Het is noodzakelijk voor mensen om het directe plan te kennen dat wordt aangeboden door beleggingsfondsen. Wat is de behoefte?
In de goede oude tijd konden beleggingsfondsen alleen aan beleggers worden verkocht via agenten en distributeurs. De reden is het gebrek aan internetpenetratie in Indiase gezinnen, dus verwaarloosbare online transacties.
Maar vandaag zijn we in 2020 en bijna alle mobiele telefoons hebben ten minste één 3G / 4G-internetverbinding. De meeste mensen in de dienstensector zijn inmiddels gewend aan digitale betalingen.
Dankzij de toegankelijkheid van internet kunnen mensen ook zelf naar beleggingen zoeken. Als gevolg hiervan gebruiken mensen online handelsplatforms of portals zoals MF Utility, Scripbox, Fundsindia enz. Om zelfstandig eenheden van beleggingsfondsen te kopen
Wat betekent het? Het betekent dat er een grote groep doe-het-zelfbeleggers is die geen advies krijgen van agenten, financieel adviseurs etc.
Ze nemen zelf koop-verkoopbeslissingen.
Voor deze mensen is het sterk aan te raden om te kiezen voor directe beleggingsfondsplannen in plaats van reguliere plannen. Als u zich niet bewust bent van het verschil tussen een regulier plan en een direct plan, zullen we het in dit artikel bespreken.
Indice dei contenuti:
Direct plan en regulier plan
Als u een pagina met beleggingsfondsen over moneycontrol bekijkt, ziet u twee opties uit hetzelfde schema.
De eerste is een standaardpagina van het “Reguliere” plan. Ten tweede kunt u het keuzerondje gebruiken om over te schakelen naar het “Direct” -plan.
Meestal, wanneer we een beleggingsfondsplan kopen, tenzij we het specifiek hebben gekozen, kopen we uiteindelijk een regulier plan. Zelfs in de wereld van vandaag waar beleggingstransacties bijna transparant zijn geworden, is het kopen van een direct plan nog steeds niet zo eenvoudig. Omdat?
Omdat er een gemeenschap is die wil dat de directe plannen verborgen blijven.
Het is in hun belang. Maar het is niet in het belang van ons doe-het-zelfbeleggers. Wat is deze gemeenschap? Ze zijn een vereniging van agenten en distributeurs van beleggingsfondsen.
Wat is hun probleem met directe plannen? Ze ontvangen nul commissies van de ACC’s (vermogensbeheerders) van het beleggingsfonds als ze directe plannen verkopen. Ze worden alleen betaald als ze ‘reguliere plannen’ verkopen.
Agenten en Distributeurs
Al met al zijn er meer dan 1.000 nummers van distributeurs van beleggingsfondsen geregistreerd in India. Onder hen zijn de grote namen allemaal commerciële banken zoals HDFC Bank, SBI, Axis Bank, ICICI Bank, Kotak Mahindra etc. Het zal niet verkeerd zijn om te zeggen dat dit bedrijfszwaargewichten zijn.
Geschat wordt dat van de totale Assets Under Management (AUM) van alle beleggingsfondsen in India ongeveer 44% wordt verkocht en beheerd via de top 10 distributeurs. De lijst staat hierboven.
Dus niet alleen zijn deze distributeurs groot en machtig, maar ze brengen ook meerderheidsverkopen voor beleggingsfondsen.
Bovendien zijn deze banken (distributeurs) in de meeste gevallen in feite de moederbedrijven en is het beleggingsfonds AMC hun dochteronderneming. Voorbeeld:
Het is een win-winsituatie voor de groep. Voor hetzelfde product (beleggingsfondsen) genereren twee bedrijven inkomsten. De eerste (Bank) werkt als agent/distributeur. Ze verkopen de regelingen aan het publiek en verdienen een commissie/commissie van het AMC.
De laatste (AMC), zijn de belangrijkste bewaarders van de activa / fondsen van het publiek. Ze verdienen ook geld door een commissie rechtstreeks aan beleggers in rekening te brengen.
Maar hier is het interessant om op te merken dat zowel de vergoedingen / commissies van de distributeur als de AMC-kosten allemaal in rekening worden gebracht aan de belegger (u en ik). We betalen het aan beleggingsfondsen via de zogenaamde ” Total Expense Ratio (TER) “.
Nu komt hier het nut van een direct plan. Het verlaagt de kosten van de belegger drastisch. Wat? Voordat we dit weten, laten we eerst de verschillende vergoedingen en commissies kennen die we betalen wanneer we een beleggingsfonds kopen.
Uitsplitsing van de kostenratio (TER) van het Gemeenschappelijk Fonds
Hier is een hypothetisch voorbeeld van een decompositie van de kostenindex van een typisch beleggingsfonds.
