in

Fiat versus cryptocurrency: waarmee men beter aankopen kan doen

Valuta bestaat al sinds de oudheid in een of andere vorm, maar het is pas in de laatste 30 jaar dat mensen zijn begonnen verder te gaan dan traditioneel fysiek geld en een digitaal betalingssysteem omarmen. Voorheen was al het digitale geld echter op de een of andere manier gekoppeld aan fysiek papiergeld.

Cryptocurrency, dat puur digitaal is, vertegenwoordigt de volgende stap in deze transitie. Wat betekent dit voor de toekomst van betalingen? Laten we hieronder eens kijken naar enkele van de grootste potentiële problemen en oplossingen.

De oorspronkelijke bedoeling van de cryptocurrency

De oorspronkelijke white paper van Bitcoin verwijst naar de technologie als een peer-to-peer digitaal geldsysteem. Het basisidee van Satoshi Nakamoto was om een nieuw digitaal financieel systeem te creëren dat de noodzaak voor derden bij online transacties zou elimineren.

“Wat nodig is, is een elektronisch betalingssysteem op basis van cryptografisch bewijs in plaats van vertrouwen, waardoor twee bereidwillige partijen rechtstreeks met elkaar kunnen handelen zonder de noodzaak van een vertrouwde derde partij,” schreef Nakamoto.

De white paper richt zich op de inherente zwakke punten van omkeerbare betalingssystemen en merkt op dat het gebrek aan niet-omkeerbare betalingsopties de deur opent voor derden om tussen bedrijven en consumenten te komen, wat een aantal problemen veroorzaakt, zoals hogere kosten en potentiële censuur.

Cryptocurrency heeft verschillende belangrijke onderscheidende factoren geïntroduceerd in de wereld van digitale betalingen. De ene is onomkeerbaarheid en de andere is direct eigendom van het eigen vermogen. Beide op zich revolutionair, vergeleken met de manier waarop banken momenteel digitale transacties faciliteren. Een enorm effect van deze verschillen is weerstand tegen censuur, de mogelijkheid om transacties niet te stoppen of terug te draaien.

Waarin verschilt cryptocurrency van PayPal?

Wanneer veel mensen voor het eerst over Bitcoin leren, beschouwen ze het over het algemeen als niets meer dan een alternatief voor PayPal, wat de bekendste optie is voor online betalingen sinds de begindagen van eBay.

Er zijn echter belangrijke verschillen tussen deze twee betalingssystemen.

Met PayPal worden fondsen gehouden in verschillende fiat-valuta’s (zoals USD of EUR) door een gecentraliseerd bedrijf namens gebruikers. In Bitcoin heeft elke gebruiker volledige controle over zijn geld via de sleutels die zijn gekoppeld aan zijn Bitcoin-portemonnee.

Dit is meestal hetzelfde schema dat voor alle cryptocurrencies wordt gebruikt. De sleutel die het eigendom van resources vertegenwoordigt, wordt de persoonlijke sleutel genoemd. Dit alles betekent dat er geen centrale autoriteit is die geld van gebruikers in beslag kan nemen of transacties kan blokkeren die naar specifieke personen of bedrijven worden verzonden.

Dit fundamentele verschil tussen Bitcoin en PayPal werd in de begindagen van het bestaan van de cryptocurrency getoond door het gebruik ervan voor zaken als illegale aankopen op Silk Road en donaties aan Wikileaks.

Opgemerkt moet worden dat de oorspronkelijke visie van PayPal was dat het meer als Bitcoin zou functioneren dan hoe de online betalingsgigant vandaag de dag opereert. Vanwege complicaties bij het nastreven van bepaalde functies, was PayPal echter gedwongen om zijn bedrijfsmodel te veranderen.

Bitcoin’s overgang naar digitaal goud

Hoewel veel van de vroege bedrijven rond Bitcoin gericht waren op betalingen, is de digitale valuta in de loop van de tijd meer als digitaal goud gaan werken dan als een hulpmiddel voor goedkope online betalingen. Veel van de startups in Silicon Valley en elders richtten zich op het aanmelden van verkopers om Bitcoin te accepteren in 2013 en 2014, met als belangrijkste verkoopstap dat bedrijven dure creditcardkosten en terugboekingen kunnen vermijden.

