in

IPFS: wat het is en hoe het werkt

Als je al een tijdje in crypto zit, of zelfs als je net deze gedecentraliseerde wereld bent binnengegaan, heb je waarschijnlijk enkele webpagina’s gezien die zijn gemarkeerd met ‘IPFS’. Maar alleen omdat je IPFS en crypto samen ziet, betekent niet dat ze gerelateerd zijn: IPFS heeft eigenlijk niets te maken met cryptocurrencies, tokens of blockchain rechtstreeks.

Het toeval wil dat de redenen achter het creëren van cryptocurrencies veel overeenkomsten hebben met de redenen achter de oprichting van IPFS.

Laat een stap terug doen en zien wat IPFS precies is.

IPFS, kort voor InterPlanetary File System, is een gedistribueerd, gedecentraliseerd netwerk voor het opslaan, openen en delen van bestanden, websites, toepassingen en gegevens.
Deze twee trefwoorden – gedistribueerd en gedecentraliseerd – doen je misschien denken aan blockchain (en dat zouden ze moeten doen!) maar zoals we hierboven schreven, is IPFS eigenlijk een volledig apart beest.

Hoewel blockchain ook een gedistribueerd en gedecentraliseerd protocol is, heeft IPFS veel bredere doelen. Je kunt het zien in de naam zelf: de oprichters wilden een echt gedecentraliseerd systeem creëren dat kon werken op niet-verbonden of verre transversale plaatsen zoals the planets.
IPFS is uitgevonden door software-ingenieur Juan Benet om het web in 2015 sneller, veiliger en opener te maken. Benet is ook CEO en oprichter van het onderzoeks- en ontwikkelingslab, Protocol Labs, dat IPFS en cryptocurrency Filecoin ontwikkelde, een op blockchain gebaseerde methode voor digitale opslag en gegevens ophalen.

We zullen het er later over hebben.
Om het simpel te zeggen, de ambitieuze doelen van IPFS zijn re-decentraliseer het web om onze gegevens te beschermen en nutstoepassingen te verbeteren.

Wat is IPFS en hoe werkt het?

Thir voor een bibliotheek, waar u een boek vindt op basis van een specifieke locatie die wordt bepaald door een code die de bibliothecaris snel kan identificeren. Met internet kun je iets soortgelijks doen: typ een zoekterm in op Wikipedia, en voila, ineens heb je een informatiepagina klaar op bijvoorbeeld Agatha Christie.

Om informatie te krijgen over de grootste misdaadschrijver van Groot-Brittannië, moet uw computer een van de computers van Wikipedia vragen om die pagina voor u voor te bereiden.

Met IPFS (en ja, Wikipedia heeft zijn eigen spiegelpagina’s op IPFS), vindt u nog steeds dezelfde pagina met informatie over Ms. Christie – maar de pagina wordt niet gevonden op basis van de locatie, maar van de inhoud, gevonden door veel computers te vragen, over de hele wereld (of op de planeet) via IPFS.
Een van de cruciale verschillen tussen het gecentraliseerde en gedecentraliseerde web is hoe we gegevens identificeren en ophalen, op basis van locatie of inhoud. Het gecentraliseerde web vertrouwt op vertrouwde autoriteiten om onze gegevens te hosten en gebruikt locatiegebaseerde URL’s om er toegang toe te krijgen.

De Uniform Resource Locator (URL) is het webadres dat we in onze browser typen en dat de locatie van de pagina die we zoeken identificeert en detecteert.

Met IPFS ligt de verantwoordelijkheid bij de inhoud om u te helpen uw zoekopdracht te vinden – dit wordt content addressing genoemd.

Identificatie van contentadressering

IPFS look for our information op basis van inhoud in plaats van locatie.
In plaats van een centraal gelegen server, is IPFS gebouwd rond een gedecentraliseerd peer-to-peer (p2p) systeem waarmee gebruikers inhoud kunnen hosten en ontvangen, vergelijkbaar met BitTorrent. De computer gebruikt IPFS om bestanden te zoeken die door andere computers worden gehost, en de computer distribueert de bestanden op zijn beurt.
IPFS users kunnen inhoud opslaan en ophalen op basis van een “vingerafdruk” van de inhoud zelf.

