in

Is de crypto bear markt eindelijk voorbij?

Zijn de stieren terug, of zijn ze dat wel? Dit is een vraag die voorzichtige waarnemers zich de afgelopen weken misschien zijn gaan stellen, toen de cryptocurrency-markt net als Phoenix steeg van een totale limiet van ongeveer $ 942 miljard op vrijdag tot $ 1,022 biljoen op zaterdag, een winst van 8,5% in ongeveer een dag.

In feite, teruggaand tot 20 december (toen de markt ongeveer $ 825 miljard waard was), zijn de prijzen gemiddeld met bijna 24% gestegen, waarbij sommige altcoins (bijv. Aptos, decentraland, helium, Frax-aandeel, solana) het de afgelopen tijd nog beter deden.

Het is een feit dat, ondanks deze stijgingen, bitcoin en ethereum (bijvoorbeeld) 70% en 68% onder hun respectievelijke all-time highs blijven, vastgesteld in november 2021. Dus hoewel de komst van enigszins positieve Amerikaanse inflatiecijfers het beleggerssentiment heeft versterkt, blijft het zeer de vraag of de wereldeconomie – en de cryptocurrency-markt – nog niet uit het bos is.

Echter, met de bovengenoemde inflatiegegevens die onlangs vergezeld gingen van positieve gegevens van andere grote economieën, lijkt het er echt op dat we het begin van het einde zijn ingegaan voor de crypto-bearmarkt van 2022. Natuurlijk, met macro-economische omstandigheden die zich nog steeds in een precaire staat bevinden en met cryptocurrencies die mogelijk te maken hebben met een reeks serieuze regelgevende maatregelen, kunnen de inkomsten van vorige week gemakkelijk worden ondermijnd.

Amerikaanse inflatiegegevens veroorzaken cryptocurrency-rally

Donderdag 12 januari was een goede dag voor aandelen- en cryptocurrency-markten, waarbij het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics een update uitbracht waaruit bleek dat de jaarlijkse inflatie in november was gedaald tot 6,5%, tegen 7,1% in oktober. Dit is de afgelopen dagen de belangrijkste drijfveer geweest van de cryptocurrency-markt, waarbij de Amerikaanse (en wereldwijde) aandelenmarkten ook stegen in reactie op bemoedigend nieuws.

Toch was het niet het enige goede economische nieuws. De volgende dag publiceerde het Britse Office for National Statistics gegevens waaruit bleek dat de Britse economie in november met 0,1% was gegroeid, waardoor de verwachtingen van een krimp werden verward. Dit vormde een aanvulling op zeer vergelijkbaar nieuws uit Frankrijk, dat ook een stijging van het bbp met 0,1% zag in het vierde kwartaal van 2022, evenals nog sterkere gegevens uit Duitsland, dat een groei van de economische productie van 1,9% voor het hele jaar registreerde.

Er is ook de bewering dat omdat de obligatierendementen (bijvoorbeeld Amerikaanse staatsobligaties) rond de 4,25% blijven, de rentetarieven van de Fed dit jaar niet veel zullen stijgen en waarschijnlijk zullen beginnen te dalen naarmate 2023 vordert. Dit was een argument dat onlangs werd aangevoerd door onder anderen vastrentende veteraan Jeffrey Gundlach.

In combinatie met de snelle daling van de olie/ gasprijzen, creëert dit alles het vermoeden van een geleidelijk verbeterend economisch beeld, wat bij uitbreiding zou moeten resulteren in een verbetering van de cryptocurrency-markt. Dit lijkt de overtuiging van veel marktwaarnemers te zijn, waarbij Twitter geen tekort laat zien aan mensen die bereid zijn om naar voren te komen en te verklaren (of op zijn minst te insinueren) dat 2023 al veel beter wordt dan 2022.