De acceptatie van Bitcoin onder consumenten is in de loop der jaren echter grotendeels stagnerend gebleven. Uiteindelijk begonnen de kosten in 2016 en 2017 aanzienlijk te stijgen, omdat meer mensen via beurzen wilden speculeren op Bitcoin en andere cryptocurrencies. Hoewel er een push is geweest om de limiet voor de blokgrootte van Bitcoin via een hard fork te verhogen om de kosten laag te houden, heeft de verandering geen consensus kunnen bereiken onder het Bitcoin-gebruikersbestand. Uiteindelijk hebben sommige gebruikers die de use case voor betalingen beoordeelden tegen de digitale gouden use case zich vertakt naar het alternatieve Bitcoin Cash-netwerk.

Gegevens van Chainalysis geven aan dat 90% van de activiteit van het Bitcoin-netwerk nog steeds gerelateerd is aan uitwisselingen, wat aantoont dat de meeste mensen nog meer geïnteresseerd zijn in het gebruik van Bitcoin als een waardeopslag of speculatief activum dan als een betaalmiddel op dit moment. Het is echter mogelijk dat Bitcoin in populariteit kan toenemen als ruilmiddel naarmate meer en meer mensen lid worden van het netwerk en een deel van hun spaargeld in het digitale activum stoppen.

Kunnen Altcoins goedkopere cryptotransacties aanbieden?

Natuurlijk is Bitcoin niet de enige cryptocurrency die er bestaat. Er zijn duizenden andere cryptocurrencies en tokens die in het afgelopen decennium zijn opgedoken, en velen van hen richten zich op het zijn van een betere optie voor betalingen dan Bitcoin. Voorstanders van deze altcoins hebben echter de neiging om het nadeel over het hoofd te zien van het focussen op het verlagen van de kosten voor on-chain transacties boven bijna elke andere functie.

Hoewel Bitcoin een primair beveiligingsdoel heeft en een netwerk zonder toestemming biedt dat iedereen kan gebruiken, gaat dit ten koste van een trage transactiedoorvoer. Andere cryptocurrencies, bekend als altcoins, hebben verschillende benaderingen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Deze andere cryptocurrency-projecten hebben vaak goedkopere kosten, maar u moet onderzoeken en vragen waarom de kosten goedkoper zijn en hoe dit is bereikt. Goedkopere tarieven kunnen soms ten koste gaan van het hebben van een minder veilig netwerk. Het is belangrijk om te onderzoeken hoe het netwerk wordt beheerd en waar de kosten die u daadwerkelijk betaalt daadwerkelijk naartoe gaan.

Naast de problemen van centralisatie, is er ook het probleem van het starten van een heel nieuw geld met elke nieuwe altcoin. Bitcoin is veel groter en liquider dan elke andere cryptocurrency op de markt, en veel van de voordelen van het hebben van lage transactiekosten gaan verloren wanneer gebruikers gedwongen worden om een vorm van geld te gebruiken die niemand als een opslag van waarde wil houden.

Hoe kan ik mijn cryptocurrency uitgeven?

Er zijn een aantal eenvoudige manieren waarop u uw cryptocurrency kunt uitgeven om producten of diensten te kopen:

  1. De eenvoudigste manier is als de verkoper / verkoper besluit dat ze de cryptocurrency willen die u aanbiedt. Hiervoor is geen extra speciale technologie nodig. Vraag gewoon of ze Bitcoin of Ethereum accepteren voor dat kopje koffie dat je zojuist hebt besteld.
  2. Er is een tak van de cryptocurrency-industrie die gespecialiseerd is in Crypto VISA-betaalpassen. Het idee is om uw Bitcoin of andere cryptocurrency op de kaart te laden en deze naar een VISA-terminal of geldautomaat ter wereld te vegen die normaal VISA accepteert. Het bedrijf achter de schermen zal een hoeveelheid Bitcoin van uw saldo aftrekken en de verkoper of handelaar alle valuta geven die ze oorspronkelijk wilden ontvangen.

