INZICHT IN DE FINANCIËLE MARKTEN: ONZE NIEUWE HANDELSGIDS ZET KLANTEN OP WEG NAAR SUCCES
De vraag in de detailhandel is het afgelopen jaar enorm gestegen, met door de pandemie veroorzaakte volatiliteit en talloze kansen die nieuwe klanten verleiden om deel te nemen aan markten.
Door de kans te bieden om geld te verdienen, een nieuwe vaardigheid te leren en contact te maken met anderen in de gemeenschap, is de handelswereld begrijpelijkerwijs aantrekkelijk. Weten hoe u door de verschillende opties, markten en bronnen kunt navigeren die voor u beschikbaar zijn, kan echter verwarrend en niet zonder risico zijn.
Gelukkig heeft onze nieuwe gids voor handelen, “Financiële markten begrijpen: een gids voor handelen in tijden van economische onzekerheid”, u gedekt.
Van het begrijpen van uw platform tot het beslissen welke activa u wilt verhandelen, onze nieuwe gids neemt u mee terug naar de basis en bevat een speciale sectie gewijd aan het uitleggen van de verschillende soorten risico’s en hoe u ze veilig kunt beheren.
U kunt onze nieuwe gids nu bekijken: https://origin.avatrades.net/whitepaper-design.pdf
inhoud
- Waarom handelen en hoe te beginnen? …… Arabisch cijfer
1.1.
Het vinden van een Platform …… 3
1.2. Soorten handel …… 4
1.2.1. Voordelen en kansen van het handelen in CFD’s ………… 5
- Hoe werken financiële markten? … 6
2.1. Categorieën van activiteiten ……… 6
2.1.1. Vreemde valuta . 6
2.1.2. Acties … 7
2.1.3. Grondstoffen …… 8
2.1.4. Verplichtingen …… 9
2.1.5. Cryptovaluta …… 9
2.2. Waardering van activa …… 10
2.2.1.
Fundamentele analyse vs. technische analyse …… 10
2.2.2. Grafieken …… 10
2.2.3. Economische kalenders …… 12
- risico……………………………………………………………………………………………………….. 12
3.1. Tegenpartijrisico … 12
3.2. Handelsrisico … 13ste
3.2.1. Volatiliteit …… 13ste
3.2.2. Hefboomwerking …… 13ste
3.3. Hoe ik risico’s beheer … 14ste
3.3.1. Selecteer de juiste makelaar … 14ste
3.3.2. Beheer uw kapitaal/handelsrelatie ……… 14ste
3.3.3. Take profit orders / stop loss ……… 14ste
3.3.4. Onderschrijven op bescherming bij risicovollere transacties ………… 15
3.3.5. Opties …… 15
- stappen…………………………………………………………………………………………… 16
voorwoord
Vorig jaar was een interessant jaar voor de financiële markten, niet in de laatste plaats vanwege de COVID-19-pandemie, en wij bij AvaTrade hebben een enorme toename van de vraag naar online handel gezien.
Het is niet moeilijk om te zien waarom. De financiële markten maken een periode van aanzienlijke volatiliteit door. Prijzen bewegen vaak en aanzienlijk, en daarmee komt een groot aantal kansen voor handelaren om deel te nemen aan de markten. Hoe hoger de prijspiek, hoe groter het potentieel voor een handelaar (samen met grotere risico’s). In april 2020 daalde de futurescontractprijs voor west Texas Intermediate (WTI) ruwe olie bijvoorbeeld onder de $ 0 per vat – een van de grootste prijsschokken aller tijden – na een overaanbod waardoor kopers nergens heen konden. houd nieuwe vaten. Iedereen die bereid is om de markt kort te sluiten (misschien de daling van de vraag van de consument naar energie en brandstoffen erkennend) zou een aanzienlijke winst maken.
Op de aandelenmarkt
zijn de aandelenkoersen van bedrijven over het hele spectrum ondertussen een soort carrousel geworden, omdat zowel het bedrijfsbeleid als de aankondigingen van de overheid over de pandemie snelle en significante veranderingen in het fortuin en daarmee sterke marktreacties teweegbrachten. Bovenal tuimelden aandelen na de wereldwijde uitbraak van het coronavirus in maart 2020, maar stegen kort daarna, omdat de hoop op een snelle oplossing groeide. De pandemie heeft ook geleid tot een nieuwe klasse van middelen, bekend als “blijf thuis” -acties, voornamelijk bevolkt door digitale bedrijven die zich richten op mensen die op afstand of in bulk werken. Aandelen van Amazon, Microsoft en Alibaba stegen allemaal aanzienlijk, terwijl zoomaandelen tussen januari en half oktober 2020 met bijna 750% stegen.
In deze omgeving van dynamische marktactiviteit daalt de rente op reguliere spaarrekeningen tot het maximum, omdat centrale banken de economische activiteit willen stimuleren en de bevolking willen ontmoedigen om contant geld op te potten. Dit genereert ook een nieuwe impuls voor mensen om hun geld te investeren en te proberen te profiteren van de vele prijsveranderingen in de markten van vandaag.
