De NFT-markt is booming en biedt digitale kunstenaars een nieuwe manier om geld te verdienen en hun kunst op de markt te brengen. Hier is een gids om in het spel te komen.
Ormai heb je vast wel eens gehoord van niet-fungibele tokens, of kortweg NFT.
Als je dat nog niet hebt gedaan, is hier een korte samenvatting: een NFT is een uniek token dat leeft op een blockchain die andere gegevens vertegenwoordigt (of ernaar verwijst), zoals een afbeelding of video. Omdat ze op een blockchain leven, meestal Ethereum, zijn NFT’s gemakkelijk te volgen. Deze monitoring maakt het mogelijk om hun authenticiteit te verifiëren, evenals hun verleden en eigenaren. Formeel zijn NFT’s slimme contracten, meestal ERC-721, waarmee mensen communiceren door ze te bellen en vervolgens bewijs van interactie te ontvangen.
Om een concreet voorbeeld te geven, het eerste NFT en ERC-721 smart contract was CryptoPunks van Larva Labs. Het bestaat uit 10.000 afbeeldingen van 24×24 pixels van verschillende punkpersonages. Toen ze in 2017 debuteerden, kon je er een krijgen door simpelweg de kosten van een Ethereum -gas te betalen, wat de prijs is om te communiceren met het slimme contract dat CryptoPunks bestuurt. Die prijs is afhankelijk van vraag en aanbod van de netwerkcomputerkracht die nodig is om de transactie te verwerken.
Op het claimen van 10.000 CryptoPunks was het echter niet langer mogelijk om nieuwe punkers te creëren (of te “liegen” in cryptografische taal). Het aanbod werd dus vanaf het begin beperkt door het slimme contract. Eenmaal op de blockchain gezet, was het contract een bindende overeenkomst die bepaalde hoeveel punkers er kunnen bestaan, hoeveel ze worden verkocht en hoe ze er een kunnen krijgen.
Vanaf eind februari van dit jaar heeft de NFT-markt een explosieve groei doorgemaakt.
In een recente recordveiling bij Christie’s verkocht Beeple The First 5000 Days voor 69 miljoen dollar. Evenzo exploderen digitale sportcollecties met het op NFT gebaseerde NBA Top Shots-platform dat vorige maand $ 200 miljoen aan verkopen overschreed. Het is duidelijk dat dit snel een winstgevende markt aan het worden is.
Dus hoe kunnen makers van dit alles profiteren?
Indice dei contenuti:
ZIE ART AS NFT
Afbeeldingen dat u een kunstenaar bent die digitale afbeeldingen of video’s maakt. Hoe verdien ik inkomsten met mijn content? Je zou gesigneerde prints of een soort merchandise online kunnen verkopen. U kunt ook een schilderij maken, digitaliseren en vervolgens online bewerken. De vraag wordt dan: wat is het origineel? Is het het schilderij of is het de digitale kopie die je hebt bewerkt? Als er een digitale kopie is, is er dan de originele digitale kopie?
Dit komt NFT om de hoek kijken. Een NFT is in feite een slim contract dat stelt dat dit digitale stuk het origineel is en alle andere slechts kopieën zijn (of “digitale afdrukken”, als we een real-life analoog zouden gebruiken). Met andere woorden, de NFT bestaat uit uw digitale kunstwerk plus een contract op blockchain waarin staat dat u het stuk daadwerkelijk hebt gemaakt en dat het het origineel is.
Je kunt dan dit digitale origineel (d.w.z. de NFT) verkopen en het wordt geregistreerd op de blockchain. Als de persoon die het van u heeft gekocht het doorverkoopt, wordt die transactie ook genoteerd op de blockchain. U hebt toegang tot uw volledige transactiegeschiedenis en u kunt zien hoe uw werk leeft op de secundaire markt.
Maar dit is niet de enige manier waarop NFT kunstenaars ten goede kan komen.
NFTS EN DE SECUNDAIRE MARKT
Een uniek aspect van NFT-gebaseerde kunst dat eigenlijk niet bestaat in de offline kunstwereld is het vermogen om te profiteren van de secundaire markt. Offline, zodra je je kunstwerk verkoopt, is het weg. Je krijgt er niet echt iets van als en wanneer het meer doorverkoopt.
In de wereld van cryptocurrencies kunt u echter een vergoeding instellen (meestal tussen 5 en 10 procent) die u ontvangt elke keer dat iemand uw werk doorverkoopt. Dat klopt: je wordt betaald voor elke doorverkoop! Dus als je je originele werk voor een dollar verkoopt en iemand het in 10 jaar voor $ 1 miljoen doorverkoopt, kun je er nog steeds $ 100.000 van krijgen.
