in

Hoe wordt de FTSE MIB-index berekend?

Als u een belegger of handelaar bent, heeft u waarschijnlijk gehoord van de FTSE MIB-index. Maar weet je echt hoe je moet rekenen? In dit artikel leggen we alles uit wat u moet weten over de FTSE MIB-index, van de betekenis tot de geschiedenis en componenten.

Beginnen!

Wat is de FTSE MIB index?

De FTSE MIB-index is de referentie-index van de Italiaanse beurs, die de Italiaanse aandelenmarkt vertegenwoordigt. Deze index is samengesteld uit de 40 belangrijkste Italiaanse bedrijven naar marktkapitalisatie. De index werd gelanceerd in 1992 en wordt beheerd door FTSE Russell, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken en beheren van aandelenindices.

Hoe wordt de FTSE MIB-index berekend?

De FTSE MIB-index wordt berekend op basis van de marktkapitalisatie van de samenstellende bedrijven.

De marktkapitalisatie van een bedrijf is de totale waarde van zijn uitstaande aandelen vermenigvuldigd met de marktprijs van elk aandeel. Als een bedrijf bijvoorbeeld 100.000 aandelen heeft uitstaan en de marktprijs van elk aandeel $ 10 is, is de marktkapitalisatie $ 1 miljoen. Om de FTSE MIB-index te berekenen, moet u eerst de marktkapitalisatie berekenen van elk bedrijf waaruit het bestaat. Vervolgens worden de marktkapitalisaties van de 40 bedrijven bij elkaar opgeteld en wordt een correctiefactor toegepast om ervoor te zorgen dat de index representatief is voor de Italiaanse markt als geheel.

FTSE MIB: van 2000 tot vandaag

In de afgelopen 20 jaar heeft de FTSE MIB-index sterk gefluctueerd. In 2000 bereikte de index zijn hoogste punt ooit van 50.108,56 punten. In 2008, tijdens de wereldwijde financiële crisis, daalde de index sterk en bereikte een dieptepunt van 15.730,13 punten. Na de crisis begon de index zich te herstellen en bereikte in 2018 een nieuw record van 24.544,69 punten.

FTSE MIB: betekenis en componenten

Zoals we al hebben vermeld, is de FTSE MIB-index samengesteld uit de 40 belangrijkste Italiaanse bedrijven op basis van marktkapitalisatie. Onder de bedrijven die het samenstellen zijn banken, verzekeringsmaatschappijen, energie- en telecommunicatiebedrijven en vele andere sectoren. Enkele van de belangrijkste bedrijven zijn Eni, Intesa Sanpaolo, Unicredit, Generali, Telecom Italia en vele anderen. Totale FTSE MIB-kapitalisatie De totale kapitalisatie van de FTSE MIB is een belangrijke indicator voor de gezondheid van de Italiaanse aandelenmarkt. Momenteel bedraagt de totale kapitalisatie van de FTSE MIB ongeveer € 400 miljard. Deze waarde is echter onderhevig aan schommelingen afhankelijk van de marktomstandigheden.

FTSE MIB: historisch 50 jaar

Hoewel de FTSE MIB-index pas in 1992 werd gelanceerd, is het mogelijk om de historische prestaties van de afgelopen 50 jaar te berekenen. De FTSE Italia All-Share Index, die de Italiaanse aandelenmarkt vertegenwoordigt, had van 1975 tot 2020 een gemiddeld jaarlijks rendement van 6,1%.

Conclusies en suggesties

Kortom, de FTSE MIB-index is een belangrijke indicator voor de gezondheid van de Italiaanse aandelenmarkt. De prestaties worden beïnvloed door tal van factoren, waaronder de wereldwijde economische situatie, het monetaire beleid en de Italiaanse marktomstandigheden. Als u geïnteresseerd bent in beleggen in de Italiaanse aandelenmarkt, raden wij u aan om aandacht te besteden aan schommelingen in de FTSE MIB-index en de bedrijven die deze samenstellen te volgen. Nieuwe tips: Als u een belegger bent, raden we u aan uw beleggingsportefeuille te diversifiëren om het risico op verlies te minimaliseren. Daarnaast raden wij u aan om aandacht te besteden aan de bedrijven die deel uitmaken van de FTSE MIB-index en hun financiële prestaties te monitoren. Ten slotte raden we u aan aandacht te besteden aan schommelingen op de Italiaanse markt en altijd economisch en politiek nieuws in de gaten te houden dat de markt kan beïnvloeden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pexels anna nekrashevich 6802042 1 scaled

Hoeveel verloor Borsa Italiana in 2020?

pexels david mcbee 730564 scaled

Wat zijn aandelen in de economie: eenvoudige uitleg