Raghuram Rajan’s Dosa Economics verklaart de negatieve impact van hoge inflatie op onze koopkracht. Maar we weten al dat hoge inflatie slecht is, toch? Dus waarom moest de RBI-gouverneur het concept van Dosa Economics bedenken?
Zowel de “hoge” als de ”
zeer lage” inflatie zijn slecht voor de economie in het algemeen en ook voor onze portemonnee.
De Reserve Bank of India (RBI) behoudt dus de controle. Een instrument dat ze gebruiken om de stemming van inflatie te temmen, wordt Repo Rate genoemd. Wanneer de inflatie te hoog is, stijgt de reporente en vice versa.
De reporente heeft direct invloed op de rente die banken aanbieden op hun termijndeposito’s (FD). Wanneer de reporente stijgt, stijgt ook de FD-rente en vice versa.
Dus wat betreft de relatie tussen inflatie, reporente en FD-rente, het is vrij lineair en eenvoudig.
Maar als we rekening houden met de bbp-groei, begint het ingewikkeld te worden. Omdat? Omdat inflatie en bbp-groei omgekeerd gecorreleerd zijn.
Indice dei contenuti:
Inflatiebeheersing en bbp-groei
De inflatie en de bbp-groei zijn omgekeerd evenredig. Dit is de reden waarom, zelfs als RBI / overheid de FD-tarieven hoog wil houden, ze dat niet altijd kunnen doen. Omdat het belangrijker is om een evenwicht te bewaren tussen inflatie en bbp-groei.
Dit verklaart het dilemma en de beperking van RBI/Overheid. Maar hoe moeten gewone mannen omgaan met de daling van het renteregime?
Dit is wat mooi werd uitgelegd door onze Ex. RBI-gouverneur Raghuram Rajah met behulp van zijn theorie genaamd Dosa Economics. We zullen er meer over lezen in dit artikel.
Maar voordat we weten hoe Raghuram Rajan Dosa Economics uitlegde, weten we meer over hoe de interesse in FD en de economische gezondheid van een land correleren.
Concept van koopkracht
Iedereen vindt het leuk als de inkomsten uit risicovrije beleggingsopties (zoals banktermijndeposito’s) hoog zijn. Maar het is ook belangrijk om te begrijpen dat zeer hoge FD-tarieven geen goed teken zijn voor de economie.
Ik zal u een cijfer geven. Hieronder vindt u de lijst van de drie economische indicatoren: bbp-groei, inflatie en repopercentage over de afgelopen 14 jaar. Ik heb deze indicatoren vergeleken met de SBI FD-tarieven in die jaren.
Je kunt zien dat in het tijdperk vóór Raghuram Rajan de rentetarieven op FD hoog waren. Gemiddeld waren de FD-tarieven tussen 2007 en 2012 8,5% + bereik.
Terwijl Raghuram Rajan in functie was (13 augustus tot 16 juni), begonnen de FD-tarieven te dalen. In 2016 daalde het naar 6,9%.
Als mensen alleen FD-tarieven zullen zien, waren ze in het tijdperk van Raghuram Rajan verloren, toch? Maar het is belangrijk om de FD-tarieven niet geïsoleerd te zien. Wat we eigenlijk moeten zien, is het ‘nettorendement’. Wat is nettorendement? FD-rente minus inflatie.
Het is het nettorendement waar we ons zorgen over moeten maken. Zolang het nettorendement niet positief is, moet een FD-belegger zich gelukkig voelen. Hoe hoog de rente van het FD ook is, als het nettorendement negatief is, neemt dat op de lange termijn onze koopkracht alleen maar af.
Vergeet niet, waarom investeren we geld? Wat doet het als we rendement behalen? Dit doen we om onze koopkracht te vergroten. Stel dat we vandaag Rs.1000 hebben en investeren in FD tegen 10%, dan wordt het na 1 jaar Rs.1.100. Het is een opsteker voor onze koopkracht.
Dus hoe hoog de rente ook is, als het nettorendement negatief is (zie het tijdperk vóór Raghuram Rajan), neemt onze koopkracht juist af.
Waarom is het hoge percentage FD geen goed teken?
