Toen ik een jaar of vijfentwintig was, adviseerde mijn vader me om geld te gaan investeren. Dus het hielp me mijn eerste levensverzekeringsplan te kopen. In de daaropvolgende jaren begon ik zelf regelmatig beleggingsfondsen te kopen via het SIP-pad.
Zo belegt de meerderheid geld, toch? Er is niets mis met deze aanpak. We geven in ieder geval niet onnodig geld uit. Het geïnvesteerde geld is in zekere zin “geld bespaard”.
Maar alleen omdat we regelmatig een paar beleggingsfondsen, aandelen etc. kopen, kwalificeert dit niet als een “goede investering”. Omdat? Omdat er een proces is dat moet worden gevolgd als onderdeel van een goede beleggingspraktijk.
Als ik een beginner zou moeten adviseren over hoe te beginnen met het beleggen van geld, zou mijn suggestie zijn om “een proces te volgen“.
Beleggingsproces
Het bovenstaande stroomdiagram belicht de belangrijkste fasen die betrokken zijn bij het proces van het investeren van geld. U kunt zien dat het “kopen en verkopen” van beleggingen slechts een van de stappen is. Hieronder volgen de belangrijkste stappen:
- Doel: Zelfs voordat u een cent investeert, is het essentieel om het doel te identificeren en te kwantificeren. De vraag die gesteld moet worden is: “waarom investeer ik geld?” Het antwoord moet uit ten minste twee delen bestaan: (a) om een corpus van Rs.x op te bouwen, en (b) het geld is nodig na een “n” aantal jaren.
U zult dus geld investeren om “Rs.x” in “n” -jaren te bouwen. Dat is het doel. Meer informatie over doelgericht beleggen.
- Risico/Voertuig: Zodra het doel duidelijk is, is de volgende belangrijke stap ‘risicoanalyse’. Als algemene regel geldt dat wanneer het doel op lange termijn is, u kunt beleggen in risicovollere beleggingsvehikels zoals aandelen, aandelenfondsen, enz. Wanneer het doel op korte termijn is, zijn minder risicovolle opties zoals evenwichtige fondsen, langlopende schuldfondsen etc.
geschikt. Lees meer over risicovrij beleggen en behaal hoge rendementen.
- Kosten: Wat zijn de kosten van de investering? Dit zijn de maandelijkse kosten uit eigen zak. Stel dat het doel is om Rs.2.5 Lakh te hebben in de komende 3 jaar. Op basis van het risicoprofiel heeft de persoon besloten dat een rendement van 10% per jaar voldoende is. Dus om een corpus van Rs.2.5 lakh te bouwen, moet de persoon Rs.6.000 per maand investeren als een SIP.
[Rs.6.000 per maand gedurende 3 jaar is de kosten van investering]. Controleer deze online SIP-calculator om uw maandelijkse bijdragen te berekenen.
- Track: Hoe belangrijk het ook is om een goede investering te kopen, het is net zo belangrijk om de prestaties regelmatig te controleren. Omdat? Omdat monitoring zal helpen om het juiste moment voor de verkoop te “beoordelen”. Stel dat u aandelen hebt gekocht met een verwachte koersstijging van 12% in de komende 12 maanden. Na monitoring bleek dat 12% in de eerste zesde maand zelf wordt bereikt.
Dus wat ga je doen? Je moet de aandelen verkopen. Maar dat kan alleen als je je portefeuille regelmatig in de gaten houdt. Meer informatie over het maken van uw aandelenportefeuilletracker.
- Herinvestering: monitoring vertelt ons wanneer we onze holdings moeten verkopen. Maar de verkoop hoeft niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat ons “Rs.x” -doel is bereikt. Dus als het doel niet is bereikt, moet het geld worden geherinvesteerd. De focus moet liggen op het einddoel (Rs.x).
In het proces van het bereiken van het doel, kunnen we uiteindelijk meer dan eens een paar investeringen kopen en verkopen.
Dit is een eenvoudig beleggingsproces. U kunt deze aanpak volgen en beginnen met het investeren van geld. Ik ben er zeker van dat de langetermijnvoordelen van “duidelijke investeringsbeslissingen” meer voldoening opleveren.
Laat me de vijf (5) stappen hierboven verder illustreren. Dit zal helpen om een duidelijker perspectief te krijgen van hoe een beginner geld moet gaan investeren.
1. Doelstelling
Hoe het doel te finaliseren? Kijk dieper naar uw behoeften. Richt je niet alleen op kortetermijnbehoeften. Maak een complete lijst.
Zodra een volledige lijst klaar is, sorteert u ze op prioriteit. Doelstellingen die de hoogste prioriteit krijgen, moeten worden geselecteerd voor investeringen.
Voorbeeld: Stel dat je besluit om in de komende 3 jaar een auto te kopen. De auto kost je Rs.10 lakh. Dan besluit u dat u een autolening van Rs.5 lakh neemt en de rest, Rs.5 lakh wordt gefinancierd door uw investering.
Wat is het doel? Bouw een corpus van Rs.5.0 Lakh in de komende 3 jaar.
Op deze manier zullen er veel andere prioriteiten van het leven zijn. Elke prioriteit zal u vragen om geld anders te investeren. Hoe doe je dat? Probeer voor elke prioriteit de besluitvorming te implementeren zoals weergegeven in het bovenstaande stroomdiagram van het beleggingsproces. Meer informatie over financiële planning voor toekomstige behoeften…
2. Risico / Voertuig
Voordat we ons geld investeren, is het essentieel om de risico’s te begrijpen. Hierdoor kunnen we een berekend risico nemen. Hoe neem je een berekend risico? Het selecteren van het juiste investeringsvehikel.