Maar handelen is niet alleen een aantrekkelijke onderneming in het huidige klimaat, omdat het u helpt rijkdom op te bouwen. Het biedt ook beloningen op persoonlijk niveau. Het is een kans om een nieuwe en interessante vaardigheid te ontwikkelen, die je op nieuwe manieren uitdaagt en je dichter bij de werking van de bedrijfswereld in het algemeen brengt.
Het is duidelijk dat als u de handelswereld gaat betreden, het begrijpen van de markten en hoe u ze kunt oriënteren een noodzaak is. Handelen opent de deur naar grote kansen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Begrijpen hoe ze te beheren en doordachte en rationele beslissingen te nemen, is cruciaal voor een positieve handelservaring.
En dat is precies waarom we deze gids hebben gemaakt. Door u een basiskennis van de markt te bieden, bieden wij u de basiskennis die u nodig hebt om deze vaak mysterieuze en complexe wereld te betreden, maar even opwindend en fascinerend. Op onze beurt begeleiden we u door de verschillende spelers en markten die het bevolken, waardoor u waardevolle ideeën krijgt over hoe u veilig kunt handelen en uw beleggingen kunt beschermen.
Dáire Ferguson, CEO, AvaTrade
- WAAROM HANDELEN EN HOE TE BEGINNEN?
De praktijk van het kopen en verkopen van financiële instrumenten wordt al lang geassocieerd met een bepaald ras van specialisten, dat zich op Wall Street of andere financiële centra over de hele wereld bevindt. De durf, competentie en zeker winst van deze personages hebben altijd tot de verbeelding gesproken, maar hun wereld daarvoor leek ver weg en gevaarlijk.
Maar dit is aan het veranderen. Handel is niet langer het domein van de stedelijke elite. Tegenwoordig is de technologie geëvolueerd tot het punt dat iedereen op straat een handelsaccount kan openen met slechts £ 100, waardoor ze een breed scala aan financiële instrumenten kunnen verhandelen.
Tegelijkertijd, toen we een nieuwe manier van leven binnengingen, veranderde het risico-rendementsprofiel van handelen drastisch. Zeer volatiele financiële markten bieden indrukwekkende kansen. Ondertussen bieden traditionele geldbesparende vehikels lagere en lagere rendementen, waarbij de Bank of England (BoE) kredietverstrekkers onderzoekt op het vooruitzicht van een basisrente van 0,00001% in oktober 2020 en de Europese Centrale Bank (ECB) al vele jaren met negatieve rentetarieven werkt. In deze context houdt de beslissing om te beleggen in plaats van te sparen een heel andere vergelijking in dan een paar jaar geleden, toen sparen een redelijk rendement bood en stabielere markten minder in termen van explosieve winsten.
Zeker, er is een sterk financieel argument te maken voor de handel, die veel betere rendementen biedt dan andere soorten investeringen. Er is ook een meer emotionele zaak. Simpel gezegd, handelen is interessant en leuk. Het is een kans om een nieuwe vaardigheid te leren, en als je de rest van deze gids leest, ben je goed op weg om dat te doen.
1.1. HET VINDEN VAN EEN PLATFORM
Als u klaar bent om te proberen te handelen, is uw eerste taak om een provider te kiezen. Dit is belangrijk werk en mag niet over het hoofd worden gezien, omdat het goed doen de handelservaring gemakkelijker en veiliger zal maken. Er zijn een paar elementen om rekening mee te houden.
Veiligheid is waarschijnlijk het belangrijkste. Zorg ervoor dat u samenwerkt met een gereguleerde makelaar om ervoor te zorgen dat uw geld in veilige handen is. Over het algemeen geldt dat hoe meer gereguleerd een makelaar is (hij kan in veel rechtsgebieden licenties hebben), hoe groter de kans dat hij een gerenommeerde tegenpartij is (zie paragraaf 3.3.1 voor meer informatie).
U moet ook nadenken over wat u wilt verhandelen. Als u een specifieke markt in gedachten heeft, zorg er dan voor dat uw makelaar een platform heeft dat dat wel doet. Natuurlijk kunt u niet elk activum, met behulp van elke tool, met elke makelaar verhandelen. Afhankelijk van uw prioriteiten, kunnen makelaars het meest geschikt zijn voor uw behoeften op basis van wat ze aanbieden. Sommige bieden bijvoorbeeld kant-en-klare opties aan handelaren, zoals geavanceerde risicobeheertools, die een andere dimensie aan uw handel kunnen toevoegen, waardoor u geavanceerde posities kunt innemen zonder de bijbehorende berekeningen uit te voeren. AvaTrade biedt bijvoorbeeld een tool genaamd AvaProtect ™ (besproken in paragraaf 3.3.3) waarmee handelaren bescherming kunnen kopen tegen verlies opgelopen in een transactie voor een vooraf bepaalde periode. Dit type tool kan u helpen om met meer vertrouwen gedurfdere posities in te nemen, waardoor handelen toegankelijker en leuker wordt.
