“Leg niet al je eieren in één mandje” is een verstandig beleggingsadvies. Het adviseert de belegger om na te denken over waar ze hun geld beleggen en wat voor soort totale portefeuille ze aan het opbouwen zijn. Met andere woorden, als u belegt, zorg er dan voor dat u diversifieert en belegt in verschillende aandelen en activa.
Diversificatie is essentieel voor elke succesvolle beleggingsstrategie. Diversificatie biedt een kans voor zowel de bescherming als de groei van uw beleggingen. Hier is onze gids voor portefeuillediversificatie.
Wat is diversificatie?
Diversificatie verwijst naar de praktijk van het kopen van verschillende soorten activa. Deze verschillende activaklassen vormen uw portefeuille.
Diversificatie kan op vele manieren worden bereikt, waar we binnenkort op zullen terugkomen. Maar het belangrijkste deel van het hebben van gediversifieerde beleggingen is dat het enige bescherming biedt voor uw portefeuille.
Als je alle eieren in een mand legt en die mand wordt van tafel gegooid, zullen alle eieren breken. Als je maar de helft van de eieren in die mand had gelegd en de andere helft in een doos in de koelkast en de mand viel van tafel, dan had je nog steeds de helft van de eieren veilig in de koelkast.
Hetzelfde geldt voor uw beleggingen. Als u uitsluitend in aandelen en markttanks belegt, kunt u alles verliezen.
Diversificatie betekent dat elk catastrofaal verlies in één gebied niet al uw beleggingen zal tenietdoen.
Hoe kunt u uw beleggingen diversifiëren?
Het creëren van een gediversifieerd beleggingsplan is niet voor iedereen hetzelfde. Wat het beste voor u werkt, hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, pensioendoelen en inkomen.
Om te beginnen, moet u begrijpen in welke soorten activa u geïnteresseerd bent om in te beleggen. Als het gaat om de aandelenmarkt, zijn er veel keuzes, maar de drie belangrijkste zijn:
- Aandelen – Gedeeltelijk eigendom in een bedrijf
- Obligaties: leningen die beleggers verstrekken aan entiteiten zoals een overheid of bedrijf
- Grondstoffen – Producten, zoals beleggingen in graan of goud.
Om nog een stap verder te gaan in diversificatie, kunt u ook diversifiëren binnen een beleggingscategorie. Neem acties als voorbeeld. U hebt de mogelijkheid om een beleggingsfonds of een enkel individueel aandeel te kopen. U kunt Nike-aandelen kopen en u kunt een beleggingsfonds kopen. U hebt nu twee verschillende soorten aandelenbezittingen. Als Nike faalt, verlies je geld bij die holding, maar je zou nog steeds je investering in beleggingsfondsen hebben.
Het spreiden van uw beleggingen op elk van deze soorten activa is slechts één manier om uw beleggingen te diversifiëren. Hieronder staan enkele andere voorbeelden van diversificatie.
Hoe het beste assetallocatiemodel voor u te kiezen
Er is geen “one size fits all” als het gaat om beleggen, en om deze reden zijn er verschillende assetallocatiemodellen waarmee u uw beleggingsdoelen kunt bereiken, binnen uw risicotolerantie en tijdshorizon. Elk model benadrukt een ander aspect van beleggen: de ene zal beter presteren in sommige markten en niet zo goed in andere.
Het basisidee is om de portefeuille te maken met behulp van een assetallocatie die alle vier de modellen gebruikt, maar in verschillende maten volgens uw voorkeuren. Als u niet zeker weet welk model voor u zou kunnen werken, is het misschien de moeite waard om met een vermogensbeheerder te praten, zoals Farther. Ze gebruiken technologie om bepaalde aspecten van uw beleggingen te automatiseren, terwijl ze u nog steeds toegang geven tot een toegewijde financieel adviseur.
Laten we eens kijken naar elk van de vier assetallocatiemodellen, rekening houdend met het feit dat geen van hen een puur spel is – of zou moeten zijn – in hun vermelde categorieën.
1. Inkomen
Een assetallocatiemodel dat de nadruk legt op inkomsten, zal de voorkeur geven aan beleggingen die de neiging hebben om een stabiel inkomen te bieden met een minimaal risico op kapitaalverlies als gevolg van marktschommelingen.
