in

Munten om te staken: de beste 2023

Staking is nu een miljardenbusiness, en in meer dan één opzicht. Niet alleen heeft de gecombineerde marktkapitalisatie van alle proof-of-stake cryptocurrencies de afgelopen weken $ 270 miljard bereikt (goed voor 24% van de hele markt), maar de totale waarde van alle daadwerkelijk ingezette tokens is meer dan $ 100 miljard.

Dit zijn enorme bedragen waar we het hier over hebben, en ze worden ook aangevuld met de miljarden dollars die op speciale stakingsplatforms worden gehouden, wat wijst op de groeiende eetlust onder beleggers voor picketing.

Maar wat is staken? Voor niet-ingewijden is dit misschien niet voor de hand liggend, hoewel het antwoord relatief eenvoudig is. Dit artikel zal eventuele verwarring wegnemen, niet alleen door een inleiding te geven tot het concept van staken, maar ook door de beste munten voor picketing te bekijken.

Dit betekent een kijkje nemen naar cryptocurrencies die een proof-of-stake consensusmechanisme gebruiken en vervolgens kunnen worden ingezet om hun netwerk te beschermen en ook een passief inkomen te verdienen.

Wat is staken?

Om staking te begrijpen, is het het beste om te beginnen met het vergelijken van proof-of-stake met proof-of-work consensus. In het geval van Bitcoin worden de transacties gevalideerd met behulp van proof-of-work, waarbij de juiste hash (in feite een code) voor het volgende blok in de keten wordt berekend.

Met proof-of-stake worden transacties echter geverifieerd door validators die de cryptocurrency naar het volgende juiste blok verwijzen. Het idee hierachter is dat omdat validators hun belang verliezen als ze voor een ongeldig blok stemmen, het netwerk een stimulans heeft om de juiste blokken met de juiste transacties te blijven valideren.

Als concept ontstond staking voor het eerst in 2012, toen Sunny King en Scott Nadal (beide blijkbaar pseudoniem) een onderzoekspaper publiceerden waarin Peercoin (PPC) werd geschetst, een cryptocurrency die zou worden gegarandeerd via proof-of-stake.

Kortom, ze zeiden dat het gebruik van staking het bewijs van werk zou verbeteren door “afhankelijkheid van energieverbruik te elimineren, waardoor lagere inflatie / lagere transactiekosten bij vergelijkbare netwerkbeveiligingsniveaus worden bereikt.”

Hoewel relatief kort, vormde dit onderzoeksartikel – en Peercoin zelf – de basis van de proof-of-stake-munten die volgden, inclusief vroege (maar nu vergeten) voorbeelden zoals NXT en Blackcoin. Toen kwam er een golf van proof-of-stake cryptocurrencies die een beetje duurzamer bleken, waaronder Cardano, Algorand, Cosmos, Tezos en Neo.

Net als PoS-blockchains stellen deze platforms alle houders in staat om hun cryptocurrencies in te zetten en hiervoor een beloning / rendement te verdienen. Beloningen worden meestal betaald door het slaan van nieuwe munten, wat in de loop van de tijd inflatie kan betekenen, maar als een platform acceptatie en aanhoudende groei ervaart, kunnen die inflatoire effecten worden tegengegaan.

Hoewel proof-of-stake sinds de conceptie ervan al enkele jaren vrij marginaal is gebleven, hebben meer recente jaren een enorme groei in PoS-munten gezien. Niet alleen is de markt getuige geweest van een nieuwe golf van succesvolle PoS-blockchains (bijv. BNB, Avalanche en Solana), maar in september 2022 is Ethereum – de op een na grootste cryptocurrency per markt – overgestapt van proof-of-work naar PoS.

Deze wijziging heeft waarschijnlijk proof-of-stake de “standaard” -optie gemaakt voor elke nieuwe cryptocurrency, waardoor proof-of-work ook een controversieel mechanisme is geworden, gezien het stroomverbruik.

De beste munten voor staking

Er is nu een breed scala aan proof-of-stake cryptocurrencies op de markt, waarvan sommige waardevoller en nuttiger zijn dan andere. Hieronder vindt u een overzicht van de beste munten voor het inzetten, waarbij PoS-cryptocurrencies worden geëvalueerd in termen van marktkapitalisatie, prijsgeschiedenis, hulpprogramma’s en ook in termen van het rendement dat ze meestal bieden aan houders die ze inzetten.

Ethereum (ETH)

Voor het eerst gelanceerd in 2015 en verplaatst naar PoS in 2022, Ethereum (ETH) is de grootste gokmunt in termen van marktkapitalisatie. Op het moment van schrijven is het $ 197,8 miljard waard en is het met 380.501,8% gestegen ten opzichte van het geregistreerde laagterecord van $ 0,432979 (ingesteld in 2015).

Ethereum zal waarschijnlijk nog enige tijd de meest waardevolle PoS-munt blijven. Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat het native platform de meest gebruikte tier one smart contract blockchain in het crypto-ecosysteem is, met een vergrendelde totale waarde van $ 29,17 miljard (dit betekent dat apps die op zijn cryptocurrency store blockchains draaien dit bedrag waard zijn).

