Het afgelopen jaar hebben veel analisten en anderen in de zakenwereld een recessie voorspeld. Na vele jaren van bullmarkt kunnen beleggers die zich zorgen maken over deze mogelijkheid plotseling op zoek gaan naar een manier om hun beleggingen naar stabielere veilige havens te verplaatsen.
De traditionele stap zou zijn om zich in te dekken tegen aandelenvolatiliteit met goud. Dit is in het verleden een effectieve methode gebleken, maar een nieuwer alternatief daagt de old-school veilige haven uit. Bitcoin werd gelanceerd in 2009 en luidde een nieuw tijdperk van digitale valuta in. Als de belangrijkste cryptocurrency heeft bitcoin veel van de eigenschappen van een valuta, maar met enkele unieke kenmerken die het een levensvatbare retraite kunnen maken.
Uiteindelijk is het echter aan de individuele belegger om te bepalen of bitcoin een geschikte veilige ruimte is in moeilijke markttijden.
Hieronder vergelijken we goud en bitcoin als veilige havenopties.
Vergaad goud
Er zijn verschillende factoren die goud tot een sterke veilige haven maken. Het is waardevol als materiaal voor consumptiegoederen zoals sieraden en elektronica en is schaars. Ongeacht de vraag blijft het aanbod onevenredig laag. Goud kan niet worden geproduceerd omdat een bedrijf nieuwe aandelen uitgeeft of een federale bank geld drukt.
Het moet uit de grond worden gegraven en verwerkt.
Als gevolg hiervan heeft goud bijna geen correlatie met activa zoals valuta’s en aandelenindices zoals de S&P 500. Het edelmetaal was gekoppeld aan de dollar tot 1971, toen president Nixon de banden tussen de Amerikaanse munt en goud als basis verbrak. Sindsdien hebben degenen die niet volledig willen meeliften op de schommelingen van de aandelenmarkt geïnvesteerd in goud. Het edelmetaal helpt de klap of zelfs de winst te verzachten wanneer er een beurscorrectie of een daling van ten minste 10% is.
Gold presteert meestal goed tijdens correcties, want hoewel het niet noodzakelijkerwijs stijgt, is een actief dat statisch blijft terwijl anderen dalen heel nuttig als hedge. Ook, naarmate meer en meer mensen aandelen verlaten en in goud beleggen, stijgt de prijs dienovereenkomstig.
Bitcoin barst los op het toneel
Bitcoin is een op blockchain gebaseerde cryptocurrency die sommige eigenschappen deelt met zijn gouden tegenhanger. In feite hebben velen bitcoin in het verleden ” digitaal goud ” genoemd vanwege de zwakke relatie met alle andere activa, vooral aandelen. Marktdeelnemers herinneren zich misschien in 2017 toen de prijs van één bitcoin voor het eerst die van een enkele troy ounce goud overschreed. 1 Vanaf januari 2020 ligt de prijs van bitcoin boven de $8.700, maar hoe is het zo waardevol? Wat nog belangrijker is, moeten degenen die weglopen van aandelen overwegen om in cryptocurrency te investeren?
Zoals goud is er een beperkte hoeveelheid bitcoin. Satoshi Nakamoto, de pseudonieme maker van bitcoin, beperkte het totale aanbod tot 21 miljoen tokens. Bitcoin is ook als goud in die zin dat het niet wordt uitgegeven door een centrale bank of de federale overheid. Als gedecentraliseerde cryptocurrency wordt bitcoin gegenereerd door de collectieve rekenkracht van “miners”, individuen en groepen mensen die werken aan het verifiëren van de transacties die plaatsvinden op het Bitcoin-netwerk en dus worden beloond voor hun tijd, rekenkracht en betrokkenheid bij bitcoins. Om ervoor te zorgen dat de markt niet wordt overspoeld, bepaalt het Bitcoin-protocol dat deze premies periodiek worden gehalveerd, zodat de uiteindelijke bitcoin pas rond het jaar 2140 wordt uitgegeven.
