in

Evolutie van cryptocurrency wallets

Met zoveel cryptocurrency-portefeuilles van alle soorten op internet vandaag, waar komen ze allemaal vandaan? Wallets hebben een lange weg afgelegd, van de eerste cryptocurrency-portemonnee die door Satoshi is gelanceerd, samen met de release van Bitcoin, tot de geavanceerde beveiligingsapparaten met aanraakscherm die we vandaag hebben.

De evolutie van cryptocurrency wallets is fascinerend, te beginnen in 2009 met de eerste bitcoin wallet. Laten we eens kijken naar de mijlpalen onderweg.

2009: De eerste Bitcoin wallet

De eerste cryptocurrency wallet werd gelanceerd in 2009. Satoshi Nakamoto lanceerde het samen met de release van Bitcoin zelf. Deze wallet was Bitcoin-Qt. Bitcoin-Qt begon vrij licht omdat Bitcoin nog geen geschiedenis had om op te nemen. Na verloop van tijd zou de eis van Bitcoin-Qt om de volledige geschiedenis van de Bitcoin-blockchain te moeten downloaden, het programma een beruchte “geheugenverslindende” portemonnee maken.

Momenteel heeft de geschiedenis van de bitcoin blockchain een grootte van meer dan 250 gigabyte. Sommige gebruikers zweren nog steeds bij de eenvoud van Bitcoin-Qt, dat is omgedoopt tot Bitcoin Core. Deze gebruikers moeten er echt van houden, omdat het meer dan een kwart terabyte geheugen vereist.

2014: hardware wallets arriveren

De volgende grote stap in wallet-technologie zou plaatsvinden in 2013, toen het Tsjechische bedrijf Trezor zijn crowdfundingcampagne begon om de ontwikkeling van de eerste hardware wallet te ondersteunen.

Trezor betekent “kluis” in het Tsjechisch en de mensen die het bedrijf begonnen, hadden erkend dat de potentiële cryptocurrency van waarde zou komen genereren. Tegen 2014 had de prijs van Bitcoin enorme winsten geboekt en mensen wilden een veiliger middel om hun Bitcoins op te slaan. Trezor One was de eerste hardware cryptocurrency wallet met cold storage functies.

2014 zou het jaar worden waarin portefeuilles van allerlei pluimage barrières doorbraken.

Niet lang na Trezor zou Xapo, een bedrijf uit Hongkong, zijn hardware wallet op de markt brengen. De raad van bestuur van Xapo bestond uit een all-star team uit de financiële wereld, waaronder de oprichter van visa, de CEO van CitiBank en bill Clinton’s minister van Financiën.

Het portfolio van Xapo bevatte ook koude opslag, maar ze gebruikten het woord “koude opslag” letterlijk. De koelcel van Xapo bevindt zich op servers in de Zwitserse Alpen. Sommigen beweren misschien dat het hebben van uw crypto-activa op de server van iemand anders niet hetzelfde is als het offline hebben van uw crypto-activa, alleen voor u toegankelijk, verborgen voor bewaring en hamsteren.

Cryptocurrency wallet bedrijf, Ledger, begon naar verluidt ook in 2014, maar zou zijn eerste hardware wallet pas in 2015 vrijgeven. Deze eerste lancering was voor de Ledger Wallet Blue, een op smartcards gebaseerde portemonnee. Hoewel smartcards meestal zijn geëlimineerd, zou dit verschil in productiekeuze Ledger onderscheiden van hun concurrenten in het veld. Dit verschil leidde ertoe dat ze hun eigen unieke besturingssysteem ontwikkelden dat bekend staat als BOLOS (Blockchain Open Ledger Operating System).

2015: Andere soorten portefeuilles

Naast opkomende hardware wallets waren er in 2014 ook verschillende andere wallet types beschikbaar. De hoeveelheid keuze aan desktop wallets begon te groeien tot de schijnbaar eindeloze hoeveelheid die er vandaag is, en mobiele portefeuilles vonden hun weg naar het podium. De eerste mobiele portemonnee werd in juni 2014 goedgekeurd voor distributie in de Apple Store en de titel behoort toe aan CoinPocket.

