NFT zijn een van de populairste cryptotrends van 2021 geworden, met een totale omzetstijging van 55% al in 2020, van $ 250 miljoen tot $ 389 miljoen. Hier leest u hoe u deze populaire digitale activa kunt maken, kopen en verkopen.
Niet-fungibele tokens (NFT’s), unieke verzamelbare crypto-activa, bestonden al in 2012, toen het concept van Bitcoin Colored Coins voor het eerst opdook.
Deze munten waren gewoon satoshi – kleine fracties van bitcoin – gemarkeerd of “gekleurd” met verschillende informatie die de munten kon koppelen aan echte bronnen, zoals “deze satoshi vertegenwoordigt $ 500 van het kantoorgebouw van John Doe in New York.” Voor het grootste deel zijn gekleurde munten echter gebruikt om kunstwerken zoals “Rare Pepe” digitale kaarten te maken en te verhandelen op Counterparty, een peer-to-peer handelsplatform gebouwd op de Bitcoin-blockchain.
Deze cartoonkikkerafbeeldingen aangepast van een virale internetmeme waren enkele van de vroegste voorbeelden van unieke digitale kunstwerken met betrekking tot crypto-tokens. Dit maakte de weg vrij voor het bedenken en creëren van nieuwe standaarden van niet-fungibele tokens: een set blockchain-bouwstenen waarmee ontwikkelaars hun eigen NFT’s kunnen maken.
NFT’s kunnen worden gebruikt om vrijwel elk type reëel of immaterieel element weer te geven, waaronder:
- artwork
- Virtuele items in videogames zoals skins, virtuele valuta, wapens en avatars
- muziek
- Verzamelobjecten (bijv.
digitale verzamelobjecten)
- Tokenized real-world assets, van onroerend goed en auto’s tot renpaarden en designer sneakers
- Virtuele Aarde
- Videobeelden van iconische sportmomenten
NFT maken
Het maken van uw eigen NFT-illustraties, of het nu een GIF of een afbeelding is, is een relatief eenvoudig proces en vereist geen diepgaande kennis van de cryptocurrency-industrie. NFT-afbeeldingen kunnen ook worden gebruikt om verzamelobjecten te maken als digitale kaartensets.
Voordat u begint, moet u beslissen op welke blockchain u uw NPV’s wilt uitgeven.
Ethereum is momenteel de toonaangevende blockchain-service voor NFT-uitgifte. Er zijn echter een aantal andere blockchains die steeds populairder worden, waaronder:
- Binance Slimme Ketting
- Flow van Dapper Labs
- Tron
- EOS (+2,94%)
- Polkadot
- Tezos
- kosmos
- was
Elke blockchain heeft zijn eigen afzonderlijke NFT-standaardtoken, compatibele wallet-services en markten. Als u bijvoorbeeld NPV’s maakt op de Binance Smart Chain, kunt u ze alleen verkopen op platforms die Binance Smart Chain-activa ondersteunen.
Dat betekent dat je ze niet zou kunnen verkopen op zoiets als VIV3 – een marktplaats op basis van blockchain Flow – of OpenSea, een op Ethereum gebaseerde NFT-marktplaats.
Gary Vaynerchuk speculeert dat de eerste tekening van Mickey Mouse vandaag een NFT had kunnen zijn
Tijdens een openingsdiscussie op Consensus 2021 vergeleek ondernemer Gary Vaynerchuk NFT’s (niet-fungibele tokens) met fysieke verzamelobjecten zoals een originele tekening van Walt Disney’s Mickey Mouse.
Sindit Ethereum het grootste NFT-ecosysteem heeft, is dit wat je nodig hebt om je NFT-kunstwerk, muziek of video op de Ethereum-blockchain te bedenken:
- Een Ethereum-portemonnee die ERC-721 (de op Ethereum gebaseerde NFT-tokenstandaard) ondersteunt, zoals MetaMask, Trust Wallet of Coinbase Wallet.
- Ongeveer $ 50 – $ 100 in ether (ETH). Als u de portemonnee van Coinbase gebruikt, kunt u ether van het platform kopen met Amerikaanse dollars, Britse ponden en andere fiat-valuta’s.
Anders moet je ether kopen van een cryptocurrency-uitwisseling. Een gids over het kopen van cryptocurrencies met behulp van de meest populaire beurzen is hier beschikbaar.
Als je ze hebt, zijn er een aantal NFT-gerichte platforms waarmee je je portemonnee kunt verbinden en de gekozen afbeelding of het gekozen bestand kunt uploaden dat je in een NFT wilt veranderen.
De belangrijkste Ethereum NFT-marktplaatsen zijn:
- OpenZee
- Rarible
- Mintabel
Makersplace kunt u ook uw eigen NFT’s maken, maar u moet zich eerst registreren om een artiest te worden die op het platform wordt vermeld.
OpenSea, Rarible en Mintable hebben allemaal een “create” knop in de rechterbovenhoek.
Hier is hoe het proces werkt op OpenSea, momenteel de grootste op Ethereum gebaseerde NFT-marktplaats.
Klik op de knop “create” (blauw) brengt u naar een scherm waarin u wordt gevraagd om uw ethereum-gebaseerde portemonnee te verbinden. Zodra u het wachtwoord van uw portemonnee invoert, wordt uw portemonnee automatisch gekoppeld aan de marktplaats wanneer daarom wordt gevraagd. Mogelijk moet u een bericht digitaal ondertekenen in uw Ethereum-portemonnee om te bewijzen dat u de eigenaar bent van het wallet-adres, maar het is gewoon een kwestie van klikken om door te gaan.
Het digitaal ondertekenen van een bericht brengt geen kosten met zich mee, het dient alleen om te bewijzen dat u eigenaar bent van de portemonnee.
De volgende stap op OpenSea is om de muisaanwijzer op “create” in de rechterbovenhoek te plaatsen en “my collections” te selecteren. Klik vanaf daar op de blauwe knop “maken” zoals hieronder weergegeven.
Er verschijnt een venster waarin u uw illustratie kunt uploaden, een naam kunt toevoegen en een beschrijving kunt opnemen.
Dit deel is in wezen gewoon het maken van een map om uw nieuw gemaakte NPV’s te plaatsen.
Als u een afbeelding voor uw verzameling toewijst, wordt deze weergegeven zoals hieronder weergegeven (blauw). Je moet vervolgens een bannerafbeelding aan de pagina toevoegen door op het potloodpictogram in de rechterbovenhoek (rood) te klikken.
Uw pagina moet er ongeveer zo uitzien als de onderstaande afbeelding.
Nu bent u klaar om uw eerste NFT te maken. Klik op de knop “Nieuw item toevoegen” (blauw) en onderteken een ander bericht met uw portemonnee.
U komt in een nieuw venster waar je je NFT-afbeelding, audio, GIF of 3D-model kunt uploaden.
Op OpenSea en vele andere markten heb je ook de mogelijkheid om speciale eigenschappen en attributen op te nemen om de schaarste en uniciteit van je NFT te vergroten. Videomakers hebben ook de mogelijkheid om ontgrendelbare inhoud op te nemen die alleen door de koper kan worden bekeken. Dit kan van alles zijn, van wachtwoorden om toegang te krijgen tot bepaalde services tot kortingscodes en contactgegevens.