in

Eigenaren van cryptocurrency: altijd in opkomst

Het aantal eigenaren van cryptocurrency wereldwijd steeg vorig jaar tot 425 miljoen mensen, volgens crypto.com’s Crypto Market Sizing Report 2022. Dit cijfer vertegenwoordigt een stijging van 39% ten opzichte van 2021, een stijging die kwam te midden van een van de ergste dalingen in de korte geschiedenis van de cryptocurrency-markt.

Het feit dat het eigendom is toegenomen ondanks aanzienlijke prijsdalingen zou enige hoop moeten bieden dat, zelfs in een bearmarkt, de cryptocurrency-industrie in sterke gezondheid zal blijven, in die mate dat een groot deel van het wereldwijde publiek een groeiende interesse in virtuele valuta’s zoals Bitcoin, Ethereum en de rest behoudt.

Over Ethereum gesproken, uit het rapport van Crypto.com bleek dat het een beter 2022 had dan de meeste grote cryptocurrencies, waarbij het eigendom van Ethereum de afgelopen 12 maanden met 263% is toegenomen, van $ 24 miljoen naar $ 87 miljoen.

Daarentegen steeg het bitcoin-bezit met 20%, van 183 miljoen in januari naar 219 miljoen.

Samen met andere recente cryptocurrency-eigendomsrapporten die dezelfde onderliggende trend bevestigen, wijst het onderzoek van Crypto.com erop dat Ethereum tijdens de volgende bullmarkt veel sneller zou kunnen uitbreiden dan Bitcoin. Dit kan vooral het geval zijn met het oog op de verschuiving van Ethereum naar proof-of-stake en het deflatoir worden, om nog maar te zwijgen van het feit dat de meeste dapps binnen het cryptocurrency-ecosysteem er al op vertrouwen.

Eigenaren van cryptocurrency zullen in 2022 wereldwijd stijgen tot 425 miljoen, een trend die zich voortzet

Het rapport van Crypto.com, dat eind vorige maand werd uitgebracht, biedt een extra dosis hoop in wat een bearmarkt blijft (ondanks recente herstelperiodes). Wat vooral bemoedigend is, is dat, zonder uitzondering, elke maand een groei van het aantal eigendommen heeft gezien, zelfs na de ineenstorting van Terra in mei en het faillissement van FTX in november.

Daar zijn waarschijnlijk een aantal redenen voor.

Om te beginnen, zelfs met dalende prijzen, heeft ongebreidelde inflatie in een groot deel van de wereld ervoor gezorgd dat mensen in sommige landen zich op verschillende momenten van het jaar nog steeds tot Bitcoin (en andere munten) wenden om ten minste een deel van hun fragiele rijkdom te behouden. Dit geldt vooral in economisch noodlijdende landen zoals Turkije, waar de officiële inflatie meer dan 70% is en waar meer dan 5,5 miljoen mensen cryptocurrency van een of andere soort hebben gekocht. Het was ook duidelijk in Argentinië, waar niet alleen het bezit van cryptocurrency in 2022 toenam, maar waar 53% van de inwoners die cryptocurrencies bezaten met name stablecoins bezat.

Hetzelfde geldt voor landen als Nigeria, Libanon en Iran, terwijl Oekraïne en Rusland een toename van bitcoin- en cryptocurrency-handel zagen nadat hun conflict in februari 2022 begon. Het proberen om inflatie en andere economische kwalen te voorkomen, was vorig jaar echter niet de enige drijfveer voor het bezit van cryptocurrency. Even belangrijk was het toenemende gebruik, iets dat blijkt uit het feit hierboven dat Ethereum getuige is geweest van zo’n piek in eigendom.

Dat wil zeggen, 2022 heeft ook een grote groei gezien in het gebruik van NFT’s, waarbij Web3 en “the metaverse” erg in de mode zijn geraakt bij verschillende merken, modehuizen en bedrijven. Het leek erop dat iedereen, van Nike tot Starbucks, vorig jaar zijn eigen niet-fungibele tokens lanceerde, waarbij de overgrote meerderheid Ethereum of een van de twee sidechains (bijv. Polygon) gebruikte. Als zodanig weerspiegelde de vraag naar Ethereum zelf – als een middel om NFT’s te verwerven of te verkopen – deze groei.

Andere trends, andere relaties

Andere recente rapporten versterken het onderzoek van Crypto.com en vinden dat het bezit van cryptocurrency vorig jaar is toegenomen, waardoor alle sceptici die deelnamen aan schadenfreude werden getrotseerd om te verklaren dat “crypto dood is” (opnieuw).

