in

Kraken vs SEC: Einde van cryptocurrency weddenschappen

In zijn lange oorlog met cryptocurrencies heeft de SEC een nieuwe klap uitgedeeld. Deze keer is het de beurt aan Kraken om de klap te incasseren, waarbij de Amerikaanse toezichthouder vorige week het moederbedrijf van de beurs (Payward) ervan beschuldigde het aanbieden en verkopen van effecten niet te registreren.

“Maar welke titels?” zou een toevallige waarnemer zich kunnen afvragen. Welnu, in dit geval was het Kraken’s staking-as-a-service-programma – de service om de cryptocurrencies van gebruikers namens hen te pikken – dat botste met het hyper-waakzame oog van de toezichthouder. En in plaats van meegesleurd te worden in een langdurige juridische strijd met de toezichthouder (net als Ripple), koos Kraken ervoor om snel een schikking te treffen met de SEC voor een bedrag van $ 30 miljoen, terwijl hij er ook mee instemde om alle stakingsdiensten voor zijn in de VS gevestigde klanten met onmiddellijke ingang te beëindigen.

Dit is ongetwijfeld een groot verlies voor Kraken en zijn Amerikaanse klanten, maar dit artikel zal ook uitleggen hoe deze korte zaak de bredere cryptocurrency-industrie in de Verenigde Staten en daarbuiten beïnvloedt. En hoewel het lijkt alsof de actie van de SEC hier het einde van de crypto-weddenschap in de VS zou kunnen betekenen, is het al duidelijk dat de industrie dat niet zonder een grote strijd zal laten gebeuren.

SEC beschuldigt Kraken van het aanbieden van niet-geregistreerde effecten, Kraken beëindigt cryptocurrency picketing

Er was niets bijzonders aan de crypto-stakingsservice van Kraken, waarmee gebruikers een rendement (d.w.z. rentebetalingen) kunnen verdienen door hun proof-of-stake cryptocurrencies te wijzen / blokkeren. Verschillende andere beurzen en platforms in de VS en elders bieden een vergelijkbare service, maar om welke reden dan ook – die de SEC niet deelde – koos de toezichthouder Kraken voor zijn eerste handhavingsactie op die service.

Het belangrijkste hier is dat voor de SEC het aanbieden van een crypto-stakingsservice een “investeringscontract” vormt, grotendeels omdat die service gebruikers ook een rendement biedt.

Zoals SEC-voorzitter Gary Gensler in het persbericht uitlegde: “Of het nu gaat om staking-as-a-service, leningen of andere middelen, crypto-makelaars moeten bij het aanbieden van investeringscontracten in ruil voor beleggerstokens de juiste informatie en onderpand bieden die vereist is door onze effectenwetgeving.”

Gensler herhaalde die opmerkingen in een interview met CNBC’s Squawk Box, eraan toevoegend dat het risico-element dat gepaard gaat met het staken van cryptocurrency ook de mening van de SEC versterkt dat Kraken niet-geregistreerde effecten had verkocht.

En zoals hierboven vermeld, reageerde Kraken op de assertiviteit van de SEC door zijn crypto-stakingsservice voor Amerikaanse klanten af te sluiten. Hij merkte in een officiële blog op dat deze sluiting op praktisch niveau verschillende dingen voor klanten betekent:

  • In de VS gevestigde klanten kunnen niet langer cryptocurrencies inzetten op Kraken.

  • Eerder ingezette cryptocurrencies worden automatisch aangevinkt namens klanten. Dergelijke cryptocurrencies worden automatisch teruggestuurd naar de reguliere spot wallet van klanten en zullen geen inzetrendement meer opleveren.

  • Alle Ethereum-weddenschappen worden losgekoppeld na de Shanghai-update, die rond de tweede helft van het jaar wordt verwacht. Staked ETH zal tot die tijd beloningen blijven verdienen.

  • Tot slot zal Kraken pro-rata de laatste beloningen pro rata tot 9 februari. Dit betekent dat klanten een percentage ontvangen van wat ze zouden hebben verdiend als ze hun cryptocurrency gedurende de hele (maandelijkse) inzetperiode hadden kunnen behouden.

Het is ook de moeite waard om toe te voegen dat het inzetten voor niet-Amerikaanse klanten volledig onaangetast blijft door deze wijziging. Dus, of u zich nu in Canada, Australië, het VK, Europa of elders bevindt, uw ingezette cryptocurrency blijft ingezet en u kunt doorgaan met het inzetten van nieuwe proof-of-stake tokens.

Stakingstokens reageren door te dalen, industrie blijft opstandig

Bijna onnodig te zeggen dat de cryptocurrency-markt op donderdag 9 februari op dit nieuws reageerde door een kleine duik te nemen. En terwijl de markt als geheel met ongeveer 6% daalde, daalden proof-of-stake cryptocurrencies harder dan andere.

