Net zoals langetermijnbeleggen een strategie is om geld te beleggen, zijn de “gemiddelde kosten van de roepie” ook een beleggingsstrategie voor het beleggen van geld terwijl je minder risico neemt. Het stelt mensen in staat om de noodzaak om de markt te timen te elimineren.
In de gemiddelde kosten van de roepie gebruikt de belegger niet alle fondsen om een actief in één keer te kopen. In plaats daarvan worden fondsen uitgegeven in kleine bedragen om het actief over een bepaalde periode (bijvoorbeeld in de komende 2 jaar) te kopen. Dit wordt het spreiden van geld genoemd.
Waarom verspreiden? Omdat onze markten volatiel zijn. Soms zijn de prijzen hoog en andere keren zijn ze laag.
Volgens de regels moet u beleggingen kopen wanneer hun prijzen ondergewaardeerd zijn. U moet ook overgewaardeerde activa vermijden.
Maar wat als de belegger niet weet welke prijs overgewaardeerd is en welke ondergewaardeerd is? Dit gebeurt meestal met de meerderheid van de mensen. Omdat mensen niet zijn opgeleid om middelen te waarderen, kopen ze ze uiteindelijk tegen ongunstige prijzen.
Dit is het risico wanneer een gewone man zijn geld investeert en ze uiteindelijk verliezen maken.
Wat is de oplossing? Het volgen van twee strategieën zal het risico op verlies elimineren: (a) langetermijnbezit en (2) gemiddelde kosten van roepie.
Indice dei contenuti:
Het concept van het gemiddelden van de kosten van de roepie
Stel dat een boer nieuwe grond koopt voor de teelt. Iemand om hem heen suggereerde dat niet alle delen van de aarde even vruchtbaar zijn. Hoe gaat de boer om met dit risico?
Omdat de boer geen manier had om te weten welke delen minder vruchtbaar zijn dan andere, besloot hij een strategie te volgen om al zijn zaden gelijkelijk over het totale land te verspreiden. Op deze manier worden alle 16 zaden niet geconcentreerd op een deel van de grond, waardoor het risico wordt geminimaliseerd.
Hoe deed de boer dat? De boer verdeelde het totale areaal in zestien gelijke segmenten. Hij was van plan dat elk segment met slechts één zaadje zou worden ingezaaid. Als een paar segmenten minder vruchtbaar zijn, lopen alleen zaden die in minder vruchtbare segmenten zijn gezaaid gevaar. De zaden van balans zullen goed groeien.
Dezelfde analogie kan worden toegepast om het concept van “gemiddelde kosten in roepies” te begrijpen. Laten we eens kijken hoe …
De analogie
- Zaden: elk zaadje dat in de 16 segmenten wordt gezaaid, vertegenwoordigt klein-kleine investeringen. U kunt het zich voorstellen als onze SIP (zeg Rs.2.500 per maand) die we elke maand doen om beleggingsfondsen (activa) te kopen.
- Segment (grijs) : Grijs gearceerde segmenten vertegenwoordigen die maanden waarin aandelen van beleggingsfondsen worden overgewaardeerd (hoge NAV). Deze segmenten waren genummerd als 1,3,6,9, 12 en 15. De SIP’s die in deze maanden worden geïnvesteerd, zullen een lager aantal eenheden verwerven. Het zal dus in de toekomst minder kapitaalgroei opleveren.
- Segment (wit) : witte segmenten zijn maanden waarin de NAV van het beleggingsfonds wordt undervalued . De SIP die in deze maanden investeert, zal meer eenheden kopen. Het zal dus in de toekomst meer kapitaalgroei opleveren.
[ Opmerking: sommige maanden leveren minder kapitaalgroei op, terwijl andere een hoog rendement opleveren. Als gevolg hiervan wordt het gemiddelde van de totale toekomstige rendementen berekend. We zullen meer weten als we voorbeelden uit de praktijk nemen]
Vanuit het oogpunt van beleggers is het winstgevender om “eenheden” te kopen in maanden zoals 2,4,5,7,8 etc. (Wit). De belegger moet maanden als 1,3,6,9 etc (grijs) vermijden.
Maar omdat er geen manier is om te weten welke maanden ondergewaardeerd en welke overgewaardeerd zullen zijn, werd een systematische investering gevolgd. Maar aan de andere kant worden de rendementen ook gemiddeld.