Als u geen duidelijk beeld hebt van specifieke tools en functies, is een van de belangrijkste prioriteiten gemak en gebruiksgemak. Het hebben van al uw handelsopties, activa, markten en advies op één plek (meestal een mobiele of web-app) kan een groot verschil maken voor de handelservaring, vooral voor gebruikers die nieuw zijn in het bedrijf.
Goede makelaars zullen ook staan te popelen om u op de hoogte te houden en beslissingen te nemen op basis van de nieuwste kennis en inzichten. Voortdurende educatieve ondersteuning en realtime marktupdates kunnen nuttige hulpmiddelen zijn en belangrijke informatie bieden over huidige trends en vooruitzichten die handelsbeslissingen kunnen beïnvloeden. Dit zal niet van cruciaal belang zijn voor uw beslissing bij het selecteren van een makelaar, maar een sterk aanbod hier kan helpen de weegschaal te doen kantelen.
De meeste kwaliteitsmakelaars bieden de mogelijkheid om een demo-account aan te maken, waarmee u hun diensten kunt testen voordat u zich volledig inzet. De voordelen hier zijn drieledig: ten eerste krijgt u een idee van het platform en de functies ervan, en of ze aan uw behoeften voldoen. Ten tweede, voor degenen die nieuw zijn in de handel, kunt u hiermee enkele markttransacties testen voordat u kapitaal moet neerleggen. Ten derde, voor degenen die iets meer ervaring hebben, heb je de mogelijkheid om verschillende strategieën te beheersen zonder echt geld te riskeren.
1.2. SOORTEN HANDEL
Er zijn twee belangrijke manieren om financiële activa te verhandelen. De eerste, en meest voorkomende gedachte, is het kopen van goederen, waarbij, bijvoorbeeld, als u een futures-contract koopt voor 5.000 bushels sojabonen, u kunt verwachten 5.000 bushels sojabonen te ontvangen, tenzij u dat contract ervoor verkoopt. rijp. Dit is meer een langetermijnbedrijf en staat bekend als een investering.
De tweede is het kopen van zogenaamde contracts for difference (CFD’s). Deze zien handelaren een contract kopen dat, in overeenstemming met de makelaar, de waarde van een gekozen real-life activum volgt, zonder dat de koper het activum zelf daadwerkelijk bezit, wat betekent dat de handelaar eenvoudigweg een winst of verlies ontvangt op basis van de prijsbeweging van het activum, in plaats van fysieke levering te ontvangen. Met CFD’s hoeft u geen opslagruimte te vinden voor 5.000 sojabonen.
Dit betekent dat een gebruiker kan handelen tegen dezelfde prijsbewegingen die het activum ondervindt met veel meer flexibiliteit en met een lagere drempel voor toegang tot kosten. Goud wordt bijvoorbeeld over het algemeen verhandeld in troy ounces, waarbij een troy ounce de afgelopen jaren tussen de $ 1.200 en $ 2.000 heeft gekost. Wanneer u CFD’s gebruikt, hoeft u echter geen hele troy ounce te kopen, omdat u de onderliggende waarde niet koopt, maar alleen tegen de prijs handelt.
Het zijn niet alleen grondstoffen die via CFD’s kunnen worden verhandeld: valuta’s, aandelen, indexfutures, grondstoffenfutures, cryptocurrencies en op de beurs verhandelde fondsen kunnen op deze manier worden verhandeld. Dit maakt het een gemakkelijke manier om blootstelling te krijgen aan een breed scala aan activiteiten.
1.2.1. Voordelen en voordelen van het handelen in CFD’s
CFD’s zijn leverage-driven. Dit is een krachtig hulpmiddel, dat de hoeveelheid geld vermindert die nodig is om een financieel actief te kopen en te verhandelen. Het is bijna alsof je kort geld leent bij je makelaar. Een hefboom van 10: 1 betekent bijvoorbeeld dat de waarde van de transactie met 10 wordt vermenigvuldigd en zou betekenen dat u slechts een marge van 10% op het actief betaalt in plaats van het te kopen en volledig te bezitten. Het voordeel van CFD’s is dat, ondanks het betalen van slechts een klein deel van de waarde van het actief, de winst die wordt gemaakt op elke marktbeweging hetzelfde zal zijn als wanneer de belegger het volledige actief bezit, wat betekent dat het mogelijk is om veel geld te verdienen met een relatief kleine investering. Het nadeel is dat het risico ook zo hoog is als wanneer u het volledige actief bezit en daarom zijn de potentiële verliezen even hoog – zie sectie 3 hieronder over risico.
