in

Kortlopende schulden en conjunctuurcycli (Deel 2)

In het tweede deel van de economische blogserie zullen we het hebben over kortlopende schuldcycli . In deel 1 zagen we wat economie is, het gebruik van geld in de economie, etc.

Wat zijn kortlopende schuldcycli? Ray Dalio legde in zijn Youtube-video prachtig kortlopende schuldcycli uit.

Ik probeer gewoon geleidelijk dezelfde concepten uit te leggen. Ik hoop dat mijn uitleg een punt maakt voor mijn lezers.

Voordat we in kortlopende schuldcycli duiken, zal ik de infographic rapporteren die in deel 1 is gepubliceerd. Deze infographic gaat over een complete conjunctuurcyclus. Het bestaat uit de volgende fasen:

  • Verschillende kortlopende schuldcycli (looptijd 6-8 jaar).
  • Geleidelijke toename van de productiviteit (duurt voor onbepaalde tijd).
  • Een lange termijn schuldcyclus (duurt 60-65 jaar).

Dit is een algemeen beeld van onze economie. Wat staat er? Het gaat over hoe onze economie zich zal gedragen over een tijdshorizon van wel 60-65 jaar. Hoe zal het zich gedragen?

  • Eerst komt er een hefboomfase. Het zal meer dan 50 jaar duren.
  • Ten tweede zal er een enorme daling van het bbp (depressie) zijn. Het zal 2-3 jaar duren.
  • Ten derde zal de economie opnieuw consolideren (reflatie).

    Het zal 7-8 jaar duren om dit te doen.

Waar komt de schuldencyclus op korte termijn vandaan? Let op de kleine golven die zich blijven herhalen tijdens de lange termijn schuldencyclus. Die kleine golven vertegenwoordigen de schuldencyclus op korte termijn.

Ik moet Ray Dalio waarderen voor het feit dat hij de macro- en micro-economische visie in één klap zo mooi weergeeft.

Schuldcycli …

Door schuld (krediet) vindt de vooruitgang van onze economie plaats in cycli.

Waarom noemen we het “cycli”? Omdat een reeks gebeurtenissen in een economie de neiging heeft om zich keer op keer te herhalen, zowel op de lange als op de korte termijn.

Over kortdurende cycli:

  • Wat is de duur van een kortetermijncyclus? 6-8 jaar.
  • Wat zijn “evenementenseries”? We zullen het nu zien …

Hoewel we deze cycli kort noemen, is de tijdshorizon 6-8 jaar. Normaal gesproken behandelen we deze tijdshorizon als langdurig, toch? Wat probeer ik te zeggen?

Aan de ene kant hebben we de verwijzing naar onze beleggingswereld, waar we 3-4 jaar houdtijd als lange termijn noemen. In de beleggingswereld is de korte termijnhorizon minder dan 1 jaar.

Maar als het gaat om schuldcycli, wordt de tijdshorizon van 6-8 jaar ook wel korte termijn genoemd. Het is belangrijk om dit onderscheid in onze geest te markeren:

  • In de investering: zelfs 3-4 jaar worden als langdurig beschouwd.
  • In economie (schuldcycli): 6-8 jaar worden beschouwd als korte termijn.

Wat heeft het voor zin? Het punt is dat als we gewend raken aan het zien van korte termijn conjunctuurcycli (schuldcycli), het maken van langetermijninvesteringsoverwegingen veel gemakkelijker zal zijn.

Waarom zeg ik dat? Omdat we het moeilijk vinden om een langetermijnperspectief op onze investeringen te bouwen. Wat we willen zijn snelle rendementen in de komende 1-2 jaar hooguit. Hoe korter, hoe beter, toch?

Maar zo werkt onze economische machine niet. Het is essentieel om een langetermijnperspectief te behouden om echte rendementen te zien druipen.

Inzicht in schuldcycli op korte termijn zal helpen bij het opbouwen van een langetermijnbeleggingsvisie. Slimme analyse van conjunctuurcycli kan ons beleggingsrendement echt verhogen.

# 1. Kortlopende schuldencyclus …

Laten we inzoomen en zien wat er binnen een kortlopende schuldencyclus zit …

Binnen een kortlopende schuldencyclus zijn er twee componenten (fasen):

  • Groei (positieve bbp-groei) en
  • Recessie (negatieve bbp-groei).

Wat is de oorzaak van de uitbreiding? Meer krediet beschikbaar. Mensen (particulieren, bedrijven, overheid) nemen in dit stadium meer schulden aan.

Wat is de oorzaak van de recessie? Beschikbaarheid van minder krediet . Mensen nemen in dit stadium minder schulden aan.