Bedenk dat er een beleggingsfonds is (Regulier Plan) dat een totale bestedingscoëfficiënt (TER) van 2% in rekening brengt aan zijn beleggers. Wat betekent het? Op Rs.100 belegd in een beleggingsfonds, wordt Rs.2 gebruikt door het beleggingsfonds als zijn kosten. Het saldo Rs.98 wordt gebruikt om rechten van deelneming in beleggingsfondsen te kopen tegen de intrinsieke waarde (NAV).
Op TER-2% wordt 0,25% betaald voor stortings-, audit-, registrar- en overdrachtskosten. Wat overblijft is 1,75% bij het AMC. Lees meer over de 3-level structuur van het fondshuis.
Van wat overblijft, is een deel AMC’s inkomsten en het saldo wordt betaald aan de distributors als commissies. Bedenk dat 1,25% (van de 1,75%) wordt betaald aan distributeurs en dat het saldo van 0,5% het inkomen van AMC is.
Inkomsten van consultants / distributeurs
Zoals u in de bovenstaande infographic kunt zien, kunnen er twee inkomstenbronnen zijn voor een consultant / distributeur. De eerste is rechtstreeks van beleggers en de tweede van het beleggingsfonds AMC.
- Advieskosten (van beleggers): Deze vergoeding wordt in rekening gebracht aan beleggers wanneer zij adviesdiensten van hun agenten / distributeurs zoeken. Gemiddeld kunnen de kosten voor adviesdiensten variëren van 0,5% tot 1%.
- Commissie (van AMC) : ze zijn als een vergoeding betaald aan agenten / distributeurs voor de marketing en verkoop van beleggingsfondsen rechtstreeks aan het publiek:
- Kosten vooraf: 0,75% wordt betaald als kosten vooraf. Voorschotkosten worden alleen betaald op het moment van de nieuwe investering. Het is dus eenmalig.
- Trailkosten: Het saldo van 0,5% wordt betaald als trailkosten. Distributeurs kunnen eenmaal per jaar trackkosten in rekening brengen. Het is betaalbaar door het AMC, zolang de belegger de aandelen van het beleggingsfonds niet bezit. Als de belegger de eenheden in het eerste jaar zelf verkoopt, zijn er geen traceerbaarheidskosten verschuldigd.
[ Opmerking: in oktober 18 sebi verboden voorschot commissies. SEBI vroeg alle fondshuizen om het ALL TRAIL FEE-model voor distributeurs te volgen. Vanaf nu kunnen distributeurs geen vooraf gemaakte kosten direct of indirect aan hun abonnees in rekening brengen. Het voorschot van de commissie is alleen toegestaan in SIP’s. Lees hier meer]
Het kan worden opgemerkt dat, op de totale kostenindex (TER), die we betalen aan beleggingsfondsen, 60% -65% van de TER in handen komt van consultants / distributeurs. Is er een manier om deze kosten te besparen? Ja, het is mogelijk, hoe? Investeren in het directe plan van een beleggingsfonds.
Direct plan: wat is het?
In het algemeen, hoe kopen we beleggingsfondsen? De meerderheid koopt aandelen in beleggingsfondsen via hun banken. Mensen kopen ook beleggingsfondsen met behulp van hun online handelsplatforms. Mensen kopen ook beleggingsfondsen via “online portals” zoals Scripbox, FundsIndia etc. Een kleine groep mensen huurt ook “financiële adviseurs” in die op hun beurt mensen helpen bij het kopen van beleggingsfondsen van AMC.
In dit geval opereren alle entiteiten: banken, handelsplatformen, webportalen, financiële adviseurs etc. als tussenpersoon. In eenvoudige taal werken ze als agenten / distributeurs voor het beleggingsfonds. Makelaars verkopen ALLEEN reguliere plan van beleggingsfondsen.
Maar we hebben ook de mogelijkheid om het directe plan te kopen dat wordt aangeboden door beleggingsfondsen. In directe plannen worden de rollen van agenten / distributeurs volledig geëlimineerd.
Plan gericht tegen regulier plan
Stel dat er een beleggingsfonds is met de naam “HDFC Top 100”. Voor dit schema zijn er twee verdiepingen: direct en regulier. Beide plannen delen dezelfde portefeuille. Maar ze hebben een andere coëfficiënt van uitgaven en NAV.