Hoge FD-percentages signaleren iets dat werkt in de economie. Signaal naar hoge heersende inflatie. In dit scenario kunnen de FD-kosten stijgen. Hoge FD-tarieven lijken op korte termijn misschien duurder, maar het is een slechte indicator en heeft ook een negatieve invloed op de bbp-groei.
Wanneer de inflatie hoog is, zal RBI proberen de vraag van de consument te verminderen. Het doet dit door te proberen de liquiditeit in de economie te verminderen. Hoe gaat u dat implementeren? Het verhogen van de repo rate.
De verhoging van
de reporente zal de FD-tarieven verhogen, maar zal ook de leenrente verhogen. Mensen zullen dus minder lenen en de totale uitgaven in de economie zullen afnemen. Op deze manier daalt de inflatie.
Maar aan de andere kant kan het ook een negatieve invloed hebben op de bbp-groei. Dit is een uitdaging voor de overheid.
Hoe laag FD-tarief is een goed teken?
Wanneer de bbp-groei traag is (zoals in de huidige situatie van het Coronavirus), zal RBI proberen de vraag te fluiten. Hoe gaat hij dat doen? Het verlagen van de reporente en het goedkoper maken van leningen. Op deze manier zullen mensen meer leningen accepteren en zullen de uitgaven toenemen. Dit zal het bbp doen stijgen.
Maar aan de andere kant zullen lagere reporentes ook de rente op FD’s verlagen. Daarnaast zullen lagere reporentes ook de inflatie verhogen. Dit is een uitdaging voor de overheid.
Maar we kunnen zeggen dat de daling van de FD-tarieven een teken is dat de overheid probeert het bbp-groeipercentage te verhogen dat ons uiteindelijk op de lange termijn zal helpen.
Dosa Economie
Ouderen denken daar anders over. Ze hebben hun werkende leven al geleefd. Hun ambities worden grotendeels waargemaakt. Hun prioriteiten zijn verschillend. Ze maken zich ook zorgen over de langetermijneffecten van hoge inflatie, maar die is ingeperkt. Voor hen betekent het verlagen van de FD-tarieven het verlagen van hun inkomen.
Het is voor hen dat Raghuram Rajan de Dosa-analogie gebruikte om uit te leggen hoe ze de puzzel van lage FD-tarieven moeten ontcijferen.
Daarvoor twee termen die Raghuram Rajan gebruikte in deze Dosa Economics. Als we dit weten, kunnen we ons begrip beter correleren met de verklaring ervan:
-
Nominale rente
- : Wat wij zien als een citaat van banken op hun websites over de geldende rentetarieven die zij bieden op termijndeposito’s, wordt de nominale rente genoemd. Als SBI op 20 juli 5,5% rente op FD’s biedt, dan is 5,5% de nominale rente.
- Reële rente: Wat we hier hebben gezien als een nettorendement, noemt Raghuram Rajan het de “reële rente”. Het is de FD-rente minus inflatie.
– Uitleg (eerste indruk)
Stel dat er een oudere burger is die Rs.1.00.000 als spaargeld heeft. Op dat moment was de dosa marktrente Rs.50 per dosa. Hoeveel doses kan de persoon kopen met Rs.1,00,000? Je kunt 2.000 dosa nummers kopen (= 100000/50). Dus in zekere zin kunnen we zeggen dat de koopkracht van Rs.1.00.000 op dit moment 2.000 numerieke dosa’s was.
Neem dat de senior besluit dit geld (100.000 Rs) te investeren om een regelmatig inkomen te genereren. Hypothetisch gezien, stel dat het twee markten beschikbaar heeft voor investeringen.
De eerste markt is de markt “hoge inflatie hoge rente”. De tweede markt is de markt “lage inflatie tegen lage rente”. Laten we eens kijken wat er gebeurt als hij in een van hen investeert.
- Markt nr. 1 : In deze markt is de huidige rente op FD’s 10% per jaar. Dus na het einde van jaar 1 is het inkomen gegenereerd door een investering van Rs.100.000 Rs.10.000. Tegelijkertijd, aangezien de inflatie ook 10% per jaar speelde, ging de prijs van elke dosis van Rs.50 naar Rs.55. Dit betekent dat een rente-inkomen van Rs.10.000 182 dosa-nummers (= 10000/55) zou kunnen kopen.