Een IPFS-vingerafdruk is een cryptografische hash die een “inhoudsidentificatie” wordt genoemd, een CID.

In eenvoudige bewoordingen, wanneer u op zoek bent naar iets specifieks met IPFS, vraagt u het IPFS-netwerk om een bepaalde hash te vinden, in plaats van een bepaalde hash, in plaats van een bepaalde hash, in plaats van een a bijzonder IP-adres.

In complexere termen is IPFS een laag aan de bovenkant van de gegevensopslag waar iedereen om een CID kan vragen en inhoud kan ophalen relevant, uniek overeenkomend met die CID zolang iemand het naar het netwerk verzendt.

Op een gedecentraliseerd en gedistribueerd web kunnen we allemaal elkaars gegevens hosten via deze methode van “fingerprinting” van inhoud die afhankelijk is van cryptografische hashing voor beveiliging.

Hoe verschilt IPFS van het huidige internet?

Als het internet van nature gedecentraliseerd is omdat het geen eigendom is van iemand of een bedrijf, vertrouwt op gecentraliseerde servers om te functioneren.
Deze servers gebruiken voor het grootste deel Internet Protocol Suites met verschillende functies: een die u zult herkennen is HTTP ( Hypertext Transfer Protocol) dat de communicatie afhandelt.
Met internet worden gegevens opgeslagen in deze gedecentraliseerde servers en op basisplaats, wat de implementatie, het beheer, de gegevensbescherming en de schaalbaarheid van server- en clientcapaciteit vereenvoudigt.

Hoe IPFS is anders dan HTTP?

Als je weet, als je cryptocurrencies bestudeert, creëren gecentraliseerde servers een single point of failure: ze kunnen een gemakkelijker doelwit zijn voor cryptocurrencies hack, het in gevaar brengen van de veiligheid en privacy.

IPFS is gemaakt om deze problemen aan te pakken, waardoor het web veiliger, efficiënter en privé wordt.

Een ander woord dat je vaak hoort is “schaalbaarheid”: IPFS streeft ernaar een schaalbaarder systeem te creëren dan HTTP, waardoor grote gegevensoverdrachten mogelijk zijn; “>Een ander woord dat je vaak zult horen is “schaalbaarheid”: IPFS streeft ernaar een schaalbaarder systeem te creëren dan HTTP, waardoor grote gegevensoverdrachten mogelijk zijn (zoals films en liedjes) via een P2P-systeem (herinner je je iemand torrent?).

IPFS is een Blockchain?

In het kortom, het antwoord is nee. IPFS wordt vaak geassocieerd met blockchain vanwege het gedecentraliseerde en gedistribueerde karakter. Deel enkele van de technologieën die door blockchain worden gebruikt, zoals de Merkle Trees-architectuur.
Hoe dan ook, ze zijn niet hetzelfde, omdat de thir scope is anders.
Met blockchain delen netwerkknooppunten een grootboek en hash-transacties. Met IPFS zal het P2P-systeem voor het delen van bestanden bestanden hashen (geen transacties) zodat gebruikers naar bestanden kunnen zoeken op basis van die hashes. Analoog naar blockchain-hashes, met IPFS, als u een bestand bewerkt, wordt het bestand niet gewijzigd, maar wordt er een nieuw bestand gemaakt, wat uitstekend is voor het bijhouden van een permanent logboek van wijzigingen.

Blockchain en IPFS zijn echter zeker geschikt om samen te werken. Met IPFS kunt u bestanden met enorme hoeveelheden gegevens opslaan. Met blockchain hebben hashes een zeer beperkte opslagcapaciteit. Zo, waarom niet het beste van beide protocollen gebruiken, met behulp van de openbare database van IPFS en het gebruik van de blockchain om het openbaar verifieerbaar te maken.

Wat is IPFS voor?

Van contentdistributie naar websites, wereldwijde bestandsopslag en facilitering van veilig delen van bestanden en het faciliteren van veilig delen van bestanden en het faciliteren van veilig delen van bestanden en Versleutelde communicatie, IPFS biedt de mogelijkheid om verschillende geweldige dingen met gegevens te doen.