Het directe plan heeft een veel lagere kostenratio dan de reguliere plannen. Gemiddeld, als een regulier (aandelen)plan een kostenratio van 1,638% heeft, heeft het directe plan een kostenratio van 1,026%. Hieronder vindt u een lijst met enkele van de beste beleggingsfondsen die door HDFC worden aangeboden. Hun kostenratio (regulier versus direct) wordt genoemd.
vergrotende trap
Sl | Omschrijving: __________ | Direct abonnement | Regulier plan |
1 | Samenstelling van de portefeuille | identiek | identiek |
Arabisch cijfer | Fondsbeheerder | zelfde | zelfde |
3 | Onkostendeclaratie | laag | hoog |
4 | Nav | hoog | laag |
5 | Vergelijkende prijsstijging | superieur | minderwaardig |
6 | Rol van de agent / distributeur | nul | ja |
7 | Adviesdienst | n.v.t | Geleverd |
Waarom is de kostenratio van het directe plan laag?
De kostenratio van directe plannen is laag omdat alle kosten met betrekking tot distributeurs / agenten nul worden. Wat?
Omdat dit plannen zijn die we rechtstreeks van beleggingsfondsen (ACCs) kopen. Wij maken geen gebruik van tussenpersonen (zoals banken, online webportalen, enz.) Om te kopen. Lees: Hoe koop je directe abonnementen?
U kunt in de bovenstaande infographic zien dat alle uitgaven gemarkeerd met een cruise, niet van toepassing zijn op directe plannen. Rekent alleen gemarkeerd door een check mark wordt in rekening gebracht in een direct plan.
Voordelen van een lagere kostenratio
U kunt het voordeel van een lagere kostenratio begrijpen uit de bovenstaande formule. Een lagere kostenratio betekent een hogere NAV. Omdat de kostenratio van directe plannen lager is, is hun NAV altijd hoger dan hun normale plan.
Het is ook belangrijk om te begrijpen dat de kostenratio een jaarlijkse uitgave is. Het wordt elk jaar afgetrokken van de totale activa van de regeling (contante waarde van de investering plus contanten).
De kostenratio is dus geen eenmalige kost voor beleggers. Beleggingsfondsen brengen hun uitgaven dagelijks in rekening op de activabasis. Zo wordt de NAV verlaagd. Als de kosten hoog zijn, wordt de NAV verder verlaagd. Een lage NAV betekent uiteindelijk een lager rendement voor deelnemers. Meer informatie over de intrinsieke waarde (NAV).
Stel dat er twee beleggingsfondsen (A en B) zijn met een identieke portefeuille. Van hen wordt verwacht dat ze hetzelfde rendement geven, toch? Dat is niet het geval. Stel dat beleggingsfonds B een lagere kostenratio heeft dan die van A.
In dit geval zal het rendement van B hoger zijn dan A. In dit voorbeeld is B een direct vlak en A een regulier plan. Hoewel beide een identiek portfolio hebben, maar hun NAV’s zijn anders.
Op een gegeven moment zal de NAV van het directe plan altijd hoger zijn dan een normaal plan. Bovendien groeit de NAV van directe plannen ook sneller dan de zusterplannen – regulier.
Retourvergelijking: direct en regulier plan
Hier is een vergelijking van de rendementen gegenereerd door het directe plan van een schema en reguliere plannen over een tijdshorizon van 7 jaar. U moet de tijdshorizon langer aanhouden om de gecombineerde voordelen van directe plannen ten opzichte van reguliere plannen te zien.
Er moet ook worden opgemerkt dat het verschil in opbrengst tussen een regulier plan en het directe plan niet zo hoog is. Gemiddeld produceren directe plannen rendementen die 1% hoger zijn dan hun reguliere tegenhangers. Dus, als het verschil zo klein is, waarom zou je dan directe plannen overwegen?
De reden is simpel, het levert hogere opbrengsten op. Hoewel het verschil slechts 0,5% is, denk ik dat doe-het-zelfbeleggers nog steeds moeten kiezen voor directe plannen. Voor doe-het-zelf (diy) investeerders is het kiezen van reguliere plannen als een onnodig en onnodig iets.
Tips voor beleggen in directe beleggingsfondsen?
Directe plannen zijn voor doe-het-zelf (doe-het-zelf) investeerders. Deze mensen hebben het advies van enkele externe experts niet nodig om beleggingsfondsen te kopen en verkopen.
Hier zijn enkele tips over hoe u doe-het-zelfbeleggen in directe beleggingsfondsen kunt benaderen:
- Bestudeer uw behoeften: waarom investeert u? Wat is het doel? Is het doel op lange termijn of op korte termijn? Afhankelijk van uw doel en de beschikbare tijdshorizon, wat moet een realistische rendementsverwachting zijn? Dit zijn dit soort vragen die u moet beantwoorden voordat u begint met beleggen. Lees: Over doelgericht beleggen.
