in

Hedera Hashgraph (HBAR): wat het is en waarom het beter presteert

Elk jaar
brengt het een aantal nieuwe cryptocurrencies en platforms onder de aandacht van beleggers, en dit jaar is het de beurt aan Hedera Hashgraph. Het native token HBAR heeft de afgelopen weken beter gepresteerd dan de meeste andere belangrijke munten, met een stijging van 142% sinds 1 januari (vergeleken met 50% voor bitcoin en 43% voor ethereum).

Toch is het geen geheel nieuw platform, nadat het zijn mainnet in september 2019 in bèta heeft gelanceerd. Sindsdien is het zich bijna onder de radar blijven ontwikkelen, over het hoofd gezien in een industrie waar nieuwere platforms zoals Solana, Avalanche en Aptos meer hype hebben aangetrokken als potentiële ‘Ethereum-moordenaars’.

In de afgelopen maanden heeft Hedera Hashgraph zich echter overtuigender kunnen positioneren als een potentiële rivaal van Ethereum, dankzij een combinatie van upgrades, groei en nieuwe partnerschappen.

En hoewel het Ethereum misschien nooit zal overtreffen als een topnetwerk, kunnen de superieure efficiëntie en schaalbaarheid het het platform maken dat bedrijven uiteindelijk gebruiken voor hun blockchain-behoeften.

Waarom Hedera Hashgraph nu omhoog gaat

Beginnend met de kortetermijnredenen voor recente HBAR-prijsstijgingen, genoot de cryptocurrency van een grote rally op 7 februari, toen het in ongeveer een uur van $ 0,069058 naar $ 0,077016 ging. Dit was een stijging van 11,5% en werd veroorzaakt door de aankondiging dat de Amerikaanse multinationale techgigant Dell lid werd van de raad van bestuur van Hedera Hashgraph en zich aansloot bij Google, IBM en Boeing (naast tal van andere zwaargewichten).

Deze aankondiging betekent niet alleen dat Dell een rol zal spelen in het bestuur van Hedera Hashgraph en een Hedera-node zal beheren, maar ook dat het de technologie van het platform wil gebruiken. Dell zal met name de technologie van Hedera gebruiken om gedecentraliseerde toepassingen voor edge computing te ontwikkelen, een relatief nieuwe tak van computing met betrekking tot intelligente technologie en het Internet of Things.

Met andere woorden, het is een enorme goedkeuring voor Hedera dat een van de grootste namen in technologie het heeft gekozen als een springplank voor verkenningen naar gedistribueerde grootboektechnologie.

En zoals hierboven vermeld, veroorzaakte dit een rally die enkele dagen aanhield, waarbij HBAR op 13 februari sloot op $ 0,098084 – een hoogtepunt van acht maanden – wat een winst van 42% betekende ten opzichte van 7 februari.

De recente fortuinen van HBAR begonnen echter enige tijd voor februari, waarbij de munt vanaf 1 januari gestaag begon te stijgen. In feite, zoals hierboven vermeld, is de prijs meer dan verdubbeld sinds het nieuwe jaar en tot 13 februari steeg deze met 168% in vergelijking met de prijs van 1 januari.

Was er bepaald nieuws dat deze stijging veroorzaakte? Nou, eigenlijk niet, want wat primair verantwoordelijk is voor de winst van HBAR dit jaar is de organische groei en acceptatie van Hedera Hashgraph.

Er zijn verschillende indicatoren voor deze groei. Misschien wel het meest indrukwekkend was dat Hedera’s Twitter-account op 13 februari aankondigde dat haar netwerk tot nu toe vier miljard transacties had verwerkt. Het opmerkelijke hieraan is dat het onlangs op 22 januari de drie miljard overschreed, wat aangeeft dat het netwerk exponentieel groeit.

Om dit in perspectief te plaatsen, heeft Cardano – dat zijn mainnet in 2017 lanceerde – tot nu toe in totaal 61,6 miljoen transacties verwerkt, volgens Cardanoscan. Ja, sommige transacties van Hedera (en Cardano) zullen triviaal zijn (d.w.z. ze zullen alleen betrekking hebben op het uitwisselen van metadata), maar het feit dat de meeste dat niet zijn, wordt aangegeven door de groeiende totale waarde van het geblokkeerde netwerk en het groeiende aantal dapps en partnerschappen.