De twee vergelijken
Voor honderden jaren heeft goud de veilige haven arena gedomineerd, terwijl bitcoin iets meer dan tien jaar geleden werd gelanceerd en pas de afgelopen jaren wijdverspreide erkenning heeft gekregen. Hieronder zullen we deze twee head-to-head beleggingsopties vergelijken:
1. Transparantie, veiligheid, wettigheid
Gold’s gevestigde systeem voor handel, wegen en monitoren is ongerept. Het is erg moeilijk om het te stelen, nepgoud of anderszins corrupt metaal te gooien. Bitcoin is ook moeilijk te corrumperen, dankzij het gecodeerde en gedecentraliseerde systeem en gecompliceerde algoritmen, maar de infrastructuur om de beveiliging ervan te garanderen is nog steeds niet aanwezig. De Mt. De Gox-ramp is een goed voorbeeld van waarom bitcoin-handelaren voorzichtig moeten zijn. In deze ontwrichtende gebeurtenis ging een populaire uitwisseling offline en verdween ongeveer $ 460 miljoen aan bitcoins van gebruikers. Vele jaren later, de juridische gevolgen van Mt. De situatie van Gox wordt nog steeds opgelost. 3 Juridisch gezien zijn er weinig gevolgen voor dergelijk gedrag, omdat bitcoin moeilijk te volgen blijft met enig niveau van efficiëntie.
2. Zeldzaamheid
Wel goud en bitcoin zijn schaarse middelen. Het halveren van de mijnbeloning van Bitcoin zorgt ervoor dat alle 21 miljoen Bitcoins tegen 2140 in omloop worden gebracht. Hoewel we weten dat er slechts 21 miljoen bitcoins zijn, is het niet bekend wanneer al het goud in de wereld uit de aarde zal worden gedolven. Er wordt ook gespeculeerd dat goud kan worden gedolven uit asteroïden, en er zijn zelfs enkele bedrijven die dit in de toekomst willen doen.
3. Referentiewaarde
Gold is van oudsher in veel toepassingen gebruikt, van luxe artikelen zoals sieraden tot gespecialiseerde toepassingen in de tandheelkunde, elektronica en meer. Naast de introductie van een nieuwe focus op blockchain-technologie, heeft bitcoin zelf ook een enorme basiswaarde. Miljarden mensen over de hele wereld hebben geen toegang tot bankinfrastructuur en traditionele financieringsmiddelen zoals krediet. Met bitcoin heeft, Deze mensen kunnen bijna zonder commissies waarde over de hele wereld verzenden. Het ware potentieel van Bitcoin als een manier van bankieren voor degenen die geen toegang hebben tot traditionele banken moet misschien nog volledig worden ontwikkeld.
4. Liquiditeit
Both goud en bitcoin hebben zeer liquide markten waar je fiat geld kunt verhandelen.
5. Volatiliteit
Een van de belangrijkste zorgen voor beleggers die bitcoin als een veilige haven beschouwen, is de volatiliteit. Je hoeft alleen maar naar de prijsgeschiedenis van bitcoin in de afgelopen jaren te kijken om enig bewijs te krijgen. Op het hoogste punt, rond het begin van 2018, bereikte bitcoin een prijs van ongeveer $ 20.000 per munt. Ongeveer een jaar later bereikte bitcoin De prijs van één bitcoin lag rond de $4.000. Het heeft sindsdien een deel van die verliezen goedgemaakt, maar het is nog lang niet in de buurt van zijn eenmalige hoogtepunt.
Naast de algemene volatiliteit heeft bitcoin historisch bewezen onderhevig te zijn aan marktwensen en nieuws. Vooral toen de cryptocurrency-boom een aantal digitale valuta’s rond het einde van 2017 naar recordprijzen dreef, kon nieuws uit de digitale valutasfeer beleggers ertoe aanzetten om snel beslissingen te nemen, waardoor de prijs van bitcoin snel stijgt of daalt. Deze volatiliteit is om de hierboven genoemde redenen niet inherent aan goud, waardoor het misschien een veiligere asset is.
In de afgelopen jaren zijn er tal van alternatieve cryptocurrencies gelanceerd die gericht zijn op het bieden van meer stabiliteit dan bitcoin. Tether is bijvoorbeeld een van deze zogenaamde ” stablecoins “. Tether is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar op vrijwel dezelfde manier als goud was vóór de jaren 70. Beleggers die op zoek zijn naar een lagere bitcoin-volatiliteit, willen misschien elders in de digitale valutaruimte zoeken naar veilige havens.