Met blockchain-technologie kan IPFS worden gebruikt als complementair bestandssysteem voor openbare netwerken en andere P2P-toepassingen. IPFS zou de schaalbaarheid van Ethereum voor gedecentraliseerde applicaties (DApps) aanzienlijk kunnen verbeteren. Its interoperabiliteit met Ethereum smart contracts kan veilige en kosteneffectieve opslagcapaciteit toevoegen aan het cryptocurrency-ecosysteem.
IPFS en FileCoin (de eerder genoemde gedecentraliseerde opslagmethode) gegevensopslag stimuleren en een grote rol kunnen spelen in de ontwikkeling van NFT als onveranderlijke records. Simple door een IPFS CID in een NFT te plaatsen, die NFT direct zal identificeren en verwijzen naar gegevens veel beter dan met een onveilige HTTP-link. Heb je dit allemaal bereikt?

IPFS kan worden gehackt?

Today wordt IPFS beschouwd als een van de veiligste opties voor het opslaan van bronnen digitaal als NFT omdat cid-gegevenshashes alleen op uw computer worden opgeslagen. En wanneer gegevens worden opgevraagd door het IPFS, zoeken nodes naar dezelfde hash binnen het digitale activum en het lokale gegevensarchief.

We hebben al gesproken over de problemen met een single point of failure op een gecentraliseerde server: IPFS streeft naar een veiliger alternatief.

Wat is een IPFS-knooppunt?

We hebben benadrukt dat IPFS een voor het opslaan en delen van inhoud waarbij gebruikers hun eigen node (server) uitvoeren. Als je niet te technisch wilt worden, is de beste manier om na te denken over IPFS-nodes dat ze met elkaar kunnen communiceren en bestanden kunnen uitwisselen. Simple.

Deze volgende uitleg is voor meer gevorderde gebruikers.

IPFS-knooppunten gebruiken gedistribueerde hashtabellen (DHT), een gedecentraliseerd opslagsysteem dat opzoeking en opslag biedt voor het toewijzen van sleutels aan waarden. welk knooppunt in een DHT verantwoordelijk is voor de toegewezen sleutels en waarden en kan efficiënt de waarde ophalen die aan een bepaalde sleutel is gekoppeld.
DHT biedt een eenvoudige manier om informatie te vinden in een grote verzameling gegevens, omdat alle sleutels in een consistent formaat zijn georganiseerd. Daarnaast kan de volledige toetsenset worden opgesplitst en gedistribueerd, zodat u snel kunt identificeren waar het sleutel/waardepaar zich bevindt. Pensalo het als een enorme tabel die opslaat wie welke gegevens heeft.

IPFS challenges

IPFS is een geweldige manier om internetdecentralisatie en gegevenszoekopdrachten te verbeteren. Hoe dan ook, het komt met zijn eigen uitdagingen.

De grootste uitdaging is dat IPFS de moet concurreren met veelgebruikte Web2.0-applicaties,
While het gedistribueerde en gedecentraliseerde systeem maakt IPFS beter vanuit een oogpunt van veiligheid en privacy is het duurder om bij te werken omdat de wijzigingen niet intern kunnen worden uitgevoerd. Updated moet worden voltooid door middel van regelmatige en systematische releases van nieuwe versies.
Een andere grote uitdaging is de beschikbaarheid van bestanden. In gecentraliseerde servers worden bestanden onderhouden en beheerd door een partij die wordt gestimuleerd om de server constant operationeel te houden. IPFS re is sterk afhankelijk van gegevensbestanden die door afzonderlijke knooppunten worden geleverd, en als deze knooppunten om welke reden dan ook offline zijn, zijn deze bestanden niet beschikbaar.

Hoe dan ook, oplossingen beginnen al te ontstaan. In IPFS kan met een grotere knooppuntdeelname inhoud worden geleverd vanaf het dichtstbijzijnde peerknooppunt met een kopie van die inhoud, waardoor de druk van een enkel knooppunt wordt geëlimineerd en de gebruikerservaring wordt verbeterd. Achtige cryptocurrency zal IPFS zich ontwikkelen en gedijen in overeenstemming met de groei van zijn gebruikers.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels dom j 45718

Starkware, StarkNet en StarkEx: wat ze zijn en hoe ze werken

invest crypto 13

E-mailadres wijzigen op eToro