En te oordelen naar hoe de prijzen reageerden, zou het je vergeven zijn als je denkt dat de cryptocurrency-markt heeft besloten dat de bearmarkt van vorig jaar voorbij is en een bullmarkt op het punt staat te beginnen. Niet alleen overschreed de markt als geheel voor het eerst sinds begin november de $ 1 biljoen in waarde, maar een groot aantal munten zag een aantal zeer aantrekkelijke winsten boven het gemiddelde. Hier is een selectie van de belangrijkste inkomsten in de afgelopen week, op het moment van schrijven.

  • Aptos (APT): De Libra/Diem uitloper steeg met 111%.

  • Decentraland (MANA): De metaverse altcoin steeg met 85%.

  • Helium (HNT): De valuta van het gedecentraliseerde IoT-netwerk won 63%.

  • Solana (SOL): Level one blockchain won 61%.

  • Aarde (LUNA): De nieuwe versie van LUNA is met 58% toegenomen.

  • Frax Share (FXS): Native token voor gedecentraliseerd leenplatform Frax Finance steeg met 55%.

Tot op zekere hoogte beginnen veel van de bovengemiddelde artiesten gewoon het terrein in te halen dat ze in de loop van 2022 verloren, met velen nog steeds ver onder hun respectieve all-time highs (Solana is bijvoorbeeld nog steeds 91% onder zijn all-time high in november 2021). Het feit dat ze dit proces zijn begonnen, kan echter als een zeer positief teken worden beschouwd, waarbij een groot aantal mensen binnen Crypto Twitter zo ver gaat dat ze suggereren dat een nieuwe bullmarkt net is begonnen.

Wolken aan de horizon

In het licht van dergelijke uitbundigheid is Devil’s Advocate echter de moeite waard om te spelen, en nogal wat commentatoren zijn snel overgegaan tot het argument dat de winsten van vorige week niet het begin zijn van de volgende bullmarkt. Voor ondernemer en podcasthost (en Bitcoin-maximalist) Brad Mills vertegenwoordigen de huidige bewegingen bijvoorbeeld slechts het begin van een lange cyclus naar herstel.

Tegelijkertijd is er waarschijnlijk nog veel besmetting te spelen van de FTX-crash van november, waarbij Silvergate Bank onlangs eind 2022 werd geconfronteerd met een bankrun, omdat zijn klanten ongeveer $ 8 miljard uit de crypto-vriendelijke instelling hebben teruggetrokken. Met andere woorden, de industrie zou binnenkort een nieuwe grote explosie kunnen zien, iets dat de prijzen weer zou doen dalen.

Tegelijkertijd wordt de industrie geconfronteerd met het zeer reële vooruitzicht van regelgevende actie, waarbij het Amerikaanse ministerie van Justitie nog steeds overweegt om Binance – ’s werelds grootste cryptocurrency-uitwisseling naar volume – in rekening te brengen voor witwasovertredingen. Dit komt bovenop het nieuws dat de Bulgaarse kantoren van Nexo op 12 januari zijn binnengevallen in verband met een witwaszaak. Op dezelfde datum beschuldigde de SEC Gemini en Genesis van het verkopen van niet-geregistreerde effecten via hun Gemini Earn-product, wat verder bijdraagt aan recente crypto-problemen.

In het licht van deze acties kan niet worden uitgesloten dat autoriteiten in de VS (en mogelijk elders) zich voorbereiden om de industrie via wettelijke en regelgevende middelen te confronteren, en met reeds bestaande gevallen tussen de SEC en Ripple (bijvoorbeeld), is het waarschijnlijk dat ze dit al enkele jaren doen. En over de Ripple-zaak gesproken, als het zijn strijd met de effectentoezichthouder verliest, kan dit een zeer negatief effect hebben op de prijzen van cryptocurrency.

Als zodanig mag nog niemand Champagne openen. Ja, de prijzen zijn de afgelopen weken tot op zekere hoogte hersteld, maar nu de wereldeconomie nog steeds zijn daling vertraagt in plaats van echte kracht te tonen, zou het te voorbarig zijn om te concluderen dat we een nieuwe bullmarkt betreden.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels anna nekrashevich 6801647 1

Short selling in Crypto: wat het is en hoe het werkt

pexels jonathan borba 14354109

Cryptocurrency-investeringen: wat zijn de top 3 fouten