Er zijn ook verschillende soorten CFD-transacties die kunnen worden uitgevoerd. Typisch, wanneer u een actief rechtstreeks koopt, neemt u een “longpositie”, waarbij u wordt belegd in de waarde ervan die toeneemt voor de periode dat u het bezit. Hetzelfde kan natuurlijk werken met CFD’s. Dankzij de aard van CFD’s – waarbij contracten worden gekoppeld aan de prijs van het actief, in plaats van aan het actief zelf – kunt u echter net zo gemakkelijk een “shortpositie” innemen, waardoor u kunt profiteren van de waardedaling van het actief. U kunt eenvoudig de optie “verkopen” selecteren op het handelsplatform van een online CFD-makelaar om uzelf goed te positioneren voor de markten waarvan u verwacht dat ze zullen dalen. Deze “shortposities” hebben meestal de mogelijkheid van een veel kortere looptijd, inclusief minuut na minuut.
- HOE WERKEN FINANCIËLE MARKTEN?
Voordat u zich verdiept in de wereld van de handel, is het belangrijk om u bewust te zijn van hoe de verschillende markten werken en de specifieke nuances van de handelsactiva daarin, evenals hoe u ze kunt waarderen.
2.1 ACTIVAKLASSEN
In de vorige sectie hebben we de verschillen geschetst tussen het kopen van directe activa en CFD-handel. Een van de grote voordelen van CFD’s is dat ze u toegang geven tot een breed scala aan verschillende markten zonder veel van de complicaties die ermee gepaard gaan, maar het is nog steeds belangrijk om te begrijpen wat deze markten zijn en hoe ze verschillen. De belangrijkste markten en hun belangrijkste kenmerken worden hieronder beschreven.
2.1.1. Vreemde valuta
De valutamarkt, ook bekend als de “FX” of “forex” -markt, is de grootste en meest liquide financiële markt ter wereld, met meer dan $ 5 biljoen die elke dag wordt verhandeld. Forex trading is van oudsher beschouwd als exclusief voor centrale banken en internationale bedrijven, maar is nu beschikbaar voor detailhandelaren via een handelsmakelaar, wat betekent dat het toegankelijk is voor handelaren van alle achtergronden en ervaringsniveaus.
FX vertegenwoordigt een potentieel lucratieve kans voor handelaren om aantrekkelijke winsten te maken met relatief kleine investeringen. Dit komt omdat de markt zeer gevoelig is voor nieuwstriggers, wat resulteert in kleine maar regelmatige schommelingen in grote valutaparen op een dagelijkse basis. Als gevolg hiervan gebruiken handelaren meestal hefboomwerking om de waarde van deze kansen te maximaliseren.
Een belangrijk kenmerk voor degenen die in deze markt investeren, is dat het 24 uur per dag (vijf dagen per week) open is omdat het in vier verschillende tijdzones wordt gedistribueerd – met de marktopening in Sydney en sluiting in New York. Dit betekent dat degenen die een grotere mate van controle over hun transacties willen, de flexibiliteit hebben om geld voor een langere periode te verplaatsen.
2.1.2. Acties
Het kopen van activa op de aandelenmarkt geeft beleggers de mogelijkheid om een bepaald procentueel aandeel te bezitten van een beursgenoteerd bedrijf op een beurs, zoals de London Stock Exchange (LSE) of de New York Stock Exchange (NYSE). Beursgenoteerde bedrijven zullen een beursgang (IPO) hebben ondergaan waarmee ze kapitaal kunnen aantrekken door de verkoop van aandelen in hun bedrijf. Deze aandelen worden vervolgens gehouden door beleggers (in afwachting van dividenden en prijsstijging) of verhandeld op een beurs, zoals de London Stock Exchange, op zoek naar winst. Het voordeel van het kopen van aandelen is dat de waarde van een aandeel van een bedrijf parallel met de groei zal stijgen en de aandelen met winst kunnen worden verkocht. Als algemene regel geldt dat beleggingen van dit type langer duren dan FX-handel, waarbij aandelen bijvoorbeeld minder kleine intraday-prijsveranderingen ondergaan. Ze hebben echter het potentieel om dramatisch te stijgen en te dalen in overeenstemming met hun prestaties, evenals als reactie op bredere marktverstoring, zoals een plotselinge daling van de vraag.
Aandelen kunnen ook worden verhandeld als CFD’s, zoals beschreven in sectie 1, waarmee u kunt handelen op basis van de prijs van de onderliggende waarde en de extra mogelijkheid hebben om zowel long als short te kunnen gaan (hoewel longposities op CFD’s op aandelen dat niet doen. t geeft de handelaar recht op een dividend). Dit betekent dat u zelfs op dalende markten kunt handelen.
Daarnaast hebben handelaren ook de mogelijkheid om te handelen op de cumulatieve waarden van aandelen via aandelenindices (enkelvoud: index). Manden van vergelijkbare aandelen worden vaak gegroepeerd in indices om de algehele prestaties van een economie of sector te volgen, waarbij de waarde wordt berekend als een gewogen gemiddelde van de aandelenkoersen van de respectieve bedrijven. Bekende indices zijn de Dow Jones Industrial Average, de FTSE 100 en de DAX 30, die de grootste bedrijven vertegenwoordigen die handelen op Amerikaanse beurzen (de New York Stock Exchange en de NASDAQ), de London Stock Exchange en de Frankfurt Stock Exchange respectievelijk.
