in

Financiële derivaten: volledige gids

  • Handel in financiële derivaten
  • Wat is een financieel derivaat?
  • Soorten derivaten
  • Waarom handelen in financiële derivaten?
  • Voordelen van derivaten
  • Nadelen van derivaten
  • Derivatenhandel bij AvaTrade

Handel in financiële derivaten

Derivatencontracten worden vaak gebruikt door de meeste van ’s werelds grootste bedrijven, zodat ze risico’s beter kunnen beheren en de cashflow stabieler en voorspelbaarder kunnen maken.

Dit niveau van cashflow en voorspelbaarheid van de winst kan helpen uw aandelenkoers op te drijven. Wanneer hun prijs wordt verhoogd, hebben ze minder werkkapitaal nodig.
Derivaten werken tegen een kleine premie, dus een bedrijf hoeft geen grote hoeveelheid geld bij de hand te hebben om te investeren. Vaak wordt voordat het contract afloopt een ander contract geopend om het eerste te compenseren.

Open uw handelsaccount bij AvaTrade of probeer onze demo-account zonder risico!

Wat is een financieel derivaat? – Uitleg van derivaten

Een financieel derivaat is een verhandelbaar product of contract dat zijn waarde “ontleent” aan een onderliggende waarde. De onderliggende waarde kan aandelen, valuta’s, grondstoffen, indices en zelfs rentetarieven zijn. Derivaten zijn oorspronkelijk ontworpen om beleggers te helpen valutarisico’s te elimineren, maar hun bruikbaarheid is in de loop der jaren gegroeid om beleggers niet alleen te helpen verschillende soorten risico’s te beperken, maar ook toegang te krijgen tot meer marktkansen.

Derivaten zijn nu aantrekkelijk voor veel soorten beleggers omdat ze hen helpen blootgesteld te blijven aan prijsveranderingen van verschillende financiële activa zonder ze daadwerkelijk te bezitten.

Soorten derivaten:

De meest voorkomende soorten derivatencontracten zijn futures, opties en CFD’s. Deze worden OTC (Over-the-counter) of via een exchange aangeboden. De waarde van het derivaat wordt beïnvloed door de prestaties van de onderliggende waarde en ook door de voorwaarden van het contract.

De meest voorkomende derivaten die worden gebruikt in online handel zijn:

    <p style="padding: 0px 0px 3px 0px; marge: 0px 0px

  • 3px 0px;”>CFDs CFD’s stellen u in staat om te speculeren op de stijging of daling van de prijs van wereldwijde instrumenten zoals aandelen, valuta’s, indices
    en grondstoffen. Bij het handelen in CFD’s neemt u eigenlijk een contract aan in plaats van de onderliggende waarde over te nemen. Dit betekent dat u zult speculeren op prijsbewegingen, in plaats van het echte activum te kopen. Met CFD’s kunt u in beide richtingen handelen, zowel in stijgende als dalende markten. Dit is een groot voordeel van het handelen in CFD’s, in plaats van bijvoorbeeld aandelen te kopen.
  • <
    p style=”padding: 0px 0px 3px 0px; marge: 0px 0px 3px 0px;”>Futures contract
    Dit wordt vaak gebruikt voor grondstoffen, aandelen of valuta’s om risico’s te compenseren. Een bedrijf dat in de toekomst grondstoffen moet ontvangen, kan een redelijke prijs hebben. Dit zal het beschermen tegen toekomstige prijsstijgingen.

    Dit kan een bedrijf ook beschermen tegen toekomstige veranderingen in de wisselkoers of zelfs veranderingen in de rentevoet. Dit beschermt tegen geldontwaarding, vooral in termen van het exporteren van producten in de lokale valuta.

    Indexfutures, zoals de S&P 500 E-mini Futures (ES) en ook valuta’s, houden rekening met het huidige beleggerssentiment om dit weer te geven in toekomstige prijzen, rekening houdend met rentetarieven.

    De prijs van deze contracten verandert ook op basis van de huidige vraag en aanbod van de onderliggende waarde en de contracten zelf. Ze kunnen vóór de vervaldatum worden verrekend of geliquideerd.

    Futures zijn gestandaardiseerd om de handel op de futuresbeurs te vergemakkelijken, zoals de Nymex-beurs voor goud.