Het is belangrijk om in gedachten te houden dat dit type activamix een verscheidenheid aan activa omvat die een zekere mate van risico met zich meebrengen, zij het minimaal, evenals op zijn minst een kleine kans om deel te nemen aan de groei van de markt. Om deze reden zouden de prestaties van het model beter moeten zijn dan geld steken in zoiets als een depositocertificaat.
Enkele van de resources die u in dit toewijzingsmodel zou onderhouden, zijn onder meer:
- Amerikaanse staatsobligaties, in verschillende looptijden
- Bedrijfs- of gemeentelijke obligaties
- Aandelen die hoge dividenden uitkeren
Merk op dat hoewel het model de nadruk legt op inkomsten op alle activa in de portefeuille, er op zijn minst een kleine kans op verlies is, vooral bij obligaties en aandelen, afhankelijk van marktfactoren en de integriteit van de uitgevende instelling.
Vanwege het iets hogere risico zou een dergelijke portefeuille echter een rendement moeten bieden dat minstens iets hoger is dan het rente- en dividendrendement.
2. Groei en inkomen
Een groei- en inkomensmodel werkt zeer vergelijkbaar met het verdienmodel, in die zin dat het de nadruk legt op de inkomsten uit alle beleggingen in de portefeuille. Het belangrijkste verschil zit in de werkelijke activamix.
Hoewel de inkomstenportefeuille de neiging heeft om kapitaalzekerheid te benadrukken, probeert een groei- en inkomensmodel zowel inkomsten als vermogensgroeipotentieel op te nemen. Om dit te doen, zijn beleggingen in het groei- en verdienmodel voornamelijk in dividendbetalende aandelen en minder in Treasuries of zelfs obligaties.
Het idee is om stabiele inkomsten te genereren, zoals inkomsten uit dividenden, maar vooral uit aandelenbeleggingen in aandelen. Hierdoor kan de portefeuille kapitaalgroei bieden, evenals een vast inkomen.
Indien correct uitgevoerd, kan een assetallocatiemodel voor groei en inkomen een van de beste resultaten op de lange termijn zijn. Dat komt omdat aandelen die een geschiedenis hebben van niet alleen regelmatig dividenden uitkeren, maar ze ook voortdurend verhogen, een van de beste langetermijnbeleggingen op Wall Street vertegenwoordigen.
3. Groei
In een groeiend assetallocatiemodel zal de portefeuille voornamelijk worden belegd in beleggingen van het type aandelen, voornamelijk aandelen. Hoewel de portefeuille dividendaandelen kan bevatten, zal de nadruk vooral liggen op bedrijven met een bovengemiddeld potentieel groei. Veel van deze aandelen zullen geen dividend uitkeren.
De portefeuille is meestal belegd in blue chip-aandelen met een geschiedenis van groei, evenals een kleine allocatie naar staatsobligaties. Voor dit laatste wordt voldoende geïnvesteerd om ten minste één kaspositie te vertegenwoordigen om in de toekomst extra aandelen te kopen.
Een op groei gericht assetallocatiemodel kan een aantal aandelen bevatten die tot de agressieve groeicategorie behoren, d.w.z. aandelen die in de categorie high-yield/high-risk vallen. Het idee van dit model is om meer voorspelbare groei te bereiken dan kan worden bereikt met agressievere investeringen.
4. Agressieve groei
Een agressief assetallocatiemodel voor groei zal voornamelijk worden belegd in hoogrentende/risicovolle aandelen. Deze posities in een dergelijke portefeuille bieden mogelijk geen dividendinkomsten en kunnen ook de neiging hebben om meer voorspelbare blue-chipaandelen te vermijden.
Beleggingen in een agressief groeimodel zouden aandelen van bedrijven omvatten die de meeste beleggers als vrijwel speculatief beschouwen. Hoewel aandelen extreem goed kunnen presteren in groeimarkten, zijn ze vaak onderhevig aan scherpe krimp in dalende markten. Om deze reden zijn agressieve groeipatronen vooral bedoeld voor jongeren met een sterke risicobereidheid.