Indices zijn op zichzelf geen activa, maar handelaren kunnen er nog steeds blootstelling aan krijgen via CFD’s of bepaalde exchange-traded funds (ETF’s), speciaal gecreëerde beleggingsvehikels bestaande uit een mandje met activa en ontworpen om de prijsbewegingen van een index te volgen.
2.1.3. Grondstoffen
Grondstoffenhandel is het kopen en verkopen van consumptiegoederen in de wereldeconomie. Dit kan van alles omvatten, van olie tot basisvoedselproducten (zoals koffie of tarwe), tot edelmetalen (zoals goud en zilver). In de regel vallen grondstoffen in een van de twee hoofdcategorieën: hard en zacht. Grondstoffen zijn natuurlijke hulpbronnen die worden gewonnen of gewonnen uit de aarde, zoals goud, koper of olie. Zachte grondstoffen zijn vee of landbouwproducten die moeten worden geteeld.
Net als bij aandelen worden grondstoffen gekocht en verkocht op beurzen en kunnen ze ook worden gekocht als CFD’s. De volatiliteit is over het algemeen lager in deze markt, omdat deze grotendeels wordt bepaald door vraag en aanbod, maar aanzienlijke prijsschommelingen kunnen en zullen optreden en zijn over het algemeen moeilijk, zo niet onmogelijk, te voorspellen. De kuddementaliteit onder handelaren die alle vergelijkbare gegevens analyseren, evenals geopolitieke, macro-economische en zelfs extreme weersomstandigheden (meestal aanbodverlagingen), kan alle prijsschommelingen veroorzaken.
Als zodanig worden grondstoffen over het algemeen beschouwd als een risicovolle belegging. Tijdens perioden van hoge marktvolatiliteit bewegen grondstoffen echter over het algemeen in tegenstelling tot aandelen en worden daarom gezien als een veiligere belegging wanneer de aandelenmarkt in beroering is. Goud, in het bijzonder, wordt beschouwd als een “veilige haven” belegging en is bijzonder aantrekkelijk in dergelijke periodes, waar het constant zijn waarde behoudt – en vaak verhoogt. Als zodanig kan het een nuttig hulpmiddel zijn om beleggers te helpen hun blootstelling aan verliezen te beperken.
2.1.4. Verplichtingen
Obligaties stellen overheden en bedrijven in staat om fondsen te werven door schuld uit te geven aan beleggers. De emittenten van deze obligaties betalen rente aan beleggers (bekend als obligatiehouders) gedurende de levensduur van de obligatie, voordat ze de hoofdsom aan het einde van de levensduur terugbetalen. Als gevolg hiervan is het rendement op een obligatie vast, maar de marktomstandigheden kunnen fluctueren waardoor de prijs van obligaties stijgt en daalt. Met name de waarde van een obligatie is omgekeerd gecorreleerd met de rente. Wanneer de rente stijgt, dalen de obligatiekoersen (omdat beleggers elders een beter rendement kunnen behalen voor hetzelfde risico) en vice versa. Omdat rentetarieven de belangrijkste aanjager van de obligatiekoers zijn en rentewijzigingen relatief zeldzaam zijn (althans volgens marktfactoren), worden obligaties over het algemeen gezien als veilige beleggingen. Het nadeel is dat het onwaarschijnlijk is dat ze grote winsten zullen opleveren. Net als bij andere markten kunnen handelaren speculeren op bewegingen van obligatiekoersen door cfd’s te verhandelen.
2.1.5. Cryptovaluta *
Cryptocurrencies zijn digitale “munten” die virtueel kunnen worden overgedragen. In tegenstelling tot traditionele transacties, die door banken worden afgehandeld, wordt cryptocurrency overgedragen via blockchain of vergelijkbare digitale grootboektechnologie (DLT). Cryptocurrency kan worden verhandeld via de rechtstreekse aankoop van de digitale valuta op een beurs, waarvan u kunt profiteren als de waarde ervan toeneemt, of via CFD’s, waarmee u kunt profiteren van een verwachte waardeverandering.
De cryptocurrency-markt staat bekend om zijn volatiliteit, gekenmerkt door frequente en vaak grote prijsveranderingen, die kunnen worden veroorzaakt door alles van nieuwe marktregulering tot negatief nieuws, zoals cyberaanvallen. Dit creëert spannende mogelijkheden en potentieel enorme winstmarges. Het betekent echter ook dat er het potentieel is voor aanzienlijke verliezen, die we in de volgende sectie zullen uitleggen.