Het is krediet dat onze moderne economie drijft.

# 1.1 Krediet in de economie

Waarom is krediet zo belangrijk in de moderne economie? Laten we dit begrijpen door een individu als voorbeeld te nemen.

Deze infographic is slechts een weergave van hoe een typische individuele financiering zijn portefeuille van activa beheert. Het totale kapitaal dat wordt gebruikt om activa te kopen, bestaat uit 90% krediet en 10% contanten.

Ook de financiering van commerciële operaties is niet veel anders. De meeste zakelijke ondernemingen worden uitgevoerd met behulp van kredietfinanciering.

In feite is de dominantie van op krediet gebaseerde financiering zo enorm dat van het totale beschikbare kapitaal in de economie bijna 94% krediet is en slechts 6% contant geld.

We kunnen het ook zo zeggen, wat we als geld beschouwen, is eigenlijk 94% krediet. Slechts 6% is in contanten.

In onze gedachten is wat we ons voorstellen als geld eigenlijk geld, toch? Maar in de moderne economie zijn de dingen veranderd. Het grootste deel van de contante geldcomponent is al ” digitaal ” geworden.

Wat is dan het probleem? Het probleem is dat het meeste digitale geld afkomstig is van krediet.

Lees hier meer hierover… Een fout in het banksysteem …

In de moderne economie is de meerderheid (95%) van het geld eigenlijk op krediet gebaseerd, en het is “krediet” dat uiteindelijk leidt tot economische expansies en recessies. Wat? Lees verder …

# 1.2 Uitbreiding van de economie …

Wat betekent economische expansie? Het bbp groeit.

Stel dat er tussen tijd 1 en tijd 2 geen krediet beschikbaar is in de economie. Hoe zal het bbp in deze periode groeien? De groei van het bbp kan alleen worden aangewakkerd door een hogere productiviteit. Als gevolg hiervan zal de bbp-groei alleen lineair zijn, zoals te zien is in de onderstaande grafiek.

Stel dat er tussen tijd 1 en tijd 2 krediet beschikbaar is in de economie. Hoe zal het bbp in deze periode groeien? De bbp-groei zal worden beïnvloed door het gebruik van de kredietverlening. Als gevolg hiervan zal de bbp-groei golvend of cyclisch zijn, zoals te zien is in de onderstaande grafiek.

Waarom gebeurt bbp-groei in golven (cycli)? Want het bbp groeit en daalt afwisselend. Tussen de punten 1 en 2 is de bbp-groei afwisselend positief en meerdere keren negatief. Vandaar de cycli.

Maar opgemerkt moet worden dat het groeitempo van het totale BBP in de periode (tussen 1 en 2) in beide gevallen hetzelfde blijft:

  • Eerste geval: bbp-groei zonder krediet.
  • Geval twee: bbp-groei met krediet.

We weten nu dat het bbp in golven groeit wanneer er krediet beschikbaar is in de economie. Wat betekenen deze golven (cyclus)?

  • In een bepaald stadium van de cyclus is de bbp-groei positief.
  • In een ander stadium van de cyclus is de bbp-groei negatief.

#1.3 Bbp-groei is positief (expansie)

Waarom is de bbp-groei positief? Vanwege de toegenomen uitgaven, vanwege het beschikbare krediet.

Het zal interessant zijn om de impact van krediet op de economie te visualiseren, waardoor de uitgaven toenemen.

Al degenen die geld verdienen (zoals salaris van werk, winst uit het bedrijfsleven, enz.), Deze mensen verdienen krediet en kunnen daarom schulden krijgen.

Schuld plus inkomen verhoogt het beschikbare kapitaal bij mensen. Grotere kapitaalmiddelen, meer koopkracht.

Wanneer mensen meer uitgeven aan een economie, groeit het bbp sneller. Omdat?

Want de ene persoon die uitgeeft, is het inkomen van de ander.

Wanneer meer mensen
uitgeven, betekent dit dat meer mensen ook verdienen. Dit zorgt uiteindelijk voor een bestedingsgolf.

Maar zelfs buitensporige uitgaven zijn niet goed. Het leidt tot hoge inflatie.

#1.4 Hoge inflatie

Excessieve uitgaven leiden tot hoge inflatie. Maar hoge inflatie is niet altijd per se een slechte zaak. Maar de inflatie ondersteund door “overtollig krediet” is negatief.

Hoe gaat de overheid om met deze hoge kredietinflatie? Met de stijging van de rente . Waarom stijgen de tarieven? Want dit maakt krediet (schuld) duurder.