Zo bracht het rivaliserende handelsplatform eToro in januari van dit jaar zijn Retail Investors Beat-rapport uit. Op basis van een enquête onder 10.000 beleggers in 13 landen en drie continenten, was een van de belangrijkste conclusies dat het bezit van cryptocurrency in elk kwartaal van 2022 toenam.

Hoewel de bovenstaande grafiek laat zien dat het bezitten van aandelen vaker voorkomt dan het bezitten van cryptocurrencies (en dat het aanhouden van geld gebruikelijker is geworden naarmate het jaar vordert), vindt het nog steeds een gestage toename van het percentage beleggers dat bepaalde cryptocurrencies bezit. Het steeg in de loop van het jaar van 36% naar 39%, waarbij eToro suggereerde dat dit “werd geleid door een iets ouder cohort van beleggers die de daling lijken te willen kopen.”

Ja, uit het rapport van eToro blijkt dat het eigendom onder oudere segmenten van het publiek meer is toegenomen dan bij jongere generaties, die al een goed gedocumenteerde openheid voor cryptocurrencies hebben. In het bijzonder was er een toename van 5% in cryptocurrency-eigendom onder beleggers van 35-44 en 45-54 jaar, oplopend tot respectievelijk 53% en 36%.

Misschien nog belangrijker is dat uit het rapport van eToro bleek dat het bezit van cryptocurrency onder vrouwen in 2022 vrij sterk is toegenomen en na contant geld het op één na meest aangehouden bezit van vrouwen is geworden. Het ging van 24% van de vrouwelijke beleggers die cryptocurrency in het eerste kwartaal van vorig jaar hielden, naar 34% in het laatste kwartaal. Voor de auteurs van het rapport geeft dit aan dat crypto “slaagt waar traditionele financiële markten er soms niet in geslaagd zijn om meer vrouwen aan tafel te krijgen.”

Dit moet als zeer bemoedigend nieuws worden opgevat: ondanks beweringen van sommige sectoren van de reguliere media en goedbedoelende critici dat cryptocurrencies een langzame dood lijden, lijkt het erop dat het tegenovergestelde gebeurt.

In feite werd in december 2022 een enquête onder 5.000 Amerikaanse volwassenen van de Federal Reserve Bank of Philadelphia gepubliceerd, waaruit bleek dat 24,6% van de inwoners van de VS meldt dat zij of iemand in hun huishouden cryptocurrency bezit. Dit is een kwart van de bevolking, wat aangeeft dat cryptocurrencies niet langer een marginaal fenomeen zijn.

De volgende bullmarkt

En gezien het feit dat die cijfers werden vrijgegeven tijdens een recessie, suggereren ze ook dat het bezit van cryptocurrency nu echt van de grond zal komen tijdens de volgende bullmarkt. De laatste zal in feite vroeg of laat aankomen (misschien wanneer Bitcoin in 2024 een nieuwe halvering zal ondergaan), en daarmee zullen toekomstige enquêtes ontdekken dat het eigendom van virtuele valuta’s echt mainstream is geworden.

Maar zoals het Crypto.com rapport duidelijk maakt, zou het Ethereum kunnen zijn in plaats van Bitcoin die het leeuwendeel van de inkomsten geniet in de volgende bull run. Zoals we eerder hebben gezien, heeft het in september 2022 met succes de overgang naar een proof-of-stake consensusmechanisme voltooid, een verandering die de technologische basis zal bieden om het niet alleen minder energie-intensief, maar ook schaalbaarder en efficiënter te maken.

In combinatie met het feit dat het al met enige marge het grootste niveau is van een slimme contract-enabled blockchain, zou de volgende bullmarkt het enorm kunnen zien groeien. En in combinatie met het feit dat recente upgrades (met brandende transactiekosten) het deflatoir kunnen maken tijdens perioden van piekgebruik, zou de prijs echt wat opwaartse druk kunnen zien.

Te oordelen naar het bovenstaande onderzoek, zal de volgende bullmarkt echter gunstig zijn voor vrijwel alle belangrijke cryptocurrencies van echte waarde, en niet alleen Ethereum. Natuurlijk moeten we gewoon wat geduldiger wachten tot het aankomt.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels sora shimazaki 5668796

Evolutie van cryptocurrency wallets

pexels karolina grabowska 6328941

3 lessen over de ineenstorting van cryptocurrencies in 2022