Blockchain-technologie en traditioneel banksysteem
We hebben al bijna een eeuw niet veel drastische veranderingen in het bankwezen ondergaan. De sector is op dezelfde manier blijven werken met weinig of geen dreiging van alternatieven. Dit is echter aan het veranderen.
Maar waarom verandert het?
Het komt allemaal door die “kleine” technologische innovatie die we blockchain noemen.
Het effect van blockchain op het financiële systeem,
samen met de groeiende populariteit en toepassing van cryptocurrencies, zal zeker het traditionele financiële systeem zoals we het kennen verstoren.
Anders zal de implementatie van blockchain in
banken en het gebruik ervan in verschillende aspecten van bankieren zeker plaatsvinden.
Experts zijn het er ook over eens: de banksector zal blockchain opnemen in sommige nichegebieden van het bedrijf, maar we moeten nog zien of we een wereldwijde verandering zullen zien.
Maar voordat we verder gaan, laten we het een beetje hebben over blockchain.
Wat is blockchain precies en waarom is het een krachtpatser geworden in de financiële wereld?
Zie blockchain
als een vorm van een openbaar grootboek dat informatie bevat, verzameld via een netwerk, dat bovenop het internet zit.
Dit is wat het gedecentraliseerd maakt: er is geen centraal punt. Hoe deze informatie wordt vastgelegd, is wat de blockchain zo’n krachtig potentieel geeft.
Blockchain-technologie is geen toepassing of bedrijf. Het is een manier om gegevens op internet te documenteren. De technologie kan worden gebruikt om blockchain-applicaties te ontwikkelen, zoals sociale netwerken, stemsystemen, voorspellingsmarkten, uitwisselingen, games en meer. Veel mensen hebben de technologie ”
Internet 3.0 ” genoemd.
De informatie die op een blockchain wordt vastgelegd, kan elke vorm aannemen en vertegenwoordigt zaken als een geldoverdracht, eigendom, een transactie, een overeenkomst tussen twee partijen en meer. Om dit te doen, heeft het systeem echter bevestiging nodig van verschillende andere apparaten (computers) op hetzelfde netwerk.
Zodra een overeenkomst is bereikt tussen twee apparaten (ook bekend als consensus), kan de opslag van iets op de blockchain niet worden aangevochten, verwijderd of gewijzigd; het is er onbetwistbaar.
Identiteiten worden privé gehouden door middel van encryptie. Alle transacties op de blockchain zijn echter voor iedereen openbaar.
Elk record dat op een blockchain wordt geschreven, wordt
beschermd door een speciale cryptografische sleutel. Dit betekent dat alle informatie op de blockchain onveranderlijk is.
Een ding dat we moeten benadrukken, is dat aangezien niets dat op een blockchain is vastgelegd, kan worden gewijzigd, het belangrijk is om 100% zeker te zijn waar u uw geld naartoe stuurt.
Zodra een transactie is verzonden, is deze verzegeld en kan deze niet worden teruggedraaid.
Nu we de basisprincipes van blockchain-technologie hebben besproken, gaan we terug naar ons gespreksonderwerp: is blockchain de toekomst van bankieren? En zullen banken hun identiteit volledig transformeren als gevolg van blockchain-technologie en de recente cryptocurrency-boom? Hoe en waarom
hebben banken blockchain nodig?
Zonder twijfel verandert de opkomst van blockchain dingen. Banken beginnen beetje bij beetje veranderende trends aan te nemen om millennials aan te trekken die technisch onderlegd zijn en liever alles op hun smartphones en tablets doen terwijl ze onderweg zijn.
Sommige banken kopen al fintech-bedrijven of werken samen met fintech-bedrijven in een poging om de technologie te absorberen en te gebruiken. Er is al
blockchain-technologie in het bankwezen .
In 2017 werd voorspeld dat meer dan 15% van de grote banken blockchain-technologie zou gebruiken. Nu, een paar jaar later, hebben veel banken al ingegrepen of staan ze op het punt dit te doen.
Traditionele sectoren, zoals het bankwezen, beginnen “scheuren” te vertonen. Veel experts zeggen dat de vergetelheid van banken voor de massale aantrekkelijkheid en gunstige eigenschappen van blockchain en cryptocurrencies op een gegeven moment onvermijdelijk zal veranderen.
Het dagelijkse gebruik van geld en betalingen is zeer dynamisch geworden.
Vanwege de groeiende behoeften, verwachtingen en levensstijl van de klanten van vandaag, is er een opkomende markt van app-banken, challengerbanken, mobiele betalingsbanken, nieuwe financiële instellingen, betalingsfacilitators en meer. De meeste van hen bieden al blockchain- en cryptodiensten aan of willen dit over de hele linie gaan doen.