Voorbeeld: In ons voorbeeld is het doel om in 3 jaar een corpus van Rs.5.0 Lakh op te bouwen. Dit is noch een langetermijndoel, noch een kortetermijndoel. Het is een doelstelling voor de middellange termijn. Welk beleggingsvehikel biedt op middellange termijn het minste risico, maar genereert ook een goed rendement?
We moeten hier begrijpen dat men in India op de middellange termijn gemakkelijk een rendement van 10-11% van de eigen investering kan verwachten. Wat is het voertuig dat zoveel rendement kan garanderen (met minimaal risico op verlies)? Een “agressief hybride beleggingsfonds”. Deze fondsen hebben een limiet van 70% aandelenblootstelling.
Wat heeft het voor zin? Let op het “denkproces” achter het selecteren van het juiste investeringsvehikel (voor een bepaalde periode). Een geschikt beleggingsvehikel zorgt voor het “risico op verlies” dat aan de investering is verbonden.
Tip: Afhankelijk van de beschikbare tijdshorizon moet u het juiste beleggingsvehikel kiezen. Meer informatie over de soorten beleggingsfondsen. Het zal u helpen bij het kiezen van de juiste investeringen, afhankelijk van de beschikbare holdingtijd.
3. Kosten
In dit stadium weet de belegger hoeveel hij elke maand moet investeren om het corpus op tijd op te bouwen.
Voorbeeld: In ons voorbeeld is het doel om in 3 jaar een corpus van Rs.5.0 Lakh op te bouwen. Ook is vastgesteld dat tijdens deze holdingperiode een rendement van 10% per jaar kan worden verwacht. Vervolgens wordt een “agressief hybride fonds” geselecteerd als een geschikt beleggingsvehikel. De vraag is: hoeveel moet de belegger maandelijks bijdragen aan deze investering (SIP)?
Hoe vind je het antwoord? U kunt mijn SIP-retourcalculator hieronder gebruiken. Het zal helpen om de maandelijkse bijdragen te vinden die nodig zijn om het vereiste corpus op te bouwen.
Om een corpus van Rs.5.0 lakh in 3 jaar op te bouwen tegen 10% per jaar, moet u Rs.12.000 per maand investeren als een SIP.
Corpus te bouwen (Rs.) | |
Verwacht rendement pa (%) | InterestRate” value=”10″ type=”text”> |
Tijd (in jaren) | 3″ type=”text”> |
SIP (maandelijkse bijdrage) (Rs.) | SIP2″ type=”text”> |
Lees hier meer over de SIP Performance Calculator.
4. Volgen
Een van de beste manieren om holdings in uw portefeuille bij te houden, is door dit online te doen. De portfolio monitoring functie van yahoo finance, moneycontrol, economictimes, valueresearchonline etc. Het bijhouden van uw bezittingen is goed.
U kunt ook Google Finance-kenmerken gebruiken om de voorraadprestaties bij te houden in ‘Google Spreadsheets’.
Voorbeeld: In ons voorbeeld was een investering van Rs.12.000 nodig om een corpus van Rs.5.0 lakh over 3 jaar op te bouwen tegen 10% per jaar. Stel dat u na 1 jaar ontdekte dat het hybride fonds (70% aandelenblootstelling) een rendement van 14% per jaar gaf. Wat kun je doen? Gemiddeld genereert een hybride fonds een maximaal rendement van 12%. Dus het rendement van 14% is als outperformance. In deze toestand kan de belegger denken aan het aflossen en verantwoorden van winsten.
Houd er rekening mee dat hier de verwachting van beleggers 10% per jaar was. Het beleggingsfonds liet na een jaar een effectief rendement zien van 14%. Vandaar de beslissing tot verlossing.
Maar deze beslissing kon alleen worden genomen omdat de belegger zijn posities in de gaten hield. Zonder monitoring zal het niet mogelijk zijn om zo’n tijdige boeking van winst te maken.
5. Herinvesteren
Wanneer moet herinvestering worden overwogen? Wanneer de belegger winst heeft geboekt, maar het objectieve corpus nog niet is opgebouwd.
Voorbeeld: Rs 12.000 per maand investeren gedurende 1 jaar tegen 14% per jaar zal een corpus van slechts Rs 1,55 lakh creëren. Het doel is om het corpus van Rs.5.0 Lakh te bouwen. Dus in dit geval moet de belegger de komende 2 jaar Rs.12.000 / maand blijven investeren. Daarnaast moet het afgeloste bedrag van Rs.1.55 lakh ook worden herbelegd om de komende 2 jaar een rendement van < 10% per jaar te behalen.
Tijdige registratie en herinvestering van winsten is een zeer noodzakelijke fase van het beleggingsproces. Totdat het doel is bereikt, moet u het volgende blijven doen:
- Houd uw deelnames bij,
- Boek winst wanneer dat nodig is, en dan
- Herinvesteer het totale bedrag.
Conclusie
Wat in dit artikel is uitgelegd, is het beleggingsproces. Of ze nu een beginner of een ervaren volwassene zijn, iedereen kan dit proces gebruiken om gerichte investeringen te oefenen.
Dit artikel is specifiek nuttiger voor die mensen die willen beginnen met het investeren van geld en sceptisch zijn over de volgende stappen.
In dit artikel werd de totale investeringscyclus van begin tot eind uitgelegd.
Ik hoop dat je dit artikel nuttig vond.
Goede investering.
Verder lezen:
- Hoe begin je met beleggen in aandelen?
- Waterdichte beleggingsregels.
- Beleggen in aandelen voor beginners.
- Beleggingsfondsen voor beginners.
- Online financiële calculators.