in

Is FTX gebouwd om te falen?

De val van FTX was anders dan alles wat encryptie ooit eerder had gezien. Van hoe snel het uit de bovenste regionen van de ruimte viel tot de pikante details rond zijn voormalige CEO Sam Bankman-Fried, het was een tv-volwassen drama.

Bijna vier maanden later vertoont het drama geen tekenen van stoppen. Als er iets is, is het alleen maar geïntensiveerd naarmate we 2 oktober 2023 binnen marcheren, wanneer SBF naar verwachting voor de rechter zal komen nadat het begin januari in zijn eerste rechtszitting niet schuldig heeft gepleit aan acht strafrechtelijke aanklachten.

De ongebruikelijke manier van afsluiten van de uitwisseling leende zich voor alle naturen van wilde complottheorieën. Een van de sappigste theorieën is dat SBF een paard was dat door mysterieuze krachten werd geplaatst om cryptografie af te breken.

Deze theorie maakt deel uit van een grotere, meer overweldigende: FTX is gebouwd om te falen.

De vraag is of die bevoegdheden daarin hebben voorzien. Dit stuk gaat dieper in op de samenzweringstheorie “cryptografie is gebouwd om te falen.” Zorg ervoor dat je elke sectie met een enorme korrel zout neemt.

Logica

Voorstanders van deze samenzweringstheorie geloven dat FTX vanaf het begin is gebouwd om te falen om de weg vrij te maken voor crypto-regelgeving.

Ze geloven dat hooggeplaatste actoren binnen de Amerikaanse regering achter de oprichting van de uitwisseling zitten, het vliegen te dicht bij de zon en het uiteindelijke vuur.

Zoals elke zichzelf respecterende complottheorie, heeft deze een kern van waarheid: de relatie tussen de Verenigde Staten en cryptocurrencies is altijd moeilijk geweest. Voorstanders van technologie zijn van mening dat overheden niet moeten komen om het financiële aspect van het leven van mensen te beheersen.

Crypto heeft tot doel die macht te stelen en terug te geven aan gewone mensen.

Het is deze kwaliteit van valuta die regeringen in beroering brengen. Van Nigeria tot China hebben sommige landen de digitale activaklasse helemaal verboden (hoewel burgers dergelijke verboden hebben omzeild).

Terwijl elk land dreigt te verliezen van cryptocurrencies, heeft de VS meer te verliezen. De Amerikaanse dollar is de machtigste valuta en heeft de felbegeerde status van een wereldwijde reservevaluta. Als crypto, dat tussenpersonen elimineert en goedkoper is om te verzenden, dominantie krijgt, zou dit slecht nieuws voor de dollar betekenen.

Maar als een land dat er prat op gaat een baken van innovatie te zijn, is het laatste wat de Verenigde Staten willen doen, de industrie reguleren om in de vergetelheid te raken, of althans dat lijkt het te doen. Dit is het deel waarmee complotdenkers zijn ontsnapt.

Volgens hun denken doen enkele meer schetsmatige elementen van de implosie van de uitwisseling het lijken alsof FTX is gebouwd om te falen.

Laten we deze elementen verkennen.

#1. FTX gedoneerd aan de Democratische Partij

In de razernij, nadat was uitgelekt dat FTX insolvent was, bleek dat SBF miljoenen dollars had gedoneerd aan de Democraten en in het bijzonder aan de Joe Biden-campagne.

SBF zou later onthullen dat het ook aan Republikeinen had gedoneerd, maar het kwaad was al geschied. Theorieën vlogen dat het voormalige hoofd van cryptocurrencies in bed lag met het establishment. Het feit dat zijn moeder, Barbara Fried, politieke connecties had (als bestuurslid van de politieke donororganisatie Mind Gap) wakkerde de vlammen alleen maar aan.

Bovendien had SBF een beeld berekend van de sympathieke crypto-ambassadeur in Washington, die in het Congres verscheen om te getuigen ten gunste van crypto-regelgeving en de gunst van de politieke klasse. Dit leverde hem geen vrienden in de industrie op. Crypto-leidinggevenden houden politici meestal op afstand en hebben zich verraden gevoeld.