Wat zijn de gemiddelde kosten in roepies?
Het is een beleggingsstrategie waarin geld geleidelijk, in gelijke termijnen, wordt geïnvesteerd in plaats van te investeren in een enkele oplossing.
Om de gemiddelde kosten van de roepie te begrijpen, laten we een voorbeeld nemen. Stel dat je Rs 20.000 beschikbaar hebt om te investeren. Omdat de aandelenmarkt een dalende trend laat zien, wilt u uw geld beleggen (zie grafiek hierboven).
U kunt twee strategieën volgen om uw geld te beleggen:
- Investeer in een forfaitair bedrag: investeer Rs.20.000 in één keer (in januari). U koopt aandelen in een beleggingsfonds waarvan de NAV in januari @Rs.100 bedraagt. Op deze manier verzamelt u 200 numerieke eenheden (20.000 / 100). Stel dat eind augustus de NAV op Rs.100 blijft. Dus uw winst in augustus zal 0% zijn.
- Investeer systematisch: u hebt Rs.20.000 verdeeld in 8 gelijke termijnen van Rs.25.000 elk. Dus investeer Rs 2.500 elke maand van januari tot augustus (in 8 maanden). De NAV van het beleggingsfonds varieert elke maand. Het totale aantal geaccumuleerde eenheden van januari tot augustus is dus 214,28 (zie de berekening in de grafieken). Op deze manier wordt uw winst in augustus 7,14% (zie berekening hierboven).
Het is te zien dat hetzelfde beleggingsfonds, in dezelfde tijdshorizon, verschillende rendementen produceert (0% versus 7,14%). Hoe was dit mogelijk? Simpelweg door de juiste beleggingsstrategie te volgen. Wat is de juiste strategie? Investeer systematisch wat leidt tot een gemiddelde van de kosten van de roepie.
Maar zelfs de gemiddelde kosten van de roepie hebben zijn grenzen. Lees verder, je weet meer. [Onthoud: toen ik de grenzen ervan zag, minimaliseerde ik mijn SIP’s. Dus lees alsjeblieft tot het einde om het geheim te kennen].
Wanneer werken de gemiddelde kosten in roepies en wanneer niet?
Over het algemeen zullen de gemiddelde kosten van de roepie werken wanneer de investering op lange termijn wordt beoefend. Hoe lang moet de lange termijn zijn? Van 7 tot 10 jaar. In dit type “tijdshorizon” zullen de gemiddelde kosten van de roepie werken.
Maar er is een kleine drijfveer: “Verkoop geen eenheden wanneer de benchmarkindex (zoals Nifty of Sensex) daalt, zoals in maart/april ’20”. Mis ook het lezen van #situation-3 en conclusie niet
We begrijpen de “gemiddelde kosten in roepies” met behulp van een paar voorbeelden uit de praktijk.
Situatie 1: Tijdshorizon: 3 jaar, NAV: toenemend
Voorbeeld: HDFC Index Fund – Sensex Plan
De belegger heeft geïnvesteerd voor een tijdshorizon van 3 jaar. De markt was op dit moment bullish. Daarom is de trend van de NAV van het fonds meestal toegenomen. In zo’n bullmarkt zou de belegger een rendement van 12,99% per jaar kunnen genereren.
Opmerking: De algemene markttrend is bullish geweest. De NAV van het fonds steeg in deze periode van 128,82 naar 242,27 niveaus. De belegger kocht de aandelen eerst systematisch en boekte vervolgens de winst op 1 december 2014 (in theorie) toen hij dacht dat de index een piek had bereikt.
Het is noodzakelijk om winst te boeken als je denkt dat de index een piek heeft bereikt. Dit is de regel. Hoe te beoordelen of het een piek is? Teken een curve (zoals hierboven weergegeven) en bekijk de NAV-trend. Je wilt graag een opwaartse curve zien.
Situatie 2: Tijdshorizon: meer dan 4 jaar, NAV: stijgen en dan dalen
Voorbeeld: HDFC Index Fund – Sensex Plan
Een vergelijking tussen situatie 1 en situatie 2 geeft een interessante conclusie. Net als in toestand nr. 1 ook in situatie nr. 2, is de belegger op 12 januari begonnen met beleggen. Het bleef aandelen van indexfondsen kopen tot 16 februari (4 jaar, 2 maanden).
