Het beoordelen van de dynamiek van een markt kan interessant zijn voor beleggers, omdat u hiermee de winsten en verliezen van een actief over een bepaalde periode kunt vergelijken. Met verschillende technische indicatoren kunt u deze informatie krijgen, maar er is er een in het bijzonder die meer wordt gewaardeerd door handelaren, de RSI ook wel “Relative Strength Index” genoemd.
Wat is de Relative Strength Index of RSI?
De RSI is een technische analyseprocedure ontwikkeld door een analist, J. Welles Wilder in 1978 en die ook het onderwerp was van een boek getiteld “New Concept in Technical Trading Systems”, wat letterlijk “New Trading Concept” betekent. Technische systemen van speculatie”.
Momenteel is de Relative Strength Index een van de meest gebruikte indicatoren ter wereld door technische analisten en zowel individuele als institutionele beleggers.
De functie van deze indicator is om rekening te houden met de dynamiek van een bepaalde markt, dat wil zeggen de sterkte ervan, waarbij de winsten en verliezen die in een bepaalde periode zijn gerealiseerd, worden vergeleken.
Hiervoor houdt de RSI alleen rekening met de slotkoersen van de onderliggende waarde. Het is een beperkte indicator waarvan de waarde varieert van 0 tot 100.
Let op, in tegenstelling tot andere indicatoren van dit type en ondanks de naam “Relatieve sterkte”, vergelijkt de RSI het aandeel niet in relatie tot een index en dus een markt, maar evalueert alleen de interne sterkte van het actief. Aan de andere kant worden verliezen hier uitgedrukt in absolute waarde en niet in relatieve waarde.
Hoewel je verschillende periodes kunt gebruiken om de RSI te analyseren, moet je je beperken tot periodes 5, 9 en 14. Natuurlijk heeft het de voorkeur om meerdere perioden te testen om te bepalen welke het meest effectief is.
Berekening van de RSI-indicator:
Zoals we hierboven hebben gezien, gebruikt de RSI een vergelijking van de winsten en verliezen die in een bepaalde periode zijn geregistreerd. We kunnen zeggen dat de berekeningsformule als volgt is:
100- (100/1 + (G/P))
Het is vermeldenswaard dat G overeenkomt met het gemiddelde van winsten en P met het gemiddelde van verliezen.
Hoe de MVO-indicator te gebruiken in de context van speculatie?
De interpretatie van MVO is bedoeld als leidraad voor de snelheid waarmee de markt stijgt of daalt. De volgende gebieden worden gebruikt om een goede analyse van MVO uit te voeren:
- Tussen 0 en 30 geeft de RSI een oververkochte zone aan. Daarom is het noodzakelijk om verkoop op dat moment te vermijden.
- Tussen 70 en 100 duidt het op een overbought zone. Daarom moet u op dat moment niet kopen.
- Tussen 30 en 70 geeft het geen specifieke informatie.
We vestigen uw aandacht op het feit dat MVO, hoe interessant het ook is, niet alleen moet worden gebruikt om een koop- of verkoopkans te bepalen. Het is namelijk essentieel om de aldus verkregen informatie te koppelen aan andere soorten indicatoren, zoals met name steunen en weerstanden. Door de indicaties verkregen via verschillende indicatoren te koppelen, kunnen veel meer overtuigende koop- of verkoopsignalen worden verkregen.
Een andere interessante indicator om parallel met de Relative Strength Index te gebruiken, zijn divergenties. Dit gebeurt wanneer de prijzen van een actief evolueren in de tegenovergestelde richting van de indicator. Deze divergenties zijn uiterst betrouwbaar wanneer ze worden gebruikt in de oververkochte of overbought zone van de RSI-index.