In termen van staking zet Staking Rewards momenteel het gemiddelde rendement voor ETH-staking op 3,84% per jaar, terwijl Staked.us het “nominale rendement” (dus geen rekening houdend met inflatie) op 5,6% zet.

Wat de inflatie betreft, die is momenteel 0,5% per jaar. Een update – EIP 1559 – geïmplementeerd in 2022 betekent echter dat Ethereum een deel van zijn transactiekosten verbrandt. Dus sommige van zijn voorstanders beweren dat het deflatoir kan zijn tijdens perioden van piekactiviteit.

BNB Keten (BNB)

BNB Chain, voorheen bekend als Binance Smart Chain, is een proof-of-stake smart contract-platform dat in 2020 door crypto-exchange Binance werd gelanceerd (BNB native token liep op Ethereum van 2017-2020).

Het is de op een na grootste PoS-munt in termen van marktkapitalisatie, met een waardering van $ 51,4 miljard. Het won ook maar liefst 817.749,6% van zijn laagterecord van $ 0,03981770, sinds 2017.

BNB Chain is ook het op een na grootste netwerk in termen van totale vergrendelde waarde ($ 5 miljard), waarbij het platform over het algemeen lagere transactiekosten biedt dan Ethereum, iets waardoor het acceptatie en gebruik heeft kunnen aantrekken.

Het stakingsrendement van BNB bedraagt momenteel 2,5% per jaar. Binance heeft echter beloofd om in totaal 100 miljoen BNB te verbranden, wat de helft is van het totale maximale aanbod. Dit betekent dat de aangepaste rendementen waarschijnlijk hoger zullen zijn wanneer rekening wordt gehouden met deze deflatie, waarbij Staking Rewards die rendementen op 7,7% brengt.

Cardano (ADA)

Cardano, opgericht door Mede-oprichter van Ethereum Charles Hoskinson, lanceerde zijn mainnet in 2017. Het oorspronkelijke token, ADA, is de op twee na grootste munt op basis van marktkapitalisatie, met een totale waarde van $ 13,7 miljard. ADA won 1,939% van een historisch dieptepunt van $ 0,01925275, geregistreerd in maart 2020.

Hoewel Cardano jaren in ontwikkeling is geweest zonder veel te winnen in termen van daadwerkelijk gebruik of adoptie, is dit de afgelopen maanden begonnen te veranderen. Met name de lancering van de op Cardano gebaseerde stablecoin Djed heeft zijn totale waarde sinds januari meer dan verdubbeld.

Momenteel heeft Staked.us zijn nominale inzetrendement op 3,8% en het reële rendement (rekening houdend met inflatie) op 1,7%, terwijl Staking Rewards het op 3,3% en slechts 0,o5% heeft. De inflatie is momenteel 2,1% per jaar, volgens Staked.us.

Polygoon (MATIC)

Hoewel het een schaaloplossing voor niveau twee is voor Ethereum, is Polygon zelf een proof-of-stake-platform, wat betekent dat zelfs het native MATIC-token kan worden aangewezen. Het werd voor het eerst gelanceerd in 2019 en heeft een marktkapitalisatie van $ 12 miljard, met MATIC een stijging van 41.483,6% ten opzichte van mei 2019, toen het slechts $ 0,00314376 kostte (nu is het $ 1,34).

Hoewel het een laag twee schaalnetwerk is, is Polygon nog steeds een van de grootste cryptoplatforms, met een TVL van $ 1,23 miljard. Dit plaatst het voor Avalanche, Solana en Cardano, om een paar level one blockchains te noemen.

Jaarlijkse stakingspremies zijn momenteel 4,7% in nominale termen en 2,5% in voor inflatie gecorrigeerde termen, volgens Staking Rewards en Staked.us. De MATIC-inflatie bedraagt 1,8% per jaar.

Solana (SOL)

Solana, gelanceerd in 2020, bracht een groot deel van dat jaar door en zijn opvolger werd een van de populairste nieuwe eigenschappen in crypto. Het beschikte over theoretische maximale transactiesnelheden van ongeveer 60.000 transacties per seconde, waardoor Ethereum en vele andere netwerken te schande werden gemaakt. Dit hielp bij het verkrijgen van een marktkapitalisatie van $ 8,7 miljard, waarbij native SOL-tokens sinds de lancering iets meer dan 4.500% wonnen.

Solana leed echter een reeks verstoringen in 2022, waardoor de groei werd ondermijnd. Erger nog, de ineenstorting van FTX – een van de belangrijkste supporters van Solana – in november van hetzelfde jaar zorgde ervoor dat de waarde van SOL kelderde. Als zodanig is Solana’s TVL gedaald van een recordhoogte van $ 10 miljard in november 2021 naar $ 260 miljoen, op het moment van schrijven. Dat gezegd hebbende, heeft het de afgelopen weken een beetje kunnen herstellen, een beetje geholpen door de lancering van het op Solana Bonk gebaseerde meme-token (BONK) en de voortdurende ontwikkeling.

STAKING SOL kan momenteel houders een rendement van 7,1% in nominale termen en 2% in reële termen opleveren, met een SOL-inflatie van 4,9% per jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

pexels karolina grabowska 5980866

Integreert Elon Musk encryptie in Twitter?

pexels carlos pernalete tua 730647 1

Kan ik geen belasting betalen over cryptocurrencies?