We zeggen niet dat de toekomst van bankieren 100% gebonden is aan blockchain en cryptocurrencies. Er zijn immers veel niches om te vullen. Wat echter belangrijk is om te bespreken, zijn de manieren waarop deze technologie zal verbeteren en toevoegen aan de reeds bestaande financiële wereld. Laten we het meer hebben over
blockchain-technologie in het bankwezen die al bestaat en een verschil maakt.
De bankwereld verandert
Cerchio, Piazza en
Revolut zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een krachtpatser in de financiële sector. Wat ze gemeen hebben is het aanbod van cryptocurrency.
Ja, cryptocurrency is nog lang niet zo populair als de dollar, euro of Britse pond, maar app-banken, mobiele betalingsbedrijven, merchant service aggregators, peer-to-peer betalingsbedrijven en vele andere financiële diensten zoals hierboven genoemd, bieden de mogelijkheid om crypto als alternatieve betaalmethode te gebruiken en mensen springen.
Laten we proberen te wijzen op enkele van de voordelige kenmerken van de banken van vandaag:
- App-banken of digitale banken maken het erg handig voor dagelijkse klanten.
- Er zijn behoeften in de early adopters-ruimte die geïnteresseerd zijn in het verhandelen van cryptocurrencies, investeren of ze gewoon gebruiken voor betalingen.
- Deze klanten zijn gemakkelijk te bereiken omdat ze op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en bereid zijn om het eens te proberen.
- Gedecentraliseerde digitale valuta’s hebben het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in vele aspecten van de betalingsindustrie vanwege hun transparantie, mobiliteit, gebruiksgemak, comfort en gemakkelijke toegang.
- Internationale overschrijving is een gebied waar cryptocurrencies een grote impact kunnen hebben. Grensoverschrijdende geldtransacties die worden gemaakt met behulp van blockchain-technologie vereisen zeer weinig tijd, kosten en uitgaven in vergelijking met traditionele methoden.
Blockchain kan de effectiviteit van grensoverschrijdende betalingen daadwerkelijk verbeteren door de tussenpersoon (banken) te elimineren, maar we moeten nog zien hoe deze tool zich zal bewijzen voor gebruik op industriële schaal. Een ander ding, banken zijn misschien niet zo blij of enthousiast om af te zien van margekosten.
Ripple probeert het systeem aan te passen
Ripple is een in Californië gevestigd betalingsnetwerk- en protocolbedrijf dat zich richt op het faciliteren van overdrachten tussen grote financiële bedrijven. Opgericht in 2012, is het idee van Ripple niet om je gemiddelde cryptocurrency te zijn.
Sommige mensen beweren dat het niet eens een cryptocurrency is.
De reden waarom Ripple de afgelopen jaren zoveel aandacht heeft gekregen, is dat de manier waarop het omgaat met grote financiële spelers, in plaats van te proberen ze omver te werpen. Velen denken dat dit het perfecte voorbeeld zou kunnen zijn van hoe traditionele banken het beste uit blockchain kunnen halen.
Brad Garlinghouse, CEO van Ripple, verklaarde dat:
Vanaf het begin keken we echt naar hoe we met overheden werken, hoe we met banken werken. En ik denk dat sommigen in de crypto-gemeenschap heel erg zijn geweest: “Hoe vernietigen we de overheid. Hoe omzeilen we banken?”
Samenwerken met overheden en banken wordt beschouwd als het meest logische dat digitale financieringsmaatschappijen zoals Ripple kunnen doen. Het bedrijf heeft al belangrijke partnerschappen gesloten met WesternUnion, de Saoedi-Arabische Monetaire Autoriteit, Lian-Lian, een betalingsdienstaanbieder gevestigd in China en meer.
Van xRapid , een tool ontwikkeld door
Ripple , is al aangetoond dat het transactiekosten met
40-70% bespaart, zonder gebruik te maken van een valutaprovider, en heeft de transactiesnelheid verhoogd tot een paar minuten. Ter vergelijking, traditionele internationale betalingen duren 3-5 werkdagen om te voltooien.
In 2018 testte Ripple zijn xRapid-tool voor betalingen tussen de Verenigde Staten en Mexico. Andere grote spelers in het financiële landschap hebben na Ripple al vergelijkbare functies geïntroduceerd.
Voorbeelden van traditionele banken die blockchain-technologieën gebruiken. Is dit de toekomst van bankieren?
