van public key cryptografie. Als een munt niet op deze manier zou werken, zou het niet echt een cryptocurrency zijn en zou het waarschijnlijk mogelijk zijn voor sommige derden om geld naar het systeem te verplaatsen zoals zij dat willen.

Elke munt in een cryptocurrency-netwerk wordt niet noodzakelijkerwijs geleverd met zijn eigen paar openbare en privésleutels. In plaats daarvan hebben de adressen waar cryptocurrencies worden opgeslagen openbare en privésleutels.

Hoe kan ik mijn privésleutels zien?

Tegenwoordig is er meestal geen reden om uw werkelijke privésleutels te zien. In de meeste cryptocurrency-portefeuilles krijgt u een zin van 12 of 24 woorden om te onthouden of op een veilige plaats te bewaren, en dat fungeert effectief als een privésleutel.

Als u uw echte privésleutels wilt zien, kunt u dit soms doen via de instellingen van de portemonnee die u gebruikt. Sommige wallets bieden op dit moment echter niet eens een optie om uw privésleutels te zien.

Natuurlijk, als u een bewaarportemonnee gebruikt, zijn er geen privésleutels te zien omdat iemand anders het geld namens u bewaart, vergelijkbaar met hoe een traditionele bank werkt.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels rodnae productions 5921785

Proof-of-work blockchain consensus: wat het is en hoe het werkt

invest crypto 36

Aan de slag met cryptocurrency: 5 handige tools