Duurdere schulden betekenen dat minder mensen zullen kiezen voor leningen. Mensen zullen minder snel schulden aangaan wanneer schulden duurder worden. Minder leningen betekenen minder kapitaal beschikbaar bij mensen. Dus minder kosten. Lagere uitgaven keren uiteindelijk de groeicyclus om.

Maar voordat we de omkering van de groeicyclus (recessie) bespreken, laten we begrijpen waarom “krediet-gevoede (schuld)” groei op de lange termijn niet goed is voor de economie …

#1.4.1 De economie gebaseerd op hoge schulden is slecht…

Schuld is als gemakkelijk geld. Als het aan de mensen wordt overgelaten (individuen, bedrijven, overheid), zal de meerderheid alle behoeften van hun leven financieren met behulp van schulden. Omdat? Omdat het makkelijk geld is. Mensen voelen zich aangetrokken tot gemakkelijk geld. Het is de menselijke natuur.

Dus wat is het probleem als mensen op schulden leven? Er zijn twee effecten van een te grote afhankelijkheid van schulden:

  • Het leidt tot hoge inflatie (meer geld dat minder goederen en diensten najaagt).
  • Het leidt tot een daling van de productiviteit.

In een schuldgedreven economie kunnen de uitgaven exponentieel toenemen. Dit begint de inflatie naar gevaarlijk hoge niveaus te duwen.

Omdat mensen zich snel in de schulden steken, zullen ze ook niet meer werken. Daardoor neemt ook de productiviteit van mensen, op zijn beurt van de hele economie, af. Waarom hebben we een betere productiviteit nodig?

Omdat verbeterde productiviteit leidt tot meer omzet, meer winst, meer banen, dus meer inkomen voor iedereen (voor alle agenten van de economie). Als de productiviteit niet groeit, zal uiteindelijk het inkomen dalen.

Er moet altijd een evenwicht zijn tussen inkomensgroei en schuldgroei in een economie. Als de schuld sneller groeit dan het inkomen, leidt dit tot hoge inflatiecijfers (zoals onlangs in Zimbabwe).

Inkomensgroei zal alleen plaatsvinden dankzij verbeterde productiviteit. Mensen moeten hard werken om meer te verdienen. Maar schuldgroei gaat bijna automatisch. De schuld neemt in omvang toe tegen de in rekening gebrachte rente.

Overweeg een geval waarin de grootte van het inkomen van een land gelijk is aan schulden. Maar door wat problemen groeit de arbeidsmarkt niet, de loongroei is ook zwak. Bovendien groeit het bbp niet snel genoeg. Wat zal er met zo’n natie gebeuren? In zo’n land zal de groei van “vooraf opgebouwde schulden” sneller zijn dan de inkomensgroei.

Zwakke inkomensgroei, in verhouding tot
schuldgroei, leidt uiteindelijk tot wanbetalingen van schulden. Meer mensen zullen hun schulden (EMI) niet kunnen terugbetalen. Mensen zullen in gebreke blijven op hun leningen.

Dan zullen bedrijven op een dag ook in gebreke blijven op leningbetalingen. Dit is een zeer gevaarlijke situatie. Omdat? Want in onze moderne economie is het meeste geld eigenlijk krediet.

Mensen die de lening niet terugbetalen, betekenen uiteindelijk dat iemand zijn inkomen verliest. Als het inkomen daalt, blijven minder mensen kredietwaardig. Het betekent dat minder mensen leningen zullen ontvangen. De uitgaven in de economie zullen afnemen. Dit zal verder leiden tot een daling van het inkomen voor anderen. Dit begint een vicieuze cirkel .

De overheid zorgt er dus voor dat overtollige schulden zich niet kunnen ophopen in de economie. Wat doen ze om schuldopbouw te voorkomen?

  • Ten eerste houden ze de inflatie in de gaten.
  • Ten tweede verhogen ze de rente, om de inflatie te verlagen.

Dus terug naar onze oorspronkelijke bespreking van de schuldencyclus op korte termijn. In punt 1.3 hierboven lezen we hoe krediet de bestedingen en dus de bbp-groei kan aanwakkeren. Maar overbesteding drijft de inflatie op. Om de inflatie te reguleren, verhoogt RBI de rente. Wat gebeurt er na de renteverhogingen?

#1.5 Bbp-groei is negatief (recessie)

Wat is recessie? Tijdens deze fase van de kortlopende schuldencyclus ziet de economie een negatieve bbp-groei.

Wat veroorzaakt een recessie in de moderne economie? Door de overheid geïnduceerd hoogrenteregime. Waarom heeft de regering de rente verhoogd? Om de hoge inflatie onder controle te houden.