Maar toen hij de NAV tussen 15 maart en 16 februari voortdurend zag dalen, gaf zijn geduld het op. Hij raakte in paniek en verkocht al zijn eenheden op 16 februari.
Hij hield zich niet aan de regel. Wat is de regel? Om te profiteren van de gemiddelde kosten van de roepie, moet u alleen verkopen wanneer de index (NAV) omhoog beweegt en laat zien dat deze op zijn hoogtepunt is. Verkoop nooit wanneer de index (NAV) daalt.
Alleen omdat de belegger de regel niet volgde, hoewel hij de aandelen vrij lang (4+ jaar) bezat, kon hij slechts 3,87% per jaar aan rendement verdienen (zie de berekening in de bovenstaande grafiek).
Situation # 2.2: Tijdshorizon: meer dan 8 jaar, NAV: stijgen en dan dalen
Voorbeeld: HDFC Index Fund – Sensex Plan
Dit is een vergelijkbaar voorbeeld als situatie nr. 2. Hier is het enige verschil dat de persoon de eenheden voor een relatief langere periode (8+ jaar) heeft vastgehouden.
Net als in situatie nr.
1 en nr. 2 is de belegger in januari 2012 begonnen met beleggen. Het bleef aandelen van indexfondsen kopen tot 20 april (8 jaar, 4 maanden).
Maar toen hij de NAV tussen 20 januari en 20 april dramatisch zag dalen, raakte hij in paniek. Als gevolg hiervan verkocht het al zijn eenheden op 20 april.
Ook hier werd de regel niet gevolgd. Om te profiteren van de gemiddelde kosten van de roepie, hoeft u alleen te verkopen wanneer de index (NAV) omhoog beweegt en laat zien dat deze op zijn hoogtepunt is. Verkoop nooit wanneer de index (NAV) daalt.
Alleen omdat de belegger zich niet aan de regel hield, hoewel hij de aandelen heel lang (8+ jaar) bezat, waren zijn rendementen te laag (1,46% pa).
Situatie 3: Tijdshorizon: meer dan 7 jaar, NAV: stijgend (hoogstens verkocht)
Voorbeeld: HDFC Index Fund – Sensex Plan
Dit voorbeeld moet samen met het vorige worden gelezen (situatie # 2.2). Dit voorbeeld geeft ons een nieuw inzicht in de gemiddelde kosten in roepies (met andere woorden van onze SIP’s).
Houd er rekening mee dat in dit voorbeeld in de periode van januari ’12 en mei ’19 (7,42 jaar) de NAV van het indexfonds steeg van Rs.128.83 naar Rs.343.66. Dit is een groei van 14,18% per jaar.
Laten we eens kijken hoe onze SIP in dezelfde periode verliep. Als we als belegger de “NAV van een fonds zien stijgen met een snelheid van 14,18%”, zouden we vergelijkbare cijfers verwachten voor onze investering, toch? U zult verrast zijn om het opbrengstaantal SIP’s te zien (bekijk de berekening in de bovenstaande grafieken).
In deze periode (7,42 jaar) verzamelde de belegger 416.674 numerieke eenheden. Hij besloot al zijn eenheden op 2 mei 19 zelf te verkopen (in theorie). Op 02 mei 19 stond de NAV op Rs.344.51. Op deze manier zou de belegger een rendement van slechts 6,66% per jaar kunnen behalen.
Hoewel de NAV met 14,18% groeide, bedroeg het werkelijke rendement voor beleggers slechts 6,66%. Waarom is dit gebeurd? Want wat een SIP-belegger verdient, is slechts een ” gemiddeld rendement “. Meer informatie: Mijn SIP-retourencalculator.
Dit is waar het woord “Media” vandaan komt in deze theorie van “Rupee Cost Averaging”. Investeren in SIP levert ons gemiddelde rendement op. Wat betekent het? In het geval dat de markt daalt, zal het ons verlies minimaliseren. Maar aan de andere kant zal het ook ons positieve rendement beperken (zoals 6,66% tegen 14,18% hierboven).
Wat is de conclusie?
“Geen winst zonder pijn”
Waarom beleggen we met SIP? Omdat het ons helpt onze investeringen te automatiseren, toch? Met andere woorden, we kunnen zeggen dat we minder pijn nemen, maar we verwachten grote winsten. Maar in werkelijkheid, juist omdat we op de automatische piloot beleggen, zullen onze gerealiseerde nettowinsten veel lager zijn (6,66% versus de verwachte 14,18% – zie hierboven).
