Een van de belangrijkste aandelenconcepten om te weten is de prestaties van een aandeel op de aandelenmarkt. Dit zijn dividendaandelen. Er zijn echter verschillende soorten rendementen die u kunt berekenen of die voor u worden berekend door grafieken en handelssites en die we u hier zullen presenteren, zoals brutorendement, nettorendement, betaald rendement en rendement op geld kostprijs.
Hoe het brutorendement en dividend van een aandeel te kennen
Brutorendement is eigenlijk het meest opgeroepen type rendement als het gaat om de prestaties van een aandeel, of het nu de vakpers, aandeleninformatiesites of makelaars zijn, dat is het concept dat wordt opgeroepen.
Dit rendement komt hier overeen met de verhouding tussen het bedrag van het brutodividend dat de beursgenoteerde onderneming uitkeert, gedeeld door de koers van het aandeel. Maar let op! De brutobeloning houdt geen rekening met de belastingplicht van de aandeelhouder.
Het brutorendement fluctueert op basis van de aandelenkoers van het bedrijf op het moment van berekening. Wanneer u naar een brutorendement kijkt, vraag uzelf dan af wanneer en welke prijs in uw berekening is meegenomen.
Er zij ook op gewezen dat het brutorendement wordt bepaald door het bedrag van de bekende dividenden. Het bedrag van dit dividend is echter zelden van tevoren bekend omdat alleen dividenden uit het verleden openbaar zijn. Natuurlijk zijn er voorschotten op dividenden, maar men kan niet spreken over de prestaties van een dergelijk aandeel omdat er te veel onbekende parameters zijn op het moment van hun berekening. Gelukkig zijn, sommige van de meest serieuze handelssites geven betrouwbare brutorendementen aan, maar uiteraard gebaseerd op dividenden uit het verleden.
De berekening van het brutorendement heeft het belang dat de aandelen met elkaar kunnen worden vergeleken, maar het nadeel dat er geen rekening wordt gehouden met belastingen en wisselkoersen. Daarom wordt het brutorendement vaak gebruikt om waarden te vergelijken om het door de markt geschatte verschil in risico te beoordelen.
Hoe het netto of betaalde rendement van een aandeel te kennen
Laten we verder gaan met het nettorendement, dat dichter bij het werkelijke rendement staat dan bij het brutorendement , en laten we in feite niet vergeten dat het brutorendement geen rekening houdt met de extra kosten zoals sociale aftrekposten en belastingkosten die op het dividend worden toegepast.
Als gevolg hiervan kiezen veel speculanten ervoor om het werkelijke rendement of het nettorendement te gebruiken om aandelen met elkaar te vergelijken. Daarom moet rekening worden gehouden met de belasting van brutodividenden.
Het begrip prestatie dat hier wordt betaald, komt overeen met het bedrag dat op de rekening van de aandeelhouder wordt bijgeschreven, gedeeld door de aandelenkoers. Daarom is het in het kader van een PEA gelijk aan het brutorendement. Als de aandelen langer dan 5 jaar worden aangehouden, en dankzij de belastingvrijstellingen die dit beleggingsproduct biedt, zullen de socialezekerheidsbijdragen pas op het moment van betaling van het kapitaal op deze dividenden moeten worden afgetrokken.
Als u een effectenrekening gebruikt, is de berekening anders omdat de betaalde prestatie rekening houdt met de roerende voorheffing. De makelaar trekt roerende voorheffing, sociale bijdragen en inkomstenbelasting af, indien van toepassing, alvorens het dividend uit te keren.
De berekening van het nettorendement van een aandeel is dus gebaseerd op het dividend waarvan belastingen en andere lasten worden afgetrokken.
Hoe het rendement op de eenheidskosten van een actie te kennen
Als het gaat om het rendement op de kostprijs per eenheid van een aandeel, wordt dit ook wel het “PRU-rendement” genoemd. U kunt deze term tegenkomen op sommige makelaars of aandeleninformatiesites. Het kan ook in het Engels worden aangeduid met het acroniem YOC (Yield on Cost).
Dit type rendement komt hier overeen met de verhouding tussen het bedrag van het jaarlijkse brutodividend en dat van de aankoopprijs van het aandeel, dat, laten we niet vergeten, verschilt van de marktprijs.
Bij de berekening van dit rendement wordt geen rekening gehouden met de actuele prijs van het aandeel, maar alleen met de prijs waartegen u het hebt gekocht. Dit rendement wijkt af van het klassieke brutorendement, dat gebaseerd is op de huidige prijs van de aandelen. In dit geval is het ook mogelijk om belastingen en rechten af te trekken om een rendement op de netto kostprijs per eenheid te verkrijgen.
Hoe de prestaties van een aandelenportefeuille te kennen
Zoals we zojuist hebben gezien, zijn er verschillende methoden om de prestaties van een aandeel te berekenen. U kunt echter ook het rendement van uw aandelenportefeuille, dat wil zeggen het rendement van al uw aandelen, op dezelfde manier berekenen, hoewel u voorzichtig moet zijn met een belangrijke subtiliteit. In feite, en in het geval van een aandelenportefeuille, zal de berekening van het rendement ten opzichte van de kostprijs per eenheid worden gemaakt op basis van de aandelen in de portefeuille op het moment van berekening, dat wil zeggen, op basis van het initiële geïnvesteerde bedrag.