Net als goud wordt de Bitcoin-cryptocurrency steeds meer beschouwd als een veilige haven vanwege zijn veerkracht te midden van financiële onrust. In feite is het, ondanks de volatiliteit die het soms ziet, de best presterende activa geweest in de afgelopen 10 jaar, en naarmate de markt volwassener wordt, zou de vraag verder moeten toenemen.
* Houd er rekening mee dat cryptocurrency-handel niet beschikbaar is voor retailklanten in het VK
2.2. EVALUATIE VAN DE ACTIVITEITEN
2.2.1. Fundamentele versus technische analyse
Fundamentele en technische analyse zijn technieken die door beleggers worden gebruikt om het risico en het potentieel van een belegging te bepalen.
Fundamentele analyse onderzoekt de intrinsieke waarde van een aandeel – wat de waarde ervan zou zijn als het bedrijf niet beursgenoteerd zou zijn en niet op een beurs zou worden verhandeld – en vergelijkt het met de prijs waartegen het wordt verhandeld. Als onderdeel van dit proces onderzoeken handelaren de inkomsten, uitgaven, activa en verplichtingen van een bedrijf om te bepalen of het activum tegen een premie of korting wordt verhandeld. Deze aanpak kan ook het beoordelen van voorspelbare marktgebeurtenissen omvatten die van invloed zijn op de prijs en kijken of deze geprijsd zijn.
Technische analyse, aan de andere kant, maakt gebruik van historische gegevens over de prijs- en volumetrends van een actief om de vraag- en aanboddynamiek van het aandeel te identificeren om de waarschijnlijk resulterende marktbewegingen te voorspellen.
Als het gaat om het beslissen welke methode in een bepaald geval het beste werkt, is het erg handig om te bepalen of uw investering op lange of korte termijn zal zijn. In feite leent technische analyse, die kijkt naar vraag en aanbod, zich beter voor kortetermijninvesteringen, terwijl fundamentele analyse nuttiger is om de waarde van een aandeel in de komende jaren aan te geven.
Meer informatie over het uitvoeren van fundamentele en technische analyses.
2.2.2 Grafieken
Handelsgrafieken worden vaak gebruikt om de gegevens van een activum te analyseren en trends te identificeren. Er zijn verschillende detailniveaus opgenomen in verschillende grafieken:
Lijndiagrammen zijn de eenvoudigste grafiekvorm en beginners zullen waarschijnlijk aan de slag gaan. Ze vertegenwoordigen slotkoersen over een bepaalde periode, maar geven geen details over het handelsbereik.
Staafdiagrammen bestaan uit een reeks verticale lijnen, die elk de hoogte- en dieptepunten van een handelsperiode vertegenwoordigen en ook de openings- en slotkoersen, elk weergegeven door een horizontale, kortere lijn of een “streepje” op de balk.
Kandelaargrafieken zijn meestal gereserveerd voor ervaren handelaren. Ze zijn vergelijkbaar met staafdiagrammen, maar gedetailleerder. Het lichaam van de kaars gebruikt verschillende kleuren om de marktbeweging van de periode weer te geven en aan de boven- en onderkant van elke kaars vertegenwoordigen lange en dunne lijnen de hoge en lage bereiken. Grafieken worden gebruikt om trends te identificeren en zijn vooral nuttig bij technische analyse.
2.2.3 Economische kalender
Economische kalenders kunnen u helpen bij het bijhouden van routinematige financiële gebeurtenissen, zoals productiviteitsgegevens, werkgelegenheidscijfers en beleidsaankondigingen van centrale banken, die een beweging in de waarde van een actief kunnen stimuleren. Voor meer ervaren handelaren kunnen deze worden gebruikt om te anticiperen op gebeurtenissen en kunnen transacties dienovereenkomstig worden gepland.
Veel online makelaars en onafhankelijke websites bieden online economische kalenders die u kunt gebruiken om uw transacties te plannen.
AvaTrade is hier beschikbaar.
- risico
Het begrijpen van de markten waarin u actief bent, is ongelooflijk belangrijk, zowel om de winst te optimaliseren als om risico’s en verliezen te beheren. Hoewel handelen ongelooflijk winstgevend kan zijn, kan het vaak moeilijk zijn om te beoordelen hoe de markt zal bewegen, vooral bij het uitvoeren van kortetermijntransacties, waarbij onbekende factoren onverwachte bewegingen kunnen veroorzaken. Bewust zijn van de risico’s is cruciaal om onnodige verliezen te voorkomen en de handelservaring te optimaliseren.
3.1. TEGENPARTIJRISICO
Hoewel het misschien niet belangrijk lijkt, kan de legitimiteit van de makelaar waarmee u besluit te handelen een lange weg gaan naar het minimaliseren van de risico’s die gepaard gaan met handelen. Zoals besproken, wanneer u een CFD koopt, koopt u een contract met een makelaar en niet het eigenlijke activum. Als zodanig moet u er zeker van zijn dat uw makelaar geld kan – en zal – verdienen met de waarde van dat contract. Om dit risico te minimaliseren, is het belangrijk om een betrouwbare en stabiele makelaar te identificeren.
