in

Digital Euro: wat is het en hoe werkt het?

Alles over Digital Euro, een poging om de Europese economie te digitaliseren en te innoveren in de winkelruimte.

In juli 2021 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) toestemming gegeven voor de lancering van een meerjarig project voor de creatie van een digitale versie van de euro, de 27-landen sterke munt van de Europese Unie.

Het onderzoek zal betrekking hebben op hoe de valuta, ook bekend als Central Bank Digital Currency (CBDC), moet worden ontworpen en gedistribueerd, en welke impact het zal hebben op de markt. Het gaat ook om het bespreken van wijzigingen in de EU-wetgeving die mogelijk nodig zijn met de komst van een dergelijke digitale valuta.

Start van onderzoeken

Hij zei echter dat dit niet noodzakelijkerwijs betekent dat de ECB een Digital Euro, maar dat ze zich voorbereiden om het uiteindelijk uit te geven. Het onderzoek start in oktober 2021 en duurt ongeveer twee jaar, waarna de digitale munt moet worden goedgekeurd door de raad van bestuur van de ECB.

Indien goedgekeurd, zullen verschillende opties worden getest, samen met overleg met verschillende banken en financiële instellingen om de best mogelijke technologie en het betalingsgemak te ontwikkelen.

Digital Euro zal nog minstens drie jaar worden gewerkt voordat het definitief wordt gelanceerd, naast de tijd die het kost voor de lidstaten van het EU-blok om de nodige wetswijzigingen door te voeren.

De definitieve plannen van de EU komen nadat andere landen grote vooruitgang hebben geboekt bij de implementatie van hun eigen CBDC’s, niemand meer dan China, dat in april 2021 zijn ambitieuze digitale yuan in verschillende steden lanceerde en deze zal proberen te gebruiken in de volgende Olympische Winterspelen van het jaar.

Het maakt ook deel uit van de enorme hervormingen van het Europese financiële beleid, gelanceerd in september 2020 toen de EU haar uitgebreide digitale financieringspakket publiceerde, dat het brede voorstel omvat om digitale activa in cryptocurrency-markten (MiCA) aan te pakken. Dit werd gevolgd door verdere anti-witwaswetgeving (AML) gericht op cryptocurrencies in juli 2021. Al deze nieuwe veranderingen zullen de komende twee jaar samenkomen in een coherente nieuwe wetgeving.

Wat is een Digital Euro?

Volgens de ECB zou “een Digital Euro de burgers van het eurogebied vrije toegang garanderen tot een eenvoudig, universeel geaccepteerd, veilig en betrouwbaar betaalmiddel”.

De meeste betalingen worden tegenwoordig digitaal gedaan, via debet- of creditcards of elektronische overboekingen (EFT’s). Een digitale valuta van de Centrale Bank van de EU (CBDC) zou gewoon een andere vorm van digitale betaling zijn. Net als zijn fysieke tegenhanger en geld zou het worden uitgegeven door het Eurosysteem, dat de ECB en de nationale centrale banken omvat.

Omdat het wordt ondersteund door de Europese Centrale Bank, zullen houders van de Digital Euro een claim hebben op de ECB. In wezen is het dus bedoeld om gebruikers de efficiëntie van een digitale betaalmethode te bieden, samen met de veiligheid en bescherming van een valuta van een centrale bank.

Wat is het doel achter Digital Euro?

De voorgestelde virtuele versie van de euro maakt deel uit van de druk van wereldwijde centrale banken om te voldoen aan de vraag van consumenten naar elektronische betalingsopties in een poging om de achterstand op digitale valuta’s uit de particuliere sector, zoals Bitcoin, in te halen.

De ECB wil burgers van het EU-blok, die niet langer contant geld willen gebruiken, een digitale betalingsoptie bieden en vermijden dat ze moeten vertrouwen op andere digitale betaalmiddelen die buiten de EU-jurisdictie worden gecontroleerd, zoals de megabetalingsverwerkers: Visa en Mastercard.

Door EU-burgers een Digital Euro te bieden, zal de EU in staat zijn om een deel van de controle van transactiegegevens te beteugelen en op zijn beurt witwas- en belastingontduikingsactiviteiten te voorkomen die het moeilijk kan volgen in de niet-gereguleerde cryptocurrency-ruimte. De stap om te beginnen met het plannen van een EU CBDC werd versneld nadat het nieuws over de Diem-valuta van Facebook in 2019 werd aangekondigd, evenals een snelle verspreiding van stablecoins, die de primaire rol van de ECB dreigden te ondermijnen.

Hoe zal Digital Euro werken?

Volgens de ECB zou een Digital Euro contant geld niet vervangen, maar aanvullen. Hij stelt dat Digital Euro een “snelle, gemakkelijke en veilige tool zal zijn voor uw dagelijkse betalingen”. Het doel is om consumenten meer keuze te bieden in betaalmethoden.

Volgens Reuters zal Digital Euro waarschijnlijk lijken op een bankrekening of online portemonnee die bij de ECB zal worden aangehouden in plaats van een externe financiële instelling. Dit is een belangrijk onderscheid omdat de ECB niet zonder euro’s kan blijven omdat zij de emittent is, waardoor zij veel veiliger is dan haar handelscollega’s.

De ECB ziet hier waarschijnlijk het risico in: de veiligheid van de Digital Euro zal ervoor zorgen dat gebruikers kiezen voor het volledige gebruik ervan, waardoor het voortbestaan van andere financiële instellingen en organisaties wordt bedreigd. Dit zou hoogstwaarschijnlijk betekenen dat er een limiet zou zijn aan het aantal digitale euro’s dat een persoon in één keer kan bezitten.

De ECB heeft verklaard dat zij de uitgifte van digitale bankrekeningen in euro zal overlaten aan banken en een aantal gereguleerde fintech-instellingen, die namens de ECB portefeuilles aan cliënten zullen aanbieden.

Digital Euro zal blockchain-technologie gebruiken?

Het gebruik van de technologie achter cryptocurrencies is een optie die de ECB kan besluiten om te Digital Euro. De snelheid van de transactie blijft echter een probleem.

De ECB heeft geëxperimenteerd met haar eigen instant payment-systeem, gecombineerd met blockchain-technologie die bevoegd is om de digitale valuta uit te geven en te distribueren. Op dit moment is het echter niet duidelijk met welke technologie ze zullen besluiten om te gaan.

Digital Euro zal beschikbaar zijn buiten het EU-blok?

Vanwege de kracht van de euro zou de limiet die hoogstwaarschijnlijk zal worden gesteld aan de hoeveelheid digitale euro’s die een individu in één keer kan bezitten (zeg € 3.000) veel geld zijn voor gezinnen in armere landen buiten de EU. Dus, het beschikbaar maken van Digital Euro buiten de eurozone zou mogelijk lokale bankdeposito’s kunnen opzuigen als andere landen besluiten CBDC’s te lanceren. Het zou betalingen van en naar de eurozone echter goedkoper, sneller en goedkoper kunnen maken.

investimenti 49

Hoe en waar te kopen PolkaFoundry (PKF) – Een eenvoudige stap voor stap handleiding

-

Wat is Plant vs Undead (PVU)? Functies, tokens en prijsvoorspellingen