Aandelen die worden gehouden in fondsen voor agressieve groei kunnen zijn:
- Opkomende bedrijven met hoge prestaties maar short track records
- Uit de gratie geraakte aandelen: bedrijven waarvan de aandelenkoersen onlangs hard zijn geraakt, maar speculatieve kansen bieden voor een snel herstel
- Bedrijven met een hoge omzetgroei, maar met weinig winst
- Conceptuele titels (zoals sommige technische titels) die geavanceerde kansen vertegenwoordigen
- Internationale effecten met een hoog risico en een hoog rendement, met name die in opkomende economieën
- Speciale shows in geselecteerde sectoren of situaties
Decide welke model het beste werkt voor u
Hoewel u misschien denkt dat u weet op welke van deze assetallocatiemodellen u uw portefeuille wilt baseren, zijn er eigenlijk objectieve factoren waarmee u rekening moet houden om te bepalen welke het beste voor u is:
Bepaal uw risicotolerantie
Als fluctuerende activawaarden u ’s nachts wakker houden, moet u waarschijnlijk kiezen voor een inkomens- of groei- en inkomensmodel. Als het vooruitzicht om enorme winsten te maken je opwindt en de mogelijkheid om onderweg grote verliezen te lijden je niet stoort, kan groei of zelfs agressieve groei het model voor je zijn. Maar eerst moet u bepalen hoeveel risico u comfortabel aankunt.
Bepaal je doelen en tijdshorizon
Als het uw doel is om over 30 jaar met pensioen te gaan, kunt en moet u de nadruk leggen op groei of zelfs agressieve groei. U hebt tijd om uw verliezen terug te verdienen en winsten op investeringen van het groeitype kunnen spectaculair zijn. Aan de andere kant, als u van plan bent om geld te sparen om binnen vijf jaar een huis te kopen, wilt u conservatiever zijn, omdat u het zich niet kunt veroorloven om een verlies te lijden dat het kapitaal van uw investering zal beïnvloeden. Inkomen of groei en inkomen moet uw voorkeur hebben.
Kies een activamix
Zodra u uw risicobereidheid, beleggingsdoelen en tijdshorizon hebt geïdentificeerd, kunt u beslissen welke soorten activa het beste presteren in uw portefeuille.
Bouw een herbalanceringsprogramma
Na het instellen van uw assetallocatie, moet u een herbalanceringsprogramma hebben om ervoor te zorgen dat uw portefeuillemodel niet overwogen wordt in bepaalde activa ten koste van anderen. Dit zal vooral belangrijk zijn in een groei- en inkomensmodel, waar u probeert een evenwicht te vinden tussen inkomen en groei (risico). U moet minimaal van plan zijn om minstens één keer per jaar te herbalanceren, zodat u uw portefeuille kunt resetten naar de gewenste assetallocatie.
Extra diversificatiemogelijkheden
Beleg in een mix van ETF’s en beleggingsfondsen
Beleggen in een mix van verschillende exchange-traded funds (ETF’s) of beleggingsfondsen stelt u in staat om uw beleggingsportefeuille aan te passen. ETF’s en beleggingsfondsen zijn over het algemeen meer gediversifieerd dan het kopen van een of twee aandelen.
U moet uw geld beleggen in ten minste vijf verschillende ETF’s of fondsen. Zorg ervoor dat je niet meer dan 25% van je geld in een van hen hebt. Op deze manier kunt u uw risico spreiden over verschillende activaklassen. Bij Investor Junkie wilt u de openbare app voor ETF’s en beleggingen in beleggingsfondsen bekijken, omdat deze diepgaande online tools biedt om gebruikers te helpen hun beleggingen beter te beheren.
Investeren in buitenlandse bedrijven en activa
De meeste beleggers zijn geneigd om alleen in binnenlandse activa te beleggen. Maar als u uw portefeuille echt wilt diversifiëren, moet u ook beleggen in internationale markten. Hoewel de Verenigde Staten het grootste land is in termen van marktkapitalisatie, spelen wereldwijde bedrijven een essentiële rol in de markten. En het is goed om wat blootstelling aan andere markten te hebben.
Verander uw investeringen op basis van de grootte van het bedrijf
Naast het beleggen in verschillende activa, moet u ook beleggen in verschillende groottes en soorten bedrijven. U kunt dit doen door een mix van aandelen te kopen van grotere bedrijven en enkele minder bekende bedrijven. U kunt ook aandelen aanhouden in verschillende sectoren, zoals de gezondheidszorg, energie of retailers. Houd ook rekening met het risico en de volwassenheid van een bedrijf. Een bedrijf dat net een beursgang (IPO) heeft uitgegeven, heeft misschien het beste rendementspotentieel, maar het kan ook een enorm risico hebben dat zijn aandelen dalen. Als u in een risicovol aandeel belegt, zorg er dan voor dat u dit in evenwicht brengt door te beleggen in een meer volwassen aandeel of activaklasse.