  • <p style="padding: 0px 0px 3px 0px; marge: 0px 0px

  • 3px 0px;”>Optieoptieshandel
    op derivatenmarkten geeft handelaren het recht om een onderliggende waarde tegen een bepaalde prijs te kopen (CALL) of verkopen (PUT) tegen een bepaalde datum. De houder is niet verplicht om de onderliggende waarde te kopen. Dit is het belangrijkste verschil tussen Opties en Futures.
  • <p style="padding: 0px 0px 3px 0px; marge: 0px 0px

  • 3px 0px;”>Futures vs opties Het doel van zowel futures als opties
    is om mensen in staat te stellen prijzen van tevoren te vergrendelen, vóór de daadwerkelijke transactie. Hierdoor kunnen handelaren zichzelf beschermen tegen het risico van ongunstige prijswijzigingen. Bij futures-contracten zijn kopers echter verplicht om het opgegeven bedrag tegen de overeengekomen prijs te betalen wanneer de vervaldatum arriveert. Met de opties kan de koper besluiten om zich terug te trekken uit het contract. Dit is een groot verschil tussen de twee titels. Bovendien zijn de meeste futuresmarkten liquide, waardoor krappe bid-ask spreads ontstaan, terwijl opties niet altijd voldoende liquiditeit hebben, vooral voor opties die pas in de toekomst zullen vervallen. Futures bieden meer stabiliteit voor transacties, maar ze zijn ook rigider. De opties zorgen voor minder stabiliteit, maar ze zijn ook veel minder stijf. Dus als u de kans wilt krijgen om zich terug te trekken uit de handel, moet u opties overwegen. Zo niet, dan moet u futures overwegen.
  • <p style="padding: 0px 0px 3px 0px; marge: 0px 0px

  • 3px 0px;”>Voorwaartse
    contracten
    Financiële instrumenten die zijn opgezet met een meer informele regeling en worden verhandeld via een makelaar die handelaren de mogelijkheid biedt om specifieke activa zoals valuta’s te kopen en verkopen. Ook hier wordt een prijs vastgesteld en betaald op een toekomstige datum. Dit contract kan ook worden heronderhandeld, vervolgens vervroegd worden verlengd of beëindigd voor een premie.
  • <p style="padding: 0px 0px 3px 0px; marge: 0px 0px

  • 3px 0px;”>swap Swaps
    zijn aangepaste OTC-contracten tussen twee handelaren. Ze worden meestal niet verhandeld door particuliere beleggers en worden niet verhandeld op beurzen. Een veel voorkomend voorbeeld van een renteswap zijn swaps. Swaps vinden plaats wanneer twee partijen kasstromen of verplichtingen uitwisselen voor twee verschillende effecten, gedurende een bepaalde periode.

Waarom handelen in financiële derivaten?

Derivaten kunnen veel belangrijke functies vervullen in een portefeuille. De eerste reden om derivaten te verhandelen is dat ze het perfecte platform bieden om te speculeren op de prijsveranderingen van verschillende financiële activa. Derivaten geven beleggers toegang tot markten en kansen waaraan zij anders niet zouden zijn blootgesteld.

U kunt bijvoorbeeld investeren in Bitcoin zonder alle technische details van het kopen en beschermen van digitale munten in online of offline portefeuilles te begrijpen. Als een belegger een Bitcoin-derivaat koopt, zal hij winst maken wanneer de prijs van Bitcoin stijgt zonder de digitale valuta daadwerkelijk te bezitten.

Beleggers handelen ook in derivaten om toegang te krijgen tot een hefboom. Hefboomwerking stelt beleggers in staat om hun kapitaalposities in de markt te vergroten, waardoor hun winst op succesvolle transacties effectief wordt versterkt. Maar handelaren moeten altijd zorgvuldig gebruik maken van hefboomwerking, omdat het ook verliezen vergroot op transacties die niet in uw voordeel werken.

De derivatenstructuur, evenals de beschikbaarheid van hefboomwerking, kan beleggers ook helpen profiteren van arbitragemogelijkheden in de markt. Hoewel het tegenwoordig niet gebruikelijk is, ontstaan arbitragemogelijkheden als gevolg van marktinefficiënties, zoals een vergelijkbaar financieel actief dat tegelijkertijd op verschillende platforms anders wordt gewaardeerd.

Een andere belangrijke reden om derivaten te verhandelen is om risicoblootstelling in de markt af te dekken. Dit wordt gedaan door een derivaat te kopen dat in de tegenovergestelde richting beweegt van een actief dat u bezit.