- Type beleggingsfonds: Welk beleggingsfonds is geschikt voor het doel? Er zijn schuld-, aandelen- en hybride regelingen die worden aangeboden door beleggingsfondsen. Afhankelijk van het type lens en de tijdshorizon in de hand, moet u weten welk type bodem het meest geschikt is. Lees: Soorten beleggingsfondsen.
- Welke regeling : binnen een gemeenschappelijk fondstype kunnen er verschillende regelingen zijn. Net als in schuldfondsen zijn er liquide, geldmarkt-, variabele renteregelingen, enz. Binnen aandelenfondsen kunnen er large cap, mid cap, multicap, focused, value, etc. schema’s zijn. Afhankelijk van hoeveel van de verwachte rendementen, moet u het juiste schema kiezen. Lees: Beleggingsopties in beleggingsfondsen.
Er zullen momenten zijn dat het niet goed gaat met de markt. Dit zijn tijden waarin onervaren beleggers, die zich voordoen als DOE-HET-ZELF-beleggers, de neiging hebben om in paniek te raken. Dit is een gevaarlijke situatie. Een doe-het-zelfbelegger moet altijd proberen dit geval te vermijden.
Hoe het te vermijden? Eerst op de hoogte blijven van wat er gebeurt in de economie, markt, sectoren, etc. De tweede is om een begrip op te bouwen, dat u zal vertellen dat hoewel het beleggingsfonds het nu niet goed doet, het uiteindelijk al zijn verliezen zal herstellen.
Maar als u denkt dat u niet de tijd of interesse heeft om deze deals op te bouwen, is het het beste om advies in te winnen bij een “SEBI geregistreerde beleggingsadviseur.” Zij zullen u helpen bij het kiezen van de juiste beleggingsfondsen. Maar via hen heb je alleen toegang tot reguliere plannen. Persoonlijk denk ik dat deze manier van beleggen voor onervaren of geëngageerde mensen een verstandige optie is.
Hoe te investeren in een direct plan?
Een van de beste manieren om te investeren in directe plannen die worden aangeboden door beleggingsfondsen is via een website genaamd MF Utility. Deze website wordt beheerd door een bedrijf genaamd MF Utility India Pvt. Ltd. Het is een bedrijf dat momenteel gezamenlijk wordt beheerd door een beleggingsfonds van 39 AMC-nummers.
Het is een gezamenlijk initiatief van deze ACCs onder toezicht en controle van AMFI om beleggers te helpen beleggingsfondsen rechtstreeks van het huis van fondsen te kopen in plaats van via een agent / distributeur enz.
Hoewel de webinterface van MF Utility er misschien niet zo schoon uitziet als die van andere websites of mobiele apps, is deze gratis.
Er zijn ook dienstverleners zoals Kuvera waarmee beleggers via hun portals in directe plannen kunnen investeren. Ze rekenen een zeer nominale jaarlijkse vergoeding (zoals Rs.2.500 per jaar, wanneer het geïnvesteerde bedrag hoger is dan Rs.1.0 lakh). Het betekent dat Kuvera voor kleine beleggers bijna werkt als MF Utility, maar met een veel betere gebruikersinterface.
[ Update : zoals aanbevolen door een van mijn lezers “Sudeesh Babu” heb ik de KUVARE FAQ gecontroleerd. Net als vandaag brengen ze hun abonnees niets in rekening voor directe abonnementen]
Bron: FAQ Kuvera
Ik moet zeggen dat wij investeerders het initiatief moeten promoten als MF Utility en Kuvera die echt een unieke service bieden aan de beleggingsgemeenschap.
Conclusie
Toen ik voor het eerst mijn MF Utility-account opende, was ik verrast om Rs.8.700 al weergegeven als de huidige waarde van mijn deelname. Toen ik er goed naar keek, kon ik begrijpen dat dit die beleggingen in beleggingsfondsen zijn die ik tussen 2009 en 2011 heb gekocht en die ik ben vergeten.
Het was een aangename verrassing. Aangezien alle AMC-beleggingsfondsen zijn opgenomen in MF Utility, dus wanneer we een MF Utility-account openen, haalt het onze holdings uit alle bedrijven (zowel nieuw als oud) en toont ze allemaal samen in één interface. Deze gegevensextractie gebeurt automatisch. We hoeven alleen maar ons PAN-nummer op te geven en dat is alles.
Ik heb ook mijn MF Utility-account gebruikt om mijn oude beleggingsfondsinvesteringen over te zetten van het reguliere plan naar het directe plan.
Persoonlijk hou ik van directe plannen boven reguliere plannen. De reden is dat ik de meeste van mijn investeringen zelf plan. Daarom moet ik onnodig betalen voor een regulier plan. Directe plannen passen zeker bij beleggers zoals ik.