in

Geschiedenis van cryptocurrency: alles wat u moet weten

Tienduizend bitcoins voor twee geweldige pizza’s.

Het idee klinkt vandaag belachelijk, maar dit wordt beschouwd als de eerste echte Bitcoin-transactie in de geschiedenis.

Nu bekend als “Bitcoin Pizza Day”, zag 22 mei 2010 de eerste keer dat bitcoin – die piekte op $ 69.000 per stuk in november 2021 – werd gebruikt om iets tastbaars te kopen.

Om die twee pizza’s te krijgen, werden de bitcoins naar een vrijwilliger in Engeland gestuurd, die een transatlantisch telefoontje pleegde en betaalde voor de levering van $ 30 aan pizza aan Florida-programmeur Laszlo Hanyecz.

Dertig dollar klinkt nu misschien niet als veel, maar het was een belangrijke stap in de geschiedenis van cryptocurrency, die sindsdien misschien wel de meest opwindende technologische innovatie van de 21e eeuw is geworden. Laten we dit verhaal hieronder volgen en uitleggen hoe Bitcoin en cryptocurrency zich voor het eerst ontwikkelden en waar ze naartoe zouden kunnen gaan.

Het idee voor cryptocurrency

Het idee van cryptocurrency ontstond voor het eerst in 1983, toen de Amerikaanse cryptograaf David Chaum een conferentiepaper publiceerde waarin een vroege vorm van anoniem cryptografisch elektronisch geld werd geschetst. Het concept was voor een valuta die op een onvindbare manier kon worden verzonden en op een manier die geen gecentraliseerde entiteiten (d.w.z. banken) vereiste. In 1995 bouwde Chaum voort op zijn eerste ideeën en ontwikkelde een proto-cryptocurrency genaamd Digicash.

Het vereiste dat de software van de gebruiker geld van een bank opnam en vereiste specifieke gecodeerde sleutels voordat die fondsen naar een ontvanger konden worden verzonden.

Bit Gold, vaak beschouwd als een directe voorloper van Bitcoin, werd in 1998 ontworpen door Nick Szabo. Het vereiste dat een deelnemer computerkracht besteedde aan het oplossen van cryptografische puzzels, en degenen die de puzzel oplosten, ontvingen een beloning. In combinatie met het werk van Chaum resulteert het in iets dat heel dicht bij Bitcoin ligt.

Maar Szabo kon het beruchte probleem van dubbele uitgaven (digitale gegevens kunnen worden gekopieerd en geplakt) niet oplossen zonder het gebruik van een centrale autoriteit. Als zodanig was het pas een decennium later toen een mysterieuze persoon of groep, onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto, het verhaal van Bitcoin en daaropvolgende cryptocurrencies in gang zette en een witboek publiceerde met de naam “Bitcoin – A Peer to Peer Electronic Cash System.”

Hier is een korte video waarin codering voor beginners wordt uitgelegd:

Laten we nu eens kijken naar de tijdlijn.

Het begin (2008-2010)

Op 31 oktober 2008 publiceerde Satoshi Nakamoto de Bitcoin white paper, waarin de functionaliteit van het Bitcoin blockchain-netwerk werd beschreven. Satoshi begon formeel te werken aan het bitcoin-project op 18 augustus 2008, toen ze Bitcoin.org kochten. Hoewel dat niet het onderwerp van dit artikel is, is het vermeldenswaard dat Bitcoin (en alle andere cryptocurrencies) niet mogelijk zou zijn zonder blockchain-technologie, die in zijn eenvoudigste vorm het creëren van onveranderlijke gegevensstructuren omvat.

Het verhaal van Bitcoin was aan de gang. Satoshi Nakamoto heeft op 3 januari 2009 het eerste blok van het Bitcoin-netwerk gedolven. Ze namen een kop van de krant The Times op in dit eerste blok en maakten een permanente verwijzing naar economische omstandigheden – met betrekking tot reddingsoperaties voor banken en een gecentraliseerd financieel systeem – waartegen Bitcoin gedeeltelijk een reactie was.

Dit eerste blok – dat leidde tot het minen van 50 bitcoins – wordt nu het Genesis-blok genoemd. Bitcoin had op dat moment vrijwel geen waarde, evenals voor de eerste maanden van zijn bestaan. Zes maanden nadat bitcoin verhandelbaar werd, in april 2010, was de waarde van één BTC net geen 14 cent. Begin november “steeg” de prijs naar 36 cent voordat hij zich vestigde op ongeveer 29 cent.