Deze functie alleen al is de enige betere reden waarom NFT’s geweldig zijn voor makers van inhoud. Het stelt hen in staat om zich te concentreren op het maken van kunst zonder zich al te veel zorgen te maken over de initiële verkoopprijs. Als hun werken populair worden, kunnen ze in de toekomst alleen aanzienlijke bedragen beginnen te verdienen aan de secundaire markt.
HET OPSTARTEN MET NFT
Aan de slag gaan met de wereld van NFT is nog nooit zo eenvoudig geweest als nu. Momenteel zijn de grootste markten op dit moment OpenSea, Rarible en Foundation. We zullen zo meteen zien wat elk van deze onderscheidt, maar laten we het eerst hebben over het maken van een NFT.
Eerst heb je een Metamask nodig. Dit is een Chrome-extensie die fungeert als een virtuele portemonnee en kan communiceren met platforms om uw kunstwerken op de blockchain te kopen en verkopen. Het werkt zowel als een portemonnee als als een elektronische handtekening in één.
Om te beginnen, download Metamask, maak er een portemonnee op en stuur vervolgens wat ETH naar die portemonnee. U kunt ETH kopen met uw creditcard op beurzen zoals Coinbase, Kraken of Binance. Zodra de transactie is voltooid en geverifieerd, kunt u deze naar Metamask sturen. Dit proces kan tot vijf dagen duren, maar u hoeft het alleen te doen wanneer u begint. Als je klaar bent, wordt alles gemakkelijker.
Nu ben je klaar om NFT te slaan en te kopen!
3 POPULAIRE NFT MARKTEN
NFT-markten stellen gebruikers in staat om zowel hun originele stukken te delen als ook het werk van anderen te kopen, wat ook een geweldig avontuur is. Als je ook kijkt naar het soort werk dat anderen verkopen, krijg je een idee van wat er op dit moment populair is.
Let’s bespreken nu in detail de drie populairste NFT-markten.
OpenSea
OpenSea is het meest democratische en gebruiksvriendelijke platform van de drie. Verificatie is niet nodig; iedereen kan een account aanmaken en beginnen met het slaan van NFT. U kunt door talloze collecties bladeren om bepaalde kunstenaars te vinden of door de grafieken bladeren op verkoopvolume om interessante stukken te ontdekken.
OpenSea maakt het ook gemakkelijk om uw kunst of digitale verzamelobjecten te verzenden. Klik gewoon op Create -> Send NFT en je kunt een nieuwe collectie maken en beginnen met het toevoegen van nieuwe stukken. Nog beter, er is geen codering nodig, dus de toetredingsdrempel is laag. Het duurt drie minuten om uw eerste digitale kunstwerk in te dienen en het hele proces is gratis.
Als u uw stukken wilt verkopen, moet u betalen voor gas, wat de kosten zijn van interactie met het slimme contract dat OpenSea reguleert, maar u hoeft het maar één keer te doen. Op dit moment kost het $ 50 tot $ 100, afhankelijk van het netwerkverkeer.
Omdat het zo eenvoudig is en de kosten zo laag zijn, zijn veel collecties op OpenSea meestal samengesteld uit digitale verzamelobjecten in plaats van individuele kunstwerken.
Rarible
Rarible is vergelijkbaar met OpenSea in die zin dat het democratisch en open is. Hier echter, omdat je moet betalen voor elk kunstwerk dat wordt geslagen (dat wil zeggen, maak en zet op een blockchain), is er veel minder ruis en niet veel verzamelobjecten. Mensen gebruiken Rarible vooral om individuele stukken te slaan. Daarom, hoewel het tonen van je werk hier gemakkelijker is, zijn de kosten veel hoger, omdat je van $ 40 tot $ 80 betaalt voor het slaan van elk werk.
stichting
Foundation is de moeilijkste toegang van deze markten. Je hebt ook een bepaald aantal positieve stemmen van de gemeenschap van andere kunstenaars nodig om je eerste kunstwerk te publiceren. Daarom is de beste manier om deel te nemen aan de Stichting door middel van een directe uitnodiging van een van de kunstenaars die al op het platform aanwezig zijn. Op deze manier kunt u de wachtrij overslaan en direct doorgaan met het verkopen van uw kunst.
De moeilijkheid om hier binnen te komen en de kosten van gas om elke NFT te slaan, betekent dat je over het algemeen kunst van betere kwaliteit vindt die hier voor hogere sommen geld gaat. Dit is absoluut een goede plek voor reeds gevestigde artiesten en makers die een sterke aanhang hebben op andere platforms en ze hierheen kunnen brengen.