Waar passen we het meest de “gemiddelde kosten van de roepie” -theorie toe? We gebruiken het tijdens het oefenen van systematische beleggingsplannen (SIP’s) in beleggingsfondsen.
Laten we een voorbeeld nemen: HDFC Index Fund – Sensex Plan. Stel dat je in januari 2012 bent en een expert vertelde je dit – “.. tussen 12 januari en 19 mei (7,42 jaar) zal de NAV van het HDFC-indexfonds groeien met een snelheid van 14,18% per jaar.”
Wat gaat u doen na deze verklaring? U belegt in dit beleggingsfonds en verwacht een rendement van 14,18% per jaar. Maar omdat je geen vast bedrag had om te investeren, besloot je een SIP te starten.
Maar laten we eerst eens kijken wat het rendement van 14,18% per jaar betekent. Laat me het uitleggen door u een berekening te laten zien:
Maar wat was het werkelijke uiteindelijke bedrag dat u via SIP kon verdienen? De eindwaarde was Rs.1,43,546. Dit is een rendement van slechts 6,66% en niet wat u had verwacht (14,12%) – lees het voorbeeld in situatie # 3 hierboven.
We kunnen dus concluderen dat “Rupee Cost Averaging” (of SIP) een beleggingsstrategie is die we alleen moeten gebruiken voor risicoaversie. Als risico ons doodt, pas het dan pas toe op de praktijk. Maar als onze prioriteit een hoog rendement is, zal SIP (gemiddelde kosten in roepies) niet werken.
Hoe gebruik je de gemiddelde kosten in roepies ?
Wanneer gebruik ik de gemiddelde kosten in roepies? Ik zal het alleen gebruiken als ik niet zeker ben van mijn aandelengerelateerde beleggingen. Wat bedoel ik?
Stel dat het vandaag 23 januari 2008 is, dan heb ik al gezien dat Sensex in slechts 12 dagen van 20.800 naar 17.600 niveaus (-15,38% daling) is gedaald. Terwijl Sensex daalt, dacht ik waarom niet kiezen voor goede aandelen (het beoefenen van waardebeleggen). Ik had wat extra geld van Rs.89.000.
Maar ik wist niet zeker wat de beste acties zullen zijn. Ik wist ook niet zeker of dit echt de bodem van de markt was. Dus ik was niet bereid om alle Rs.89.000 in één keer te investeren. Ik besloot op veilig te spelen, dus koos ik voor SIP in een aandelenfonds.
Nog eens nippen? Maar we hebben al gezien dat SIP slechts een gemiddeld rendement oplevert (lees situatie #3). Ja, ik stel nog steeds voor om SIP te gebruiken. Maar hoe SIP hier zal worden gebruikt, zal het verschil maken. Lees dan snel verder.
Over het algemeen duurt een bearmarkt niet langer dan 12-14 maanden. Hier ga ik ervan uit dat de markt zal blijven dalen tot de komende 12-14 maanden.
Dus besloot ik de volgende twee dingen te doen met mijn investering:
- Spreidfondsen : Ik zal mijn fondsen (Rs.89.000) verdelen in twaalf gelijke termijnen van Rs.7.416.6 elk (89.000 / 12 = Rs.7.416.6) in de vorm van SIP. Het betekent dat ik de komende 12 maanden aandelen in een indexfonds zal kopen en elke maand Rs 7.416,6 zal beleggen (23 januari 2008 tot 23 december 2008).
- Lange termijn hold: Zodra de levensduur van mijn SIP eindigt, zal ik de units bewaren voor ten minste de next 10 jaar. Het betekent dat ik mijn beleggingsfondsaandelen niet eerder dan 23 januari 2018 zal verkopen.
Laten we eens kijken hoeveel rendement deze strategie me de komende tijd zal geven:
Deze strategie zal mij leiden tot een rendement van 10,51% per jaar. Als ik mijn Rs.89.000 had geïnvesteerd in gelijke termijnen van Rs.7416 per maand voor de komende 10 jaar (7416 x 10 x 12 = 89.000), zou ik een rendement van slechts 6,85% per jaar hebben behaald (zoals op 23, 18 januari).
Aanbevolen lectuur :
- Beste beleggingsstrategie: de ultieme gids.
- Hoe Warren Buffett denkt en geld belegt.