Wat kan er beter? Crypto of cash?

Je moet eerst de vraag stellen, waar gebruik ik voor? Veel mensen zien cryptocurrency als een winkel van waarde of als een investering. Als u cryptocurrency als een investering ziet, kan het uitgeven om een kopje koffie te krijgen de verkeerde manier zijn om te investeren. Als u echter gelooft dat cryptocurrency de toekomst van geld is, en in de toekomst zullen overheidsvaluta’s zoals USD of CAD niet bestaan. Hoe eerder u begint met het uitgeven van cryptocurrencies en uw lokale verkopers leert over portefeuilles, hoe eerder massale acceptatie zal komen.

Voor dagelijkse aankopen is contant geld op de meeste plaatsen in de wereld nog steeds koning, omdat banken en financiële instellingen het gebruik van overheidsvaluta (FIAT) tot een naadloze ervaring hebben gemaakt. Beter geld zou er een zijn die de voordelen heeft van cryptocurrency (censuurweerstand, grensoverschrijdende betalingen) en contante stabiliteit. Dit bestaat en staat bekend als een stablecoin.

Zijn stablecoins de perfecte oplossing?

Stablecoins zijn bedoeld om prijsstabiliteit te brengen in de volatiele wereld van cryptocurrencies. In plaats van te werken als een grondstof of valuta, zijn stablecoins tokens die worden uitgegeven op platforms zoals Ethereum die worden ondersteund door echte valuta op een bankrekening (er zijn andere, complexere soorten op algoritmes gebaseerde stablecoins, maar we houden het voorlopig eenvoudig).

Stablecoins zoals Tether en USD Coin hebben tractie gekregen onder degenen die geld tussen beurzen willen verplaatsen of internationale geldoverdrachten willen doen, en nu worden deze munten ook geïmplementeerd in betalingsplatforms zoals BitPay. Het is echter onduidelijk of stablecoins op de lange termijn duurzaam zullen zijn.

Vergeet niet dat het belangrijkste verkoopargument met cryptocurrency censuurweerstand en de onomkeerbaarheid van transacties is.

Wanneer u geld op een gecentraliseerde bankrekening in de vergelijking brengt, vraagt u zich af waarom een blockchain nodig is voor deze projecten. De bankrekening achter de stablecoin is immers in feite een gecentraliseerd formulier van derden dat Satoshi Nakamoto in de eerste plaats met Bitcoin wilde verwijderen.

Als meer mensen stablecoins gaan gebruiken voor illegale activiteiten, is het onduidelijk waarom dit soort systemen niet in een Liberty Reserve-achtige of e-gold-situatie zouden belanden waar het project wordt stilgelegd. In een situatie waarin stablecoin-projecten regelgeving omarmen, is het onduidelijk hoe ze onderweg heel anders zullen zijn dan PayPal.

De laatste stabiele cryptocurrency is degene die goed gedecentraliseerd is. Een stabiele munt die u ontvangt door een deel van uw cryptocurrency vast te zetten als onderpand voor een lening van een stabiel actief. Een stablecoin die collateralisatie gebruikt, is een krachtig hulpmiddel, omdat het alle voordelen van blockchain erft, inclusief censuurweerstand en grensoverschrijdende transacties, zonder zijn stabiliteit te verliezen. Wat we in de toekomst zouden kunnen zien, is waar Bitcoin en Ethereum waardeopslagplaatsen zijn die kunnen worden vergrendeld en verstrekt als onderpand voor stablecoin-leningen. Stabiele munten zullen worden gebruikt als contant geld en Bitcoin en Ethereum zullen reservevaluta’s zijn, net zoals goud vóór 1972 was.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pexels leeloo thefirst 8919543

De beste cryptografische hulpmiddelen

invest crypto 45

Beste Cryptocurrency Podcasts