Dergelijke gevoelens van verraad kwamen naar boven toen Binance zijn FTX-tokens verkocht, wat in wezen de ineenstorting van de uitwisseling veroorzaakte. CZ, CEO van Binance, tweette over de verkoopgolf: “We hebben eerder steun gegeven, maar we gaan niet doen alsof we de liefde bedrijven na de scheiding … We zullen mensen die lobbyen tegen andere spelers in de industrie achter hun rug niet ondersteunen.”

Kortom, de diepte van de duivelse alliantie tussen Bankman-Fried en Washington deed de wenkbrauwen fronsen en voedde de complottheorie verder.

#2. SBF leende ten onrechte FTX-klantengelden aan zijn crypto-hedgefonds

Een van de
meest verrassende onthullingen in de nasleep van de val van de beurs was dat Bankman klantengelden omleidde naar crypto-hedgefonds Alameda – een gelieerde onderneming, om risicovolle marktweddenschappen te financieren.

Deze stap, die Bankman zelf een “slordige oordeelsoproep” noemde, zette de swap voor faillissement lang voordat zijn fictieve balans openbaar werd gemaakt.

Het Alameda-ding was voor velen moeilijk te begrijpen. Hij leek schaamteloos roekeloos, overdreven ambitieus en nauwkeurig slecht in beoordelingsvermogen. Dit alles in het licht van de controle waaraan cryptobedrijven meestal worden onderworpen.

Van Coinbase , de grootste beurs in de Verenigde Staten, is bijvoorbeeld bekend dat het op veilig speelt en conflicten met toezichthouders vermijdt. Binance heeft voormalige hoge Amerikaanse overheidsfiguren ingehuurd om het te begeleiden bij het blijven aan de zoete kant van Amerikaanse toezichthouders (met wisselende resultaten).

Het punt is dit: die beurzen zouden het ondenkbaar vinden om zoiets doms te doen als het illegaal schuiven met geld van klanten. Wat dacht SBF toen? Of is er meer dan op het eerste gezicht lijkt?

#3. Mainstream media berichtten over de gevolgen van FTX met kinderhandschoenen

Het is sommige waarnemers niet ontgaan hoe voorzichtig de reguliere media de gevolgen van FTX hebben behandeld. Publicaties als de New York Times, Forbes, Reuters en The Economist zijn beschuldigd van het schrijven van “pufstukken”.

Spraakmakende mensen zoals Coinbase CEO Brian Armstrong, Kraken-oprichter Jesse Powell en Twitter-eigenaar Elon Musk leidden het refrein. “Waarom het stuk adem @nytimes”? Musk vroeg zich af, terwijl Armstrong klaagde: “De NYT schrijft pufstukken over een crimineel.” Powell beschuldigde de MSM van ‘het verraden van hun plicht’.

De meeste mensen verwachtten harde dekking, geen gevangenen nemen. Niets minder was ‘politiek gemotiveerd’, ‘bevooroordeeld cuckolding’ of, nog belangrijker, ‘vreemd’. En het voedde de samenzwering alleen maar. Sommige mensen hebben zelfs opgemerkt dat ze eerder geen complotdenkers waren – maar met de manier waarop ze dachten dat de media de saga behandelden, maakten ze er een.

FTX Fallout zal nog jaren voelbaar zijn

Zoals met elke opmerkelijke publieke fall-out, duiken complottheorieën meestal op. FTX past meer dan goed bij de rekening van zo’n fall-out.

Niemand weet precies wat ons hier heeft gebracht. Misschien zal de cryptosfeer op een dag dit allemaal begrijpen. Voorlopig blijven complottheorieën veel aandacht krijgen, hoe bizar de beweringen ook zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pexels liza summer 6347720

Staken zonder uitwisseling: een stapsgewijze handleiding

bitcoin g11e4713df 1280

Cryptogames: zijn ze in 2023 nog levensvatbaar?