De markt begint zich te vormen (2010-2014)

Hoewel het nog niet veel waard was, bleek Bitcoin echte waarde te hebben. In februari 2011 steeg het naar $ 1,06 voordat het terugkeerde naar ongeveer 87 cent. In het voorjaar, mede door een Forbes-verhaal over de nieuwe ‘cryptocurrency’, steeg de koers. Van begin april tot eind mei steeg de waarde van bitcoin van 86 cent naar $8,89.

Op 1 juni, nadat Gawker een verhaal publiceerde over de aantrekkingskracht van de valuta op de online drugshandelsgemeenschap, verdrievoudigde de prijs in een week meer dan tot ongeveer $ 27. De marktwaarde van bitcoins in omloop naderde bijna $130 miljoen. In september 2011 was de waarde echter gedaald tot ongeveer $ 4,77.

In oktober van hetzelfde jaar verscheen Litecoin, een van de vele vorken (d.w.z. bijgewerkte versies) van Bitcoin. Litecoin werd al snel de op een na grootste cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie, met het eerste archief van CoinMarketCap (vanaf mei 2013) met PPCoin, Namecoin en 10 anderen in de verte. Dergelijke cryptocurrencies werden al snel “altcoins” genoemd, waarbij sommige werden gevorkt van Bitcoin en andere op basis van een nieuwe code.

In 2012 groeiden de Bitcoin-prijzen gestaag en in september van hetzelfde jaar werd de Bitcoin Foundation opgericht om de ontwikkeling en acceptatie van Bitcoin te bevorderen. Ripple, toen bekend als OpenCoin, werd dat jaar ook gelanceerd, waarbij het project het volgende jaar durfkapitaal aantrok.

In 2013, te midden van federale, criminele, regelgevende en softwaregerelateerde problemen, steeg de prijs van bitcoin gestaag en kelderde. Op 19 november bereikte de prijs $ 755, om dezelfde dag te kelderen tot $ 378. Op 30 november was het weer gestegen tot $ 1.163. Dit was echter het begin van een andere langdurige inzinking die eindigde met Bitcoin die in januari 2015 daalde tot $ 152.

Oplichting domineert de krantenkoppen (2014-2016)

Hoewel opzettelijk, anonimiteit en gebrek aan gecentraliseerde controle digitale valuta zeer aantrekkelijk maken voor criminelen. In januari 2014 stortte Mt.Gox – toen ’s werelds grootste bitcoin-uitwisseling – in en werd failliet verklaard, na het verlies van 850.000 bitcoins. Hoewel het niet bekend is wat er precies is gebeurd, is het waarschijnlijk dat de ontbrekende BTC geleidelijk in de loop van de tijd werd gestolen, te beginnen in 2011, en doorverkocht op verschillende geldbeurzen (waaronder Mt.Gox), totdat Mt.Gox op een dag hun portefeuilles controleerde en ontdekte dat ze leeg waren. CEO Mark Karpeles werd in 2017 aangeklaagd voor verduistering, maar in 2019 vrijgesproken, dus de bestemming van de ontbrekende BTC blijft een mysterie.

Hoewel de hack geen enkele gebeurtenis was, diende het als een waarschuwing en is de beveiliging op uitwisselingen veel verbeterd. Hoewel kleinere beurzen tot op de dag van vandaag nog steeds worden gehackt, bieden grotere platforms nu meer zekerheid over hun reserves in geval van schendingen. Dit omvat bijvoorbeeld het Secure Asset Fund voor gebruikers op Binance, een noodverzekeringsfonds.

Handelaren in cryptocurrency worden geadviseerd om een hardware- of softwareportemonnee te gebruiken om hun cryptocurrency veilig op te slaan in plaats van deze op een beurs op te slaan. Wallets zoals deze waren niet zo toegankelijk tijdens deze vroege periode in de geschiedenis van cryptocurrency.

Bitcoin stijgt naar het wereldwijde fenomeen (2016-2018)

Bitcoin-prijzen zijn jaar op jaar gestaag gestegen, van $ 434 in januari 2016 tot $ 998 in januari 2017. In juli 2017 werd een software-update voor Bitcoin goedgekeurd, met als doel de ontwikkeling van Lightning Network (een schaaloplossing van niveau twee) te ondersteunen en de beveiliging te verbeteren.