Verschil tussen de prestaties en het rendement van een effect op de beurs
Sommige beleggers blijven de prestaties en prestaties van een aandeel op de aandelenmarkt verwarren, maar deze twee concepten verschillen sterk van elkaar en drukken niet hetzelfde uit.
Daarom kan een hoogrenderende beveiliging lage prestaties vertonen en omgekeerd kan een goed renderend effect een slecht rendement hebben.
Het begrip prestaties verwijst niet naar het dividend dat door de beursgenoteerde onderneming wordt uitgekeerd aan de houders van haar aandelen, maar naar de trend in de prijs van aandelen op de beurs, dus hier gaat het alleen om het beoordelen van het vermogen van een effect om de prijs van zijn aandelen in de loop van de tijd te verhogen.
De prestaties van een effect op de beurs kunnen over verschillende perioden worden uitgedrukt. Op deze manier is het mogelijk om de prestaties van een aandeel over een jaar, een sessie, een week, een paar uur of zelfs een paar jaar te controleren, afhankelijk van het type analyse dat u wilt uitvoeren. Het is vooral in het kader van de technische analyse dat de prestaties van een effect worden bestudeerd.
De indicator die moet worden gevolgd bij het beleggen in de aandelenmarkt om te bepalen of het aandeel waarin het werd belegd winstgevend was, kan daarom de prestaties of prestaties zijn, of beide, afhankelijk van de interesse van elk van deze indicatoren in relatie tot de gekozen strategie.
Beleggers die een PEA-account of aandelen gebruiken om te beleggen, streven vaak naar een langetermijnstrategie en proberen daarom hoogrenderende aandelen te bevoordelen met als doel gedurende meerdere jaren aantrekkelijke dividenden te ontvangen.
Beleggers die liever in de aandelenkoers beleggen zonder ze te kopen en die daarom deze effecten niet bezitten of dividenden ontvangen, zullen hun interesse richten op het evalueren van de prestaties van de effecten in de loop van de tijd. In feite zal de aandelenspeculant in de eerste plaats proberen een kooppositie in te nemen voor een aandeel met een hoog opwaarts potentieel of een verkooppositie voor een aandeel met een aanzienlijk neerwaarts potentieel.
Het is belangrijk om deze twee concepten hier te onderscheiden, omdat een bedrijf kan zien hoe zijn prijs veel punten verdient op de aandelenmarkt zonder het dividend dat aan aandeelhouders wordt uitgekeerd dat deze trend volgt. In feite hangt het dividend en dus de prestaties van een aandeel in wezen af van de economische prestaties van het beursgenoteerde bedrijf en niet van de vraag naar aandelen. Er zijn ook enkele zeer succesvolle aandelen die nog geen dividend uitkeren aan hun aandeelhouders.
Veelgestelde vragen
Wat is het rendement van een aandeel?
Het rendement van een aandeel is de verhouding, uitgedrukt in procenten, tussen het uitgekeerde dividend en de beurskoers van het aandeel in kwestie. Daarom kunnen we zeggen dat de prestaties van een aandeel overeenkomen met het jaarlijkse inkomen dat een effect op een bepaald moment aan de houder ervan biedt, als we ervan uitgaan dat het dividend dat in de berekening wordt gebruikt, wordt behouden en gehandhaafd. De prestaties van een aandeel zijn daarom een criterium dat vaak wordt bestudeerd om waarden met elkaar te vergelijken. Het is echter belangrijk op te merken dat prestaties niet de enige gegevens zijn die moeten worden vergeleken met andere aandelenmarktgegevens voor een nauwkeurige vergelijking.
Wat is het verschil tussen het rendement en de winstgevendheid van een aandeel?
De prestaties van een aandeel zijn voornamelijk een functie van de aandelenkoers op het moment van de berekening en komen overeen met een financiële waarde. Winstgevendheid daarentegen is een boekwaarde die wordt berekend in relatie tot het vermogen van een bedrijf. De financiële winstgevendheid van een beursgenoteerd bedrijf is dan ook een van de criteria die beleggers analyseren. Er zijn ook andere financiële gegevens die informatie geven over de winstgevendheid, prestaties of, meer in het algemeen, solvabiliteit en groeipotentieel van een beursgenoteerd bedrijf die u zult ontdekken met financiële analyse.
Waar en hoe weet u de prestaties van een aandeel?
U kunt de prestaties van een aandeel op de beurs rechtstreeks controleren op vele gespecialiseerde financiële websites of op de website van uw bank of makelaar. Wat echter meestal wordt gerapporteerd, is het brutorendement, dat is gebaseerd op dividenden uit het verleden, omdat futures nog niet bekend zijn. Bovendien, en om de netto of echte trend van uw aandeel op de beurs te kennen, van de ontvangen dividenden moeten belastingen zoals sociale roerende voorheffing of belastingen op het inkomen van natuurlijke personen worden afgetrokken.