De totale waarde van vergrendelde Hedera is sinds 1 januari met 95% gestegen en met 215% sinds half augustus, toen SaucerSwap (de grootste gedecentraliseerde uitwisseling) werd gelanceerd. Hoewel het op een vrij bescheiden $ 45,71 miljoen blijft (vergeleken met $ 126 miljoen voor Cardano en $ 30 miljard voor Ethereum), is het sneller gestegen dan TVL dan veel andere ketens (bijv. Avalanche groeide 31,5% en Solana 32% sinds 1 januari).

Veel hiervan heeft te maken met de constante lancering van nieuwe applicaties, waarbij deX’s in het bijzonder dienen om nieuwe gebruikers aan te trekken. Naast de lancering van SaucerSwap in augustus verwelkomde Hedera bijvoorbeeld ook de lancering van Tangent Finance in juli, HeliSwap in september en Pangolin Exchange in februari. Sommige van deze apps groeien snel, waarbij Pangolin al $ 8 miljoen heeft geblokkeerd, ondanks dat ze op 8 februari zijn uitgebracht.

Onnodig te zeggen dat HBAR het native token van Hedera is, de lancering van nieuwe apps betekent een groeiende vraag naar het token, wat de gestaag stijgende prijs in de loop van de tijd helpt verklaren.

Snelheid, schaalbaarheid… en centralisatie

En er is een reden waarom apps, gebruikers en zelfs grote ondernemingen Hedera verkiezen boven andere potentiële platforms: schaalbaarheid. Hedera is aanzienlijk schaalbaarder dan veel van zijn rivalen, en de belangrijkste reden hiervoor is dat het geen blockchain gebruikt, maar eerder een hashgraph.

Zoals samengevat in de white paper: “Hedera’s hashgraph consensus algoritme biedt bijna perfecte efficiëntie in bandbreedtegebruik en kan als gevolg daarvan honderdduizenden transacties per seconde verwerken in een enkel fragment.” Kortom, het fundamentele verschil tussen een blockchain en de hashgraph van Hedera is dat de laatste geen geldige blokken weggooit die tegelijkertijd of op hetzelfde moment worden gemaakt als het enige blok dat uiteindelijk aan de keten wordt toegevoegd.

Eenvoudiger gezegd, Hedera’s andere benadering van het bereiken van consensus maakt het mogelijk om veel meer transacties per seconde te verwerken dan veel andere blockchains en tegen een fractie van de kosten. Dit is de reden waarom apps die onlangs op Hedera zijn gelanceerd, snel tractie hebben gekregen, waarbij SaucerSwap bijvoorbeeld een bevestigingstijd van slechts acht seconden heeft (in tegenstelling tot het op Ethereum gebaseerde Uniswap, dat ongeveer 27 seconden duurt).

Een dergelijke snelheid brengt echter kosten met zich mee en voor sommigen blijft Hedera een gecentraliseerd platform. In feite hebben dergelijke beschuldigingen het platform gevolgd sinds de lancering in 2019, en daar zijn een aantal basisredenen voor.

Ten eerste heeft Hedera slechts 28 knooppunten, waarbij deze knooppunten de leden van haar raad van bestuur zijn. Ten tweede heeft Hedera bijna een nieuwe toezegging gedaan om het zich nooit te veroorloven om een verdeeldheid zaaiende hard fork te ondergaan, met zijn white paper waarin staat: “Hedera’s technische en juridische controles zorgen ervoor dat het platform niet in een concurrerend platform en cryptocurrency terechtkomt.” Dit zou waarschijnlijk meer bedrijven kunnen aantrekken om het te gebruiken, maar het impliceert een zekere mate van afsluiting van verschil en, waarschijnlijk, voor innovatie.

Dergelijke twijfels beletten Hedera echter niet om een heel goed 2023 te hebben. En met het extreem lage energieverbruik op een moment dat de interesse in ESG-beleggen alleen maar groeit, zou het een van de snelstgroeiende platforms (en munten) van 2023 kunnen worden, zo niet daarna.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels alesia kozik 6781008

Wat is de beste manier om crypto te wedden in 2023?

invest crypto 28

Crypto: waarom zou je ze gebruiken?