Een week nadat de update in augustus werd geactiveerd, werd Bitcoin verhandeld tegen ongeveer $ 2.700. Op 17 december 2017 bereikte Bitcoin een recordhoogte van iets minder dan $ 20.000.

In dezelfde periode maakte een nieuw blockchain-project genaamd Ethereum lawaai in de cryptocurrency-sfeer, en was sinds de lancering in juli 2015 snel de nummer twee cryptocurrency geworden op basis van marktkapitalisatie. Het bracht slimme contracten naar cryptocurrency, opende een breed scala aan potentiële use cases en genereerde meer dan 200.000 verschillende projecten (en telt). In tegenstelling tot Bitcoin stelt Ethereum andere platforms in staat om op hun eigen keten te lanceren en te handelen, elk met hun eigen cryptocurrencies en use cases. Dit is een model dat grotendeels is gekopieerd van andere nieuwe blockchains, waarbij Cardano, Tezos en Neo (om er maar drie te noemen) in deze tijd zijn gelanceerd.

Buste en herstel

, en buste en herstel… (2018-heden)

Bitcoin was niet in staat om zijn all-time high van $ 19.783 te handhaven. Evenzo heeft Ethereum, dat in januari 2018 zijn eigen ATH van ongeveer $ 1.400 bereikte, zijn nieuwe niveau niet lang kunnen handhaven. Financiële regelgeving en beveiligingsproblemen (als gevolg van semi-reguliere exchange hacks) droegen bij aan de marktbrede daling en tegen het einde van 2018 was bitcoin gedaald tot ongeveer $ 3.700.

De prijzen zijn echter niet al te lang laag gebleven. Vanaf het einde van 2020 heeft bitcoin iets van een renaissance genoten, te beginnen met de aankondiging van MicroStrategy in augustus dat het bitcoin had gekocht ter waarde van $ 250 miljoen. Dit was het begin van een bullmarkt die werd vergezeld door de rest van de markt, waarbij de prijzen verder stegen door tesla’s aankoop van $ 1,5 miljard aan bitcoin begin 2021. Het was in november van dat jaar dat bitcoin zijn huidige all-time high van $ 69.000 bereikte.

De markt is opnieuw van dit hoogtepunt gedaald, meegesleurd door macro-economische zorgen als gevolg van hoge inflatie, stijgende rentetarieven en het spook van oorlog. Dat gezegd hebbende, met wereldwijde aandelenmarkten die ook eind 2021 en 2022 dalen, laat de parallelle daling van cryptocurrencies zien dat de industrie steeds meer verweven raakt met traditionele financiële markten.

En hoewel de volatiliteit van cryptocurrencies zowel aantrekkelijk als potentieel verwoestend is, heeft de technologie achter hen allemaal, blockchain, de kracht om veel sectoren van onze samenleving te veranderen. Of het nu gaat om het bieden van toegankelijke en betaalbare financiële uitwisselingsopties, het beschermen van uw fondsen zodat niemand anders dan u er toegang toe hebt, of het verstrekken van nauwkeurige gegevens voor uw verzekeringsofferte, blockchain-technologie heeft het potentieel om in bijna elk gebied van de economie te worden gebruikt.

Naarmate de markt stabieler wordt met meer kennis en met de introductie van nieuwe gebieden zoals stablecoins en gedecentraliseerde financiën (DeFi), is het gemakkelijk om enthousiast te worden over cryptocurrency en het potentieel ervan vanuit een investerings- en technologieperspectief. Dit is ongeacht of het Bitcoin is of een ander blockchain-project dat uw interesse wekt.

Tot slot is hier een visuele blik op de tijdlijn van cryptocurrency:

Top 10 Cryptocurrencies om te weten

Bitcoin (BTC) – de originele cryptocurrency, bedacht in 2008 en gelanceerd in januari 2009. Het werkt met behulp van een proof-of-work consensusmechanisme, wat betekent dat rekenkracht wordt gebruikt om transacties te verifiëren en nieuwe blokken in de blockchain te genereren. Het heeft een totaal maximaal aanbod van 21 miljoen bitcoins, waardoor het potentieel deflatoir is.