Ethereum (ETH) is bijvoorbeeld momenteel 6,5% gedaald in de afgelopen week, vergeleken met een daling van 4,5% voor bitcoin (BTC). Evenzo is cardano (ADA) met 7,5% gedaald en solana (SOL) met bijna 10%, wat het feit onderstreept dat de reactie van (sommige) beleggers op dit nieuws is om hun geld te halen uit proof-of-stake cryptocurrencies.

Sommige waarnemers voorspellen zelfs het ergste voor Ethereum na de nieuwste avonturen van de SEC. Dit komt ook omdat de aankomende update van Shanghai betekent dat miljoenen ethereum-stakers hun tokens kunnen inzetten en verkopen, met een potentiële resulterende stroom van ETH die op de markt komt.

En op basis van SEC-observaties rond de aanklacht van Kraken, is het mogelijk dat andere in de VS gevestigde staking-as-a-service providers de hitte van de toezichthouder in de komende maanden zullen voelen.

Zoals Gary Gensler in het begeleidende persbericht verklaarde: “De actie van vandaag moet de markt duidelijk maken dat staking-as-a-service providers zich moeten registreren en volledige, eerlijke en waarheidsgetrouwe openbaarmaking en beleggersbescherming moeten bieden.”

Gensler waarschuwde ook in het bovengenoemde CNBC-interview dat andere in de VS gevestigde beurzen waarschijnlijk met een soortgelijk onderzoek te maken zullen krijgen, omdat ook zij waarschijnlijk de Amerikaanse “federale effectenwetten” schenden.

“Wanneer een bedrijf of platform u dit soort rendementen biedt, of ze hun diensten nu ‘lenen’, ‘verdienen’, ‘beloningen’, ‘APY’ of ‘staken’ noemen, moet die relatie gepaard gaan met de bescherming van federale effectenwetten,” zei hij.

Hoewel dit het ergste kan impliceren met betrekking tot deelname aan cryptocurrencies in de VS, zijn andere beurzen al naar buiten gekomen om te verklaren dat ze niet zo gemakkelijk zullen toegeven aan een SEC-actie. Dat omvat (de grootste Amerikaanse beurs) Coinbase, waarvan CEO Brian Armstrong op 12 februari tweette dat zijn “stakingsdiensten geen effecten zijn” en dat de beurs “dergelijke diensten indien nodig graag in de rechtbank zal verdedigen.”

De blog die in de tweet van Armstrong wordt geadverteerd, maakt verschillende sterke argumenten over waarom gokversleuteling geen beveiliging is. Hier is misschien wel de meest overtuigende:

“Stakingsdiensten zijn geen investering van geld […] Wanneer een klant ons vraagt om een deel van zijn cryptocurrency in te zetten, geeft hij niet één ding op om iets anders te krijgen: hij bezit precies hetzelfde als wat hij eerder deed. De klanten van Staking behouden te allen tijde het volledige eigendom van hun activa.”

De blog raakt ook aan een belangrijk onderscheid dat relevant is voor de Kraken-zaak en de vraag of andere in de VS gevestigde stakingsdiensten nu kunnen worden beïnvloed. Dat wil zeggen, merk op dat de beloningen die Coinbase aan gebruikers distribueert afkomstig zijn van het onderliggende blockchain-protocol zelf, in plaats van Coinbase. Met andere woorden, Coinbase bepaalt niet het rendement dat klanten ontvangen voor crypto-staking, noch voegt het extra interesse toe om klanten aan te trekken.

Integendeel, het lijkt erop dat de premies die Kraken aan klanten betaalde niet uitsluitend en uitsluitend werden bepaald door het bijbehorende blockchain-protocol. In plaats daarvan, zoals advocaat Gabe Shapiro opmerkte in zijn tweets over de zaak, lijkt het erop dat Kraken de beloningen zelf heeft bepaald en mogelijk hogere rendementen heeft gemarkeerd dan die van de onderliggende protocollen zelf.

Daarom zou het onbezonnen zijn om te concluderen dat kraken’s deal met de SEC betekent dat crypto-deelname in de Verenigde Staten nu dood is. Dus, met andere platforms die stakingsdiensten binnen en buiten Amerika aanbieden, hebben beleggers nog steeds veel opties als het gaat om het verdienen van passieve beloningen met hun tokens.

Ook zijn er gedecentraliseerde liquid-staking tokens zoals Lido en Rocket Pool die waarschijnlijk niet dezelfde aandacht van de SEC zullen krijgen, omdat het geen gecentraliseerde entiteiten zoals beurzen zijn. Vooral technisch onderlegde crypto-gebruikers kunnen tussenpersonen ook helemaal overslaan en direct met protocollen wijzen.

0 Opmerkingen
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
pexels karolina grabowska 5980567

Testtransacties indienen: is dit verplicht?

pexels ivan samkov 5676678

Inflatie: 3 dingen die iedereen verkeerd doet