3.2 HANDELSRISICO
3.2.1 Volatiliteit
Volatiliteit wordt gekenmerkt door onvoorspelbare prijsschommelingen en wordt gedefinieerd als de snelheid waarmee deze prijs stijgt of daalt, gegeven een bepaalde reeks rendementen. Alle activa zijn onderhevig aan een bepaald niveau van volatiliteit en de frequentie en omvang van prijsveranderingen variëren aanzienlijk tussen activaklassen. Hoewel voorspelbaar in sommige markten – en zelfs wenselijk om hogere winstmarges te bevorderen – verhoogt volatiliteit het potentieel voor verlies, wat betekent dat een schijnbaar vanillehandel mis kan gaan. Er zijn uiteraard indicatoren die kunnen wijzen op aankomende marktschommelingen, zoals economische volatiliteit, geopolitieke spanningen of veranderend beleid. Deze zijn echter niet autonoom en markten zijn gevoelig voor een breed scala aan omwentelingen die moeilijk te voorspellen zijn.
3.2.2 Hefboomwerking
Het kopen en verhandelen van CFD’s omvat meestal een hefboomwerking. Dit is waar een handelaar slechts een percentage van de waarde van de onderliggende waarde waarop hij wil handelen inzet, maar blootstelling accepteert aan de totale waarde van winsten en verliezen in verband met veranderingen in de prijs van het actief.
Dit betekent dat handelaren grote posities kunnen innemen voor relatief minder handelskapitaal, waardoor de deur wordt geopend naar grote winsten en aantrekkelijke prijzen, maar ook even hoge verliezen riskeren. U kunt bijvoorbeeld een transactie van $ 100 openen op een actief ter waarde van $ 1.000, met behulp van een hefboom van 10: 1. Op basis hiervan, als het actief in waarde stijgt met 10%, hebt u uw geld verdubbeld, maar als het slechts met 10% daalt, bent u uw aandeel helemaal kwijt. Deze balans tussen hoog risico en hoog rendement vraagt om zorgvuldig beheer.
3.3. HOE BEHEER IK RISICO’S?
Er zijn verschillende technieken die kunnen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat de risico’s die aan de handel zijn verbonden, worden beheerst, waardoor de handelservaring soepeler en aangenamer wordt. Van beginners tot experts, het hebben van deze tactieken in uw arsenaal zal u een meer ervaren en zelfverzekerde handelaar maken.
3.3.1. Selecteer de juiste broker
Zoals eerder in deze sectie besproken, is het selecteren van de juiste makelaar een belangrijke stap in met name het risicobeheer van de tegenpartij. Zoek naar gevestigde namen die goed gereguleerd zijn en let op de rechtsgebieden waar uw makelaar is gereguleerd. Sommige zijn minder streng dan andere en bijgevolg zal uw bescherming minder zijn.
Er zijn extra voordelen die veel verder gaan dan de garantie van handelen met een betrouwbare partner. Handelspartners van hogere kwaliteit hebben bijvoorbeeld over het algemeen een breder scala aan risicobeheertools en betere functies beschikbaar, waarmee u uw transacties op betere en geavanceerdere manieren kunt beheren.
3.3.2. Beheer uw kapitaal/handelsratio
Bij het handelen is een eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat u niet wordt blootgesteld aan buitensporige verliezen, het handhaven van een strakke controle over uw kapitaal / handelsratio, d.w.z. de hoeveelheid kapitaal die u blootstelt aan verliezen in transacties in vergelijking met de totale hoeveelheid kapitaal die u beschikbaar hebt.
Een verstandige regel in dit verband is om een kapitaal / wisselkoersverhouding van 5-10% niet te overschrijden en niet meer dan 2% van uw totale kapitaal op een transactie te riskeren. Dit betekent niet alleen het innemen van zeer kleine posities, het betekent het afdekken van risico’s op welke positie u ook kiest om in te huren. Een eenvoudige manier om dit te doen is via stop-loss orders (zie volgende sectie).
3.3.3. Neem winst / stop loss orders
Een van de meest voorkomende en eenvoudige risicobeheertools is om “orders” samen met transacties in te stellen. Dit zijn statements die automatisch worden uitgevoerd wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Er zijn twee soorten orders die kunnen worden gebruikt om automatisch een open positie te sluiten als een vorm van risicobeheer: “take profit” en “stop loss”. Take-profit orders instrueren de positie om te sluiten tegen een vooraf gedefinieerde winstvoet, met andere woorden, zodra deze een bepaald punt boven de huidige marktprijs bereikt (of lager in het geval van een shortpositie). Het doel is om de positie in het beste geval te sluiten voordat de trend omkeert. Stop-loss orders daarentegen verkopen de positie tegen een vooraf gedefinieerd tarief dat lager is dan de huidige marktprijs voor een longpositie of hoger dan de huidige marktprijs voor een shortpositie. Het doel is om te voorkomen dat verliezen onder een bepaald punt vallen en vervolgens een limiet in te stellen voor hoe comfortabel een belegger zich voelt om te verliezen in een transactie.
