Iedereen werkt aan het opbouwen van een zo groot mogelijke pensioenportefeuille. Maar hoe weet je dat het groot genoeg zal zijn als je eenmaal geld begint op te nemen voor pensioenkosten? Er is eigenlijk geen wetenschappelijk antwoord op deze vraag omdat het een poging is om de toekomst te voorspellen.
Er is echter een conventie, bekend als
Veilig opnamepercentage, wat kan helpen richting te geven.
Indice dei contenuti:
Wat is het veilige opnamepercentage?
Het veilige opnamepercentage probeert een standaardschatting te geven van hoeveel geld u uit een pensioenportefeuille kunt opnemen zonder ooit zonder rekening te raken. Verschillende studies hebben aangetoond dat u uit uw pensioenportefeuille kunt opnemen tegen het tarief van 4% per jaar zonder ooit uw account leeg te maken.
Hoe kwamen ze op 4%?
Het is voornamelijk gebaseerd op beursrendementen.
Het historische rendement van aandelen ligt tussen 6% en 10%, afhankelijk van de specifieke periode en wie de berekening uitvoert. Om het eenvoudiger te maken, gebruiken we slechts 8% omdat het zich in het midden van het bereik bevindt.
Als u elk jaar 4% van uw account opneemt voor levensonderhoud, maar uw portemonnee verdient 8% op de beurs, blijft uw account groeien, zelfs als u een deel van het geld gebruikt.
Deze groei is ook belangrijk vanwege de inflatie. Het werkt al 30 jaar met een snelheid van ongeveer 3% per jaar. Dus als u 8% op uw geld verdient, 4% opneemt voor levensonderhoud en 3% wordt afgetrokken van de inflatie, blijft uw portefeuille groeien met een jaarlijks tempo van 1% in reële termen.
U kunt 4% per jaar veilig opnemen, wetende dat de waarde van uw portemonnee altijd intact blijft.
Het veilige opnamepercentage is een redelijke conventie voor planningsdoeleinden. Maar het is belangrijk om te onthouden dat het slechts een conventie is en dat het niet perfect is.
Het werkt op lange termijn
Het mooie van het veilige opnamepercentage is dat het gedurende zeer lange perioden goed werkt. Omdat het is gebaseerd op gemiddelden van langetermijnrendementen op de aandelenmarkt, kunt u 4% per jaar opnemen en weten dat uw portefeuille altijd in staat zal zijn om de inflatie bij te houden, zo niet meer.
U kunt vrijwel elke periode van 20 of 30 jaar nemen en het concept van veilig opnamepercentage zal over het algemeen werken zoals beloofd. Dit is de echte reden waarom het zo’n algemeen aanvaarde conventie is geworden. Bovendien is het waarschijnlijk de enige redelijke schatting die beschikbaar is over de effecten van het opnemen van geld naar een portemonnee. Het is een geldige planningstool, zelfs als het resultaat negatief kan worden beïnvloed door verschillende variabelen.
Maar soms mislukte het jammerlijk
Hoewel het veilige opnamepercentage een betrouwbare schatting is voor zeer lange perioden, werkt het niet altijd zo goed gedurende kortere perioden. Er is een reëel risico dat de waarde van uw portefeuille in kortere tijd aanzienlijk kan kelderen. Laten we eens kijken naar een recent voorbeeld.
De markt (DJIA) opende in 2000 op 11.501; tien jaar later opende het in 2010 op 10.430. Alleen al op basis van marktniveaus zou u ongeveer 9,3% van uw portefeuille hebben verloren. Voor de eenvoud houden we in deze berekening geen rekening met dividenden, maar negeren we ook de inflatie.
Als we nu het veilige opnamepercentage van 4% per jaar voor het decennium aftrekken, hebt u uw portefeuille verder met ongeveer 40% verminderd. Als u de daling van 9,3% van de Dow toevoegt aan uw cumulatieve opnames, zou u uw portefeuille tussen 2000 en 2010 met bijna 50% hebben zien dalen.
Om het nog erger te maken, zou u het nieuwe decennium moeten beginnen met een sterk verminderde portefeuille, waardoor het veel moeilijker wordt om verliezen terug te verdienen.
Om de impact van een dalende markt te minimaliseren, is het handig om niet-pensioenactiva beschikbaar te hebben die u kunt gebruiken voor levensonderhoud om uw verliezen niet te vergroten door u uit uw portefeuille terug te trekken.
De veilige opname is geen garantie
Nogmaals, begrijp dat het veilige opnamepercentage slechts een schatting is en geen garantie voor iets!
Het is een planningsinstrument, geen veilige regeling.
Er is eigenlijk geen manier om zeker te weten wat de impact van regelmatige opnames zal zijn op uw pensioenportefeuille. De toestand van de aandelenmarkt, zoals eerder besproken, is een van de belangrijkste variabelen. Inflatie is een andere factor, en ook erg belangrijk. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat de inflatie boven het gemiddelde van 3%, laten we zeggen 6%, uitkomt. Zelfs als u 8% op uw portemonnee blijft verdienen, als u 4% per jaar opneemt voor levensonderhoud, verliest uw portemonnee elk jaar 2% van zijn waarde in termen van echte koopkracht.
Een andere potentiële fout kan het effect zijn van een vlakke of dalende aandelenmarkt die veel langer dan een decennium duurt. Dit was praktisch de toestand van de markt van 1966 tot 1982. Het is niet uitgesloten dat er een bearmarktcyclus van 20 jaar of langer kan optreden.
Diversificatie is een andere rimpel. Wat als slechts de helft van uw geld in aandelen zit die 8% verdienen, terwijl de andere helft in rentedragende beleggingen zit die 2% verdienen? Uw rendement daalt tot 5% in het algemeen, wat geen 4% opnamepercentage ondersteunt zodra rekening wordt gehouden met inflatie.
Zelfs met al deze kanttekeningen is het veilige opnamepercentage nog steeds nuttig. Het doel van het sparen van geld voor pensionering is om het beschikbaar te hebben voor levensonderhoud wanneer de tijd daar is. En je moet hier een redelijke inschatting van kunnen maken om een reden te hebben om te plannen.
Beschouwt u het opnamepercentage ooit als veilig in uw pensioenplanning? Denk je dat het een verdienste heeft? Of denk je dat het een poging is om een resultaat te projecteren dat niet bekend kan worden?