Toen 2016 voor de deur stond, werden wallets grotendeels onderverdeeld in twee categorieën: warme en koude wallets. Een cold wallet is de meest ideale methode voor langdurige opslag. Het is niet verbonden met internet en is daarom niet zo gecompromitteerd vanuit veiligheidsoogpunt. Hardware wallets en paper wallets zijn een voorbeeld van een cold wallet.

Hot wallets zijn verbonden met het internet en zijn minder veilig voor langdurige opslag. Hot wallets omvatten software wallets, browser wallets (bijv. MetaMask) en exchange wallets. Interessant is dat u ook hardware wallets kunt verbinden met hot wallets (zoals MetaMask bijvoorbeeld) om waarschijnlijk het beste van beide werelden te krijgen.

2016: Gevestigde concurrenten

In 2016 was het aantal beschikbare portefeuilles voor elk platform en apparaat enorm gestegen. Er waren zowel veel hardware- als software wallets op de markt voor iedereen. Mensen hadden zelfs papieren portefeuilles gemaakt om cryptocurrency te verhandelen met behulp van gedrukte QR-codes als ze geen toegang hadden tot een hardware wallet.

Tegen die tijd begonnen Trezor, Ledger en andere bedrijven zich te laten gelden in een zee van concurrentie op het gebied van hardware wallets. Ledger en Trezor hadden beide updates gelanceerd voor hun vlaggenschipproducten die de hardware wallet-markt zouden vormen die we vandaag kennen.

De Trezor 2 zou zijn eerste transactie ondertekenen in 2016 en de Ledger Nano S zou in 2016 worden gelanceerd. In het geval van Ledger markeerde dit een verschuiving van hun smartcardhardware naar de industriestandaard configuratie van een USB-stick met een klein LED-scherm. Het was ook met de lancering van de Nano S dat de BOLOS-software van Ledger centraal zou staan voor het bedrijf.

2017 – tot op heden: de huidige markt

Tegenwoordig zijn er portfoliokeuzes om aan elke behoefte te voldoen. Dertien jaar na de lancering van de eerste Bitcoin-portemonnee zijn er nu software-opties voor elk apparaat en hardware wallets voor koude en langdurige opslag van alle soorten tokens. Ten slotte is de zaak niet langer binair (self-custody en custody wallets). Nu is er een middenweg. Semi-custodial wallets gebruiken cryptografische trucs om het eigendom van geld in een portemonnee in twee of meer delen te verdelen. Met wat UI / UX-magie toegevoegd, worden semi-custodial wallets snel een gemakkelijke manier om nieuwe gebruikers te integreren vanwege de verminderde complexiteit.

Trezor en Ledger hebben zich gevestigd als de Pepsi en Coca-Cola van de hardware wallet-wereld, maar er zijn ook concurrenten zoals ColdCard, KeepKey en Ellipal Titan die het interessant blijven maken.

Op het gebied van hardware wallets wordt ledger’s Stax wallet in 2023 gelanceerd. Stax heeft een hele reeks functies, waaronder de beveiligingsfuncties van de Nano S en Nano X. Het ondersteunt draadloos opladen, vergelijkbaar met de huidige Apple-apparaten, is bluetooth-compatibel voor het koppelen met mobiele apparaten en heeft een aanraakscherm voor eenvoudige transactieondertekening in vergelijking met het vorige LED-scherm met knoppen aan de zijkant. De Stax is nu beschikbaar voor pre-order en wordt in maart 2023 verzonden.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels oleksandr pidvalnyi 12944672

Top 10 Cryptocurrency-apps van 2023

pexels alesia kozik 6777572

Eigenaren van cryptocurrency: altijd in opkomst