Dingen worden gecompliceerd door Google Books. Na afgelopen oktober, toen het mogelijk was om een overeenkomst te vinden tussen de beroemdste zoekmachine en Amerikaanse schrijvers door een transitieplan te presenteren dat onder andere 5 mei als deadline stelde waarbinnen uitgevers hun rechten konden doen gelden, is de situatie opnieuw verslechterd.
Een federale rechter heeft het verzoek van een groep Amerikaanse uitgevers om de deadline met nog eens 4 maanden te verlengen ingewilligd, terwijl Google bereid was om een verlenging van slechts twee toe te staan. De rechter was het echter eens met de uitgevers die dus veel langer de tijd krijgen om hun rechten te doen gelden.
Inmiddels heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek geopend om na te gaan of de overgangsovereenkomst de basis legt voor het ontstaan van een machtspositie voor de publishing in the USA.
Dit soort beschuldigingen waren al geuit, hoewel dit niet garandeert dat het onderzoek zal worden afgesloten tegen Google.
Maar niet alleen Amerikaanse schrijvers zijn betrokken bij de onderhandelingen, maar ook buitenlandse, omdat Google heeft de werken van Amerikaanse bibliotheken geïndexeerd die ook buitenlandse volumes in hun catalogi bevatten.
De Italiaanse uitgevers van hun kant zeggen tevreden te zijn met de verlenging van 4 maanden die is toegekend, en kondigen onder meer de oprichting aan van een technische werkgroep in de relaties tussen Google, het Book Right Registry en Europese uitgevers , gecoördineerd door een vertegenwoordiger van het IEA, Piero Attanasio, die uitlegde: “AIE heeft een reeks technische studies en documenten geproduceerd die zijn uitgevoerd door de Federation of European Publishers als gemeenschappelijk standpunt, waarin problemen in de nederzettingendatabank en mogelijke oplossingen worden opgespoord.
Er is een goed klimaat van samenwerking gecreëerd waarvan we hopen dat het vruchten zal afwerpen”. Iedereen is daarom nog steeds erg voorzichtig met wat te doen.