in

DiDi Global (DIDI) IPO: wat u moet weten vanaf het moment van zijn debuut

Di Global ride-hailing service (DIDI) maakte zijn debuut op de NYSE op 30 juni, op $ 14 per aandeel, waardoor het bedrijf werd gewaardeerd op $ 68 miljard, waardoor DiDi’s grootste IPO van een Chinees bedrijf genoteerd aan een Amerikaanse beurs sinds die van Alibaba (BABA) in 2014, die $ 25 miljard ophaalde.

Alleen een handvol andere bedrijven heeft het afgelopen decennium grotere IPO’s gehad, waaronder de machtige rivaal Uber, die $ 8,1 miljard had opgebracht, voor een waardering van $ 75 miljard. Uber (UBER) begon op 10 mei 2019 met de handel op de NYSE voor $ 42 per aandeel.

BELANGRIJKSTE TIPS

DiDi Global is een app-gebaseerd ride-hailing services bedrijf.
Het maakte zijn publieke debuut op de NYSE op 30 juni tegen een prijs van $ 14 per aandeel.

Het bedrijf verkocht 316,8 miljoen Amerikaanse depositobonnen (ADR’s) en haalde daarmee 4,4 miljard dollar op.
De marktwaarde bereikte $ 68 miljard, in de grootste beursgang van een Chinees bedrijf genoteerd aan een Amerikaanse beurs sinds die van Alibaba (BABA) in 2014.
DiDi rapporteerde een omzet van $ 21,6 miljard in 2020.
DiDi werd in 2012 opgericht door Alibaba Group-alumnus Will Wei Cheng, die het bedrijf sinds de oprichting als CEO heeft geleid.

DiDi heeft zijn hoofdkantoor in Beijing en is actief in verschillende landen in Azië, Afrika, Latijns-Amerika, Oost-Europa en Australië.

De kernactiviteit van het bedrijf ligt in zijn app-gebaseerde ride-hailing-service en heeft in de loop der jaren veel van zijn rivalen in China en het buitenland verworven door fusies en overnames (M &A), met name Kuaidi Dache en Uber China. Hoewel China de thuisbasis is van een aantal concurrerende ride-hailing-bedrijven zoals CaoCao Chuxing, Yidao Yongche, Dida Pinche, is DiDi de onbetwiste marktleider en wordt geschat op meer dan 90% van het marktaandeel van het ride-hailing-dienstensegment van het land.

Het bedrijf is naar de beurs gegaan op een moment dat veel van China’s grootste technologiebedrijven onder verscherpt toezicht staan van Chinese toezichthouders, als onderdeel van een breder antitrustbeleid dat heeft geresulteerd in verplichte boetes en herstructureringen voor velen, waaronder Tencent en JD.com, en de opschorting van de IPO-plannen van Ant Group in 2020. In zijn indiening bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft DiDi de onzekerheden op het gebied van regelgeving in de VS en China aangepakt.1

Financieel

DiDi verdiende winst in het eerste kwartaal van 2021 en verdiende 196 miljoen yuan (ongeveer $ 30,3 miljoen).
De jaaromzet daalde in 2020 met 8,4% tot 141,7 miljard yuan ($ 21,6 miljard).
DiDi rapporteerde jaarverliezen in 2018, 2019 en 2020.
De app van DiDi telde bijna 600 miljoen gebruikers en chauffeurspartners en gemiddeld 60 miljoen dagelijkse ritten in 2021.
Belangrijke aandeelhouders zijn SoftBank Vision Fund (21,5%), Uber (12,8%), Tencent (6,8%).
DiDi CEO Will Wei Cheng, voorzitter Jean Qing Liu en Senior Vice President Stephen Jingshi Zhu bezitten samen iets minder dan 10% van de klasse B gewone aandelen en 52% van de totale stemrechten. De klasse B-aandeelhouders van DiDi hebben recht op 10 stemmen per aandeel. SoftBank en Uber waren twee van de grootste aandeelhouders op het moment van de beursgang, met respectievelijk 21,5% en 12,8%, evenals Tencent met 6,8%. Goldman Sachs, Morgan Stanley en J.P. Morgan leidden de beursgang als underwriters.

Concurrerende markt

Naast Uber zijn de internationale concurrenten van DiDi onder andere Lyft, Grab, Gojek en Ola. DiDi concurreert met Uber in grote delen van Latijns-Amerika en met Ola in Australië. Uber verkocht zijn in China gevestigde activiteiten in 2016 aan DiDi en verkocht in 2018 een groot deel van zijn Zuidoost-Aziatische activiteiten aan Grab.

Net als sommige van zijn internationale concurrenten zoals Uber houdt DiDi zich ook bezig met onderzoek en technologische ontwikkeling met betrekking tot elektrische voertuigen en autonoom rijden. In 2016 heeft het bedrijf zijn autonome rij-eenheid afgesplitst en is van plan te blijven investeren in opkomende technologieën.

Waar het op neer komt

DiDi het moeilijk zou hebben om lokale spelers uit te dagen met gevestigde posities op hun binnenlandse markten, zoals Uber in de VS of Ola in India. Zijn positie in China en andere landen, met name in opkomende markten waar het een voordeel heeft in termen van first mover, biedt het echter een solide basis om zijn positie als een van ’s werelds grootste spelers in de ride-hailing-ruimte uit te breiden.

crypto 12

Cryptocurrency-belasting in Turkije: hoe het werkt

crypto 17

SpicePay (of Official Exchanger) wallet review: wat is het, hoe werkt het, is het betrouwbaar?