Al in 1952, lang voordat iedereen en hun moeder de voordelen van een holistische benadering van hun persoonlijke gezondheid konden bespreken, introduceerde econoom Harry Markowitz de theorie die een holistische benadering van iemands financiële gezondheid aanbeveelt. Bekend als Modern Portfolio Theory (MPT), is het vandaag de dag net zo populair als in 1990, toen het Markowitz een Nobelprijs opleverde.
Indice dei contenuti:
Wat is de moderne portfoliotheorie?
Kortom, MPT is bedoeld om uw assetallocatie te diversifiëren. Het gaat erom ervoor te zorgen dat uw beleggingseieren niet allemaal in hetzelfde mandje liggen.
Dat is logisch. Laten we zeggen dat uw portefeuille zowel aandelen als een ander activum bevat dat waarde wint wanneer de aandelenmarkt daalt (obligaties). Je hoeft niet de hele nacht op te blijven om je zorgen te maken over wat er op Wall Street gebeurt.
MPT moet het rendementsrisico helpen verminderen door te diversifiëren in veel activa. De theorie is dat activaklassen niet aan elkaar gerelateerd zijn. Wanneer een actief in waarde daalt, kan een ander in waarde stijgen. Als het ene activum zigzagt, ziet het andere.
De theorie van Markowitz moedigde beleggers aan om elk belang in hun portefeuille als een integraal onderdeel van het geheel te beschouwen. Elke investering is geen afzonderlijke bewegende versnelling.
MPT stelt dat beleggers het risico en het potentiële rendement van een belegging moeten beoordelen in termen van hoe ze het algehele risico en rendement van de hele portefeuille kunnen beïnvloeden.
De beste portefeuilles bevinden zich op de efficiënte grens
Met MPT creëren beleggers portefeuilles om het verwachte rendement te maximaliseren op basis van een bepaald risiconiveau. En volgens de theorie is de beste manier om optimale diversificatie te identificeren via een zogenaamde efficiënte grens.
De efficiënte frontier bestaat uit portefeuilles die het hoogste verwachte rendement bieden voor een bepaald risiconiveau … of omgekeerd, het laagste risico voor een bepaald niveau van verwachte rendementen. Markowitz – en een groep economen die MPT in de loop van de decennia zouden ontwikkelen – creëerde een reeks gecompliceerde wiskundige formules. Ze definiëren de grenzen van de efficiënte grens.
Gelukkig verwachten we niet dat u deze formules zelf volledig onder de knie krijgt en toepast op uw portfolio. Dit komt omdat er een hele reeks online services is om u te helpen het meeste uit MPT in uw beleggingsportefeuille te halen.
Hoe kunt u MPT gebruiken in uw portfolio
Robo-adviseurs behoren tot de heetste recente trends in de beleggingswereld. Deze services maken gebruik van computeralgoritmen om brontoewijzingen in uw portfolio te maken. En voor het grootste deel gebruiken deze algoritmen de principes van de moderne portfoliotheorie.
In feite publiceerde de favoriete robo-adviseur van Investor Junkie, Wealthfront, een white paper waarin het gebruik van MPT werd geschetst en het “het beste kader werd genoemd om een aantrekkelijke beleggingsbeheerservice te bouwen.”
Potentiële nadelen voor MPT
Dat wil niet zeggen dat MPT perfect is. Hier zijn enkele actuele kritieken op hoe theorie niet altijd goed standhoudt in de echte wereld:
- Belastingen en transactiekosten: Helaas houdt MPT geen rekening met sommige kosten die gepaard gaan met de investering, zoals vergoedingen en vergoedingen die u mogelijk moet betalen.
- : het is een goed idee dat alle beleggers op hetzelfde moment toegang hebben tot dezelfde informatie. Maar helaas is dit niet waar. Beleggers die toegang hebben tot meer – of betere – informatie kunnen andere keuzes maken.
- zijn niet constant: een van de grootste kritiekpunten op MPT op dit moment is dat het ervan uitgaat dat activacorrelaties altijd hetzelfde zullen blijven. Dit kan echter niet het geval zijn. (Obligaties zijn niet altijd omgekeerd gecorreleerd aan aandelen.) In feite zijn er momenten in de geschiedenis geweest, zoals de financiële crisis van 2008-2009, toen activa nauw gecorreleerd waren en allemaal in waarde daalden.
- Volatiliteit is onvoorspelbaar: terwijl MPT lijkt aan te geven dat je volatiliteit kunt voorspellen, kun je dat niet. Dat hebben we de afgelopen 10 jaar zeker gezien. Bovendien gaat MPT ervan uit dat markten risico’s nauwkeurig inschatten, terwijl ze dat in feite niet doen.
- Beleggers hebben geen invloed op de prijzen: in veel versies gaat MPT ervan uit dat beleggers geen invloed hebben op de activaprijzen. Het gaat er ook van uit dat beleggers 100% nauwkeurig en rationeel zijn in hun ideeën over mogelijk risico / rendement. We weten dat niets van dit alles waar is. Beleggerssentiment kan de prijzen beïnvloeden en beleggers handelen vaak niet rationeel.
Niet alle beleggers hebben dezelfde informatie
Activacorrelaties
Conclusion
MPT is zeker niet 100% perfect. Maar het kan een belangrijke rol spelen in hoe uw portefeuille is opgebouwd, vooral als u een robo-adviseur gebruikt. En de principes ervan kunnen net zo gunstig zijn voor uw investeringen als sommigen zeggen dat acupunctuur of een dag in de spa voor uw lichaam kan zijn.