Als een belegger bijvoorbeeld Microsoft-aandelen bezit, kan hij een bepaald type derivaat kopen, op basis van de aandelenkoers van Microsoft, in dit geval een putoptie, die winst maakt wanneer de aandelenkoers daalt. Op deze manier zou de belegger de risico’s van het aanhouden van het aandeel beperken wanneer de prijzen niet stijgen.

Voordelen van derivaten

Als verhandelbare producten stellen derivaten beleggers in staat om potentieel winstgevende toevoegingen aan hun beleggingsportefeuilles te hebben. Het zijn hefboomproducten die beleggers kunnen helpen hun kapitaal efficiënt in de markt te verdelen en hogere winsten te behalen, hoewel de risico’s ook zijn toegenomen als gevolg van blootstelling aan hefboomwerking.

Derivaten hebben ook kansen geopend voor de gemiddelde particuliere belegger, die nu toegang heeft tot markten zoals wereldwijde aandelen, forex, obligaties, grondstoffen en zelfs cryptocurrencies met lage kosten. Dit zijn markten die traditioneel enorme hoeveelheden kapitaal en soms zelfs veel ervaring vereisen.

Derivaten worden ook gebruikt om risico’s in de markt te beperken. Ze zijn perfect voor hedgingstrategieën en kunnen beleggers helpen eventuele risico’s of potentiële verliezen in hun portefeuilles te compenseren. Omdat het hefboomproducten zijn, bieden derivaten een kosteneffectieve en effectieve manier om zich in te dekken tegen marktrisico’s.

Hefboomwerking stelt beleggers ook in staat om derivaten te gebruiken om te profiteren van marginale prijsveranderingen in een onderliggende waarde. Omdat hefboomwerking het kapitaal verhoogt, kan zelfs een fractionele verandering in de prijs in de markt leiden tot grote winsten of zware verliezen voor een belegger. Om deze reden kunnen derivaten worden gebruikt om financiële activa te verhandelen, zelfs tijdens perioden van lage volatiliteit of relatieve prijsstabiliteit.

Nadelen van derivaten

Hefboomwerking is een van de
redenen waarom derivaten aantrekkelijk zijn voor beleggers, maar het is ook de belangrijkste bron van risico. Op dezelfde manier dat hefboomwerking de winst kan verhogen; Het kan ook verliezen versterken wanneer de prijzen van de onderliggende waarde niet volgens uw prognose gaan. Dit maakt derivaten bijzonder risicovol voor de handel in onderliggende activa waarvan de prijzen inherent volatiel zijn.

Derivaten kunnen moeilijk te waarderen zijn, vooral die op basis van meerdere onderliggende activa. Dit kan ze een hulpmiddel maken voor gokken in plaats van effectieve beleggersspeculatie. In derivaten wordt geld verdiend met prijsveranderingen en niet weten hoe een actief dienovereenkomstig te waarderen, kan een belegger blootstellen aan hoger dan normale risico’s.

Sommige derivaten, zoals opties, zijn beperkt in de tijd. Dit voegt een extra risicolaag toe bij het verhandelen van financiële activa. Het is realistisch voor een belegger om te voorspellen dat de prijzen van een onderliggende waarde kunnen stijgen of dalen, maar het is veel moeilijker om te voorspellen wanneer die prijsverandering precies zal plaatsvinden.

Derivatenhandel bij AvaTrade:

Word vandaag nog lid van AvaTrade en profiteer van de meest uiteenlopende financiële derivaten die in onze portefeuille worden aangeboden. Met meer dan 1000 instrumenten, variërend van forex trading, CFD’s voor aandelen, grondstoffen en indices, evenals optiehandel op ons state-of-the-art AvaOptions-platform.

Het is tijd om in de praktijk te brengen wat u vandaag hebt geleerd over financiële derivaten, zonder dat u uw kapitaal hoeft te riskeren Open een gratis demo-account.

AvaTrade is een van de meest gereguleerde makelaars op de markt, dus voel je gerustgesteld. Klantengelden worden aangehouden op gescheiden rekeningen bij enkele van de meest gerenommeerde Tier-1-banken.

Word vandaag nog lid van AvaTrade en krijg de leukste handelservaring en superieure klantenservice, in uw taal.

We raden u aan onze sectie voor beginnershandel te bezoeken voor meer artikelen over hoe u Forex en CFD’s kunt verhandelen.

Andere aanbevolen gidsen:

  • Hoe goud online te verhandelen
  • Hoe bitcoin te verhandelen
  • Hoe cryptocurrency te verhandelen
Investimenti 33

Zuid-Afrika Reserve Bank: complete gids

Investimenti 42

Pivot Point Trading Strategieën