Wat gebeurt er door de stijgende rente? Schulden worden duurder en de overheidsuitgaven dalen. Minder uitgaven, minder inkomsten voor anderen.

Hoe lang zal de recessie duren? Totdat de inflatie daalt tot een aanvaardbaar niveau.

Wat gebeurt er als de inflatie normaliseert? RBI (centrale banken) zullen de rente weer verlagen en krediet zal goedkoper worden. Mensen zullen meer gaan uitgeven.

Hiermee wordt de uitbreidingscyclus opnieuw gestart (terug naar stap 1.3).

Psychologie van mensen

Uitbreidingsfase :

Waarom hebben mensen de neiging om flamboyanter te zijn tijdens de expansiefase? Vanwege de volgende dingen die om hen heen gebeuren:

  • Het inkomen groeit.
  • Schuld is direct beschikbaar.
  • Ze kunnen meer uitgeven.

Waar geven mensen geld aan uit? Mensen geven over het algemeen geld uit op twee fronten:

  1. Over aansprakelijkheid (zoals auto’s, tv, gadgets, vakanties, etc.)
  2. Op activa (zoals onroerend goed, aandelen, beleggingsfondsen, obligaties, enz.)

Glitter (tot op zekere hoogte overmatige beveiliging) sluipt erin wanneer mensen beginnen met het verzamelen van middelen. Het is niet de aankoop van goederen die vertrouwen geeft. Het is de toename van de waarde van activa die overmatig vertrouwen bij mensen inboezemt.

De waarde van activa stijgt aanzienlijk tijdens de fase van economische expansie. Mensen die activa hebben, beschouwen het als een teken van ‘rijkdom’. De bank gaat ook meer leningen aanbieden aan deze mensen. Omdat? Omdat ze de opgeblazen activa als onderpand nemen. Dit leidt tot een grotere instroom van krediet (schuld) in de economie, wat extra uitgaven betekent.

Meer uitgeven betekent, nog meer inkomen voor anderen (zegt Ray Dalio, “onze uitgaven zijn het inkomen van anderen“).

Daarom is de psychologie van mensen erg optimistisch tijdens de expansiefase.

Recessiefase :

Precies het tegenovergestelde gebeurt in een recessie. Mensen nemen minder schulden aan, de uitgaven dalen, de waarde van activa daalt … enz

Dit is hoe kortlopende schuldcycli werken … Bekijk dit stroomdiagram dat eigenlijk alles samenvat wat we hier hebben geleerd …

Conclusie

De kortlopende schuldencyclus wordt vooral veroorzaakt door de beschikbaarheid van goedkoper krediet. Wat?

Wanneer er goedkoper krediet beschikbaar is, voelen mensen zich rijker. Omdat? Omdat ze meer kunnen uitgeven (uitbreiding).

Omdat de uitgaven van de ene persoon het inkomen van andere mensen zijn, gaat de bevolking in gekke uitgaven.

Wanneer iedereen meer uitgeeft, pushen industrie, bedrijven en overheid zichzelf ook om meer goederen en diensten te produceren (de productiviteit verbetert).

Dit leidt uiteindelijk tot een snellere bbp-groei van de economie.

Wanneer er minder krediet beschikbaar is, voelen mensen zich armer. Omdat? Omdat ze minder kunnen uitgeven, worden hun goederen ook in deze tijden (recessie) minder gewaardeerd.

Omdat de uitgaven van de
ene persoon het inkomen van de andere persoon zijn, begint de bevolking tijdens de recessie te bezuinigen.

Wanneer iedereen minder koopt, vertragen ook de industrie, bedrijven en de overheid de productie van goederen en diensten (dalende productiviteit).

Dit leidt uiteindelijk tot een negatieve bbp-groei van de economie.

Tot slot kunnen we hieruit twee dingen concluderen:

  1. Het is vanwege krediet dat we cycli hebben in onze economie.
  2. Het is vanwege de menselijke natuur om meer uit te geven, we nemen onze toevlucht tot schulden.

Dergelijke korte tot korte schuldcycli leiden ons naar een lange termijn schuldcyclus. In deel 3 lezen we over de lange termijn schuldencyclus.

Het meest interessante deel zal er zijn, wat zijn de oorzaken van de lange termijn schuldcyclus en hoe een natie uit de lange termijn schuldcyclus kan komen.

<Terug

Volgende>

Investimenti 28

Broker Market Maker: wat het is en hoe het werkt | tafel

Investimenti 28

Speculatie op aandelen is gebruikelijk geworden omdat …