Hoe diversificatie echte waarde biedt aan een belegger
Het verdelen van uw geld op verschillende investeringen is echt waardevol en kan door alle beleggers worden gedaan, zonder extra kosten. Hier is een voorbeeld van hoe diversificatie een belegger iets waardevols gratis biedt:
Voorbeeld 1
Stel je voor dat je de mogelijkheid hebt om een aandeel te kopen waarvan de prijs in de komende 12 maanden met 6% zal stijgen of met 4% zal dalen. Er is dezelfde kans dat het omhoog of omlaag gaat. We zullen het “Resource A” noemen.
Statistisch gezien heeft asset A een “verwacht” rendement van 1%. (Een kans van 50% om 6% te stijgen en een kans van 50% om 4% te dalen, vertaalt zich in een verwacht rendement van 1%.) In een bepaalde periode van 12 maanden zal hij echter niet echt die “verwachte” 1% winnen: hij zal 6% winnen of 4% verliezen.
U informeert naar de prestaties van asset A in het verleden en leert dat er geen voorspelbaar patroon is geweest voor de ups en downs. Misschien steeg het met 6% gedurende drie opeenvolgende jaren, toen daalde het met 4% gedurende twee jaar, toen steeg het met vier jaar en vervolgens daalde het met drie. Het patroon “omhoog” versus “omlaag” was volledig willekeurig.
U zou asset A waarschijnlijk als een nogal risicovolle belegging beschouwen. Wil. Hoewel het lijkt alsof het op de lange termijn een positief resultaat zou moeten hebben, kunnen veel “lage” jaren plaatsvinden vóór een “bullish” jaar. Je moet je riskant voelen. De kans om 6% te winnen is niet groot genoeg om de kans te lopen om 4% te verliezen, vooral als ik vele jaren op rij 4% kan verliezen.
Voorbeeld 2
Stel je nu een andere investering voor, Asset B. Het neemt ook toe met 6% of daalt met 4% per jaar. Maar hier is het interessante: elke keer dat A een “positief” jaar heeft, heeft B een “negatief” jaar en vice versa. Als A met 6% stijgt, daalt B met 4%. En als A met 4% daalt, neemt B met 6% toe. De lunch komt gratis aan.
Als u dezelfde hoeveelheid geld in A en B investeert – met andere woorden, als u uw risico tussen deze twee beleggingen spreidt met ups en downs die elkaar perfect compenseren – verdient u zeker 1%. Dat is zeker. Zonder risico’ s.
Laten we zeggen dat je elk $ 100 investeert in A en B en dit jaar gaat A met 6% omhoog, dus B daalt 4%. Je eindigt met $ 106 van A en $ 96 van B, voor een totaal van $ 202. Als het anders was gegaan en A met 4% was gedaald, wat zou betekenen dat B met 6% was gestegen, had je nog steeds $ 202. Wat er ook gebeurt, je eindigt met $ 202. Omdat je begon met $ 200 en nu $ 202 hebt, is dat een rendement van 1%.
Het feit dat B precies het tegenovergestelde beweegt van de manier waarop A beweegt, stelt ons in staat om alle onzekerheid, ook bekend als risico, van het kopen van alleen A of alleen B te elimineren, simpelweg door zowel A als B te kopen. Door ons geld te verdelen over deze compenserende investeringen, elimineren we het risico dat gepaard gaat met het bezitten van alleen het ene of het andere.
Het nadeel van diversificatie
Bovenstaand voorbeeld is erg overdreven. In de echte wereld kunnen we geen investeringsmogelijkheden vinden die elkaar op deze manier perfect compenseren, 100% van de tijd. Maar we zijn in staat om ons risico te verminderen zonder in te boeten aan rendement, simpelweg door ons geld toe te wijzen aan een voldoende gediversifieerd aanbod van beleggingen. Hier zijn enkele nadelen om te overwegen:
De manieren waarop diversificatie fout kan gaan
Hoe kan diversificatie uiteindelijk de verkeerde kant op gaan?
Versity is still the safest investment strategy
Diversifiëren is gemakkelijker dan het lijkt en elke belegger kan zijn beleggingen diversifiëren; ze willen het echter wel. Het opbouwen van een gediversifieerde portefeuille is een manier om uw beleggingen te beschermen en geeft u een uitstekende kans om een groeiende investering te vinden. Overweeg al uw financiële doelen en huidige situatie en creëer een gediversifieerde portefeuille die voor u werkt.