- Markt nr. 2: In deze markt is de huidige rente op FD’s 8% per jaar. Dus na het einde van jaar 1 bedragen de inkomsten uit beleggingen Rs.8.000. Tegelijkertijd lag de inflatie op een niveau van 5,5% per jaar. Dus de prijs van elke dosa steeg van Rs.50 naar Rs.52.75. Dit betekent dat een rente-inkomen van Rs.8.000 alleen 152 numerieke dosa’s (= 8.000 / 52,5) kon kopen.
Zo zie je maar, er zou een kleiner aantal dosa’s gekocht kunnen worden op markt nr. 2 dan markt nr. 1. Zelfs als de inflatie lager was in markt nr. 2, konden mensen nog steeds minder doses kopen.
Dus mensen in markt nr. 2 kunnen concluderen dat markt nr. 1, een regime van hoge rentetarieven, beter is. Omdat? Omdat in markt nr. 1 mensen meer doses konden kopen.
Dus, wat denk je? In welke markt is ons voorbeeld het meest geschikt voor senioren om in te investeren? Ik ben er zeker van dat de meerderheid zal kiezen voor markt nr. 1. Maar dit zal een vergissing zijn .
Een regime met een hoge rente en een hoge inflatie is nooit goed voor de economie of haar mensen. We begrijpen meer over de inherente denkfout.
– De fout van het regime met hoge rente
Op het eerste gezicht ziet het regime met hoge rente er misschien goed uit. Maar we mogen niet vergeten dat het regime van hoge rente altijd wordt ondersteund door een hoge inflatie.
Wanneer de inflatie begint te stijgen en een niveau overschrijdt, wordt het oncontroleerbaar. Wat is het niveau waarop we kunnen zeggen dat de inflatie haar grenzen overschrijdt? Een punt waarop de rente op FD lager wordt dan de inflatie. Op dit punt wordt het “nettorendement/reële rente” negatief. Bekijk de “netto rendementen” getoond onder hoge rente tussen 2007 en 2013
Wat gebeurt er als het nettorendement nul of negatief is?
Dit is een situatie waarin onze investeringen eigenlijk nul of een negatief rendement opleveren. Maar het is niet gemakkelijk zichtbaar voor het normale oog. Dit werd prachtig uitgelegd in Raghuram Rajan’s slotopmerkingen in Dosa Economics.
U kunt in de bovenstaande infographic zien dat in markt nr. 2 het nettorendement positief was. Dus, hoewel markt nr. 1 veel belangstelling produceerde, maar de koopkracht nog steeds steeg (na 1 jaar) in markt nr. 2.
Hoe kunnen we dat zeggen? Omdat alleen mensen in markt nr. 2 in staat waren om meer Dosa’s te kopen na 1 jaar in de investering te zijn gebleven.
Conclusie
Mensen maken zich vaak zorgen wanneer de rente op deposito’s daalt. Natuurlijk is het verdienen van een hogere rente beter, maar de enige correctie die moet worden aangebracht bij degenen die denken is dit …
De focus moet liggen op de reële rente ( reële rente) en niet alleen op de nominale rente.
Het zijn alleen positieve reële rendementen die het potentieel hebben om onze koopkracht te verhogen. Geen enkel bedrag aan hoge rente op het FD zal ons daadwerkelijk ten goede komen totdat het hoger is dan de heersende inflatie.
Dus het belangrijkste punt van Dosa Economics is Real Returns. Richt je hierop en je persoonlijke economie zal echt rendement gaan halen.
Er zijn veel waarschuwingen voor het lage renteregime.
- Mensen zeggen dat wanneer de rente op deposito’s daalt, ons inkomen vanaf vandaag daalt. Maar het voordeel van de lage inflatie zal pas over enkele jaren/maanden voelbaar zijn. Het verlies is dus onmiddellijk wanneer de rente daalt.
- Mensen zouden ook kunnen zeggen dat hoe laag de inflatie ook is, de prijs van voedsel nooit afkoelt.
Deze waarschuwingen zullen er zijn. Dit zijn waarschijnlijk de neveneffecten van een groeiende economie als India. Er is geen andere manier. We zullen moeten leren om met dit risico om te gaan. Hoe dit risico te beheersen? Lees hier: Hoe pensioengeld te beleggen.