Ethereum (ETH) – een proof-of-work cryptocurrency gelanceerd in juli 2015. Oorspronkelijk bedacht als een “universele computer” die zou kunnen functioneren als infrastructuur voor een gedecentraliseerd internet, is het in staat om slimme contracten uit te voeren, die pre-specifieke acties uitvoeren wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Het plant momenteel een verschuiving naar een proof-of-stake consensusmechanisme, waarbij transacties worden geverifieerd door Ethereum erop in te zetten.

Tether (USDT) – een stablecoin gelanceerd in juli 2014 als RealCoin. Het is gekoppeld 1: 1 aan de Amerikaanse dollar en wordt ondersteund door reserves die gelijk zijn aan de waarde van de volledige voorraad. Draaiend op de Ethereum-blockchain (en ook andere ketens), registreert het over het algemeen het hoogste 24-uurs handelsvolume van elke cryptocurrency op de markt. Dit komt omdat handelaren de neiging hebben om tijdens dalingen in Tether uit te gaan, hoewel sommige commentatoren hebben gezegd dat het niet volledig wordt ondersteund, een beschuldiging gezien het feit dat Tether nooit een volledige audit heeft ondergaan.

Binance coin (BNB) – Binance’s native cryptocurrency, ’s werelds grootste cryptocurrency door handelsvolume. BNB-holding werd gelanceerd in juni 2017 en verleent gebruikers kortingen op binance-handelskosten.

Cardano (ADA) – een proof-of-stake cryptocurrency gelanceerd in 2015 en geopend voor handel in 2017. Opererend als een generieke utility blockchain zoals Ethereum, is het getuige geweest van een gestage ontwikkeling in de volgende jaren, met de mogelijkheid om slimme contracten uit te voeren in september 2021.

Ripple (XRP) – een cryptocurrency gelanceerd in 2012 als OpenCoin. Het heeft zich over het algemeen gepositioneerd als een overmakingsnetwerk dat grensoverschrijdende overdrachten tussen tegenpartijen en financiële instellingen aanbiedt. Ripple’s grootboek gebruikt noch proof of work, noch een proof-of-stake consensusmechanisme, in plaats daarvan met behulp van zijn eigen consensusalgoritme dat in staat is om meer dan 1.000 transacties per seconde uit te voeren, in tegenstelling tot ongeveer 7 per seconde voor Bitcoin.

Dogecoin (DOGE) – een zogenaamde meme munt gelanceerd in december 2013. Met een Shiba Inu-hond als mascotte is Dogecoin een vork van Litecoin, een vork van Bitcoin. Ondanks het feit dat het begon als een grap, heeft hij een groot aantal trouwe fans en supporters, die hem vaak kunnen helpen om snel in prijs te stijgen.

Solana (SOL) – Een relatief nieuw blockchain-platform dat in 2020 werd gelanceerd en dat schaalbaarheid beloofde die veel verder gaat dan Bitcoin of Ethereum. SOL wordt geadverteerd voor het hebben van een kleine ecologische voetafdruk, hoge snelheden en extreem lage tarieven. De bovenstaande lage snelheden en snelle doorvoer maakten het een favoriet voor NFT, DEX en apps. Een veelgehoorde kritiek op Solana is dat het sterk wordt beïnvloed door VC-financiering die niet zo gedecentraliseerd is als zijn concurrenten. Het heeft ook verschillende opmerkelijke onderbrekingen geleden.

Monero (XMR) – een privacymunt die in 2014 werd gelanceerd. Het helpt gebruikers een grotere anonimiteit te bereiken dan Bitcoin en andere cryptocurrencies bieden, door middel van een verscheidenheid aan nieuwe functies. Deze omvatten eenmalige onzichtbare adressen, ringhandtekeningen die transacties mengen zodat ze niet kunnen worden getraceerd en transacties die overgedragen bedragen verbergen. Gezien de effectiviteit ervan is Monero verwijderd van tal van beurzen die de anti-witwasregelgeving niet willen overtreden.

De Sandbox (
SAND) – samen met Decentraland (MANA) is de Sandbox een van de grootste gaming-gerelateerde cryptocurrencies en metaverse op de markt. SAND, gelanceerd in augustus 2020, is het governance- en utility-token van het Sandbox-gamingplatform, waarmee houders in-game items kunnen kopen, kunnen stemmen op upgrades en voor staking, waarmee ze beloningen verdienen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

invest crypto 36

Aan de slag met cryptocurrency: 5 handige tools

pexels karolina grabowska 5980856

Wat te doen na het kopen van Bitcoin: een beginnershandleiding