Vorig jaar lanceerde een internationale bank gevestigd in Spanje Santander zijn op blockchain gebaseerde betalingsnetwerk op basis van Ripple, genaamd One Pay FX en werd de eerste bank ter wereld die dit deed.
One Pay FX is
een mobiele applicatie, speciaal ontworpen voor grensoverschrijdende betalingen. Deze wordt ondersteund door de Ripple-blockchain. Het verschil tussen One Pay FX en de eerder genoemde xRapid is dat One Pay FX de correspondentbank niet volledig uitsluit van het hele proces. Het verandert of vervangt het conventionele systeem niet, maar wijzigt het.
Er is echter de andere kant van de medaille. Moeten cryptocurrencies niet worden gedecentraliseerd en tussenpersonen verwijderen? Is het centrale idee van blockchain die mensen machtigt niet? Dit is zeker iets om te overwegen.
De onderliggende blockchain-technologie staat netwerkgenoten niet toe om toegang te krijgen tot een gedeeld grootboek, dat de basis vormt van grote blockchain-netwerken zoals Ethereum (ETH). De technologie maakt het echter mogelijk om de kosten en tijd te verminderen die normaal gesproken nodig zijn voor internationale geldoverdrachten door banken.
Er is ook gezegd dat in de Verenigde Staten Bank of America, Goldman Sachs en MasterCard technologieën patenteren die verband houden met blockchain. Deze bedrijven weten dat er wereldwijd een enorme verandering aankomt en zullen bereid zijn om er op alle mogelijke manieren van te profiteren.
MasterCard bezit momenteel meer dan 30 blockchain-gerelateerde patenten, waaronder een patent voor identiteitsverificatie, een patent voor anonieme transacties en een systeem dat de cryptocurrency kan koppelen aan een fiat-account.
Visa
is niet anders. Hoewel het geen patenten heeft voor veel blockchain-gerelateerde producten zoals MasterCard, heeft Visa een platform ontworpen dat blockchain-technologie zal integreren en de API-first-strategie zal gebruiken. Het schaalbare, flexibele en gebruiksvriendelijke platform biedt veiligere manieren om B2B-betalingen op wereldwijde schaal te verwerken.
Een ander land dat projecten met betrekking tot blockchain-technologieën ontwikkelt en test, is India. Het Indian Institute for Development and Research in Banking Technology heeft met succes een proefproject met betrekking tot zakelijke transacties getest.
Er werd ook gemeld dat meer dan 15 banken in India aan hun eigen proefprojecten werken, waarbij een consortium wordt opgericht om een interbancair blockchain-platform te testen. Het concept is om een gedeeld grootboek toe te staan. Als alle bankgegevens van transacties in één keer worden bijgewerkt. Het doel is om fouten te verminderen en fouten te vereenvoudigen.
Wat is de volgende stap?
Laten we vervolgens afwachten.
Het grootste voordeel van blockchain is dat het potentieel tijd en vooral kosten kan besparen. Veel traditionele banken zijn echter niet zo blij met het idee om over te stappen op blockchain. Overschakelen naar gedecentraliseerde manieren om geld over te maken betekent afscheid nemen van een groot deel van de marge, wat voor veel banken een belangrijke bron van inkomsten is.
Veel
banken beginnen echter blockchain op te nemen, zonder hun traditionele imago volledig op te geven. Volgens veel experts zal blockchain in sommige aspecten van bankieren worden gebruikt. Het is echter onwaarschijnlijk dat een grootschalige verandering naar traditionele bankplatforms snel zal plaatsvinden.
Er zijn veel
use cases voor banken om blockchain-technologie te adopteren, evenals het openen van cryptocurrency-handelsdesks. Blockchain is op dit moment ver voorbij de testfase voor de bankwereld. Zoals gezegd, het vereenvoudigen en versnellen van grensoverschrijdende betalingen, het verbeteren van de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van transacties en het verminderen van het afwikkelingsproces behoren tot de belangrijkste redenen waarom zoveel banken in technologie zijn gaan investeren. blockchain.
Slimme contracten hebben het proces ook geholpen door de noodzaak van de tussenpersoon te elimineren en loyaliteits- / beloningssystemen te introduceren.
Momenteel zijn er meer dan 200 banken en financiële instellingen die blockchain-technologie gebruiken of binnenkort zullen gebruiken. Dit aantal vertelt je één ding:
financiële instellingen en blockchain-technologie worden steeds meer geïntegreerd.
Alleen de tijd zal
leren hoe banken er bijvoorbeeld over 10 of 20 jaar uit zullen zien en hoe blockchain
de banksector zal transformeren. Eén ding is zeker; we zijn voor het eerst in eeuwen getuige van een enorme verandering.