We hebben eerder vermeld dat het een goede vuistregel is om niet meer dan 2% van uw totale kapitaal op een bepaalde transactie te riskeren. Dit is iets dat u rechtstreeks kunt configureren met behulp van een stop-loss-order. Als u al uw beschikbare kapitaal van $ 10.000 in één positie investeert en het risico wilt beperken tot 2% van uw kapitaal, kunt u eenvoudig een stop loss-order instellen om de transactie te sluiten tegen de tijd dat uw verliezen $ 200 bereiken.
INZICHT IN FINANCIËLE MARKTEN | 15
3.3.4. Krijg bescherming tegen risicovollere transacties
Sommige makelaars hebben verbeterde risicobeschermingsaanbiedingen waarmee hun gebruikers tools kunnen gebruiken om hun handelservaring aan te passen en te verbeteren. AvaProtect ™ van AvaTrade biedt handelaren bijvoorbeeld een eenvoudige manier om hun beleggingen te beschermen. Voor een kleine vergoeding, vergelijkbaar met de premie van een verzekeringspolis, biedt AvaProtect gebruikers volledige bescherming tegen verlies voor een vooraf bepaalde periode. Vergelijkbare instrumenten worden vaak gebruikt door professionele handelaren, grote financiële instellingen en rijke hedgefondsen.
In tegenstelling tot stop-loss orders, die een snelle exit uit de handel veroorzaken zodra de prijs begint te dalen en dus netto een onmiddellijk verlies oplevert, stelt AvaProtect gebruikers in staat om in de handel te blijven, eventuele waardedalingen op korte termijn te rijden en te profiteren van het positieve algehele momentum van de positie. Bovendien betekent dit dat, hoewel het nadeel beperkt is, er geen grenzen zijn aan de maximale waarde van de transactie, waardoor gebruikers kunnen profiteren van onvoorspelbare bewegingen in potentieel minder stabiele markten zonder uit eigen zak te komen.
In de praktijk kan dit type bescherming zeer nuttig zijn in transacties waar er een aanzienlijk element van twijfel bestaat over de manier waarop de markt zal bewegen. Zeker, volatiliteit maakt prijsbewegingen groter en minder voorspelbaar, en dit type bescherming kan de kansen in het voordeel van handelsklanten doen kantelen, waardoor het een waardevol hulpmiddel is om ervoor te zorgen dat handelaren verliezen op een groter percentage van de transacties kunnen tolereren en nog steeds algemene winst kunnen maken.
3.3.5. Opties
Voor meer ervaren handelaren biedt optiehandel een meer geavanceerde manier om risico’s af te dekken, waarbij handelaren financiële contracten kopen en verkopen die hen de mogelijkheid bieden om binnen een bepaalde periode een onderliggende waarde tegen een bepaalde prijs te kopen of verkopen. Handelaren kunnen een calloptie kopen, waardoor ze het recht hebben om een actief tegen een bepaalde prijs of een putoptie te kopen, waardoor ze tegen een bepaalde prijs mogen verkopen.
In de praktijk betekent optiehandel, in plaats van vooraf kapitaal te committeren, dat de enige blootstelling die een handelaar neemt, de premie is die in rekening wordt gebracht om de optie te kopen. Als de markt na het kopen van een optie niet in de vroege richting beweegt, moet de handelaar de rest van het kapitaal dat hij op de transactie heeft gezet niet investeren, waardoor ze veel meer flexibiliteit krijgen en eventuele verliezen worden verminderd.
Handelaren kunnen ook call- en putopties verkopen en kunnen deze op veel verschillende manieren combineren om geavanceerde strategieën te creëren – zoals spreads, rapporten, straddles en wurgingen – die rekening houden met complexere marktvisies en de risico’s beheren die ermee gepaard gaan. Voor meer informatie over de opties en strategieën eromheen, zie hier.
- VOLGENDE STAPPEN
Dit is een spannende tijd om te handelen en het is geen verrassing dat velen nu hun horizon willen proberen te verbreden. Zoals we hebben gezien, creëert volatiliteit kansen om te profiteren van prijsbewegingen in een aantal markten. Maar tegelijkertijd kan de markt tegen u bewegen, dus het is cruciaal om de factoren te begrijpen die een rol spelen en hoe u risico’s kunt beheren.
Deze gids is hier om u hierbij te helpen. Maar de handel is een rijke en complexe industrie, met tal van facetten en nuances buiten het bestek van deze gids. Je zou nu de fundamentele kennis moeten hebben om verder te gaan en nieuwe concepten en strategieën te verkennen. Aan het einde van deze gids vindt u een lijst met bronnen die u kunnen helpen uw kennis te ontwikkelen terwijl u uw handelsreis voortzet. We hopen dat u deze handel nuttig en gelukkig vindt!